Hyppää pääsisältöön

Jokaisen sisällä kytee vahva voimavara joka herää, kun oivallat kolme keskeistä asiaa – Sen avulla osaat johtaa itsesi muutosten yli myös epävarmoina aikoina

nainen
Oma intuitio on herkkä, mutta vahva sisäinen voimavara, jota voi opetella kuuntelemaan. nainen Kuva: Shutterstock nainen

Vahvinkin mieli kamppailee toisinaan näköalattomuuden ja epävarmuuden kanssa. Hyvä uutinen on, että itseään voi oppia johtamaan ja epävarmuuden tunteet voi selättää, kunhan vain osaa hyödyntää sisällään kytevää vahvaa voimavaraa nimeltä intuitio. Intuition avulla nurkkaankin ajettu mieli keksii uusia ratkaisuja ja oivalluksia. Poimi seuraavaksi vinkit siihen, kuinka omaa intuitiota voi herätellä.

TEKSTI: EMILIA RODRIGUEZ

Kulunut vuosi on ollut monelle haastava, kun omaa elämää ja arkea on pitänyt järjestellä uusiksi. Samalla on saattanut tuntea näköalattomuutta ja pelkoa tulevasta. Ei kuitenkaan hätää, sillä itsensä voi johtaa muutosten yli. Tässä meillä jokaisella on apuna sisäinen voimavara nimeltä intuitio.

Intuitiotutkija Asta Raami muistuttaa, että olemme hyviä päättelemään asioita, mutta intuitiomme on yhtä lailla olennainen uusien oivallusten ja ratkaisujen syntymisessä.

Intuitiota voi opetella hyödyntämään oman hyvinvointinsa parantamiseksi.

Aloita tarkastelemalla näitä kolmea asiaa, jotka auttavat sinua herättelemään intuitiotasi ja kehittämään ajatteluasi epävarmuuden keskellä:

1. Harjoittele läsnäoloa ja anna tilaa uudelle ajatellulle fyysisen tekemisen ja yksinolon avulla.

Mielen hiljentäminen edesauttaa intuitiivisuutta ja oivallusten syntymistä. Arkisen puurtamisen keskellä Raami kehottaa aktiivisen läsnäolon hetkiin ja tiloihin, joissa ei tarvitse olla koko ajan hereillä ympäristöön.

Läsnäolo ei vaadi meditaatiota, vaan on hyvä muistaa, että kaikilla meillä on oma tapamme olla läsnä hetkessä. Aktiivinen tekeminen voi jopa avittaa läsnä olemista.

− Jos mielessä liikkuu paljon pulinaa, on vaikea sanoa itselle, että rauhoitu nyt. Tällöin kannattaa ottaa keho mukaan ja tehdä jotain fyysistä. Voit esimerkiksi mennä luontoon, uistelemaan järven selälle tai kävelemään. Kävely edesauttaa oivalluksia, ja suosittelenkin työpaikoille kävelykokouksia.

Kaikilla meillä on oma tapamme olla läsnä hetkessä. Aktiivinen tekeminen voi jopa avittaa läsnä olemista.

Raami mainitsee, että jokaisen olisi tärkeää olla välillä yksin asioiden äärellä, koska muiden seurassa vertaamme itseämme helposti toisiin.

− Monesti, kun olemme muiden kanssa, alamme huomaamattamme skannata omaa paikkaamme ryhmässä ja arvioida, olemmeko hyväksyttyjä.

Kuuntele: Intuition kuuluu ravistella pään sisäistä boksia - pelosta huolimatta epävarmuuden voi kääntää voitoksi

2. Älä anna voimakkaiden tunteiden ja pelon vallata mieltäsi ja ohjata tekemistäsi.

Raami kertoo, että kaikki voimakkaat tunteet saavat ajattelumme oikosulkuun ja häiritsevät intuition toimintaa. Vaarana on, että ne voivat ohjata meitä käyttäytymään järjettömästi.

Esimerkkinä hän viittaa korona-aikaan, joka herättää meissä pelkoja. Koronan alussa pelko saattoi ilmetä esimerkiksi vessapaperin hamstraamisena, millä ei todellisuudessa ollut merkitystä hengissä säilymiselle.

− Tunteet antavat tärkeää tietoa, mutta tilanteissa kannattaa tutkiskella, onko tässä taustalla joku suuri tuntemus, kuten pelko, kiihko tai vaikkapa salatoive tai ihastuminen. Pelko on suurin intuitiomme vinouttaja, Raami kertoo.

Kuuntele: Tunteisiin ja uskomuksiin takertuminen jarruttaa intuitiota - kun päästät irti, pääset eteenpäin

3. Kyseenalaista uskomuksiasi, ole avoin uusille näkökulmille ja pidä toivoa yllä.

Intuitiivista mieltä ja ajattelua voi harjoittaa myös haastamalla omia uskomuksia ja pyrkimällä pitämään itsensä avoimena uusille näkökulmille.

Kun olemme muiden kanssa, alamme huomaamattamme skannata omaa paikkaamme ryhmässä ja arvioida, olemmeko hyväksyttyjä.

Jokaisella on tietynlainen maailmankuva, mutta sitä voi kyseenalaistaa. Pään sisäisen boksin ravistelu haastaa usein löytämään uudenlaisia ratkaisuja.

− Mielemme suojamekanismi estää meitä helposti menemästä kohti uusia oivalluksia. Osa uskomuksistamme kyseenalaistuu, kun lähestymme uutta, ja se on mielelle haasteellista. Mutta kun maltamme olla näiden epämukavuuksien äärellä, vanha boksimme tytisee ja meille aukenee uusia näkökulmia asioihin.

Avoimen mielen lisäksi Raami kannustaa pitämään yllä toivoa.

− Jos ajattelemme, että joku ongelma on mahdoton, silloin olemme mielessämme päättäneet, että siihen ei ole ratkaisua. Niin kauan kuin jaksamme pitää toivoa yllä ja ajatella, että tähän on joku ratkaisu ja minä löydän sen, intuitiomme auttaa meitä ja etsii ideoita.

Kuuntele: Miten intuitiota voi hyödyntää mahdottomien ongelmien ratkaisussa?