Hyppää pääsisältöön

Lyijykynillä miljonääriksi, vauvakuumetta, kiellettyä rakkautta – Teeman alkukevään 2021 eurooppalaisia draamasarjoja

Carlota (Mikaela Lupu) hymyilee kukkahatussa sarjassa Vidago Palace
Vidago Palace: Carlota (Mikaela Lupu) Carlota (Mikaela Lupu) hymyilee kukkahatussa sarjassa Vidago Palace Kuva: Vicky Gonzalez Vidago Palace (TV series),teeman sarjat

Teeman draamasarjat vievät ympäri Eurooppaa historiaan ja nykyaikaan! Alkuvuoden 2021 sarjoissa on mukana uutena maana Portugali. Lisäksi tositarina mahtinaisesta, joka rikkoi keisarillisen Saksan ylimystön muotteja, sinkkuelämää nykypäivän Espanjassa ja jännitystä klassisen musiikin maailmassa Pariisissa.
Sarjoja nähdään tiistaista perjantaihin kello 20 ja uusintoina lauantaipäivisin.

Lyijykynätehtaan tyttö

Teemalla 5.1. alkaen. Jaksot Areenassa 90 päivää

Lothar von Faber (Martin Wuttke) istuu nojatuolissa, Ottilie von Faber-Castell (Kristin Suckow) seisoo hänen takanaan. Kuva sarjasta Lyijykynätehtaan tyttö
Isoisä Lothar (Martin Wuttke) ja Ottilie (Kristin Suckow) Lothar von Faber (Martin Wuttke) istuu nojatuolissa, Ottilie von Faber-Castell (Kristin Suckow) seisoo hänen takanaan. Kuva sarjasta Lyijykynätehtaan tyttö Kuva: WB Television Ottilie von Faber-Castell,lyijykynätehtaan tyttö

Kevätkauden aloittaa tositarina voimanaisesta, jonka nimi on tuttu kynän kyljestä...

Uusi historiallinen minisarja Lyijykynätehtaan tyttö vie 1800-luvun alkupuolen Saksaan. Menestyvä lyijykynätehtailija Faber menettää tulevaisuudentoivonsa, kun perheen ainoa poika ja tuleva jatkaja menehtyy traagisesti. Surun keskellä on käännettävä katse tulevaisuuteen, ja isoisä tekee pojantyttärestään perijänsä.

Ottilie on vasta 16-vuotias, kun hänen on jätettävä taakseen huoleton nuoruus ja otettava harteilleen raskas vastuu perheyrityksestä. Nainen johtajana on aikansa kummajainen, ja Ottiliella on monta kiveä käännettävänä – sekä paljon opittavaa. Kaikeksi onneksi hänellä on kosolti maalaisjärkeä ja silmää liiketoiminnalle, joten isoisä voi olla päätökseensä tyytyväinen.

Nuorena saatu vastuu ei myöskään muuta aivan kaikkea, nuori Ottilie ehtii ihastua ja rakastua. Mutta kuka määrittelee hänen elämänsä suurimmat valinnat? Avioliitto väärän ihmisen kanssa voisi vaikuttaa yrityksen tulevaisuuteen. Toisaalta omista haaveista luopuminen ei ole koskaan helppoa. Joutuuko Ottilie tekemään kipeän valinnan, ja mitä siitä seuraa – hänelle itselleen ja Faberin perheyritykselle?

Saksassa kaksiosaisena esitetty minisarja esitetään Teemalla neliosaisena versiona.

(Ottilie von Faber-Castell – Eine mutige Frau, Saksa 2019)

Vidago Palace

Teemalla 12.1. alkaen. Jaksot Areenassa 180 päivää

Teeman alkuvuoden sarjoissa on myös edustettuna uusi maa: Portugali! Vidago Palace on kuusiosainen draamasarja, joka avaa ovet varakkaiden suosimaan lomakohteeseen, huolettomaan ja ylelliseen elämään.

Sarja oli kotimaassaan suurin katsojamenestys kolmeen viime vuoteen.

Eletään vuotta 1936, jolloin ihmisen arvo määriteltiin pitkälti aseman ja omaisuuden kautta. Aristokraattinen De Vimieiron perhe saapuu Vidago Palaceen valmistelemaan Carlota-tyttärensä häitä.

Naimakauppa tulee kuin taivaan lahjana, sillä hienoinkaan titteli ei takaa vaurautta ja De Vimieiron perhe on konkurssin partaalla. Sen voi pelastaa vain Carlotan ja César da Silvan liitto. Da Silvan perhe omistaa Brasiliassa tuottoisan kaakaoplantaasin, ja raha ja asema löisivät hienosti kättä.

Carlota (Mikaela Lupu) ja Pedro (David Seijo) sarjassa Vidago Palace
Kielletty rakkaus: Carlota (Mikaela Lupu) ja Pedro (David Seijo) Carlota (Mikaela Lupu) ja Pedro (David Seijo) sarjassa Vidago Palace Kuva: Hop / Portocabo Vidago Palace (TV series),teeman sarjat

Liitosta tulisi järkiavioliitto myös toisella tavalla, sillä Carlotan sydän sykkii salaa jo toiselle nuorukaiselle, joskaan tuolla suhteella ei ole tulevaisuutta. Rakkaus ja velvollisuus taistelevat hänen sielustaan.

Ja sitten Carlota saa kuulla huonon uutisen. Pedro on liittynyt Espanjan levottomuuksiin, ja vielä pahempaa: Pedron kerrotaan kuolleen vapaustaistelussa. Kuinka Carlota jaksaa jatkaa hänelle viitoitettua tietä – rinnallaan mies, jota hän ei voisi koskaan todella rakastaa?

(Vidago Palace, Portugali 2017)

Järjetön vauvakuume

Teemalla to 28.1. alkaen. Jaksot Areenassa 90 päivää

Lapsen haluaminen on jo sinänsä iso päätös, vaan kuinka semmoinen temppu pannaan täytäntöön? Miten löytää sen oikean silloin, kun ilman parisuhdetta elävällä ihmisellä biologinen kello on alkanut tikittää ja hän haluaa kuollakseen oman lapsen?

Raikas espanjalaissarja kertoo kolmikymppisistä sinkuista, kauniista naisista ja komeista miehistä, jotka etsivät sitä oikeaa juuri tähän tarkoitukseen. Naisia ja miehiä on maailma puolillaan, mutta rima nousee heti kun kriteerit ovat korkealla. Ja yksi vaatimus on ylitse muiden: kumppanin pitää haluta lapsia!

Javier Rubirosa (Javier Veiga) Marta Valdivia (Marta Hazas) istuvat selin toisiinsa. Kuva sarjasta Järjetön vauvakuume
Javier (Javier Veiga) ja Marta (Marta Hazas) Javier Rubirosa (Javier Veiga) Marta Valdivia (Marta Hazas) istuvat selin toisiinsa. Kuva sarjasta Järjetön vauvakuume Yle Teema,järjetön vauvakuume

Rakkaus tulee kuin roska silmään, sanotaan, mutta sen oikean isä- tai äitikandidaatin löytäminen tuhansien ihmisten joukosta on melkein venäläistä rulettia. Etenkin kun kohtalo pitää pilkkanaan ja pyörittää ihmistä pahemmin kuin pässiä narussa. Nettisovellusta ja deittipalstaa kyllä piisaa, mutta löytyykö sieltä sittenkään sitä oikeaa? Vai löytyykö se oikea ennemminkin arkisesta elämänpiiristä, voiko sellaiseen oikeasti kävellä pahki kadulla?

Kello käy ja nuoruus kuluu, mutta Marta ja Javi eivät aio hevillä luovuttaa – kumpikaan omalla tahollaan...

Sarjasta nähdään Teemalla ensimmäinen tuotantokausi, jossa on kahdeksan osaa.

(Pequeñas coincidencias, Espanja 2018)

Kapellimestari

Teemalla ti 16.2. alkaen. Jaksot Areenassa 180 päivää

Hélène Barizet (Marie-Sophie Ferdane) johtaa sinfoniaorkesteria sarjassa Philharmonia
Hélène (Marie-Sophie Ferdane) Hélène Barizet (Marie-Sophie Ferdane) johtaa sinfoniaorkesteria sarjassa Philharmonia Kuva: Merlin Productions Yle Teema,teeman sarjat

Ranskalaissarjassa maailmalla menestynyt kapellimestari Hélène Barizet palaa Pariisiin johtamaan sinfoniaorkesteria, joka tarvitsee nopeasti uuden maestron kapellimestarinsa äkkikuoleman jälkeen. Hélènen poikkeukselliset metodit eivät miellytä kaikkia ja yhteistyö muusikoiden kanssa takkuaa. Ristiriidat kasvavat entisestään, kun Hélène nostaa ensiviulistiksi nuoren Selenan, joka muistuttaa häntä itseään nuorena.

Hélènen Pariisissa asuva äiti on entinen huippuviulisti, joka sairastaa aivot rappeuttavaa neurologista sairautta ja hädin tuskin tunnistaa tyttärensä. Helene saattaa olla periytyvän sairausgeenin kantaja, mutta lähipiirin painostuksesta huolimatta hän kieltäytyy testistä.

Hélènen avioliitto säveltäjämestari Peter Faulknerin kanssa rakoilee ja mies on ajautunut suhteeseen vaimonsa sinfoniaorkesterissa soittavan muusikon kanssa. Kolmiodraamalta ja yhteentörmäyksiltä ei voida välttyä.

Helenen käytöksen muuttuessa epävakaaksi herää kysymys, onko kyse vain erikoisista työtavoista, yksityiselämän ongelmien aiheuttamasta stressistä – vai onko suvun kirous lankeamassa hänen ylleen.

Sarjassa on kuusi osaa.

(Philharmonia, Ranska 2019)

Artikkelia muokattu 13.1.: lisätty suomennettu nimi sarjalle Kapellimestari

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa