Hyppää pääsisältöön

Levollista joulutunnelmaa – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 21.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 21. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Luukussa 21 loistaa oopperataivaan kirkas tähti 1960-luvulta, sopraano Anita Välkki, ole hyvä!

Sopraano Anita Välkin uran kohokohdat ovat suomalaisen laulutaiteen juhlahetkiä. Huippukaudellaan 1960-luvulla Välkki valloitti vaativat yleisöt maailman merkittävimmissä oopperataloissa New Yorkissa, Lontoossa, Wienissä ja Bayreuthissa.

Wagnerin oopperoiden suurten sopraanoroolien ohella hänen ohjelmistoonsa kuuluivat huippuvaativat nimiroolit oopperoissa Elektra ja Turandot.

Oopperalaulaja Anita Välkki kotonaan vuonna 1970.
Oopperalaulaja kotonaan 1970. Oopperalaulaja Anita Välkki kotonaan vuonna 1970. Kuva: Yle / Kalle Kultala Anita Välkki

Jälkimaailman harmiksi Välkin laulua on tallessa kovin harvoilla äänitteillä. Vuonna 1970 hän onneksi kävi Yleisradion musiikkistudiossa, jossa tallentui puolisen tusinaa joululaulua.

Mukana on Martti Turusen suosittu laulu Me käymme joulun viettohon. Tässä esityksessä voi nauttia Välkin äänen soinnikkuudesta ja täyteläisyydestä sekä tulkintatavan levollisuudesta.

Pianistina on Marja Oja.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.