Hyppää pääsisältöön

Näyttelijä Eeva Putro: ”Lähdin kulkemaan kohti sitä ihmistä, joka halusin olla”

Eeva Putro
Näyttelijä Eeva Putro on näytellyt elokuvissa ja televisiosarjoissa sekä useissa kotimaisissa teattereissa. Hän on käsikirjoittanut vuonna 2020 ilmestyneen elokuvan Tove. Eeva Putro Kuva: Parad Media Yle Radio Suomi,Kutsuvieras,Eeva Putro

Miltä tuntuu kantaa sisällään polttavaa haavetta? Miten toipua pettymyksistä ja uskaltaa kulkea eteenpäin? Näyttelijä Eeva Putron vahva Kutsuvieras-ohjelma kertoo elämästä epävarmalla alalla. Aikuisiällä hän on rakastunut muutamaan uuteen kieleen.

Kuuntele Eeva Putron Kutsuvieras Yle Areenassa.

Eeva Putro on käsikirjoittanut Tove Janssonista kertovan elokuvan Tove, joka on valittu Suomen vuoden 2021 Oscar-ehdokkaaksi. Hän on ajankohtainen myös roolistaan tanskalaisessa elokuvassa Breeder.

Eevan ura on muuttumassa yhä kansainvälisemmäksi, joten kielitaito on osoittautunut hänelle tärkeäksi. Kouluaikana kielet eivät tuntuneet mitenkään erityisiltä. Sitten hän pääsi sisään Pietarin valtiolliseen teatteriakatemiaan

– Utshi Russkij, opettele venäjää. Sen kuulin ensimmäisenä vuonna aika monta kertaa.

Ja Eevahan opetteli. Opintojen loppuvaiheessa häntä luultiin monta kertaa venäläiseksi.

Eeva Putro Pietarin valtiollisen teatteriakatemian tanssitunnilla.
Eeva Putro Pietarin valtiollisen teatteriakatemian tanssitunnilla. Eeva Putro Pietarin valtiollisen teatteriakatemian tanssitunnilla. Kuva: Yksityinen Yle Radio Suomi,Kutsuvieras,Eeva Putro

– Sain toki loistavaa puheopetusta, koska opettelin näyttelijäksi. Venäläistenkin ääntämystä piiskattiin selkeämmäksi.

Kielioppiin ja ääntämiseen oli tarkka säännöstö.

– Yhtäkkiä tajusin että olin hullaantunut kieleen. Ensimmäistä kertaa johonkin muuhun kieleen kuin äidinkieleeni.

Eeva tajusi jotain outoa tapahtuneen viimeistään silloin, kun lomalla ollessaan ystävä huomautti hänen puhuvan suomea venäläisittäin murtaen.

– Puhuessani venäjää käytin luontevasti sanaa “sielu” – tietäen täsmälleen mitä se merkitsee ja tuntien missä sielu sijaitsee, kun taas suomeksi sana sielu harvoin eksyi lauseisiini.

Eeva Putro valmistautumassa Ljuba-nimisen tytön rooliin.
Kutsuvieras-ohjelmassa Eeva Putro kertoo, millaista oli valmistautua Ljuba-nimisen tytön rooliin. Kuvassa hän kuuntelee palautetta roolista. Eeva Putro valmistautumassa Ljuba-nimisen tytön rooliin. Kuva: Yksityinen Yle Radio Suomi,Kutsuvieras,Eeva Putro

Eeva Putro rakastui myös venäläisyyteen.

– Ihastuin kassaneitien nyrpeyteen ja siihen ihanaan tunteeseen, kun sain alistua kauppaan tullessani heidän ylivaltansa alle, huokaista levollisesti ja jäädä vain odottamaan mitään tekemättömänä kunnes heille tuli sopiva aika palvella minua.

– Sielustani osa alkoi muuttua, venäläiseksi.

Suomeen palattuaan Eeva päätti kyetä työskentelemään myös ruotsiksi. Hän alkoi kuunnella ruotsinkielisiä radiokanavia ja podcasteja.

Lisäksi hän tilasi ruotsinkielisen lehden, osallistui keskustelukursseille ja myöhemmin myös kielioppikurssille. Hän käytti viikossa useita tunteja opiskeluun. Opiskelu tuotti tulosta.

– Minulle tapahtui täsmälleen sama kuin venäjän kielen kohdalla. Rakastuin siihen. Olin erilainen Eeva ruotsiksi. Vähän kevyempi, iloisempi.

Eeva Putro lapsena halaamassa karitsaa.
Eeva Putro lapsena halaamassa karitsaa. Lampaista kuullaan myös Kutsuvieras-ohjelmassa. Eeva Putro lapsena halaamassa karitsaa. Kuva: Yksityinen Yle Radio Suomi,Kutsuvieras,Eeva Putro

Eeva Putro nauttii paljon niistä hetkistä kun puhe ruotsiksi yhtäkkiä sujuu.

– Viimeisin oli Tove-elokuvan ensi-illassa. Dramaturgina toiminut Jimmy oli yhtäkkiä siinä. Pitkä mies valtavine mustine kikkarahiuksineen. Hän halusi morjenstaa.

Eeva ei tilanteessa edes huomannut puhuvansa ruotsia. Hän vain nautti kohtaamisesta, joka oli luottamuksellinen ja hauska.

– Vasta jälkikäteen tajusin, että minulla on sisälläni jälleen yksi kieli jota rakastan, jota puhuessani olen minä.

Kutsuvieras-ohjelmassa Eeva Putro puhuu oikeassa paikassa olemisesta, sinne kaipaamisesta, uhrauksista, ankaruudesta, muminasta, agentuureista ja pelon voittamisesta.

Katarina Blomqvist

Kutsuvieraan kuulet Radio Suomessa maanantaista perjantaihin 28.12.2020 – 1.1.2021 klo 13 jälkeen.
Yle Areenassa Kutsuvieras on kuunneltavissa 28.12. lähtien.


Ohjelman musiikki:

Tuomari Nurmio: Punainen planeetta
M. A. Numminen: Kotiharjun päällä
Leevi and the Leavings: Turkmenialainen tyttöystävä
Abyssinians: Let My Days Be Long
Alla Pugatsheva: Po Ulitse Moej
Pekka Streng: Mutta minä lähden
Ulla Billquist: En stilla flirt
Taikatuu: Mitä mietit

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi