Hyppää pääsisältöön

Maailmankansalaisen musiikkimaailma on rikas – Radio Sami Yaffan teemat vaihtelevat rock’n’rollista reggaehen ja intialaisiin rytmeihin

Muusikko Sami Yaffa poseeraa kuvitteellisessa äänitysstudiossa. Ahdas tila on pakattu täyteen kelanauhureita, vahvistimia, levyjä ja muuta tavaraa.
Muusikko Sami Yaffa poseeraa kuvitteellisessa äänitysstudiossa. Ahdas tila on pakattu täyteen kelanauhureita, vahvistimia, levyjä ja muuta tavaraa. Kuva: Jukka Lintinen/Yle Sami Yaffa,radio-ohjelmat

Pimeä ja kylmä vuodenaika liukuvat pois mielestä, musiikki vie mennessään. Unohtuu koronamurheet, kun vastustamattoman hyväntuulinen ja letkeä reggae rentouttaa kireät lihakset. Mieli on jo rientänyt Karibian auringon alle, rannalle siemailemaan uikkareissa kylmää juomaa. Kuulokkeissa soi reggae ja mieli on vapaa.

Radio Sami Yaffa voi saada aikaan yllä kuvatun reaktion. 10-osainen sarja käsittelee reggaen lisäksi kantria, punkia, Balkanin ja Intian musiikkia, flamencoa, brittipoppia, bluesia, funkia ja tietenkin rock’n’rollia. Kaikkia musiikkityylejä lähestytään Sami Yaffan ohjaamana, täysin omintakeisella tavalla. Omien sanojensa mukaan muusikko on ollut 40 vuotta rundilla. Maailmaa kiertäessä korvat ovat olleet avoimina, joten ohjelmassa kuuluu asiantuntemus ja lukemattomat omakohtaisesti koetut tarinat musiikista.

Sieltä ei tule top teniä, varoitan. Mutta sieltä saattaa tulla jotain, joka on ollut top teniä aikoinaan.

Sami Yaffa tunnetaan mm. Hanoi Rocksin ja New York Dollsin basistina. Soundtracker-ohjelmassa hän kiersi eri puolilla maailmaa musiikin perässä. Mutta silti suurelle yleisölle Yaffan monipuolinen musiikkisivistys voi tulla yllätyksenä. Kaiken takana on lapsuus. Yaffa kertoo, että 60-70-luvun Espoon kodissa soi aina musiikki.

– Me kuunneltiin kaikkea. Veli on ammattimuusikko, mun sisko, isä ja äiti kuunteli musaa ihan perkeleesti. Kaikki kuunteli omaa musaa. Kaikilla oli todella vahvat omat maut.

Lapsuudenkodin alati soiva levysoitin inspiroi muusikon uralle

Sami perheen kuopuksena sai vaikutteita vanhemmilta sisaruksiltaan. Levylautasella pyöri Rolling Stonesia, Beatlesia, David Bowieta ja Janis Joplinia. Isä valitsi soittoon jazzia, kuten Django Reinhardtia, Miles Davisia ja Charlie Parkeria. Äiti puolestaan fiilisteli Demis Roussosta, poppia ja klassista musiikkia. Kotona olikin monipuolinen levykokoelma, josta valita kuunneltavaa.

– Sitten tuli mun omat jutut. Ne vihasi mun musaa, koska sukupolvet on sukupolvia. Soitin Alice Cooperia, Sladea, Status Quota, Sweetiä ja kaikkea tällaista. Ne oli ihan kauhuissaan, että ei. Vaadin oman aikani sieltä levysoittimelta. Ja sitten kuuntelin sitä Schools Outia kymmenen kertaa putkeen. Se oli jännää.

60- ja 70-luvuilla musiikkia saattoi kuulla vain kahdelta radio- tai tv-kanavalta. Rock soi hyvin harvoin missään muualla kuin juuri siellä omassa levysoittimessa. Radio- ja tv-kanavien tarjonta ei nuorta ja palavasieluista musiikin ystävää juuri puhutellut.

– Se oli yleensä ampumahiihtoa, mäkihyppyä, klassista musaa tai jotain humppaa. Myös lauantaitanssit oli tv:ssä. Että se kaikki oli ihan, että mitä helvettiä.

Tämän päivän musiikin runsauden keskellä voi olla vaikea ymmärtää, että aikana ennen internetiä musiikin kuuntelu vaati ponnistuksia. Musiikkilehdet Suosikki ja Intro olivat tärkeitä tietolähteitä ja monet levyt oli pakko tilata ulkomailta. Hartaasti odotettu postipaketti viipyi matkalla pari viikkoa.

Musiikin lisäksi työ sarjakuvien, keramiikan ja grafiikan parissa innostaa

Sami Yaffa on viime vuosina basson soiton lisäksi tehnyt sarjakuvakirjan, keramiikkaa, grafiikkaa ja montaa muuta asiaa. Monipuoliseen työskentelyyn esimerkkiä ovat antaneet New Yorkissa vietetyt vuodet, jolloin hän seurasi ystäviään, joilla oli koko ajan monta rautaa tulessa. Lisäksi vaimo Meeri Koutaniemen työskentelytapa on inspiroinut kokeilemaan ennakkoluulottomasti uutta.

– Kyllä mua grafiikka kiinnostaa ihan perkeleesti. Ja tietenkin myös keramiikka. Tein sarjakuvan, ja aion tehdä toisen. Mä jäin jotenkin siihen nalkkiin. Vaikka sarjakuvan tekeminen on iso ja helvetin vaativa työ. Kun pikkuskidit lukee sitä, mä saan niiltä palautetta, pliis tee toinen. Sitten se on pakko tehdä.

Musiikki on kuitenkin yhä Sami Yaffan pääjuttu.

Kyllä basso on iso punainen lanka, joka menee kaiken läpi. Että kun kaikki muu romahtaa, se säilyy. Se on iso osa mun elämää.

Vuoden 2021 aikana julkaistaan Sami Yaffan ensimmäinen soololevy. Hän hoitaa levyllä päälauluosuudet, ensimmäistä kertaa koko uransa aikana:

– Olen ollut pelkuri 40 vuotta. Kyllä tiedän, että osaan laulaa ihan hyvin. Ensin pohdin, teenkö levyn, jossa on kauheasti vierailevia laulajia. Se oli eka idis. Sit olin, että äh. Ei. On paljon parempi, että tekee itse. Otan härkää sarvista ja alan päästelemään sen kanssa.

Yaffa huomauttaa, että keskittyminen laulamiseen tekee hänestä myös paremman taustalaulajan. Hän ynnäilee, että laulamisen ottaminen haltuun tuo ammatillisesti hänelle ainoastaan plussia, eikä lainkaan miinuksia.

Puhutaan paljon että rock'n'roll olisi kuolemassa. Mitä länkytystä! Jos se ei soi isoilla radioasemilla, ei se tarkoita, että se olisi kuollut. Rock'n'roll elää tätä päivää. Hei, voit hypätä sen syvään hienouteen koska haluat!

Sami Yaffa on ahkera ihminen, jota ohjaa eteenpäin oma mielenkiinto tehdä asioita, kuten hän itse asian ilmaisee. Hän on myös tottunut kehittämään oman työn ja toimeentulon itse, koska ei ole säännöllisen palkkatyön tuomaa turvaa. Vastapainona luovassa työssä lepo on tärkeää.

– Mä olen tosi hyvä lepäämään. Asuin Espanjassa 90-luvun puolivälissä. Totuin siihen, että yöunet on joku 6 tuntia, ja sen jälkeen voi alkaa tehdä työtä. Mutta sitten mun on iltapäivällä saatava nokoset. Jos en saa iltapäivisin omaa siestaa, tunnin lepoa, musta tulee sellainen kärtty-ukko loppupäiväksi.

Työn ja levon rytmittäminen on tärkeää Yaffalle. Jos illalla ei ole keikkaa, hän työskentelee mielellään aamulla ja päivällä.

– Kaikki luova työ, kirjoittaminen ja piirtäminen tapahtuu mulla tosi aikaisin aamulla. Mä yleensä herään kuudelta ja puoli seitsemän mä olen jo piirtämässä. Se on mun rytmi. Heti kun herään, kaikki on mun päässä virkeänä ja selkeänä. Uudet ideat, mitä unissa on tullut, inspiraatio, ne on vielä jäljellä siellä.

Mun rokkiammatissa live-musa tapahtuu aina helvetin myöhään. Se on ihan ok. Mutta se, että mä oisin studiossa yötä myöten, sitä en kestä. Oon siellä mieluummin aikaisin, teen päivällä ne työt.

Radio Sami Yaffa putkahtaa ilmoille 28.12. Joulun juhlat ovat ohi, edessä vuodenvaihde ja loppiainen. Vuosi 2021 häämöttää edessä kuin puhdas paperiarkki. Asiantuntevasti Sami Yaffa johdattaa kuulijansa uuteen vuoteen monipuolisella musiikilla. Mitä tekijä itse toivoo, millainen fiilis kuulijalle jää mieleen pyörimään?

– Toivon, että kuulijat pitäisivät avoimen mielen ja antaisivat vain biisien tulla ja tuottaa niille sen viban, minkä kukakin siitä ottaakaan.

10-osainen Radio Sami Yaffa -sarja julkaistaan Areenassa 28.12.
Radio Suomessa sarja esitetään 28.12. alkaen kymmenenä päivänä peräkkäin klo 17.13-18.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi