Hyppää pääsisältöön

Behm ja William olivat YleX:n vuoden soitetuimpia – tällainen oli musiikkivuosi 2020

Kuvakollaasi YleXn soitetuimmista artisteista.
Kuvakollaasi YleXn soitetuimmista artisteista. Kuva: Niko Sveins/YleX YleX,Yle

Vuosi 2020 oli pitkä, raskas ja monipuolinen. Behm, William ja Megan Thee Stallion nousivat parrasvaloihin, disko tuli takaisin ja musiikkiala eli Black Lives Matterin mukana. YleX reagoi koronaan virtuaalitapahtumilla ja lisäämällä suomalaisen musiikin osuutta radiosoitossa.

Jutun lopusta löydät listan YleX:n soitetuimmista artisteista ja biiseistä.

Otsikkokuva: YleX Tiedottaa
Otsikkokuva: YleX Tiedottaa

YleX:n soittolistalle nousi tänä vuonna peräti 77 uutta artistia, eli kymmenen enemmän kuin vuosi takaperin. Mukana oli kaikkea YleX:n Läpimurto-artisteista (muun muassa Ahti, Isaac Sene ja Tomi Saario) kansainvälisen läpimurtonsa tehneisiin tähtiin (kuten vaihtoehtorokkari Beabadoobee sekä Kanye Westin GOOD Musicille levyttävä 070 Shake).

YleX koosti vuoden 2020 uusista artisteista Spotify-soittolistan, jonka löydät täältä ja alta!

Tiktok tuotti tänäkin vuonna ilmiöitä. Clairon Sofia, Powfun Death Bed (jossa samplattiin Beabadoobeen Coffeeta), Jawsh 685:n ja Jason Derulon Savage Love sekä Surfacesin Sunday Best trendasivat kaikki Tiktokissa ja nousivat lopulta myös radiosoittoon.

Eivätkä suositun videoalustan algoritmit tarttuneet pelkkiin uutuusbiiseihin. Fleetwood Macin Dreams sai 37-vuotiaan Nathan Apodacan julkaiseman rullailuvideon myötä uuden elämän. Yhtyeen Rumours-albumi nousi Tiktokin ansiosta Yhdysvaltain virallisen albumilistan kärkikymmenikköön – ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1978.

Tiktokissa trendasi myös Studio Killersin seitsemän vuoden takainen Jenny, jonka tekijöistä ja esittäjistä löytyy melko varmasti suomalainen Teemu Brunila – vaikka virallisesti Brunila ei osallisuuttaan tunnustakaan. Jennyn myötä Brunila oli kahdella biisillä Spotifyn maailman 200 soitetuimman kappaleen joukossa (toinen oli Jason Derulon Take You Dancing).

Tiktokin ja vanhojen biisien suosio liittyvät tietenkin siihen, mistä vuosi 2020 tullaan muistamaan: koronaan, lockdowniin ja käsistä lähteneeseen ruutuaikaan.

Vuoden 2020 kesäkumibiisin esitti ensimmäistä kertaa kampanjan historiassa avoimesti seksuaalivähemmistöä edustava artisti.

Musiikkivuosi 2020 oli raskas. Keikat ja kiertueet peruttiin tai siirrettiin verkkoon koronapandemian vuoksi, ja monen tulot romahtivat. Kotimaiselle musiikki- ja tapahtuma-alalle vuosi oli katastrofaalinen, kuten loppuvuodesta käynnistetty #oikeusmusiikkiin-kampanja muistutti.

Maailmalla kuohui muistakin kuin virusperäisistä syistä. Black Lives Matter -liike nousi popparien huulille keväällä George Floydin kuoleman myötä. Suomessakin levy-yhtiöt osoittivat tukeaan rasisminvastaiselle taistelulle ja tekivät erilaisia lupauksia siitä, miten he kehittävät omaa toimintaansa.

YleX:llä monimuotoisuus on ollut tärkeä teema ja tavoite koko vuoden. Kanavalla on pidetty monimuotoisuuteen liittyviä työpajoja ja Ruskeita tyttöjä on konsultoitu palkkaamiseen liittyvissä kysymyksissä. Black Lives Matter -protestien aikaan Yeboyah, Renaz ja Wekesa -ohjelma äänitti suositun BLM-spesiaalin.

YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen kertoo, että kanavalla on alettu seurata suomalaisten poc-artistien (people of color) määrää soittolistoille nousevasta musiikista. Kanava on luopunut urban-sanan käytöstä ja sopinut sisäisesti, että kappaleiden kulttuuritaustoja avataan enemmän.

YleX:n ohjelmia tehdään valtakunnallisesti yli puolelle miljoonalle ihmiselle, mutta kanavalla soiva artistijoukko on Hakasen mukaan monimuotoinen. Hän mainitsee Jesse Markinin, Yeboyahin ja Ruusut-yhtyeen esimerkkeinä artisteista, jotka eivät nouse 20 soitetuimman joukkoon, mutta saavat kanavalta merkittävästi huomiota.

Yksi pieni, mutta merkittävä asia oli se, että vuoden 2020 kesäkumibiisin esitti ensimmäistä kertaa kampanjan historiassa avoimesti seksuaalivähemmistöä edustava artisti, Tuure Boelius.

Tuntuu, että ihmiset ovat korona-aikana kaivanneet musiikilta kohottamista.― Tapio Hakanen

Uusille artisteille vuosi 2020 oli erityisen vaikea. Kun festarikesä käytännössä peruttiin, momentumia oli vaikea luoda.

Toisaalta YleX:n vuoden soitetuin kappale, Williamin Penelope (feat. Clever), tuli artistilta, josta harva oli vuosi takaperin kuullutkaan. Vuoden soitetuin artisti taas oli YleX Läpimurto 2020 -voittaja Behm, jonka esikoislevy ilmestyi vasta tänä syksynä.

YleX reagoi koronapandemiaan keväällä lisäämällä kotimaisen musiikin määrää radiossa 45:stä 60 prosenttiin. Nyt osuus on asettunut noin 55:een prosenttiin. Muutos lähti sekä yleisön toiveista että YleX:n halusta ja tarpeesta auttaa suomalaista musiikkialaa.

Laajemmista musiikkitrendeistä Hakanen mainitsee popmusiikin “upbeattaantumisen”. Miley Cyrus, Dua Lipa, Lady Gaga ja The Weeknd toivat diskon takaisin, ja popmusiikki on parin trap-painotteisemman vuoden jälkeen menevämpää.

– Tuntuu, että ihmiset ovat korona-aikana kaivanneet musiikilta kohottamista. Loppuvuodesta tanssimusan merkitys on noussut entisestään.

Ikinä en ole kaivannut näin paljoa festareille, livekeikan hurmokseen tai hikiselle klubille tanssimaan.― Tapio Hakanen

YleX:llä kuullaan viikoittain 32 tuntia musiikin erikoisohjelmia, jotka syventävät musiikkitarjontaa entisestään. Syksyllä kanavalla starttasi Papananaaman k-pop-show, joka käy viikoittain läpi aasialaisen popin tärkeimmät biisit ja ilmiöt.

Suosittuja erikoislähetyksiä on toteutettu vuoden mittaan useita, muun muassa Europe’s Biggest Dance Show, viiden tunnin Lyömättömät x Matti 8 ja Sonny -spesiaali sekä YleX Aamun Himashow, Mökkifestari ja Naurumaraton.

Ennen koronaa järjestettu Uuden Musiikin Kilpailu menestyi historiallisen hyvin (ja nosti Erika Vikmanin yhdeksi vuoden tärkeimmistä tulokkaista), ja kevään YleXPop järjestettiin seitsemän tunnin maratonlähetyksenä Yle TV2:ssa ja Areenassa.

Kaiken tämän jälkeen päällimmäisenä tunteena monella on silti kaipuu takaisin normaaliin.

– Pakko sanoa, että keikkojen ja festarien puuttuminen on ollut todella hirveää ja vaikeaa. Omia spessuja on ollut mukavaa tehdä, mutta toki YleX:llekin festarikesän poissaolo on iso menetys. Ikinä en ole kaivannut näin paljoa festareille, livekeikan hurmokseen tai hikiselle klubille tanssimaan, Hakanen summaa.

Kuvakokoelma YleX:n vuoden soitetuimmasta musiikista.
YleX:n soitetuimmat kappaleet, artistit sekä uudet soittolistanimet aikaväliltä 1.1.–31.12.2020. Kuvakokoelma YleX:n vuoden soitetuimmasta musiikista. Kuva: Niko Sveins YleX