Hyppää pääsisältöön

Musiikintekijä Mikko Alatalo: “Halusin vaikuttaa synnyinseutuni puolesta”

Mikko Alatalo
Mikko Alatalo Kuva: Parad Media Yle Radio Suomi,Kutsuvieras,Mikko Alatalo

Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva musiikintekijä Mikko Alatalo soittaa Kutsuvieras-ohjelmassa elämänsä lauluja. Kuulija pääsee hänen mukanaan kiipeämään Kilimanjarolle ja ihastumaan country-musiikkiin Teksasissa. Mukana on myös paljon ajankuvaa Suomesta eri vuosikymmeniltä.

Kuuntele Mikko Alatalon Kutsuvieras Yle Areenassa.

Mikko Alatalo kuvaa itseään hommimieheksi, joka on aina liikkeessä. Hän on uransa aikana kirjoittanut yli 700 laulua, joista osa Harri Rinteen kanssa. Lisäksi hän on istunut eduskunnassa kansanedustajana 16 vuoden ajan.

14-vuotias Mikko Alatalo soittaa kitaraa.
14-vuotias Beatles-fani soittaa kitaraa 14-vuotias Mikko Alatalo soittaa kitaraa. Kuva: Yksityinen Yle Radio Suomi,Kutsuvieras,Mikko Alatalo

Uransa alkuaikoina hän teki musiikkia yhdessä Juice Leskisen kanssa. Molemmat olivat tulleet Tampereelle opiskelemaan: Juice kieliä ja Mikko toimittajaksi.

Heidän tavatessaan Juice näytti Mikolle vahakantisia vihkoja, jotka olivat täynnä laulutekstejä.

– Se oli hämmentävää. Teksti oli kypsää, rytmi ja loppusoinnut kohdallaan. Tajusin, että tässä on kaveri, joka on kuronut umpeen sen, mitä me olimme anglo-amerikkalaisesta rockista jäljessä.

Kaverukset vertasivat elämää kotikylillä ja tajusivat, että olivat lapsuudessa molemmat olleet paljon yksin uppoutuneena kirjojen maailmaan.

Mikko ja Juice kiertueella vuonna 1975
Mikko ja Juice kiertueella vuonna 1975 Mikko ja Juice kiertueella vuonna 1975 Kuva: Yksityinen Yle Radio Suomi,Kutsuvieras,Mikko Alatalo,Juice Leskinen

Pian Mikosta kasvoit tiedostava opiskelija ja hän osallistui Vietnam-mielenosoitukseen. Kesken marssia Mikko näki Juicen kadunkulmassa ja pyysi häntä mukaan.

– Juice sanoi olevansa matkalla postiin ja lupasi marssia sinne asti. Juicen kiinnostus politiikkaan oli silloin noin 400 metriä.

Politiikka vei Mikon mukanaan ja eduskunnassa hän näki, miten ääripäät alkoivat loitota toisistaan ja huusivat omaa totuuttaan kuulematta muita.

– Tein Harri Rinteen kanssa laulunkin siitä: “rakastan kaikkia niitä, jotka totuutta etsivät, mutta pelkään niitä, jotka sen jo löysivät”.

Mikko Alatalo kajakilla Kukkolan koskessa.
Kajakilla Kukkolan koskessa 80-luvulla. Mikko Alatalo kajakilla Kukkolan koskessa. Kuva: Yksityinen Yle Radio Suomi,Kutsuvieras,Mikko Alatalo

Kutsuvieras-ohjelmassa kuullaan myös ajanjaksosta, jolloin Mikon jalkaterät olivat menneet surusta vinoon.

Katarina Blomqvist, Parad Media

Ohjelman musiikki
Ulf Lundell: Som ett lån
Stevie Winwood: Gimme Some Lovin’
Bob Dylan: Blowin’ in The Wind
Asleep at The Wheel: Miles and miles of Texas
Juice ja Mikko: Klovni heittää veivin
Eric Weisberg: Duelling Banjos
Bhundu Boys: African Woman
Mikko Alatalo: Kuudes ikkuna
Frank Sinatra: Moonlight in Vermont

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa 28.12.2020 – 1.1.2021 klo 13 jälkeen. Uusinta keskiyöllä.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi