Hyppää pääsisältöön

Helena Juntunen loistaa Helsingin poliisisoittokunnan joulusolistina

Helsingin poliisisoittokunta ei oikeastaan ole soittokunta vaan sinfoninen puhallinorkesteri, joka ammatikseen edustaa poliisia monenlaisella musiikilla - ja hyvin edustaakin. Alban julkaisema Snow Angels on kotimaisten joululevyjen ehdoton kärkituote, mistä kiitos kuuluu paitsi samettiselle puhallinsoinnille myös sopraano Helena Juntuselle.

Helsinki Police Symphonic Band: Snow Angels
Helsinki Police Symphonic Band: Snow Angels Uudet levyt

Sami Ruusuvuoren johtama Helsingin poliisisoittokunta tuo joulumielen eri tavalla kuin Pelastusarmeijan torviseitsikko räntäsateessa. Tarjolla on pehmeäntäyteläistä, sinfonista puhallinpuhtautta, joka on tuunattu jouluun helisevillä lyömäsoittimilla. Suomen parhaat puhallinsovittajat Raine Ampujasta Timo Forsströmiin ovat tehneet niin hienoa työtä, että Sylvian joululaulu kuulostaa sopivan suomalaiselta ja Have Yourself a Merry Little Christmas sopivan amerikkalaiselta, mutta tunnelma on tasaisen turvallinen.

Tenori Mika Pohjonen käy kajauttamassa Oi jouluyön laveaan tyyliinsä, mutta levyn tähti on Helena Juntunen. Hän saa Varpusen jouluaamuna kimmeltämään koskettavasti, mutta kylmät väreet alkavat Gösta Sundqvistin Joulukertomuksessa. Juntunen löytää ääneensä sävyn, joka sopii suomipopin tarinankerrontaan täydellisesti. Sen myötä Sundqvistin joulukappale kohoaa klassikoksi täynnä katkeransuloista nostalgiaa. Yhtä loisteliaasti Juntunen tavoittaa oman mutta oikean tyylin Joni Mitchellin Riveriin ja Hugh Martinin klassikkoon Have Yourself a Merry Little Christmas. Keltään suomalaiselta oopperalaulajalta en ole koskaan aiemmin kuullut yhtä tyylikästä jouluviihdettä.

Levyn pari puhallinorkesterisooloa tulevat tarpeeseen, kun pitää nieleskellä palaa kurkusta ja kuivailla silmiä.

"Snow Angels", joululauluja ja -musiikkia. - Helsingin poliisisoittokunta/Sami Ruusuvuori, sekä Helena Juntunen, sopraano, ja Mika Pohjonen, tenori. (Alba, ABACD 24)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua