Hyppää pääsisältöön

Yle Puhe tarjoaa joulun pyhinä suosittuja radio-ohjelmia ja podcasteja kuuntelumaratonina

Kuvassa Pirjo Heikkilä - Naisen Kosto, Göstä Sundqvist, Antti Holma ja oopperajuhlat sekä Kikka.
Kuvassa Pirjo Heikkilä - Naisen Kosto, Göstä Sundqvist, Antti Holma ja oopperajuhlat sekä Kikka. Yle Puhe,joulu

Kuuntele putkeen musiikkidraamat Gösta Sundqvistista, Kikasta, Juicesta ja Dingosta. Lähde oopperajuhlille Antti Holman kanssa tai sukella koston maailmaan Naisen koston parissa. Kuuntelumaraton Yle Puheessa kaikkina joulun pyhinä aamukuudesta puoleenyöhön.

Jouluaatto 24.12.

Klo 06:00 - 10:00
Koiria ja ihmisiä - ihmiskunnan haukkuva historia
Ohjelma perkaa ihmisen ja koiran vuosituhansia kestänyttä kumppanuutta. Millaisia erilaisia merkityksiä ihminen on antanut koiralle eri ajassa ja paikassa? Millaisia uskomuksia koiraan on liitetty erilaisissa kulttuureissa ja uskonnoissa? Toimittajana Panu Hietaneva.

Klo 10:00 - 11:45
Rakkaudesta
KulttuuriCocktailin podcastissa toimittaja Iida Rauhalammi tapaa ihmisiä, jotka ovat kohdanneet elämässään käänteentekeviä asioita. Tarinoita yhdistää sielua vavisuttava rakkaus toista ihmistä ja elämää kohtaan.

Klo 11.45 - 12:00
Kaverin puolesta kyselen: Kiroileva mummeli ja muita joulutarinoita
Mitä jos poikaystävä puristelee tisseistä koko suvun joulupöydässä? Ihan kaverin puolesta tässä tiedustelen. Kaverin asialla Anna Karhunen ja Tiia Rantanen.

Klo 12:00 - 18:13
Itkisitkö onnesta? Tarina Gösta Sundqvistista
Tarina Gösta Sundqvistista kertoo Leevi and the Leavings -yhtyeen dynamosta – laulaja, sanoittaja ja säveltäjä Göstasta. Leevi and the Leavingsin tunnetut kappaleet kuljettavat musiikillista draamaa tunnelmasta toiseen, äänitysstudiosta jalkapallokentälle.

Klo 18:13 - 21.05 Perttu Häkkisen Lappi-trilogia
Lappi osa 1: Kullankaivajia ja riukuvaimoja
Lappi osa 2: Kalervo Palsa ja poromiehet
Lappi osa 3: Shamaaneja ja Suohpanterror

Klo 21:05 - 24:00 Huumorihommia
Mitä huumori oikeastaan on ja mikä tekee joistain ihmisistä hauskoja? Stand up -komiikkaa itsekin harrastavan, toimittaja Ville Kormilaisen toimittaman Huumorihommien kolmas tuotantokausi keskittyy pelkästään stand up -komediaan ja suomalaisiin koomikoihin.
Jaakko Saariluoma aloitti huumorin tekemisen lapsena pilapuheluilla
Tomi Haustolan komediassa ei kiroilla eikä kerrota juttuja alapäästä
Kaisa Pylkkäsen huumoria haukuttiin ”feministipaskaksi”, sittemmin teemasta kuoriutui menestyvä naiskoomikkokollektiivi

Joulupäivä 25.12.

Klo 06:00 - 12:02
Pelikonsolien kronikka

Miten tyhmistä lasten leluista tuli aikojen saatossa jotain suurempaa? Antti Melkko käsittelee sarjassa tunnettujen pelimogulien ja -journalistien kanssa seitsemän pelisukupolven merkittävimmät konsolit, jotka ovat olleet luomassa ikimuistoisia seikkailuja sekä muokkaamassa suomalaista pelaamista.

Klo 12:02 - 15:08
Antti Holman oopperajuhlat

Tämän podcastin aikana valmistaudutaan oopperailtaan, tutustutaan väliaikatarjoiluihin, harjoitellaan sopivaa ilmettä liian vaikean teoksen äärellä, käydään läpi parhaat tavat ottaa pienet nokoset toisen näytöksen loppupuolella, selviydytään tunteista ja valitaan seuraava teos.

Klo 15:08 - 18:15
Viimeinen johtolanka

Mitä tapahtui Raisa Räisäselle? Tätä selvittää rikostoimittaja Marko Niemi toimittamassaan podcastissa.

Klo 18:15 - 21:05 Perttu Häkkisen Kainuu-trilogia
Kainuu osa 1: Diskoileva kirjastoautokuski, ennustajaeukko ja Mustan Seppo
Kainuu osa 2: Teatteri Retikka, Raatteentie, nuori Kekkonen ja Puolangan pessimistit
Kainuu osa 3: Vierailulla Paljakan luonnonpuistossa sijaitsevassa Mustarindan taiteilijaresidenssissa

Klo 21:05 - 24:00 Huumorihommia
Mitä huumori oikeastaan on ja mikä tekee joistain ihmisistä hauskoja? Stand up -komiikkaa itsekin harrastavan, toimittaja Ville Kormilaisen toimittaman Huumorihommien kolmas tuotantokausi keskittyy pelkästään stand up -komediaan ja suomalaisiin koomikoihin.
Fathi Ahmedin lapsuudessa vaihtoehtona oli joko huumori tai nyrkkitappelu – koomikko valitsi naurattamisen
Petri Hankonen nousee lavalle kitaran kanssa ja ryydittää stand upia huumorilauluilla
Anitta Ahonen tietää, miten syövästä tai äidin kuolemasta tehdään terapeuttisella tavalla hauskaa

Tapaninpäivä 26.12.

Klo 06:00 - 09:32
Tiedetrippi

Yle Kioskin tiedetoimittaja Henry Tikkanen kertoo jännittäviä tarinoita tieteestä ja sen rajamailta. Sarjassa kaivetaan esiin unohdetut sankarit, oudot kuolemat ja uskomattomat sattumukset.

Klo 09:32 - 13:00
Naisen kosto

Naisen kosto yhdistelee komediaa ja asiantuntijanäkemystä yhteiskuntamme suuresta tabusta: naisen aggressiosta. Sarjan sankaritar Saila (Pirjo Heikkilä) tekee totaalisen elämänmuutoksen: hän hylkää lammasmaisen kiltteyden, alkaa tutkia omaa aggressiotaan sekä ennen kaikkea – hän alkaa tasoittaa tilejä. Karma is a bitch. Ja niin on Sailakin.

Klo 13:00 - 15:50 Perttu Häkkisen Itä-Helsinki-trilogia
Itä-Helsinki osa 1: Historiaa ja rikoksia
Itä-Helsinki osa 2: Runollinen arki
Itä-Helsinki osa 3: Mielenmaisema ja identiteetti

Klo 15:50 - 19:17
Radiomafia was here

Nostattava aikamatka muistoihin. Kesäkuussa 2020 tarunhohtoisen Radiomafian aloittamisesta tuli kuluneeksi 30 vuotta. Radiomafia was here -sarjassa Panu Hietaneva selvittää, miten kanavan synnyttämä kulttuurinen murros näkyy edelleen arjessamme. Luvassa on aimo annos kylmiä väreitä, kun muistot heräävät eloon.

Klo 19:28 - 20:26
Tommi Liimatta: Tapaninpäivä

Klo 20:26 - 23:20 Huumorihommia
Mitä huumori oikeastaan on ja mikä tekee joistain ihmisistä hauskoja? Stand up -komiikkaa itsekin harrastavan, toimittaja Ville Kormilaisen toimittaman Huumorihommien kolmas tuotantokausi keskittyy pelkästään stand up -komediaan ja suomalaisiin koomikoihin.
Niko Kivelän jutut syntyvät omasta elämästä, ja siksi lavalla ei tarvita lunttilappuja
André Wickström loi stand up -lavalle fiktiivisen hahmon, mutta vaihtoi sen myöhemmin oman elämänsä tarinoihin
Ilari Johansson pakotettiin stand up -lavalle, eikä mies vieläkään voi katsoa omia esityksiään

Klo 23:20 - 24:00
Suomalaisia äänimaisemia: Varhainen kesäaamu

Usva viipyilee järven yllä, kastepisarat kimaltelevat rannan ruohikossa. Ilma on raikasta hengittää. Kesäyö kääntyy kohti aamua ja luonto herää uuteen päivään.

Uudenvuodenaatto 31.12.

Klo 16:00 - 18:00
Lindgren & Sihvonen

Tommy Lindgren ja Petteri Sihvonen paketoivat kummallisen urheiluvuoden 2020. Esillä on koronan vaikutukset urheiluun, Black Lives Matter ja ihmisoikeudet, uransa lopettaneet urheilijat, Michael Jordan dokumenttisarja, häirintä urheilussa ja kautensa jotenkuten loppuun asti pelanneet Veikkausliiga ja Superpesis. Haastatteluissa mm. Shawn Huff, Viveca Lindfors, Petra Olli, Hanno Möttölä, Mikko Huotari ja Aki Riihilahti. Lindgren ja Sihvonen paljastavat myös omat listansa vuoden urheiluhenkilöksi ja vuoden urheiluhetkeksi.

Klo 18:00 - 24:33
Kikka - tarina tähdestä

Kikka eli Kirsi Sirén (1964-2005) oli yksi Suomen menestyneimmistä naisartisteista ja suosittu viihdyttäjä, jolta ei rohkeutta puuttunut. Ylen 20-osainen musiikkidraama vie kuuntelijan Kikan vauhdikkaaseen maailmaan, elämään ja uraan. Kuka Kikka oli? Millaisen matkan tämä taiteilija kulki? Saiko hän olla kokonainen itsensä oikeastaan koskaan?

Uudenvuodenpäivä 1.1.2021

Klo 06:35 - 10:58
Tiedetrippi

Yle Kioskin tiedetoimittaja Henry Tikkasen johdolla mennään muun muassa psykopaatin pään sisään, herätetään kuolleita, eksytään rikosten maailmaan sekä kohdataan sukupuutto silmästä silmään.

Klo 10:58 - 13:17
Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa

Elvis Presley on nähty surffaamassa Havaijilla. Maailmaa hallitsee liskoihmisten rotu. Facebook kuuntelee salaa puhelintasi. Kuuta ei ole! -sarja on tutkimusmatka salaliittoteorioiden salaperäiseen ja yllättävään maailmaan. Se on sukellus Internetin syövereihin ja outoja ajatuksia herättävien kirjojen sivuille. Se on matka epäluulon, vaihtoehtoisten selitysten ja vinksahtaneen mielikuvituksen kummitusjunassa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Klo 13:17 - 14:00
Aihe, joka ei jätä rauhaa: Astrid Swan, Helmi Kekkonen ja äitinä olemisen kaikki värit

Onko mahdollista tai ainakaan helppoa olla juuri omannäköisensä äiti? Miksi juuri äidin merkitys vanhemmuuden kirjosta on muodostunut niin suureksi? Sukupuolentutkimuksen väitöskirjatutkija, muusikkona ja kirjailijanakin tunnettu Astrid Swan on pureutunut tutkimuksessaan äitiblogeihin. Hän käsittelee myös taiteessaan äidin ja lapsen suhdetta eri kulmista. Kirjailija Helmi Kekkonen julkaisi viime vuonna ensimmäisen ei-fiktiivisen teoksensa Olipa kerran äiti, jossa hän tekee omalta osaltaan tilaa niille kirjaville tunteille, jotka äitiyteen liittyvät - myös niille hyville ja ainutlaatuisille. Toimittajana Marja Vehkanen.

Klo 14:00 - 16:00
Lindgren & Sihvonen

Tommy Lindgren ja Petteri Sihvonen paketoivat kummallisen urheiluvuoden 2020. Esillä on koronan vaikutukset urheiluun, Black Lives Matter ja ihmisoikeudet, uransa lopettaneet urheilijat, Michael Jordan dokumenttisarja, häirintä urheilussa ja kautensa jotenkuten loppuun asti pelanneet Veikkausliiga ja Superpesis. Haastatteluissa mm. Shawn Huff, Viveca Lindfors, Petra Olli, Hanno Möttölä, Mikko Huotari ja Aki Riihilahti. Lindgren ja Sihvonen paljastavat myös omat listansa vuoden urheiluhenkilöksi ja vuoden urheiluhetkeksi.

Klo 16:00 - 22:15
Itkisitkö onnesta? Tarina Gösta Sundqvistista
Tarina Gösta Sundqvistista kertoo Leevi and the Leavings -yhtyeen dynamosta – laulaja, sanoittaja ja säveltäjä Göstasta. Leevi and the Leavingsin tunnetut kappaleet kuljettavat musiikillista draamaa tunnelmasta toiseen, äänitysstudiosta jalkapallokentälle.

Klo 22:15 - 23:45
Aikamonologeja

Miksi eräät meistä eivät saa aikaa riittämään? Faktaa ja mustaa huumoria yhdistelevä 8-osainen radiodokumenttisarja kertoo sitä, miksi tärkeät asiat tulevat usein valmiiksi vasta viime hetkellä itkun ja vaikerruksen kera.

Klo 23:45 - 24:00
Kaverin puolesta kyselen: Krapulainen stunttitemppu ja muita bailumokia

Entä jos murtaa jalkansa kännissä? Siis molemmat jalkansa. Kaveri kyseli. Kaverin asialla Anna Karhunen ja Tiia Rantanen.

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.