Hyppää pääsisältöön

Laura Frimanin kolumni: Elämän ehtoopuoli alkaa nelikymppisenä – olen enää Hermesetas-purkin mitan päässä Iijoki-sarjasta ja ryhmämatkasta Viipuriin

Toimittaja Laura Friman
Toimittaja Laura Friman Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Laura Friman

Sanomalehti pyysi minulta merkkipäivähaastattelua: täytin neljäkymmentä. Miksipä ei, vastasin, sillä merkkipäivähaastattelusta tulee suurmiesfiilis. Olen varmasti onnistunut tekemään elämässäni jotakin merkittävää, kun tällaiseen kysellään!

Valmistauduin toimittajan vierailuun juuri sellaisella tavalla, jota en itse toivo haastateltaviltani: mietin etukäteen, mitä sanoisin. Millaista on olla nelikymppinen?

(Tiedätte kyllä: ”Elän elämäni parasta aikaa. Olen vihdoin sinut itseni kanssa. Ihmissuhteeni kukoistavat, kehosuhteeni kipuilut ovat ohi, tunnistan omat rajani enkä enää piittaa muiden mielipiteistä. Ammatillisesti elän urani kiinnostavinta vaihetta, eikä ikä ole rajoite: kunnianhimoni senkun pursuilee ja versoo! Olen ylpeästi aikuinen nainen.”)

Toimittaja ei kysynyt yhtäkään odottamaani kysymystä. Hyvä niin, koska totuus on ihan toinen kuin väkipakolla opettelemani toivenarratiivi.

En elä elämäni parasta aikaa, vaan ihan tavallista, sekavaa elämää, joka on välillä onnellista ja välillä ihan hirveää. Ihmissuhteeni ovat sellainen saatanan sörsseli kuin ihmissuhteilla nyt on tapana olla.

En osaa vetää rajoja, vaan annan ihmisten talloa päältäni joka päivä, koska hymistelen mieluummin kaikkien mieliksi ja kannattelen tuttujen lisäksi ventovieraita. Tallon itsekin välillä muita.

Minulla ei ole upeaa mottoa, enkä ole oivaltanut mistään mitään.

Romahdan aina totaalisesti, jos käy ilmi, että joku ei rakasta minua yli kaiken. Päätä särkee ja lapsuuden traumat painavat vieläkin, vaikka elän yltäkylläistä ensimmäisen maailman elämää.

Minulla ei ole upeaa mottoa (ellei ”maybe it’s Maybellineä” lasketa), enkä ole oivaltanut mistään mitään.

40 on pelottava ja ahdistava ikä. Numero tuntuu kohtuuttoman suurelta: olen ihan varma, että kirjoitin ylioppilaaksi suunnilleen neljä vuotta sitten.

Keskiluokkainen arkeni tuntuu valtaosan ajasta huvittavalta larpilta. ”Tää ois niinku äiti ja tällä ois neljä lasta ja mökki jossain Somerolla. Tää vois käydä töissä vaikka radiossa ja niinku kirjoittaa lehtiin ja semmosiin.”

Odotan yhä, milloin aikuisuus alkaa.

Ihmismieli alkaa jarrutella viimeistään kolmenkympin kohdalla niin, että kun joku kysyy ikää, tulee aina sanottua pari vuotta pienempi lukema. Se ei ole tietoista, vaan kertoo, miten hitaasti mieli omaksuu uusia lukuja, jotka eivät tunnu omalta.

Odotan yhä, milloin aikuisuus alkaa. Avaan silmäni joka aamu ja esitän itselleni saman kysymyksen: joko tuntuu siltä, aikuiselta?

Ei. Lakkaan kynsiäni vihreiksi. Fanitan räppäreitä, jotka voisivat olla ikänsä puolesta lapsiani. Himoitsen samoja vaatteitani kuin 12-vuotias bonustyttäreni.

Ja kun jonotan Alkossa, sydän alkaa vieläkin automaattisesti läpättää joka kerta, kun laitan viinipullon kassahihnalle. Mitä jos kysytään paperit, ja käy ilmi, että olenkin 16 ja lainannut Marin siskon serkun papereita!?

Yhtäältä tunnen olevani kamalan vanha. Ensinnäkin käytin juuri luontevasti sanaa ”yhtäältä”. Toisekseen olen jostakin mystisestä syystä hurahtanut tänä syksynä sekä virkkaamiseen että sienestämiseen.

Viime viikolla väkersin itse havukranssit koko suvulle. Sairasta. Käytännössä olen enää Hermesetas-purkin mitan päässä Iijoki-sarjasta ja ryhmämatkasta Viipuriin.

On pakko laskea, minkä ikäinen olin, kun vanhempani olivat tämän ikäisiä: viisitoista. Ajatus on käsittämätön. Mielsin nimittäin teininä vanhempani tukevasti keski-ikäisiksi, lähes kuusikymppisiksi.

Olivatko he koko ajan tällaisia, yhtä pihalla? (Ja toisaalta: olivatko he yhtä lailla tietämättäni ajan hermolla?) Olenko omien lasteni silmissä samanlainen mummeli?

Ei jumankauta, miten henkihieverissä olemme neljäänkymppiin mennessä painaneet.

Jos viisikymppisiä on uskominen, 50 on uusi 40, mutta minä olen päättänyt olla uskomatta. Jos jotain olen tässä iässä, niin aika väsynyt. Niin on moni ikätoverinikin.

Itse asiassa olen siinä määrin kaikkeni antanut, että kun pohdimme äskettäin uupuneen ystäväni kanssa optimaalista pituutta hänen sairauslomalleen, sanoin, että omasta mielestäni meidän tapauksessamme ei kannata puhua viikoista, mutta ei myöskään kuukausista. Eikä oikeastaan vuosistakaan.

Lopulta huomasin miltei huutavani, että ei jumankauta, miten henkihieverissä olemme neljäänkymppiin mennessä painaneet. Enkä tarkoita vain raatamista modernin työkulttuurin myllyssä, vaan ihan vain elämistä, olemista ja hengittämistä tässä maailmassa.

Päätöslauselmani oli, että nelikymppinen kuin nelikymppinen saa hyvällä omallatunnolla luovuttaa. Ikätoveri, omaksu siis tämä: ala sinäkin käyttää tästä päivästä lähtien polleasti termiä ”elämän ehtoopuoli” ja suhtaudu joka päivään ilahduttavana bonuksena.

Johan tässä on huhkittu. Loppuaika on silkkaa laskettelua.