Hyppää pääsisältöön

Tervetuloa juhlimaan Jörn Donnerin elämää ystävien kesken – sinut on kutsuttu!

Kollaasi Jörn Donnerista. Ilta Donnerin kanssa -kokonaisuuden markkinointikuva.
Kollaasi Jörn Donnerista. Ilta Donnerin kanssa -kokonaisuuden markkinointikuva. Kuva: Yle Jörn Donner,ilta donnerin kanssa

Jörn Donnerin elämää juhlistetaan Teemalla lauantaina 6.2. Ilta Donnerin kanssa -ohjelmakokonaisuudella, jossa saa tv-ensiesityksensä John Websterin uusi dokumentti Donner – Privat ja sen jälkeen vietetään Jörnin juhlaa. Yle on lisäksi hankkinut rajoittamattomat TV- ja Areena-oikeudet lähes viiteenkymmeneen Donnerin ohjaamaan tai tuottamaan elokuvaan, jotka tulevat Areenassa katsottaviksi pysyvästi.

Jörn Donner oli kaikkien suomalaisten tuntema kulttuurin ja politiikan moniottelija, jonka vaikuttavaa uraa juhlistetaan Teemalla lauantaina 6.2.2021 ainutlaatuisella Ilta Donnerin kanssa -ohjelmakokonaisuudella.

Illan aikana tv-ensi-illassa nähdään John Websterin ohjaama uusi dokumenttielokuva Donner – Privat, joka antaa uuden näkökulman tammikuussa 2020 kuolleeseen Donneriin. DocPoint-festivaalilla aiemmin samalla viikolla ensi-iltansa saava elokuva perustuu haastatteluihin, joita Webster teki Donnerin kanssa tämän elämän viimeisinä viikkoina. Dokumentin jälkeen kokoonnutaan Jörnin ystävien kanssa Jörnin juhlaan. Illan päättää Donnerin ohjaama Armi elää! -elokuva.

Jörnin juhla on Jörn Donnerin perheen, ystävien, työtovereiden ja aikalaisten kansoittama keskusteluohjelma teemaillassa, jolla juhlistetaan Jörnin elämää ja elämäntyötä. Kyseessä ei ole surujuhla tai pompöösi muistotilaisuus virallisine tervehdyksineen, vaan illanvietto Jörnin tunteneiden ihmisten kanssa täynnä yllätyksiä, oivalluksia, hauskoja ja koskettaviakin hetkiä. Ohjelma antaa näkökulmia Jörnin elämään ja työhön – kirjailijana, elokuvantekijänä, yhteiskunnallisena ja poliittisena vaikuttajana, kansainvälisenä hahmona sekä ystävän ja isän rooleissa.

Juhlavieraina on Donnerin perheenjäseniä, työtovereita ja kollegoita eri elämänaloilta: puoliso Bitte Westerlund, poika Rafael Donner, elokuvatutkija Antti Alanen, kansalliskirjaston johtaja emeritus Kai Ekholm, näyttelijä, ohjaaja Minna Haapkylä, europarlamentaarikko Silvia Modig ja elokuvatuottaja Mark Lwoff.

Teemoja lähestytään juhlan lisäksi myös sitä ennen esitettävässä Donner – Privat -dokumentissa, joka kertoo yksityisestä ihmisestä julkisuuskuvan takana. Hänen ennennäkemättömät valokuva-arkistonsa piirtävät kuvan Jörnistä, jota emme ole tottuneet näkemään: empaattinen, ujo, periaatteellinen, feministi. Jörnin itsensä lisäksi ääneen pääsevät niin näyttelijä Harriet Andersson, Jörnin leski Bitte Westerlund kuin Jörnin pojatkin. Dokumenttielokuvassa näemme myös joulukuussa 2019 kuvatun Jörn Donnerin viimeisen haastattelun.

