Hyppää pääsisältöön

Klassikkoesitys tutusta joululaulusta – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 24.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 24. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Jouluaaton luukusta löydät joulun ikisuosikin Sulo Saaritsin esittämänä. Joulubonuksena irrottelevat viulistiveljekset Jaakko ja Pekka Kuusisto, ole hyvä!

Jouluaaton perinteisiin Yleisradiossa on kuulunut jo yli puolen vuosisadan ajan Taas kaikki kauniit muistot -laulun esittäminen välittömästi Turusta keskipäivällä radioitavan joulurauhan julistuksen jälkeen.

Baritoni Sulo Saaritsin esittämänä laulu kuultiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1955.

Vaikka laulua on vuosien mittaan soitettu monien muiden nimekkäiden suomalaisten laulajien tulkintana, Sulo Saaritsin koruton ja joulun tunnelmaa aidosti henkivä äänite on säilynyt kuulijoiden suosikkina.

Joulun laulaja Sulo Saarits 1983.
Joulun laulaja Sulo Saarits 1983. Joulun laulaja Sulo Saarits 1983. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Sulo Saarits

Saarits teki Sulho Rannan laulusta uuden tallenteen vuonna 1980. Urkurina äänitteellä on Tauno Äikää.

Jouluirrottelua

Joulu on kristikunnan arvokas ja tärkeä juhla. Se on toisaalta myös iloinen ja riemukas tapahtuma.

Joulun rennompi puoli on inspiroinut mainiota veljesparia Jaakko ja Pekka Kuusistoa laatimaan kahdelle viululle sävelketjun tuttujen joululaulujen pohjalta.

Mukaan he ovat ottaneet neljä eri sävelmää, jotka joulumusiikin ystävät helposti tunnistavat. Arvokkaasta alkutunnelmasta edetään jatsahtavien rytmien jälkeen lopun vauhdikkaaseen rekiajeluun.

Jaakko Kuusisto ja Pekka Kuusisto.
Jaakko ja Pekka Kuusisto. Jaakko Kuusisto ja Pekka Kuusisto. Jaakko Kuusisto,Pekka Kuusisto

Tuoteselosteessa kerrotaan vielä, että musiikilliseksi mausteeksi on sekoitettu muistumia Aulis Sallisen oopperasta Kullervo sekä Sibeliuksen Karelia-sarjan Alla marcia -osasta.

Tarkkakorvaiselle kuulijalle näiden sävellainojen löytämisessä on aina oma haasteensa. Äänite on vuodelta 1994.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.