Hyppää pääsisältöön

Pidetty kauppias sai Kuusijuhlalta mojovan yllätyksen – rata-autoilua rakastava Topi Jylhä pääsi Suomen mestarin kyytiin: “Sano sitten, jos hirvittää!”

Kauppias Topi Jylhältä onnistuu verhojen ripustus ja kepeä juttutuokio. Jouluaattona TV1:llä nähtävän Kuusijuhla-ohjelman tontut päättivät yllättää hänet asiakkaiden toiveesta.

– Sano sitten, jos hirvittää! kajahtaa tuoreen rata-autoilun Suomen mestarin suusta.

Ei siltä vaikuta, vaan Keski-Pohjanmaalla Kaustisella kauppaa pitävän Topi Jylhän suu on messingillä, kun pieni mutta pippurinen kilpa-auto viilettää pitkin Kemoran moottorirataa. Jylhä on päässyt Oskar Dahlbackan kartturiksi, sillä Kuusijuhla valitsi kauppiaan satojen ehdokkaiden joukosta yllätyksen saajaksi. Jylhän ilmoittivat mukaan omat asiakkaat.

Vain hetkeä aiemmin Jylhä oli hyllyttämässä kaupallaan elintarvikkeita eikä tiennyt, mihin suuntaan päivä muuttuisi.

– Aika hienolta tuntuu, yllättyneeltä, ovat Jylhän ensimmäiset sanat, kun Kuusijuhlan juontaja Susanna Laine oli hiippaillut yllättämään kauppiaan.

Juontaja Susanna Laine ja kauppias Topi Jylhä kävelevät kohti rata-autoa.
Juontaja Susanna Laine sai Topi Jylhän houkuteltua mukaan kesken työpäivän. Mieluisa yllätys paljastui vasta perillä. Juontaja Susanna Laine ja kauppias Topi Jylhä kävelevät kohti rata-autoa. Kuva: Yle Kuusijuhla,Susanna Laine,Topi Jylhä

Kuusijuhlan luotettavat lähteet ovat paljastaneet, että Jylhä on luonteeltaan rauhallinen eikä liiemmin viihdy valokeilassa. Leikkimieltä kauppiaalta selvästi löytyy, sillä hän suostuu muitta mutkitta lähtemään Laineen matkaan, vaikka määränpää jääkin vielä arvoitukseksi.

– Kyllä ne työt varmaan odottavat, eivät ne täältä minnekään lähde, Jylhä nauraa.

"Tärkeintä on, että kuuntelee"

Kun Topi Jylhä oli vielä autuaan tietämätön tulevasta yllätyksestä, oli puoliso Sanna Jylhä juonimassa kaupan ulkopuolella yhdessä Kuusijuhlan kanssa. Sanna Jylhä kertoo, että puoliso on varmasti otettu saamastaan huomionosoituksesta, vaikka jännitys ei välttämättä näykään ulospäin.

Erityisen hyvältä yllätys tuntuu Sanna-puolisosta siksi, että asiakaspalvelualalla kiitokset ovat yleisesti harvemmassa.

– Ainahan se on mukava saada positiivista palautetta työstään ja tässä työssä se ei välttämättä ole mitenkään itsestäänselvää.

Pariskunta on pitänyt kauppaansa yhdessä 13 vuotta ja yhtä vieläkin pidempään. Sanna Jylhä kuvailee kauniisti puolisoaan ja kertoo tämän olevan juuri se oikea, ja myös tietävänsä hyvin syyn, miksi puoliso on niin pidetty.

– Hän osaa kuunnella ihmisiä tosi hyvin ja sitä, mitä kenelläkin on sydämellä. Välttämättä ei ole tärkeintä, millainen ratkaisu asioihin löydetään, vaan että kuuntelee, mitä toisella on sanottavana.

Varmoissa käsissä ei pelottanut

Yllätys on valjennut Jylhälle, joka on kyyditetty Keski-Pohjanmaalla Vetelissä sijaitsevalle Kemoran moottoriradalle. Nelipistevyöt napsahtelevat kiinni hieman vaivoin, kun Jylhä ahtautuu kulkupeliinsä. Kauppias ei kuitenkaan myönnä jännittävänsä, vaikka Dahlbackan paljastus saakin aikaan hermostuneen naurun.

– Pariin vuoteen en ole autoa kaatanut, Dahlbacka veistelee.

– Etpä olisi sanonut tuota ääneen, Jylhä naurahtaa.

Topi Jylhä (vas.) ja Oskar Dahlbacka ajavat rallia Kemoran radalla.
Kauppias Topi Jylhä (vas.) pääsi tuoreen Suomen mestarin Oskar Dahlbackan kyytiin Kemoran radalla. Jylhä myönsi itsekin ajaneensa radalla aikaisemmin. Topi Jylhä (vas.) ja Oskar Dahlbacka ajavat rallia Kemoran radalla. Kuva: Yle Kuusijuhla,Oskar Dahlbacka

Ajopäivänä keli on radalla liukas, joten aivan 165 kilometrin huippunopeuteen Dahlbacka ei menopeliään kiihdytä. Muutaman kerran auto meinaa lähteä eri suuntaan kuin kuljettaja, mutta Jylhän kasvoilta leveä hymy ei tunnu hyytyvän.

– Se oli ihan mahtavaa, huikkaa Jylhä kuskilleen, kun auto alkaa hidastaa.

– Ei pelottanut, mutta en tiedä, onko se tarkoituskaan, mies jatkaa tyytyväisenä.

Samaa vakuuttelee myös kuski.

– Ei se Topi ihan hirveästi tuossa matkalla kiljunut.

Jylhä kruunataan itseoikeutetusti päivän nopeimmaksi kartturiksi, eivätkä kehut lopu siihen. Kauppias saa kuulla myös, miten asiakkaat ovat Jylhää kuvailleet.

“Topilla on aina aikaa kuulumisten vaihtoon, Topin hyvä tuuli tarttuu. Jos kauppaan menee saappaita laahaten, pois lähtiessä hyppelee kantapäitään napsautellen. Jos kaikilla suomalaisilla olisi toisiinsa yhtä riemastuttava vaikutus, alkaisi tämä maa soida duurissa.”

– Tämä oli tosi suuri yllätys. Kyllä tuntuu hyvältä ja lämmittää. Omana itsenäni siellä olen, mää oon tämmöinen, Jylhä toteaa hieman hämillään.

Ruokakuljetuksia, jutteluhetkiä ja jopa verhojen asentamista

Jylhä myöntää, että koronaepidemia on tuonut omat haasteensa kaupalla työskentelyyn. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin kehuu työntekijöitään, jotka ovat jaksaneet ahertaa. Alkuvuodesta perustettu verkkokauppa on työllistänyt, toivotusti, myös kauppiasta itseään.

– Käytännössä vien kaikki kuljetukset itse. Tykkään autoista ja ajelusta ja on mukavaa vaihtaa asiakkaan kanssa muutamat sanat.

Rata-autoilija Oskar Dahlbacka (vas.), juontaja Susanna Laine ja kauppias Topi Jylhä lähdössä autoradalle.
Kuusijuhlan kuvausryhmä yllätti Topi Jylhän (oik.) tämän kaupalla ja vei Kemoran radalle. Luotettavat lähteet olivat kertoneet, että kauppias on innokas automies. Rata-autoilija Oskar Dahlbacka (vas.), juontaja Susanna Laine ja kauppias Topi Jylhä lähdössä autoradalle. Kuva: Ida-Liina Huurtela / Yle Kuusijuhla,Susanna Laine,Topi Jylhä

Kuljetuksien ohella kauppias on päässyt joskus muunkinlaisiin hommiin.

– Siitä nyt on kulunut jo aika kauan, mutta esimerkiksi verhot olen vaihtanut asiakkaalle ikkunaan, ja rypytinkin ne! Jylhä nauraa.

Kaupan pitäminen on elämäntapa ja kauppiaspariskunnan yhteistyö on sujunut niin ikään jouhevasti. Topi Jylhän mukaan kotisohvalla puhutaan ne asiat, jotka jäävät työasioista kaupalla puhumatta. Mutta osaavat Jylhät kuulemma lomaillakin.

– Yksi työntekijä sanoi, että Topi on silloin vapaalla, kun hän on töissä farkut jalassa, Jylhä nauraa ja suuntaa taas takaisin kaupalleen. Siellä asiakkaat taitavat jo odottaa hyväntuulista kauppiastaan.

Topi Jylhän ja muiden Kuusijuhlan yllätyksen saajien tarinat näet kokonaisuudessaan jouluaattona Yle TV1:llä klo 12.10 alkaen sekä Yle Areenasta.