Hyppää pääsisältöön

Korutonta kauneutta – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 19.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 19. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Yhdeksästoista luukku tarjoaa kansainvälisesti arvostetuimpiin lukeutuvan sopraanomme Soile Isokosken, ole hyvä!

Kun Soile Isokoski voitti vuonna 1987 Lappeenrannan laulukilpailun, suuri yleisö ei tuntenut häntä lainkaan. Jatkossa seurasi huikea nousu kansainväliseen laulajaeliittiin, johon sopraano on kuulunut koko uransa ajan.

Taiteelliset voitot ja kiittävät arviot eivät ole muuttaneet Isokoskea ja hänen taiteellista tinkimättömyyttä korostavaa persoonaansa. Laulajatar esiintyy aina musiikin ehdoilla ja sen sisäisiä arvoja kunnioittaen.

Hieno osoitus tästä hänen asenteestaan on tapa lähestyä pieniä ja yksinkertaisia lauluja, jollaisten esittäminen on usein yllättävän vaikeata. Pikku laulujen parissa Isokoski ei ole koskaan sortunut joidenkin oopperalaulajien harrastamaan suurieleisyyteen ja ylitulkintaan.

Tämän taidon hän omasi jo tuoreena Lappeenrannan kisan voittajana äänittäessään 1987 Yleisradiolle muiden joululaulujen yhteydessä Leevi Madetojan tunnelmallisen Tähtitaivaan.

Sopraano Soile Isokoski vuonna 1987.
Soile Isokoski vuonna 1987. Sopraano Soile Isokoski vuonna 1987. Kuva: Pentti Palmu / Yle Soile Isokoski

Pianistina on Marita Viitasalo.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.