Hyppää pääsisältöön

Jouluinen sävelkuva – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 23.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 23. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Luukussa 23 mezzosopraano Lilli Paasikivi laulaa Sibeliuksen joululaulun Jo joutuu ilta, ole hyvä!

Jean Sibelius arvosti viittä joululauluaan niin paljon, että antoi niille opusnumeron yksi. Laulut tosin syntyivät erillään toisistaan vuosien 1897 ja 1913 välisenä aikana.

Säveltäjämestarin laulujen tiedetään olleen vakio-ohjelmistoa Ainolan joulunvietossa ja pianon ääressä istuivat vuoroin säveltäjä itse tai Aino-puoliso.

Jean ja Aino Sibelius kotonaan Ainolassa flyygelin äärellä lokakuussa 1955.
Aino ja Jean Sibelius flyygelin äärellä Ainolassa lokakuussa 1955. Jean ja Aino Sibelius kotonaan Ainolassa flyygelin äärellä lokakuussa 1955. Kuva: Museovirasto. Kuvaaja Bertel Dahlgren. Jean Sibelius,Aino Sibelius

Lauluista neljä on syntynyt Topeliuksen ruotsinkielisiin runoihin. Suosituin niistä on Giv mig ej glans, En etsi valtaa, loistoa.

Sarjan kolmatta laulua Det mörknar ute, Jo joutuu ilta esitetään harvemmin, vaikka se tunnelmallisena sävelkuvana on mestarin käsialaa.

Laulun esittäjä on Suomen Kansallisoopperan taiteellinen johtaja, mezzosopraano Lilli Paasikivi.

Oopperalaulaja ja Suomen kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.
Oopperalaulaja ja Suomen kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi. Oopperalaulaja ja Suomen kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Lilli Paasikivi

Ilmo Ranta on pianistina vuonna 1997 tehdyllä äänitteellä.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.