Hyppää pääsisältöön

Lehmän vuosi – lehmiä, hevosia ja ihmissuhteita maaseudulla

Hanna Takala (Sari Havas) sarjassa Lehmän vuosi
Hanna Takala (Sari Havas) Hanna Takala (Sari Havas) sarjassa Lehmän vuosi Kuva: Yle/Harri Hinkka Sari Havas,Lehmän vuosi

Lehmän vuosi on kolmen tuotantokauden mittainen sarja nuoresta eläinlääkäristä, joka palaa kotiseudulleen hoitamaan kunnaneläinlääkärin sijaisuutta. Sarjaa esitettiin Yle TV2:ssa vuosina 2006–2010. Suuren suosion saavuttanut sarja keräsi televisiossa yli 600 000 katsojan yleisön.

Kaikkiaan 18 jaksoa sisältävän sarjan ovat kirjoittaneet Kirsti Manninen ja Anna Nissinen. Ensimmäisen tuotantokauden on ohjannut Jukka Mäkinen, toisen Ilkka Vanne ja kolmannen Jussi Niilekselä. Pääroolissa eläinlääkäri Hanna Takalana nähdään Sari Havas.

Hanna hoitaa miehensä Antin kanssa pieneläinklinikkaa Espoossa. Kun mies kuolee auto-onnettomuudessa, Hanna päättää myydä klinikan. Hän ottaa vastaan kunnaneläinlääkärin sijaisuuden kotipaikkakunnallaan, jonka vanha eläinlääkäri Paavo Rintamäki (Jukka Pääkkönen) on joutunut sairauslomalle. Mukaan maalle pääsee myös Ropi-koira.

Eläinlääkärin töissä Paavo yrittää parhaansa mukaan olla "avuksi",turhautunut kun on. Kerttu-vaimo (Ulla-Maija Siikavire) pitää miehen kurissa.

Hanna Takala (Sari Havas). Kerttu Rintamäki (Ulla-Maija Siikavire), Paavo Rintamäki (Jukka Pääkkönen) ja Petteri Surakka (Marko Keskitalo) sarjassa Lehmän vuosi
Hanna Takala (Sari Havas), Kerttu Rintamäki (Ulla-Maija Siikavire), Paavo Rintamäki (Jukka Pääkkönen) ja Petteri Surakka (Marko Keskitalo) Hanna Takala (Sari Havas). Kerttu Rintamäki (Ulla-Maija Siikavire), Paavo Rintamäki (Jukka Pääkkönen) ja Petteri Surakka (Marko Keskitalo) sarjassa Lehmän vuosi Kuva: Yle/Harri Hinkka Sari Havas,Jukka Pääkkönen,Marko Keskitalo,Lehmän vuosi,Ulla-Maija Siikavire
Sutelat, Isä Markku, äiti Jaana ja lapset Sanna ja Jani (Niklas Häggblom, Minna Pirilä, Laura Rämö ja Leo Mäkinen sarjassa Lehmän vuosi
Sutelat eli isä Markku, äiti Jaana ja lapset Sanna ja Jani (Niklas Häggblom, Minna Pirilä, Laura Rämö ja Leo Mäkinen) Sutelat, Isä Markku, äiti Jaana ja lapset Sanna ja Jani (Niklas Häggblom, Minna Pirilä, Laura Rämö ja Leo Mäkinen sarjassa Lehmän vuosi Kuva: Yle/Harri Hinkka Niklas Häggblom,Minna Pirilä,Lehmän vuosi

Vanhalla kotiseudulla elämä vaikuttaa jatkuvan entisellään. Uusi aika on kuitenkin ehtinyt pikkupaikkakunnalle EU-säädöksineen kaikkineen. Hanna asettuu asumaan vanhaan kotitaloonsa äitinsä Sirkan (Maria Aro) hoiviin. Sirkka on myös kunnan palvelutalon johtaja. Hanna solmii myös uudelleen siteet siskoonsa Minnaan (Pauliina Hukkanen), joka on alueensa EU-tarkastaja.

Valde Lindgren (Jari Leppänen) ja Sirkka Takala (Maria Aro) sarjassa Lehmän vuosi
Valde Lindgren (Jari Leppänen) ja Sirkka Takala (Maria Aro) Valde Lindgren (Jari Leppänen) ja Sirkka Takala (Maria Aro) sarjassa Lehmän vuosi Kuva: Yle/Harri Hinkka Jari Leppänen,Lehmän vuosi,Maria Aro
Pertti Härkönen (Pentti Helin) ja Jaana Sutela (Minna Pirilä) sarjassa Lehmän vuosi
Pertti Härkönen (Pentti Helin) ja Jaana Sutela (Minna Pirilä) Pertti Härkönen (Pentti Helin) ja Jaana Sutela (Minna Pirilä) sarjassa Lehmän vuosi Kuva: Yle/Harri Hinkka Lehmän vuosi,Pentti Helin,Minna Pirilä

Töiden aloittaminen nuorena naisena ja pieneläinlääkärinä maatalousvaltaisessa kunnassa ei ole helppoa. Vanhat asenteet vaivaavat, onko naisesta lehmien ja hevosten hoitajaksi?

Paljon työtä tarjoaa Sutelan maitotila, jonka isäntä Markku (Niklas Häggblom) on Hannan nuoruudenihastus. Kaiken lisäksi Markku on naimisissa Hannan parhaan ystävän Jaanan (Minna Pirilä) kanssa. Minna on töissä pankissa, jonka johtaja Pertti Härkönen (Pentti Helin) tuntuu olevan suhteissa vuorollaan vähän kaikkien kylän naisten kanssa.

Helppo ei ole alku myöskään ravihevosia pitävien Lindgrenien, isä Taiston (Harri Ekonen) ja poika Valden (Jari Leppänen) kanssa. Sielläkin Hanna kyllä pääsee näyttämään kykynsä. Oman suolansa keitokseen tuo Sirkan ja Valden suhde.

Taisto Lindgren (Harri Ekonen), Hanna Takala (Sari Havas) ja Valde Lindgren (Jari Leppänen) sarjassa Lehmän vuosi
Taisto Lindgren (Harri Ekonen), Hanna Takala (Sari Havas) ja Valde Lindgren (Jari Leppänen) Taisto Lindgren (Harri Ekonen), Hanna Takala (Sari Havas) ja Valde Lindgren (Jari Leppänen) sarjassa Lehmän vuosi Kuva: Yle/Harri Hinkka Harri Ekonen,Sari Havas,Lehmän vuosi,Jari Leppänen
Petteri Surakka (Marko Keskitalo) ja Minna Takala (Pauliina Hukkanen) sarjassa Lehmän vuosi
Petteri Surakka (Marko Keskitalo) ja Minna Takala (Pauliina Hukkanen) Petteri Surakka (Marko Keskitalo) ja Minna Takala (Pauliina Hukkanen) sarjassa Lehmän vuosi Kuva: Yle/Merja Hannikainen Lehmän vuosi,Pauliina Hukkanen,Marko Keskitalo

Kylän elämään värittävät myös Väkeväiset, hoitokodissa asuva omapäinen patriarkka Kullervo (Esko Hukkanen) ja hulttiomaiset aikamiespojat Väinö (Petri Lairikko), Seppo (Aimo Räsänen) ja Ahti (Ari Myllyselkä) sekä luomukanalan pitäjä, vanhapoika Kana-Jorma (Kari Väänänen). Väkeväiset kun kasvattavat paitsi villisikoja, myös polttavat viinaa. Yksi kylän keskipisteistä on Surakan baari ja kauppa, joita hoitavat äiti Paula (Arja Nurminen) ja tytär Inga (Helena Rängman). Poika Petteri (Marko Keskitalo) ajaa taksia.

Väkeväisen veljekset (Ari Myllyselkä, Aimo Räsänen ja Petri Larikko) sarjassa Lehmän vuosi
Väkeväisen veljekset (Ari Myllyselkä, Aimo Räsänen ja Petri Larikko) Väkeväisen veljekset (Ari Myllyselkä, Aimo Räsänen ja Petri Larikko) sarjassa Lehmän vuosi Kuva: Yle/Harri Hinkka Ari Myllyselkä,aimo räsänen,Lehmän vuosi
Kullervo Väkeväinen (Esko Hukkanen) ja Ahti Väkeväinen (Ari Myllyselkä) sarjassa Lehmän vuosi
Kullervo Väkeväinen (Esko Hukkanen) ja Ahti Väkeväinen (Ari Myllyselkä) Kullervo Väkeväinen (Esko Hukkanen) ja Ahti Väkeväinen (Ari Myllyselkä) sarjassa Lehmän vuosi Kuva: Yle/Harri Hinkka Esko Hukkanen,Lehmän vuosi,Ari Myllyselkä
Lasse Sjöström (Ismo Apell) Ahti Väkeväinen (Ari Myllyselkä), Hanna Takala (Sari Havas) ja Seppo Väkeväinen (Aimi Räsänen) sarjassa Lehmän vuosi
Lasse Sjöström (Ismo Apell), Ahti Väkeväinen (Ari Myllyselkä), Hanna Takala (Sari Havas) ja Seppo Väkeväinen (Aimo Räsänen) Lasse Sjöström (Ismo Apell) Ahti Väkeväinen (Ari Myllyselkä), Hanna Takala (Sari Havas) ja Seppo Väkeväinen (Aimi Räsänen) sarjassa Lehmän vuosi Kuva: Tekijänoikeudet valokuvaaja Ari Ijäksellä Ari Myllyselkä,Sari Havas,aimo räsänen,Lehmän vuosi,Ismo Apell

Vähitellen Hanna määrätietoinen asenne auttaa murtamaan ennakkoluulot, vaikka niin lehmät, hevoset kuin villisiatkin teettävät töitä, ihmissuhteista puhumattakaan. Vaivaa tuottavat myös naakat, salmonella ja sudet. Kissat ja koirat auttavat, varsinkin Ropi-koira.

Lehmän vuosi - henkilöt

Käsikirjoitus:
Kirsti Manninen
Anna Nissinen

Ohjaus:
Jukka Mäkinen
Ilkka Vanne
Jussi Niilekselä

Tuottaja:
Ulla Kilpeläinen

Puvustus:
Jaana Aro
Katri Mäkinen

Musiikki:
Jussi Liski
Pekka Karjalainen

Kuvaaja:
Mauri Karjalainen
Jyrki Lehtonen

Henkilöt:
Hanna Takala-Bergqvist - Sari Havas
Ropi-koira - Ropi
Sirkka Takala - Maria Aro
Minna Takala - Pauliina Hukkanen
Markku Sutela - Niklas Häggblom
Jaana Sutela - Minna Pirilä
Sanna Sutela - Laura Rämä
Jani Sutela - Leo Mäkinen
Raili Sutela - Maija-Liisa Väänänen
Paavo Rintamäki - Jukka Pääkkönen
Kerttu Rintamäki - Ulla-Maija Siikavire
Lasse Sjöberg - Ismo Apell
Pertti Härkönen - Pentti Helin
Joonas Härkönen - Eero Junttila
Leena Härkönen - Maija Junno
Valde Lindgren - Jari Leppänen
Taisto Lindgren - Harri Ekonen
Kullervo Väkeväinen - Esko Hukkanen
Väinö Väkeväinen - Petri Lairikko
Seppo Väkeväinen - Aimo Räsänen
Ahti Väkeväinen - Ari Myllyselkä
Paula Surakka - Arja Nurminen
Petteri Surakka - Marko Keskitalo
Inga Surakka - Helena Rängman
Aila - Aliisa Pulkkinen
Kana-Jorma - Kari Väänänen
Ville - Miska Hänninen
Martta - Maija-Liisa Majanlahti - kissa-mummo
Päivi- Saana Hyvärinen - palvelutalon työntekijä
Sami Savijoki - Esa Latva-Äijö - ympäristökeskuksen tarkastaja
Jouko Puurtinen - Kai Hyttinen - kunnanlääkäri
lammasfarmari - Auvo Vihro
kunnanvirkailija - Hannele Vanne

Lisää ohjelmasta

Keskustele