Hyppää pääsisältöön

Mitä koululaisten tulee tietää vuodesta 2021? 20 faktaa ja tulevaisuudentutkijan arvio

Galaxin juontajat.
Galaxin juontajat. Kuva: Laura Pohjavirta / Yle Galaxi

Galaxi kokosi 20 kiinnostavaa faktaa vuodesta 2021, mutta kysyimme myös Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufvan näkemystä tulevaisuudesta – erityisesti koululaisten näkökulmasta.

Vuonna 2021 luvassa epävarmuutta ja yllätyksiä

– Epävarmuuden kanssa on hyvä oppia elämään ja näkemään niissä myös mahdollisuuksia. Kun tulevaisuus on epävarma, myös moneen asiaan voi vaikuttaa. Vuoden 2020 aikana olemme jo oppineet pärjäämään epävarmuuden kanssa, joten siinä mielessä muutos ei ole niin suuri kuin vuonna 2020.

– Koulu jatkuu kotona tai koulussa, kavereiden kanssa voi viettää aikaa vähintään verkossa, vanhemmat ovat yhtä ihania tai ärsyttäviä kuin ennenkin ja harrastaa voi toivottavasti ainakin ulkona. Epävarmuuden kanssa elämisessä on tärkeää, että pitää itsestä ja kavereista huolta. Erilaiset erityisjärjestelyt tai rajoitukset voivat jatkua vielä pitkäänkin, vaikka rokotuksista apua olisikin, Dufva luettelee.

Tulevaisuudentutkija Mikko Dufva.
Tulevaisuudentutkija Mikko Dufva toivoo, että koronarokotteiden myötä isovanhempia voisi nähdä turvallisemmin. Tulevaisuudentutkija Mikko Dufva. Kuva: Miikka Pirinen Galaxi

Dufva tutkii megatrendejä ja laajoja muutoksia, jotka tapahtuvat pitkällä aikavälillä. Vuonna 2021 esiin nousee monien aiempienkin vuosien tapaan sekä ilmasto että digipalvelut.

– Ilmastonmuutos ei ole kadonnut mihinkään, ja myös luonnon monimuotoisuuden väheneminen on noussut vahvemmin keskusteluihin. Aikuisia kannattaa painostaa toimimaan paremman tulevaisuuden eteen myös vuonna 2021. Vaikka ensi kevään kuntavaaleissa ei pääsekään äänestämään, on tärkeää, että myös nuorten ääni kuuluisi paremmin varsinkin tulevaisuutta koskevissa päätöksissä. Verkostomainen valta on kasvussa ja vaikuttamisen kanavia on muitakin kuin äänestäminen.

– Samalla kannattaa pitää mielessä, että erilaiset valeuutiset ja niiden kautta mielipiteeseen vaikuttaminen on ollut jo tovin nousussa, eli terve kritiikki on tarpeen myös vuonna 2021. Kun verkossa vietetään enemmän aikaa, korostuu omasta datasta ja yksityisyydestä huolehtiminen. Kannattaa miettiä mihin kaikkiin digipalveluihin ja peleihin antaa omat tietonsa käyttöön, Dufva muistuttaa.

Jaatko, vuokraatko ja kierrätätkö?

– Talouden suhteen etsitään uutta suuntaa. Sitä tarjoaa esimerkiksi kiertotalous, jossa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Se kannattaa ottaa haltuun jo nyt, Dufva vinkkaa.

Dufvan mukaan tulevaisuus on toisenlainen, mutta voi olla monella tavalla parempi.

– Vuoden 2020 etäopetuksesta on varmasti paljon opittavaa ja nyt onkin tärkeää keskustella siitä, mitä halutaan uudistaa ja mitä säilyttää. Tulevaisuus voi mennä todella eri suuntiin, ja meillä kaikilla on mahdollisuus kuvitella mihin suuntaan haluaisimme, että maailma menisi, Dufva arvioi.

Entä mitä vuonna 2021 tulee varmasti tapahtumaan? Ensi vuonna juhlitaan merkkipäiviä, kun Lotto ja turvavyö täyttävät 50 vuotta ja Hätäkeskuslaitos 20 vuotta. Katso muut kiinnostavat faktat Galaxin videolta:

 • Turvallisuus on meidän kaikkien oikeus – myös lasten

  Milloin lapsen tulee soittaa hätäkeskukseen?

  Milloin soitan hätäkeskukseen? Mistä tunnistan hätätilanteen? Galaxin uusimmalla videolla 11-vuotias Emma joutuu keskelle hätätilannetta, kun Ada pyörtyy. Videolla nähdään viihteellisesti vääriä ja oikeita toimintamalleja, joita voi tehdä soittaessaan hätänumeroon.

 • Mitä koululaisten tulee tietää vuodesta 2021? 20 faktaa ja tulevaisuudentutkijan arvio

  Vuonna 2021 luvassa epävarmuutta ja yllätyksiä.

  Galaxi kokosi 20 kiinnostavaa faktaa vuodesta 2021, mutta kysyimme myös Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufvan näkemystä tulevaisuudesta – erityisesti koululaisten näkökulmasta. Vuonna 2021 luvassa epävarmuutta ja yllätyksiä – Epävarmuuden kanssa on hyvä oppia elämään ja näkemään niissä myös mahdollisuuksia.

 • Hae mukaan Galaxin videoille

  Täytä hakemus, ja voit päästä mukaan videoille.

  Sarjassa tulee esiintymään Galaxin juontajien lisäksi koululaisia ympäri Suomea.