Hyppää pääsisältöön

Jouluinen sävelkuva – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 23.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 23. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Luukussa 23 mezzosopraano Lilli Paasikivi laulaa Sibeliuksen joululaulun Jo joutuu ilta, ole hyvä!

Jean Sibelius arvosti viittä joululauluaan niin paljon, että antoi niille opusnumeron yksi. Laulut tosin syntyivät erillään toisistaan vuosien 1897 ja 1913 välisenä aikana.

Säveltäjämestarin laulujen tiedetään olleen vakio-ohjelmistoa Ainolan joulunvietossa ja pianon ääressä istuivat vuoroin säveltäjä itse tai Aino-puoliso.

Jean ja Aino Sibelius kotonaan Ainolassa flyygelin äärellä lokakuussa 1955.
Aino ja Jean Sibelius flyygelin äärellä Ainolassa lokakuussa 1955. Jean ja Aino Sibelius kotonaan Ainolassa flyygelin äärellä lokakuussa 1955. Kuva: Museovirasto. Kuvaaja Bertel Dahlgren. Jean Sibelius,Aino Sibelius

Lauluista neljä on syntynyt Topeliuksen ruotsinkielisiin runoihin. Suosituin niistä on Giv mig ej glans, En etsi valtaa, loistoa.

Sarjan kolmatta laulua Det mörknar ute, Jo joutuu ilta esitetään harvemmin, vaikka se tunnelmallisena sävelkuvana on mestarin käsialaa.

Laulun esittäjä on Suomen Kansallisoopperan taiteellinen johtaja, mezzosopraano Lilli Paasikivi.

Oopperalaulaja ja Suomen kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.
Oopperalaulaja ja Suomen kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi. Oopperalaulaja ja Suomen kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Lilli Paasikivi

Ilmo Ranta on pianistina vuonna 1997 tehdyllä äänitteellä.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.