Hyppää pääsisältöön

Kommentti: Kotikadun 17. kaudella ympyrä sulkeutuu ja suosikkihahmoja palaa takaisin sarjaan

Kotikadun näyttelijöitä.
Tällä kaudella Mauri (Aake Kalliala) ja Monika (Rea Mauranen) sanovat toisilleen tahdon. Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Jyrki Valkama Kotikatu

Toiseksi viimeisessä kaudessa tunnelma totisesti tiivistyy: Susanna joutuu käymään läpi pitkää oikeusprosessia ja Perttiä kohtaa vakava onnettomuus. Onneksi ei vajota pelkkään synkkyyteen, vaan kaudella nähdään myös ilonpilkahduksia.

Kotikatu Areenassa

Varoitus: Tämä teksti sisältää juonipaljastuksia ja vielä pahempaa: toimittajan mielipiteitä.

Kotikadun 16. kausi päättyi dramaattisesti. Kosti (Rabbe Smedlund) raiskasi Susannan (Iris Nylund) pikkujouluissa vakavin seurauksin. Susanna jäi tapahtuneen takia pelkotilojen ja ahdistuksen kouriin, eikä elämästä tahtonut tulla mitään. Lopulta hän uskaltautui ottamaan apua vastaan.

Maija Mäkimaa (Tiina Rinne) taasen avusti ystäväänsä Elsiä (Vieno Saaristo) eutanasiassa ja kirjoittaa tästä kirjaa. Elsin veljentytär ilmestyi kuvioihin ja Pertti Mäkimaa (Jukka Puotila) pelkäsi tämän olevan pelkästään perinnön perässä. Maijan rooli Elsin kuolemassa ei herättänyt ystävällisiä ajatuksia omaisissa.

Krisse (Piitu Uski) sai keskenmenon ja murtui täysin. Haaveet äitiydestä eivät kuitenkaan ole täysin kuopatut, sillä Krissen ja Lauran (Pirjo Moilanen) ystävä Teppo lupautui auttamaan.

Karin (Anitta Niemi) joutui jäämään pitkälle sairauslomalle, joka syöksee Janne Mäkimaan (Misa Nirhamo) omistaman autokorjaamon talousvaikeuksiin. Janne laskelmoi Karinia eläkeputkeen.

Tämän lisäksi Pertti uhkasi ottaa selville, kuka on tehnyt Susannalle pahaa. Kausi päättyy Kostin pelokkaaseen naamaan – syystäkin.

Rabbe Smedlund esittää Kotikadussa Kosti Valoa.
Kosti joutuu vastaamaan teoistaan. Rabbe Smedlund esittää Kotikadussa Kosti Valoa. Kuva: Yle Kotikatu
Kotikadun näyttelijöitä.
Susanna Blom (Iris Nylund). Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Yle Kotikatu

Shokkialoitus – tunnaria on kopeloitu!

Heti kauden alkuun liittyy pienimuotoinen järkytys, sillä Kotikadun tunnusmusiikkia on päivitetty. Onneksi Liisa Akimofin ikoninen kappale on vain saanut uuden sovituksen. Alkushokin jälkeen Pessi Levannon sovitus sointuu yllättävän mukavasti.

Tunnarin lisäksi myös tekijätiimi on kokenut tällä kaudella muutoksia. Uudeksi pääohjaajaksi sarjaan on valikoitunut Heikki Kujanpää ja käsikirjoitustiimiä vahvistaa Mikko Reitala.

Katso kauden traileri alta.

17. kausi jatkuu siitä mihin viimeksi jäätiin. Suski on palasina ja kiinni jäätyään Kosti yrittää selitellä muille raiskauksen olleen yhteisymmärryksessä harrastettua seksiä. Pertti Mäkimaa on asiassa kahden tulen välissä – uskoako ystäväänsä Susannaa vai liikekumppania ja perhetuttua Kostia?

Jaakko (Otto Kanerva) esittäytyy jälleen muuttuneena miehenä. Hän pyytää anteeksi Karinilta ja Niinalta (Ria Kataja), joita on historiassaan pahoinpidellyt. Karin ajaa Jaakon tiehensä, mutta Niina on vakuuttunut Jaakon vilpittömyydestä.

Teemu (Ville Keskilä) ei usko Jaakon muuttuneen. Se luokin mukavan edellytyksen työilmapiiriin, sillä Jaakko palaa töihin Teemun työpariksi palolaitokselle.

Kotikadun näyttelijöitä.
Teemu ja Niina Luotola. Esittäjinään Ville Keskilä ja Ria Kataja. Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Yle Kotikatu

Niinasta ja Teemusta on muodostunut itselleni sarjan tärkein pariskunta. Heidän kiireen täyttämää arkeaan siivittää kaikesta huolimatta hyvä huumori ja välittäminen. Katajan ja Keskilän henkilökemiat toimivat yhteen ja näyttelijöillä tuntuu olevan aina hauskaa toistensa seurassa.

Muskarissa Teemu ja Niina tutustuvat vahingossa naapureihinsa. Naapuriperhe on heidän makuunsa liian puhelias ja yksinkertaisesti rasittava. Lisäksi ne tuppautuvat väkisin kylään, eikä ruokapöydässäkään meinaa laulusta tulla loppua.

- Nyt on mitta täynnä tota perhettä.
- Ei koskaan enää.
― Teemu ja Niina keskustelevat liian tuttavallisiksi käyneistä naapureistaan.

Burnoutiin sairastunut Kira (Jenni Banerjee) pyytää Niinaa kollegakseen. Niina tarttuu tilaisuuteen ja löytää itsensä tilanteesta, joka sai ainakin allekirjoittaneen hämmennyksen valtaan.

Tälläkin kaudella puntaroidaan, onko Niinan ja Teemun rakkaus kuihtumassa arjen pyörteissä. Ja se sapettaa, sillä pariskunta ansaitsisi oikein juustoisen, rakkaudentäyteisen lopun.

Kotikadun näyttelijöitä.
Niina Luotola (Ria Kataja) ja hänen esihenkilönsä Antti Pilkama (Pekka Valkeejärvi). Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Yle Kotikatu

Jarkko Mäkimaa (Elias Salonen) palaa Suomeen vaihto-oppilasvuodeltaan. Näyttelijän lisäksi nuoren miehen käytöstavat ovat muuttuneet.

Jarkko kapinoi varsinkin Krisseä vastaan. Nämä eivät tunnu sietävän toisiaan. Lisäksi nuuskaa ja lätkämailoja kuluu – koulunpenkki ei niinkään.

 Kuvassa takana vasemmalta lukien: Laura Mäkimaa (Pirjo Lankinen), Jarkko Mäkimaa uusi näyttelijä jaksosta 543, ulos 1.9.2011 (Elias Salonen), Krisse Karri (Piitu Uski) ja edessä Kerttu Mäkimaa (Linda Liikka).
Kuvassa takana vasemmalta lukien: Laura Mäkimaa (Pirjo Lankinen), Jarkko Mäkimaa uusi näyttelijä jaksosta 543, ulos 1.9.2011 (Elias Salonen), Krisse Karri (Piitu Uski) ja edessä Kerttu Mäkimaa (Linda Liikka). Kuva: Jukka Lintinen Kotikatu

Eivätkä Krisse ja Jarkko ole ainoat napit vastakkain olevat. Eeva Mäkimaa (Leena Merilä) on huolissaan Mirjan (Inka Kallén) elämäntyylistä. Huolestunut äiti haluaisi tyttärensä jo löytävän kunnollisen miehen ja vakituisen työpaikan. Kovasanainen Eeva onnistuu myös suututtamaan toisen tyttärensä, Lauran, verisesti puheillaan.

Tuntuukin, että Eevalla on taito viilentää välejä milloin kenenkin kanssa, vaikka hänen tarkoitusperänsä olisivatkin hyvät. Kauden aikana tosin välit Pertin kanssa lämpenevät. Vanha suola totisesti janottaa.

Ollaanks me rakastettu Lauraa yhtä paljon kuin Jannea ja Mirjaa?― Eeva kysyy Pertiltä.

Mäkimaan naisilla ei muutenkaan suju ruusuisesti. Lauralla on jälleen vaikeuksia niin rahan kuin rakkauden kanssa. Mirja taasen saa riesakseen vainoajan. Maijan kirjaprojekti voi pahimmillaan viedä hänet vankilaan.

Myös Jannen autokorjaamolla sujuu huonosti. Yrityksen talous on retuperällä ja Jannen tulisi irtisanoa joku kolmesta työntekijästään. Mies joutuu puntaroimaan, arvostaako hän enemmän autonrassaustaitoja vai täysin muita avuja. Ja kyllä, nämä avut ovat fyysisiä.

Janne Mäkimaa (Misa Nirhamo).
Janne joutuu vaikeiden kysymysten äärelle. Janne Mäkimaa (Misa Nirhamo). Kuva: Yle Kotikatu

Ristolla (Ilkka Heiskanen) alkaa olla vaikeuksia suhtautua yhteiseloon valkovenäläisen Julian (Elena Spirina) kanssa. Julia patistaa kihlasormusostoksille ja hän päätyy Ristolle töihin parantaakseen mahdollisuuksiaan oleskeluluvan saamisessa. Syveneekö parin suhde vai onko valheella lyhyet jäljet?

Kotikadun näyttelijöitä.
Karin (Anitta Niemi) ja Miranda (Tarja Keinänen) jakavat työpaikan lisäksi hetkellisesti myös asunnon. Kämppistely on tuttua puuhaa, sillä naiset jakoivat taannoin myös sellinsä. Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Yle Kotikatu
Tuija (Laura Malmivaara) Roope (Janne Virtanen) Malalai (Elsy Akiki)
Tuija (Laura Malmivaara), Roope (Janne Virtanen), Malalai (Elsy Akiki). Tuija (Laura Malmivaara) Roope (Janne Virtanen) Malalai (Elsy Akiki) Kuva: Jyrki Valkama Kotikatu

Ei Kotikadun 17. kausi pelkkää synkkää ja ikävää ole. Naurun, huumorin ja välittämisen lisäksi kaudella kuullaan iloisia perheenlisäysuutisia peräti kaksin kappalein.

Tuija (Laura Malmivaara) ja Roope (Janne Virtanen) saavat uuden pienokaisen ja Krisse päätyy uudestaan raskaaksi. Toteutuuko Krissen unelma äitiydestä vihdoin?

Ja voi sitä riemun määrää, kun Mauri (Aake Kalliala) ja Monika (Rea Mauranen) menevät naimisiin! Sarjan sympaattisin pariskunta todellakin ansaitsee toisensa. Mauri ja Monika sanovat toisilleen tahdon Tuijan vihkiessä.

Kotikadun näyttelijöitä.
Häähumua. Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Jyrki Valkama Kotikatu

Maurin polttareissa tapahtuu eräs sarjan odotetuimmista, ellei jopa odotetuin comeback. Maurin aisapari Onni Partanen (Sulevi Peltola) saapuu takaisin Helsinkiin juhlistamaan ystävänsä onnea. Vihdoin tämä parivaljakko on taas yhdessä! Ilona-koiraa ei valitettavasti enää nähdä muuta kuin tuhkan muodossa.

 Onni Partanen (Sulevi Peltola) ja Mauri Alho (Aake Kalliala)
Onni on vihdoin takaisin kuvioissa. Onni Partanen (Sulevi Peltola) ja Mauri Alho (Aake Kalliala) Kuva: Jussi Nahkuri Kotikatu

Onnin paluu ei ole kauden ainoa laatuaan. Hannes Luotola (Risto Autio) saapuu kylään pohjoisesta, lopulta jopa Timo-Velin (Viljami Penttilä) kanssa. Iltatähtensä näkeminen saa Karinin onnesta sekaisin.

Luotoloiden perhe on kerrankin koossa, kun myös Ninni (Nelly Hristova) tulee Sudanista asti käymään kotona.

Hannes Luotola, eli Risto Autio.
Hannes (Risto Autio) palaa maisemiin. Hannes Luotola, eli Risto Autio. Kuva: Martina Näreharju Kotikatu

Ympyrä sulkeutuu ja uusia ovia avautuu

Eräänlainen ympyrä sulkeutuu, kun Ninni ajaa vahingossa Pertin päälle autollaan. Sama onnettomuus tapahtui päinvastaisesti Kotikadun ihka ensimmäisessä kohtauksessa. Karmaa vai sattumaa, kuka sen tietää.

Pertti Mäkimaa (Jukka Puotila).
Pertti loukkaantuu onnettomuudessa vakavasti. Pertti Mäkimaa (Jukka Puotila). Kuva: Yle Kotikatu
Mäkimaat.
Onnettomuus tuo Mäkimaat yhteen. Mäkimaat. Kuva: Yle Kotikatu

17. tuotantokausi päättyy perinteisesti Kotikadun tyyliin, eli se vastaa moniin kauden aikana nousseisiin kysymyksiin. Samalla se kuitenkin jättää oven selälleen auki monelle uudelle juonenkäänteelle.

Pakkohan tämä sarja on loppuun katsoa ja toivoa, että kaikki päättyy lopulta hyvin.

Nämä jaksot nähdään kaudella 17

543. Muuttoaikeita
544. Pöytäkirjan ulkopuolelta
545. Luottamusleikit
546. Omia ratkaisuja
547. Totuuden kiertäjät
548. Sooloilua
549. Kenen joukoissa seisot?
550. Valinnan sietämätön vapaus
551. Romahdus
552. Lopun alkua
553. Yllätys
554. Uusia sivuja
555. Totuuden henki
556. Rahalla saa
557. Jälkipyykki
558. Länteen itään
559. Kotka on laskeutunut
560. Hyvästejä
561. Onnen varjot
562. Rakkauden juhlaa
563. Kylmä todistaja
564. Kuolleet sielut
565. Turvapaikka
566. Uusi ihminen
567. Ihmissuhdepakolainen
568. Näytön paikka
569. Terveisiä Jerisjärveltä
570. Ratkaiseva askel
571. Järki vai tunteet?
572. Kortit pöytään
573. Kotona paras
574. Viimeinen varoitus
575. Kaikki muuttuu
576. Kenelle kellot soivat?

Kotikadun jaksot 543–576 ovat katsottavissa 6.7.2021 asti.

Kotikadun näyttelijöitä.
Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Yle Kotikatu