Hyppää pääsisältöön

Vuoden odotetuin videopeli Cyberpunk 2077 julkaistiin rikkinäisenä, tekijät pahoittelevat ja lupaavat rahoja takaisin – Pelasimme Playstation-peliä, joka vedetään pois myynnistä

Kollaasikuva Cyberpunk 2077 -pelistä.
Cyberpunk 2077 -videopelissä on lukuisia bugeja, eli virheitä. Yksi niistä on se, että pelaajahahmo välillä ilmestyy ajoneuvon päällä puolialastomana. Kollaasikuva Cyberpunk 2077 -pelistä. Kuva: CD Projekt Red / Käsittely Antti Ollikainen YLE Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 -videopeli kertoo tulevaisuudesta, jossa ihmiset muokkaavat kehojaan robottiteknologialla. Teknologiajätti Sony ilmoitti vetävänsä pelin pois myynnistä Playstationin verkkokaupasta lukuisten ongelmien takia. Tämän artikkelin videoista näet miltä peli näyttää.

Ajelen kadulla neonvärien loisteessa, kun yhtäkkiä uppoan asvalttiin. Hetken päästä tienjakajalla seisovan puun yli lennähtää selittämättä moottoripyörä, joka putoaa eteeni.

Olen jo tottunut tällaiseen. Viime päivät olen pelannut Cyberpunk 2077 -peliä, ja se ei aivan toimi. Ihmiset ilmestyvät eteeni tyhjästä, jumittuvat seinien sisälle, autolla pääsee välillä suoraan pylväiden läpi. Pelasin peliä alle kymmenen tuntia Playstation 4 -konsolilla, jonka aikana peli pätki jatkuvasti ja kaatui kerran.

Kaksi autoa puolittain toistensa sisällä videopelissä.
Kuvakaappaus videopelin Playstation 4 -versiosta. Kaksi autoa parkkeerattuna toistensa sisään. Kaksi autoa puolittain toistensa sisällä videopelissä. Kuva: CD Projekt Red Cyberpunk 2077,KulttuuriCocktail

Tällainen on vuoden odotetuin videopeli Cyberpunk 2077. Seikkailupeli kertoo tulevaisuuden Yhdysvalloista, jossa kromi kiiltää, katuja hallitsevat väkivaltaiset jengit ja ihmiset muokkaavaat kehojaan koneteknologialla. Peli on jännittävä, kunnianhimoinen ja konsoliversioina aivan rikkinäinen.

Puolalaisen CD Projekt Red -pelistudion Cyberpunk 2077 -peli lanseerattiin kahdeksan vuotta sitten. Sen julkaisua on lykätty kolme kertaa, viimeksi marraskuulta joulukuulle.

Peli on nyt vuosien odotuksen jälkeen viimein pelattavissa. Kulttuuricocktailin toimituksessa peliä pelattiin hyvätehoisella tietokoneella ja Playstation 4 -pelikonsolilla.

Pc:llä pelikokemus on pääasiassa hyvä, mutta virheitä löytyy. Useamman kerran ajoneuvolla ajaessa pelin karski päähenkilö ilmestyy pylly paljaana auton tai moottoripyörän päälle seisomaan ilman housuja.

Pienempitehoisella Playstation 4 -pelikonsolilla ongelmat ovat isompia. Peli nykii ja siksi sen pelaaminen on hankalaa. Grafiikka näyttää muihin uusiin pelijulkaisuihin verrattuna usein vanhentuneelta ja pelaamisen katkaisee jatkuvat latausruudut.

Cyberpunk 2077 on tehty nykyisiä konsoleita tehokkaammille laitteille. Tuntuu kummalliselta, että se on ylipäätään julkaistu PS4 ja XBox One -konsoleille, jotka eivät vaikuta pystyvän pyörittämään sitä.

Alla olevalta videolta näet, miten peli toimii pc:llä ja PS4-konsolilla:

Media ei saanut konsoliversioita arvioitavaksi

Pelin julkaisu on ollut poikkeuksellinen.

Media sai nähtäväksi ennen julkaisua vain pelin pc-version. Pelin kehittänyt CD Projekt Red -studio vaati, että arvioissa ei näytettäisi medioiden tallentamaa pelikuvaa. Arvioissa ei siis nähty videomateriaalia pelin lukuisista ongelmista.

Wired on kirjoittanut, että toimittajille lähetetyssä salassapitosopimuksessa uhattiin 27 000 dollarin laskulla, jos media toimii yhtiön toiveiden vastaisesti.

– Toiminta on ollut aivan uskomatonta, ei millään tavalla hyväksyttävää, sanoo pelinkehittäjien etujärjestön IGDA Finlandin puheenjohtaja Joonas Häll.

Monet konsoliversion ostaneet eivät tienneet, miten keskeneräinen peli tulee olemaan. CD Projekt Red sanoi esimerkiksi tämän vuoden tammikuussa, että peli on “valmis ja pelattavissa”.

– Ei voi sanoa, että studio valehteli pelistä. Mutta keskeisiä asioita on jätetty kertomatta.

Sinihiuksinen nainen baarissa videopelissä
Sinihiuksinen nainen baarissa videopelissä Kuva: CD Projekt Red Cyberpunk 2077,KulttuuriCocktail

Joonas Hällin mukaan peli olisi vaatinut vielä ainakin puoli vuotta kehitysaikaa, ehkä vuoden. Alhainen ruutunopeus esimerkiksi kielii hänen mukaansa siitä, että peli on liian vaativa vanhoille laitteille.

Cyberpunk 2077 on tämän vuoden suurimpia kulttuurituotteita. Studion edellinen videopeli The Witcher 3 oli arvostelumenestys. Fantasiapeliä on tähän saakka myyty lähes 30 miljoonaa kappaletta.

Cyberpunk 2077:ää ei olisi pitänyt julkaista tällä hetkellä myynnissä oleville konsoleille näin kunnianhimoisena versiona, Häll sanoo.

Pelistudio pahoitteli asiaa maanantaina tiedotteessa. Studion mukaan konsoliversion ostaneet voivat pyytää rahojaan takaisin.

Yhtiön kokouksessa CD Projektin toimitusjohtaja Adam Kiciński sanoi, että yhtiö on toiminut bisnesfilosofiansa vastaisesti. “Pelaajien luottamus” on hänen mukaansa hankittava takaisin.

Taustalla jättimäiset tuotto-odotukset

Puolalainen pörssiyhtiö CD Projekt on Euroopan suurin videopeliyritys.

Cyberpunk 2077:n kehityskustannukset olivat syyskuuhun mennessä 523 miljoonaa Puolan zlotya, eli noin 118 miljoonaa euroa. Pelkästään heinä–syyskuun kustannukset olivat 12 miljoonaa euroa.

Isojen videopelien markkinointi lasketaan kymmenissä miljoonissa euroissa. Jos pelin julkaisua lykätään pitkälle, markkinointi on ollut turhaa.

Cyberpunk 2077 -peliä on yhtiön mukaan mainostettu 55 maassa. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen NBA-koripalloliigan lokakuisen loppuottelun mainoskatkolla nähtiin pelin mainos, jossa esiintyi elokuvatähti Keanu Reeves. Taustalla soi Grammy-voittaja Billie Eilishin musiikki. Tuolloin luvattiin, että peli tulisi myyntiin marraskuussa.

Maanantaina CD Projekt tiedotti, että yhtiö on saanut pelkästään ennakkomyynnillä takaisin kaikki kehityskustannukset ja tämän vuoden aikaiset markkinointikulut.

Voi olettaa, että iso osa tuotoista on tullut konsolipelaajilta. Yli sata miljoonaa ihmistä omistaa PS4 pelikonsolin.

Ihminen seisoo moottoritien keskellä videopelissä.
Kuvakaappaus pc-versiosta. Ihminen seisoo moottoritien keskellä videopelissä. Kuva: CD Projekt Red Cyberpunk 2077,KulttuuriCocktail

Työntekijöiden näkökulmasta tilanne on karu

Bloomberg on kertonut, että yhtiössä vaadittiin työntekijöiltä syyskuussa kuuden päivän työviikkoja pelin julkaisuun asti. Sen hetkisten tietojen mukaan myynnin piti alkaa marraskuussa.

CD Projekt Rediä on aikaisemminkin kritisoitu työntekijöidensä ylityöllistämisestä. Pelialan ylitöitä nimitetään englanniksi sanalla crunch, suomeksi se kääntyy rutistukseksi. Viime vuonna pelitalon ylimpään johtoon kuuluva Marcin Iwinski lupasi verkkomedia Kotakun haastattelussa, että Cyberpunk 2077:n työntekijöitä ei pakoteta ylitöihin.

Crunchilla on perinteisesti tarkoitettu aivan pelijulkaisua edeltävää ylityösumaa. Nykymaailmassa loppurutistukset voivat jatkua pitkään, koska pelejä päivitetään kauan julkaisun jälkeen.

Esimerkiksi hittipeli Fortniten tekijät ovat kertoneet kuukausia jatkuneista ylityösumista, vaikka peli on julkaistu vuosia sitten. Vastaavat tarinat ovat alalla ikävän yleisiä.

Ylityöt tulevat mitä luultavimmin myös jatkumaan CD Projekt Redin työntekijöille. Yhtiö on tiedottanut, että konsoli- ja pc-versioiden ongelmia tullaan korjaamaan alkuvuodesta julkaistavilla päivityksillä. Sen lisäksi edessä on vielä uuden konsolisukupolven julkaisut: peli julkaistaan ensi vuonna Playstation 5 ja Xbox Series X/S -konsoleille.

Puvuntakkiin pukeutunut mies istuu tuolissa videopelissä.
Puvuntakkiin pukeutunut mies istuu tuolissa videopelissä. Kuva: CD Projekt Red Cyberpunk 2077

Myös The Witcher 3 julkaistiin puolikuntoisena

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun videopeli julkaistaan keskeneräisenä.

IGDA Finlandin puheenjohtaja Joonas Häll muistuttaa, että CD Projekt Redin edellinen peli The Witcher 3 kärsi julkaisunsa jälkeen 2015 monista samanlaisista ongelmista kuin Cyberpunk 2077 nyt.

Fantasiapeli The Witcher 3:n ruutunopeus heittelehti, peli kaatuili ja esineet menivät toistensa läpi. Pelaajan hevosesta Roachista tuli meemi: verkkoon ladattiin kuvia, jossa hevonen tuijottelee pelaajaa viereisen katon päältä tai ilmasta käsin.

Kesti kuukausia ennen kuin peli saatiin korjattua siihen kuntoon, minkälainen se on nyt. Kun itse pelasin The Witcher 3:n läpi kaksi vuotta sitten, en huomannut juurikaan ongelmia pelikokemuksen aikana. The Witcher 3:kin taustalla olivat runsaat ylityöt.

Cyberpunk 2077:n kohdalla tulee luultavasti käymään samoin. Peli on tehty tehokkaille tietokoneille ja uusille konsoleille. Niillä se tulee todennäköisesti toimimaan oikein hyvin lopulta. Nähtäväksi jää, muistavatko kuluttajat silloin tämän viikon tapahtumat.

Torstaina Sony ilmoitti, että se vetää pelin pois myynnistä Playstationin verkkokaupasta ja antaa rahat takaisin pelin ostaneille. Ei ole tietoa siitä, milloin peli palaa myyntiin.

Vastaavaa ei ole aiemmin tapahtunut tämän kokoluokan videopelien kohdalla.

Kommentit