Hyppää pääsisältöön

Valamon tarina — munkkiluostarin vaiheet keskiajalta nykypäivään

Piirroskuva Valamosta
Piirroskuva Valamosta Valamon luostari (Heinävesi)

Valamon tarina -dokumentti kertoo legendaarisen Valamon munkkiluostarin vaiheet keskiajalta nykypäivään, Suomeen Heinävedelle ja uudelleen Venäjän Laatokalle.

Laatokalla Valamon ortodoksiluostarin toiminnan jatkuvuus oli useasti uhattuna, sillä alue oli pitkään Ruotsin ja Venäjän rajasotien näyttämönä. Luostarin kukoistuskausi alkoi 1800-luvulla Suomen suuriruhtinaskunnassa, mutta päättyi dramaattisesti talvisotaan.

Ortodoksiveljestö evakuoitiin sisä-Suomeen, Kannonkoskelle. Uusi, pysyvä kotipaikka löytyi 1940 Heinävedeltä, kun luostari osti Papinniemen kartanon.

Evakkomunkit jatkoivat Heinävedellä Valamon vuosisataisia perinteitä, mutta kun vanha venäjänkielinen veljestö siirtyi tuonilmaisiin, oli toiminta jälleen lähellä katkeamista.

1970-luvulla luostari kuitenkin elpyi suomalaisortodoksien voimin.

Nykyään Heinäveden Valamo on eräänlainen voimalaitos Suomen pienelle ortodoksiselle kirkkokunnalle. Se on myös suosittu pyhiinvaellus- ja matkailukohde.

Laatokan alue luostareineen luovutettiin sotien jälkeen Neuvostoliitolle 1944, uusi itäraja vahvistetiin 1947. Dokumentissa nähdään vanhan luostarin rappion aikaa, mutta myös uusi alku. Laatokan Valamo, Valaamskij Monastyr, käynnistyi uudelleen 1989. Nykyään tämä ”Karjalan meren” helmi on jälleen yksi Venäjän merkittävimmistä miesluostareista.

Valamon tarina on kiehtova matka kulttuurihistoriaan. Lisa Hovinheimon käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti sukeltaa historiaan ennen näkemättömän arkistomateriaalin avulla.

Luostari on eri aikoina innoittanut myös taiteilijoita, niin suomalaisia kuin venäläisiä. Dokumentissa nähdään monien tunnettujen taiteilijoiden Valamo-aiheisia teoksia.

Lisa Hovinheimo on tehnyt pitkän uran kulttuurihistoriallisten dokumenttien ohjaajana. Hänen aiempia töitään ovat mm. dokumentit Tihvinän ihmeet, Viipurin taidemuseon tarina ja Mie maksan – Lallukan perintö.

Lisää ohjelmasta