Hyppää pääsisältöön

Jonas Kaufmann hoitaa oopperajoulun

Sony Classical -yhtiön tenoritähti Jonas Kaufmann hymyilee joululevynsä kannessa tyylikkäästi harmaantuneena, smokki päällä, ja laadukkaan graafikon tekemä lumisade leijailee hänen päälleen juuri niin kuin pitää. Levy lunastaa kaikki kannen lupaukset.

Jonas Kaufmann: It's Christmas!
Jonas Kaufmann: It's Christmas! Uudet levyt

Jouluvirret ja hartaat perinnekappaleet Kaufmann kajauttaa terveellä oopperaäänellään, jonka auktoriteetti luo turvallisen olon, olipa kielenä saksa tai englanti. Nu tändas tusen juleljus ruotsiksi ei ehkä mene natiiveille täydestä, vaikka yritys on hyvä. Loppua kohti ohjelmisto kevenee, mutta Kaufmann pysyy angloamerikkalaisessa viihdemenossa mukana makeuttamalla ääntään sopivasti Sinatran suuntaan. Suklainen täyteläisyys ja voima takaavat silloinkin uskottavuuden ja peittävät alleen saksalaisen korostuksen ja jäykkyyden.

Suuren yhtiön suuri panostus kuuluu laadukkaissa orkesteri- ja big band -sovituksissa. Suuri on myös levyn mitta - kaksi tuntia ja neljäkymmentäkaksi joululaulua riittää koko jouluisen cocktail-tilaisuuden ajaksi.

"It's Christmas", kansainvälisiä joululauluja orkesterisäestyksellä. - Jonas Kaufmann, tenori, ja Salzburgin Mozarteum-orkesteri/Jochen Rieder. (Sony Classical, 19439786762)

Kuuntele Uudet joululevyt 22.12.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua