Hyppää pääsisältöön

Rohkeita keskusteluja rakastavalle, ulkomaanmatkoja ikävöivälle, joululauluihin jo kyllästyneelle – Kokosimme pitkän listan audioita, joiden parissa viihtyä jouluna

Kuulokkeet ja kolme kirjaa.
Pitkiä dokumentteja vai kevyempää kuunneltavaa lyhyissä pätkissä? Yle Areenasta löytyy alati kasvava valikoima audiosisältöjä. Hyvästä löydöstä kannattaa vinkata myös läheisille hashtagilla #areenalahja. Kuulokkeet ja kolme kirjaa. Kuva: Pexels audio

Yle Areenan audiosisällöt tarjoavat joulunpyhille mielekästä kuunneltavaa jokaiselle. Kokosimme inspiroivaa kuunneltavaa niin luontoihmiselle, suoraa puhetta rakastavalle kuin viihteen ystävällekin. Pääset audion pariin klikkaamalla sarjan nimeä.

Ina Mikkola katsoo kameraan
Ina Mikkola: Tilipäivä. Ina Mikkola katsoo kameraan Kuva: Ilmari Fabritius Ina Mikkola,Tilipäivä

Rohkeita keskusteluja ja puheenaiheita etsivälle

Ina Mikkola: Tilipäivä

Työelämässä riittää tabuja – ja mielenkiintoisia tarinoita. Toimittaja Ina Mikkolan Tilipäivä-podcast käsittelee työelämän tabuja rehellisesti ja avoimesti. Omat tarinansa kertovat esimerkiksi pomoonsa rakastunut entinen harjoittelija ja amfetamiinin voimalla urallaan ylennyt työntekijä.

Kysy mitä vaan

Mitä olet aina miettinyt, muttet ole kehdannut kysyä? Mira Selanderin toimittamassa Kysy mitä vaan -ohjelmassa selvitetään kiinnostavien kysymysten avulla, millainen on ihminen tai asia stereotypioiden takana.

Kuuleeko koulu!

Pitäisikö koulussa olla tasoryhmiä? Onko jouluvirren laulaminen koulussa uskonnonharjoittamista? Podcastia luotsaavat toimittaja Anu Heikkinen ja rehtori Pia Rauha, joiden missiona on rakentaa siltaa vanhempien ja koulun välille.

Journalisti Johanna

Toimittaja Johanna Korhonen tekee havaintoja maailmasta ja etsii vastauksia kysymyksiin. Jouluaaton jaksossa aiheena on unelmointi.

Pieleen mennyt historia

Milloin ihmiskunnan historia alkoi mennä kohti alamäkeä? Ja mitä siitä seurasi? Pieleen mennyt historia kokoaa yhteen ihmiskunnan tuhoisimmat perisynnit ja etsii syyllistä niille. Syntien listalle ovat päässeet muun muassa kivihiili, maanviljelyn aloittaminen ja Pohjolaan muutto.

Kuvassa Janette Leino Janette ja Etelä-Afrikan monet kasvot -podcastista.
Janette ja Etelä-Afrikan monet kasvot. Kuvassa Janette Leino Janette ja Etelä-Afrikan monet kasvot -podcastista. Kuva: Yle podcast

Ulkomaanmatkoja ikävöivälle

Ulkolinja: Kanariansaarilla painitaan ennennäkemättömän kriisin kanssa kun koronakriisi vei matkailijat

Millaista on tehdä kuvausmatka koronakriisin pysäyttämään turistikohteeseen? Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen matkusti Kanariansaarten Teneriffalle perusteellisten turvaselvitysten kera. Millainen lomaparatiisi perillä odotti – ja miltä tuntuu kävellä tyhjällä hiekkarannalla?

Janette ja Etelä-Afrikan monet kasvot

Janette Leino matkusti kiehtovaan Etelä-Afrikkaan selvittämään, millaisena paikalliset ihmiset kokevat asuinmaansa ja millaista sen monimutkaisessa historiassa on ollut kasvaa. 11-osaisessa podcastissaan Leino kohtaa erilaisia ihmisiä ja kuulee mielenkiintoisia tarinoita ja näkökulmia. Pikkuhiljaa hänelle selkiytyy myös oma asema valkoisena turistina.

Kadonneiden kaupunkien jäljillä

Oliko Babyloniassa oikeasti riippuvia puutarhoja? Ja millainen oli muinaisten egyptiläisten jääkaappi? Toimittaja Jukka Kuosmanen kertaa podcastissaan ihmeellisiä tarinoita, jotka liittyvät kadonneiden kaupunkien kulttuureihin ja myytteihin.

Miehet valoa etsimässä

Musiikki ja matkanteko yhdistyvät Radion sinfoniaorkesterin sellistin Seppo Laamasen ja pianisti Pami Karvosen audiodokumentissa, joka kuljettaa kuulijan kohti Kittilän Leviä. Matkalla yhdistyvät niin musiikin jylhä voima, itämainen viisaus kuin pohjalainen jääräpäisyyskin.

Kaverin puolesta kyselen - Anna Karhunen ja Tiia Rantanen.
Kaverin puolesta kyselen. Kaverin puolesta kyselen - Anna Karhunen ja Tiia Rantanen. Kuva: Kaverin puolesta kyselen / Yle podcast,kaverin puolesta kyselen

Viihdettä rakastavalle

Kaverin puolesta kyselen

Tiia Rantanen ja Anna Karhunen kertovat kaverille tapahtuneet hauskimmat ja noloimmat käänteet. Nauti osissa tai monta jaksoa kerralla!

Viki ja Köpi Podcast

Tämä on podcast sinulle, joka haluat nauttia YleX Aamun koko viikon sisällön nopeasti ja kivuttomasti. Aamun hauskimmat tyypit Viki ja Köpi tarjoilevat noin puoli tuntia verbaalista huumoria aina kahden markan imitaatioista paskimpiin isävitseihin.

Historian elävöittämistä.
Karkuteillä historiankirjasta. Historian elävöittämistä. Kuva: Ari Laakso historia

Historian havinaa hakevalle

Karkuteillä historiankirjasta

Historian elävöittäminen on mielenkiintoinen harrastus, jossa luodaan taitava illuusio menneestä. Audiodokumentissa kuulija pääsee harrastajien mukana niin 1700-luvun juhlahumun keskelle kuin sata vuotta eteenpäin Ruotsinpyhtään peltomaiseman ympäristöön.

Kun Maa jää pieneksi

Lentäminen jakaa nykyaikana mielipiteitä, mutta millaista on sen historia? Jari Mäkisen toimittamassa kolmeosaisessa sarjassa käydään läpi vaiheita, joita on tarvittu pitkien matkojen onnistumiseen.

Suomen siveyssodat

Tunnetko Suomen kohutut siveystaistelut? Podcastissa käsitellään muun muassa vuosisadan tanssilakkoa, suurta pornotaistelua ja Voikkaan pillulakkoa, joka sulki vuonna 1904 kolme paperitehdasta.

Virtasen taloushistoria

Suomalainen taloushistoria on täynnä kutkuttavia käänteitä. Yksi asia on aikoinaan johtanut toiseen, eikä seuraamuksilta ole vältytty. Historiassa käydyt talouden vaiheet näkyvät kodissamme ja kukkarossamme edelleen. Juha Virtanen käsittelee niitä oivaltavasti, sivistävästi – ja myös viihdyttävästi.

Minna Pyykkö haastattelee koskikaran rengastajaa Jyrki Tolvasta.
Minna Pyykön maailma. Minna Pyykkö haastattelee koskikaran rengastajaa Jyrki Tolvasta. Kuva: Juha Laaksonen Koskikara,Minna Pyykön maailma

Luontoystävälle

Minna Pyykön maailma

Mitä ovat sammalpunkit? Entä mistä linturunot kertovat? Minna Pyykkö uskoo Suomen luonnon olevan ihmeellisempi kuin uskommekaan. Sarjassaan Pyykkö pohtii luonnon monimuotoisuutta, kauneutta ja elämän mysteereitä vieraiden kanssa.

Juha Laaksosen luontoretki

“Luontoretki alkaa aina jo kotiovelta”, ajattelee Juha Laaksonen. Retkikavereiksi pääsevät myös eri alojen ammattilaiset, tutkijat, harrastajat, valokuvaajat ja tavalliset luonnosta kiinnostuneet henkilöt.

Aikamonologeja artikkelikuva.
Aikamonologeja. Aikamonologeja artikkelikuva. Kuva: Tuula Rajavaara / Yle audio

Saisiko olla terveyttä, hyvinvointia tai elämänhallintaa?

Aikamonologeja

Aikamonologeja on Tuula Rajavaaran omaelämäkerrallisen radiotrilogian kolmas ja viimeinen osa, jossa ollaan edellisten osien tavoin elämänhallinnan äärellä. Miksi toiset meistä eivät saa aikaa riittämään – ja mitä asialle voi tehdä?

Tiina Lundbergin Huoltamo

Miten jaksaa läpi vaikeiden aikojen? Entä miten pysäyttää jatkuva ärsyketulva? Tiina Lundbergin Huoltamo esittelee erilaisia näkökulmia ja vaihtoehtoja hyvinvointiin.

Akuutti

Akuutti käsittelee monipuolisesti tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista paitsi televisiossa, myös radiossa. Toimittaja Minna Korhonen kohtaa audiosarjassa rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Tarjolla on muun muassa työkaluja arkeen, ajatteluun ja muutokseen.

Diktaattoreja
12 diktaattoria. Diktaattoreja Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle diktaattorit

Uskomattomia tositarinoita metsästävälle

12 diktaattoria

Podcast esittelee nimensä mukaisesti uusimmalla kaudellaan 12 diktaattoria. Miten heistä kuoriutui yksinvaltaisia hirmuhallitsijoita? Mukana muun muassa Adolf Hitler, Fidel Castro ja Suomessakin valtaa pitänyt Kustaa Vaasa.

Viimeinen johtolanka

Viimeinen johtolanka on rikostoimittaja Marko Niemen toimittama podcast, jossa hän paneutuu itseään mietityttäviin rikostapauksiin. Ensimmäisellä kaudella käsitellään Raisa Räisäsen katoamistapausta, joka ei ole selvinnyt vieläkään. Podcast etsii omalta osaltaan vastausta Raisan mysteeriin.

Portti muutokseen

Dokumentti esittelee kolmen entisen rikollisen tarinan. Kaikkia heitä yhdistää se, että elämä on saanut – ehkä yllättäen – juuri vankilassa uuden suunnan.

Huostassa

Huostassa-audiodokumenttisarjassa neljä lastensuojelun sijaishuollossa kasvanutta nuorta kertoo kokemuksistaan suomalaisesta lastensuojelusta 2010-luvulla. Huostassa on palkitun elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttilan ensimmäinen audiodokumenttiteos.

Jumalan soturit

Kaisu Leino jätti työnsä äidinkielenopettajana ja on nyt Pelastusarmeijan upseeri. Juuri täysi-ikäistynyt Enni Kulmala sai jo sotilasvihkimyksen. Ari Kulmala joutui irtisanotuksi metallifirmasta ja puki ylleen Pelastusarmeijan univormun. Millaista heidän elämänsä on?

Volter Kilven Alastalon salissa äänikirjan kansi
Volter Kilpi: Alaston salissa. Volter Kilven Alastalon salissa äänikirjan kansi Alastalon salissa,Volter Kilpi,äänikirjat

Kirjallisuudesta ja kielestä kiinnostuneelle

Volter Kilpi: Alastalon salissa

Oletko lukenut Volter Kilven merkkiteosta Alaston salissa? 900-sivuisen kirjan voi kuunnella osissa Yle Areenassa Esko Salervon lukemana. Kilven teos on "yhdenpäivän romaani" ja kertoo siitä, kuinka kylän miehiä kerääntyy Alastalon saliin keskustelemaan parkin rakentamisesta.

Luomiskertomus

Luomiskertomus on tarina kirjan synnystä. Haastateltavina muun muassa Finlandia-palkittu Anni Kytömäki, Kari Hotakainen ja Kjell Westö.

Aristoteleen kantapää

Aristoteleen kantapää on ohjelma pilkunviilausta ja -höyläystä rakastaville. Mikä on tämän viikon fraasi- ja sitaattirikos?

Piparkakkuja uunissa.
Kansanradio. Piparkakkuja uunissa. Kuva: Reeta Kantanen Kansanradio

Maailman menoa ihmettelevälle

Kansanradio

Kun hyvä, lämmin, hellä mieli alkaa uuvuttaa... avaa Kansanradio! Kansanradion ihastuttavan raivostuttavat tosikot ja veitikat mielipiteineen saavat jouluhorroksessa torkkuvan taatusti hereille.

Tosikot ja veitikat havainnoivat maailman menoa tauotta myös joulunpyhinä: 27.12. julkaistavassa jaksossa ihmetellään muun muassa joulujuomat kurkkunsa kulauttanutta valepukkia ja 3.1. on milleniaalinkin pakko tulla vakuuttuneeksi siitä, että ennen kaikki oli paremmin. Jos olet eri mieltä, soita 0800 154 64!

Suomalaisen elämäntavan jäljillä

Suomalaisen elämäntavan jäljillä -sarja kertoo arkipäivässä kohtaamistamme yhteiskunnan säännöistä ja normeista. Haluatko elää vapaammin kuin muut? Kuuntele sarjaa ja opi, millaiset opitut tavat, perinteet, arvot ja ihmiset valintojamme ohjaavat.

Kaupunkikulttuurin käsikirja

Oletko ihmetellyt kaupunkikulttuurin synnyttämiä ilmiöitä, kuten kaupunkiviljelyä tai korttelisaunoja? Emma Vainion toimittama sarja ottaa selvää, minkälaisia kulttuuri-ilmiöitä urbaani ympäristö on vuosien saatossa synnyttänyt, ja mitä luovaa kaupunkien kaduilla kehittyy nykyään.

Poikkeustila

Oletko ihmetellyt, miksi ihmiset käyttäytyvät kriisissä niin kuin käyttäytyvät? Koronan tuomat poikkeusolot eivät ole suinkaan olleet Suomen ensimmäiset. Virpi Väisäsen toimittama kolmeosainen sarja palaa talvisodan poikkeusoloihin.

Tiedetripin juontaja Henry Tikkanen.
Tiedetrippi. Tiedetripin juontaja Henry Tikkanen. Kuva: Yle tiede,Henry Tikkanen

Tiedonjanoiselle

Tiedetrippi

Yle Kioskin tiedetoimittaja Henry Tikkanen kertoo uusia tarinoita tieteestä ja sen rajamailta. Sarjassa kaivetaan esiin niin unohdetut sankarit, oudot kuolemat kuin uskomattomat sattumuksetkin. Mitä tapahtui ja kenelle?

Juuso Pekkinen

Mikä tarkoitus on Gaia-avaruusteleskoopilla ja millaisen luontokäsityksen media antaa ihmisille? Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta.

Susani Mahadura – Mielen jäljillä

Susani Mahadura käsittelee ohjelmassaan ihmeellistä ihmismieltä. Miten ihmismieli oikein toimii?

Toimittaja Tatu Tamminen.
Sävelaskelmerkkejä. Toimittaja Tatu Tamminen. Kuva: Teemu Sipilä, Tuuli Laukkanen / Yle henkilökuvat (valokuvat),tatu tamminen

Urheiluhullulle

Sävelaskelmerkkejä

Lajeista rakkain on lajien yhdistäminen! Tässä sarjassa törmäät kaikenkirjaviin yhtymäkohtiin urheilun ja musiikin välillä, ja närhen pelivälineitä näyttää toimittaja Tatu Tamminen.

Ilmari Pitkänen: Unelmia ja kiekkohommia

Unelmia ja kiekkohommia on SM-liigakiekkoilijan Ilmari Pitkäsen audiosarja, jossa luistellaan jääkiekkoilijan elämään lajin sisälle. Vieraina ovat mielenkiintoisimmat kiekkopersoonat ja verhoa raotetaan myös kulissien taakse.

Antti Holma pukeutuneena hassuksi hahmoksi.
Antti Holman oopperajuhlat. Antti Holma pukeutuneena hassuksi hahmoksi. Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Antti Holma,Antti Holman oopperajuhlat

Joululauluihin kyllästyneelle

Antti Holman oopperajuhlat

Jos kaipaat vaihtelua joulumusiikkiin, lähde Antti Holman oopperajuhlille. Tämä humoristinen podcast sisältää kahdeksan osaa, joissa tutustutaan niin väliaikatarjoiluihin kuin parhaimpiin tapoihin ottaa pienet nokoset toisen näytöksen loppupuolella.

Kikka – tarina tähdestä

Kikka eli Kirsi Sirén (1964-2005) oli yksi Suomen menestyneimmistä naisartisteista ja suosittu viihdyttäjä, jolta ei rohkeutta puuttunut. Ylen 20-osainen musiikkidraama vie kuuntelijan Kikan vauhdikkaaseen maailmaan, elämään ja uraan.

Susanna Vainiolan Popradio

Popmusiikin ystävät löytävät vertaistukea taatusti Susanna Vainiolan Popradiosta.

Toinen jalka musiikissa

Toinen jalka musiikissa -sarja kuullaan Radio 1:ssä 28.-31.12. klo 15.02 ja kokonaisuudessaan Yle Areenassa 28.12. Se esittelee neljä suomalaista säveltäjää, joita kaikkia yhdistää hittisävellys ja elämäntyö, joka tuli tehtyä jossain ihan muussa roolissa kuin säveltäjänä.

Unilentäjän ääniraita
Unilentäjän ääniraita Unilentäjän ääniraita audio

Rentoutusta ja erilaisia äänimaisemia kaipaavalle

Unilentäjän ääniraita

Unilentäjän ääniraita on kuusiosainen audiosarja, joka on pyhitetty rentoutumiseen ja matkalle kohti mielenrauhaa. Astu unilentäjän maailmaan ja anna musiikin kuljettaa unen lailla läpi ajan ja tilan. Jaksoissa vieraillaan muun muassa Japanissa ja pyhyyden lähteillä.

Utelias äänimatkailija

Utelias äänimatkailija ihmettelee luonnon ilmiöitä, ihmisen aivoituksia, historian vaikutuksia ja äänen ihmeellisyyksiä. Voiko näitä asioita kuulla musiikissa? Miten?

Lisää kuunneltavaa löydät Yle Areenasta!