Dokumentista ja sen aikaansaamista ajatuksista ja tunteista studiossa keskustelua johtavat Riku Rantala ja Tunna Milonoff.

Ilta Donnerin kanssa Teemalla 6.2.

Donner – Privat klo 20.00
Donner – Privat on John Websterin ohjaama dokumenttielokuva Jörn Donnerista, joka antaa uuden näkökulman kulttuurin ja politiikan moniottelijaan. Elokuva sisältää myös universaaleja kysymyksiä taiteesta, itsensä ilmaisemisen pakosta sekä merkityksellisyydestä. Dokumenttielokuva selvittää, mikä vaikutti Jörniin kirjailijana ja elokuvaohjaajana, mistä syntyi uupumaton sisäinen vyöry ilmaista itseään vuosikymmeniä niin voimallisesti, useammalla taiteenalalla ja katkeamatta.

Jörnin juhla klo 21.20
Jörnin juhla on illanvietto Jörnin tunteneiden ihmisten kanssa täynnä yllätyksiä, oivalluksia, hauskoja ja koskettaviakin hetkiä. Ohjelma antaa näkökulmia Jörnin elämään ja työhön – kirjailijana, elokuvantekijänä, yhteiskunnallisena ja poliittisena vaikuttajana, kansainvälisenä hahmona sekä ystävän ja isän rooleissa. Juhlan juontavat Riku Rantala ja Tunna Milonoff. Juhla järjestetään koronarajoitukset huomioiden.

Armi elää! klo 22.35
Jörn Donnerin elokuva Armi Ratiasta, naisesta joka ei pelännyt mitään, paitsi itseään, ja joka oli mukana luomassa uuden tavan kokea maailmaa. Pääosissa: Minna Haapkylä, Laura Birn, Hannu-Pekka Björkman.

Yle Areenan Donner-paketti

Jörn Donner oli myös Suomen merkittävimpiä ja ahkerimpia elokuvatuottajia. Yle on täydentänyt jo hallussaan olleita oikeuksia ja hankkinut rajoittamattomat ja ikuiset välitysoikeudet kaikkiin Jörn Donnerin ohjaamiin ja Jörn Donner Productionsin (nykyään Donner Productions) tuottamiin pitkiin näytelmäelokuviin sekä dokumenttielokuviin ja -sarjoihin. Mukana on kymmenen pitkää elokuvaa ja kymmenen dokumenttielokuvaa ja -sarjaa. Samalla Yle on hankkinut rajoittamattomat välitysoikeudet 27 Jörn Donner Productionsin tuottamaan muiden ohjaajien elokuviin, joihin Ylellä on aikaisemmin ollut vain rajoitettuja oikeuksia.

Yle Areenaan julkaistaan tiistaina 29.12. neljänkymmenen ohjelman Donner-paketti. Paketissa on kymmenen Donnerin ohjaamaa ja/tai tuottamaa pitkää elokuvaa ja kymmenen dokumenttielokuvaa ja -sarjaa. Samasta paketista löytyvät myös Jörn Donner Productionsin tuottamat muiden ohjaajien elokuvat.

Paketin elokuvia lähetetään Teemalla 30.12.–4.2. Teemalla nähdään seitsemän Donnerin tuottamaa elokuvaa vuosilta 1968–1990, ohjaajaniminä mm. Mikko Niskanen, Peter von Bagh ja Eija-Elina Bergholm. Elokuvien aiheina ovat yhteiskunnalliset kysymykset ja historia.

ke 30.12. Angelan sota
ti 5.1. Ameriikan raitti
to 7.1. Asfalttilampaat
to 14.1. Kreivi
to 21.1. Marja pieni!
to 28.1. Pilvilinna
ti 2.2. Perkele! Kuvia Suomesta
to 4.2. Mommilan veriteot 1917

Juttua on muokattu 1.2.2021: tekstin järjestystä muutettu ja lisätty tietoa Jörnin juhlan vieraista.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa