Hyppää pääsisältöön

Levollista joulutunnelmaa – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 21.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 21. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Luukussa 21 loistaa oopperataivaan kirkas tähti 1960-luvulta, sopraano Anita Välkki, ole hyvä!

Sopraano Anita Välkin uran kohokohdat ovat suomalaisen laulutaiteen juhlahetkiä. Huippukaudellaan 1960-luvulla Välkki valloitti vaativat yleisöt maailman merkittävimmissä oopperataloissa New Yorkissa, Lontoossa, Wienissä ja Bayreuthissa.

Wagnerin oopperoiden suurten sopraanoroolien ohella hänen ohjelmistoonsa kuuluivat huippuvaativat nimiroolit oopperoissa Elektra ja Turandot.

Oopperalaulaja Anita Välkki kotonaan vuonna 1970.
Oopperalaulaja kotonaan 1970. Oopperalaulaja Anita Välkki kotonaan vuonna 1970. Kuva: Yle / Kalle Kultala Anita Välkki

Jälkimaailman harmiksi Välkin laulua on tallessa kovin harvoilla äänitteillä. Vuonna 1970 hän onneksi kävi Yleisradion musiikkistudiossa, jossa tallentui puolisen tusinaa joululaulua.

Mukana on Martti Turusen suosittu laulu Me käymme joulun viettohon. Tässä esityksessä voi nauttia Välkin äänen soinnikkuudesta ja täyteläisyydestä sekä tulkintatavan levollisuudesta.

Pianistina on Marja Oja.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.