Hyppää pääsisältöön

Musiikintekijä, runoilija A.W. Yrjänä: “Todellisuuden kalvo on ohut”

A. W. Yrjänä
A.W. Yrjänä on tullut tunnetuksi vuonna 1985 perustetun CMX-yhtyeen laulajana, sanoittajana ja basistina. Lisäksi hän on julkaissut viisi runokirjaa ja romaanin. Hänen uusin runokokoelmansa Grammata ilmestyy helmikuussa 2021. A. W. Yrjänä Kuva: Parad Media Yle Radio Suomi,Kutsuvieras,A. W. Yrjänä

A.W. Yrjänä käsittelee Kutsuvieras-ohjelmassa kummia kokemuksiaan.

Hän kertoo uniharjoituksista, ruumiista irtautumisesta, hyödyttömistä enneunista sekä siitä kuinka kerran vahingossa hypnotisoi seuralaisensa. A. W. Yrjänä sai kutsun katsoa maailmaa toisin jo 5-vuotiaana.

Kuuntele A.W. Yrjänän Kutsuvieras Yle Areenassa.

Arkiymmärryksen ylittävät, kummallisina pidetyt kokemukset rikkovat käsitystämme todellisuudesta. Ihmiset kuitenkin kokevat niitä melko usein. Tämän vuoksi niistä olisi hyvä puhua enemmän.

A.W. Yrjänän Kutsuvieras-ohjelma on omakohtainen puheenvuoro todellisuuden tutkimisen puolesta. Hän itse on lähtenyt tekemään erilaisia harjoituksia ja testannut, miten esimerkiksi ruumiista irtautumista voi harjoitella ja miltä se tuntuu.

– Minulla kesti seitsemän kuukautta harjoitusta saada ensimmäinen kokemukseni. Ja se on nimenomaan kokemus, ei maailmanselitys.

Taivaat eivät kokemuksen myötä auenneet.

– Mutta onhan jossain määrin kiinnostavampaa jättää nukkuva kehonsa sänkyyn ja kävellä kotikatua kummituksena kuin katsella televisiosta uusintoja.

A W Yrjänä lavalla esiintymässä
“Kykenen kuulemaan kuinka maailma kiehuu ja pulppuaa olemattomuudesta olemiseen juuri tässä hetkessä” kertoo CMX:n laulaja ja basisti A. W. Yrjänä muistellessaan Dinosaurus Stereophonicus -levyn äänittämisen aikaa. A W Yrjänä lavalla esiintymässä Kuva: Yksityinen Yle Radio Suomi,Kutsuvieras,A. W. Yrjänä

A.W. Yrjänän mukaan parasta virallisen maailmanselityksen ulkopuolisissa kokemuksissa on se, että niitä ei voi todistaa. Se tekee ihmisestä nöyrän.

Hän on kiinnostunut niin mielen filosofiasta kuin fysiikastakin ja haluaa tarkastella omia kokemuksiaan myös tieteen ja tutkimuksen valossa.

Nuorena aikuisena musiikki vei hänet mukanaan ja hänestä tuli ammattimuusikko, myöhemmin myös runoilija ja kirjailija. A. W. Yrjänä pitää kuitenkin päätyönään vuonna 1985 perustamaansa CMX-yhtyettä.

– Musiikkimme ei ole aina helpointa sorttia, mutta työhuoneen nurkassa kiiltelevät kuusitoista kulta- ja kaksi platinalevyä kertovat, että Suomessa on muitakin, joilla on korvaa soraäänille.

A W Yrjänä ja hevosia
A..W. Yrjänä kävi 24-vuotiaana Kaliforniassa, Krotonan kurssikeskuksessa opiskelemassa teosofiaa. A W Yrjänä ja hevosia Kuva: Yksityinen Yle Radio Suomi,Kutsuvieras,A. W. Yrjänä

Ohjelmassa kuullaan myös välähdyksiä A.W. Yrjänän lapsuudesta. Hän vietti kirjastossa useita tunteja viikossa.

Hänen lapsuudenperheensä muutti asuinpaikkaa usein isän työn myötä. Viisivuotiaana ensimmäinen yö uudessa kodissa vei erikoiseen kokemukseen.

– Oli kummallista olla hereillä kun vanhemmat olivat unessa, niin hennon oloisina vasten outoa tunnelmaa.

Kutsuvieras-ohjelmassa kuullaan, mitä yöllä sen jälkeen tapahtui.

Katarina Blomqvist

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa 28.12.2020 – 1.1.2021 klo 13 jälkeen. Uusinta keskiyöllä.


Ohjelman musiikki:

Kristin Hersh: Your Ghost
Kate Bush: Lily
Amon Tobin: Journeyman
The Gyuto Monks Tantric Choir: Mandala Offering
Petros Tabouris: Homeric Hymn to Hermes
David Sylvain: Do You Know Me Now?
Dead Can Dance: Saltarello
Squarepusher: Plug Me In

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi