Hyppää pääsisältöön

Lapin joulu – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 22.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 22. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Luukussa 22 baritoni Matti Lehtinen johdattaa kuuntelijan pohjoisen talven lumoon, ole hyvä!

Baritoni Matti Lehtinen on suomalaisista laulajista kaikkein muuntautumiskykyisimpiä.

Oopperan alueelta hänet muistetaan lukuisista hienoista roolisuorituksista niinkin erilaisissa osissa kuin Taikahuilun valloittava linnustaja Papageno ja koskettava Juha-korvenraivaaja Aarre Merikannon oopperassa.

Baritoni Matti Lehtinen esiintyy Joulun säveliä -ohjelmassa 1967.
Matti Lehtinen Joulun säveliä -ohjelmassa 1967. Baritoni Matti Lehtinen esiintyy Joulun säveliä -ohjelmassa 1967. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Matti Lehtinen

Liedlaulajana hän on yltänyt kansainvälisen tason esityksiin. Lehtinen tunnetaan myös hengellisen musiikin ja modernin suomalaisen laulukirjallisuuden arvostettuna tulkitsijana.

Ihailtuja ominaisuuksia Lehtisen laulutaiteessa ovat tekstin merkityksen korostaminen sekä sanojen ymmärrettävyys kuulijan kannalta.

Erkki Melartinin Lapin joulu -laulun esityksessä on lämminhenkistä runollisuutta ja joulun taikaa.

Äänite on vuodelta 1962 ja studioyhtyettä johtaa Jorma Panula.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.