Hyppää pääsisältöön

Nosta katse taivaalle - 7 vinkkiä aloittelevalle tähtiharrastajalle

Yle Puheen Tähtisarjaa toimittavalle Emil Johanssonille tähtitaivas on opettanut, ettei kaikkea tarvitse ymmärtää. Hän kertoo vinkkinsä aloittelevalle tähtien tuijottajalle.

1. Tähtiharrastukseen ei välttämättä tarvita kaukoputkea

Otan omille tähtiretkilleni mukaan vain kevyet kiikarit

Kuva: Erik Mclean / Unsplash

”Monella on tähtiharrastuksesta aika tekninen kuva. Käsitys on, että jos olet tähtiharrastaja, sinulla on oltava kaukoputket ja muut. Tähtiharrastuksessa on toki se juttu, että monet ihmiset hurahtavat siihen. Jos katsoo taivasta paljon, alkaa hahmottaa pian paljain silmin juttuja. Silloin haluaa nähdä lisää, ja alkaa tarvita apuvälineitä. Asiat seuraavat luontevasti toisiaan. Itse olen matalan kynnyksen tähtiharrastaja ja otan omille tähtiretkilleni mukaan vain kevyet kiikarit.”

2. Löydä oma tapasi harrastaa tähtiä

Minulle tähtiharrastuksessa on kyse kokonaisuudesta, luonnossa olemisesta

”Ihmiset harrastavat tähtiä tosi erilaisilla tavoilla. Menin itse aikanaan tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan kurssille, koska minusta tähtitaivas oli aina ollut niin siisti ja hieno. Minulle tähtiharrastuksessa on kyse kokonaisuudesta, luonnossa olemisesta. Asun Itä-Helsingissä, jossa lähellä on meri ja monia kivoja luontokohteita. Otan kävelyretkelle mukaan makuualustan ja vaan katson taivasta. Aina ei tarvitse olla pimeää, vaan hieno hetki on myös se, kun alkaa tulla hämärää. Silloin asiat taivaalla alkavat tapahtua.”

3. Tähtitieteestä ei edes voi ymmärtää kaikkea

Ei tähtitieteen asiantuntijoillakaan ole vastausta kaikkeen

Kuva: Yun Xu / Unsplash

”Luen tähtitieteen uutisia, mutta en välttämättä aina tajua niistä mitään. Se ei jostain syystä häiritse minua. Monessa muussa jutussa olen paljon tavoitteellisempi ja haluan ottaa asioita haltuun. Tähtitaivas sen sijaan on rakas mysteeri, josta minun ei tarvitse enkä edes voi tietää kaikkea. Tähtisarjassa oli kyllä hienoa haastatella asiantuntijoita, jotka ihan oikeasti ymmärtävät avaruutta. Samalla ymmärsin, että heilläkään ei ole vastausta kaikkeen.

Toisaalta tajusin senkin, että eivät ne asiat välttämättä ole niin vaikeita. Ihailin sitä, miten esimerkiksi kasvivirologi Kirsi Lehto osasi selittää niin vaikean asian kuin elämän synnyn ja sai sen kuulostamaan simppeliltä. Häntä ja hänen puolisoaan Harry Lehtoa haastatellessani palaset vaan loksahtelivat päässäni paikoilleen. On hienoa, että he ovat joskus 1980-luvulla päättäneet, että he tutkivat elämän syntyä. Mitä olen itse tehnyt sillä aikaa?”

4. Taivasta voi opetella tähti tähdeltä

Kun löydät taivaalta kiintopisteitä, osaat pian etsiä myös kaikkea muuta

Kuva: Tim Foster / Unsplash

”Tähtitaivasta voi opetella pikkuhiljaa, pala palalta. Tähtiharrastuksesta saa onnistumisen tunteita, kun tähtitaivaan hahmottaa koko ajan paremmin. Kun löydät taivaalta kiintopisteitä, osaat pian etsiä myös kaikkea muuta.

Kirjoissa ja netissä on paljon ohjeita siitä, miten löydät muutaman, helpon tähtikuvion, kuten Otavan, Kesäkolmion tai Joutsenen. Kun löydät ne, alat pian löytää lisää. Se on ihan sairaan siistiä. On ihmeellistä itse huomata, että ai, Orionin tähtikuvio onkin noin iso! Erilaiset tähtikartat ja sovellukset auttavat ketä tahansa aloittamaan tähtiharrastuksen. Mielestäni paras neuvo aloittelijalle on silti yksinkertainen: katso ensin uteliaasti taivaalle. Nosta vaan katseesi ylös.”

Ursan Tuukka Perhoniemen 3 sovellusvinkkiä

Tähtisarjassa tutustutaan tähtitaivaaseen Tähtitieteellinen yhdistys Ursan Tuukka Perhoniemen kanssa. Nämä ovat hänen suosituksensa tähdistä innostuneelle.

Ursan tähtikartta ”Toimii helposti selaimella, sovellus tulossa ihan näillä näppäimillä.”
https://www.ursa.fi/taivaalla/tahtikartta.html

Stellarium “Hieno tähtitaivasohjelma on vapaasti ladattavissa.”
https://stellarium.org/fi/

Heavens-above “Vanhanaikainen, mutta paras tähtitaivassivusto, joka kertoo mille tahansa paikalle maapallolla, mitä taivaalla milloinkin on. Milloin kansainvälinen avaruusasema ISS on näkyvillä, milloin Aurinko ja Kuu nousevat ja laskevat, mitä komeettoja on taivaalla?”
https://heavens-above.com

Teksti: Veera Luoma-aho