Hyppää pääsisältöön

Radio Suomeen uusia musiikkiohjelmia – sunnuntaiaamun paraatipaikalle siirtyy aikoinaan jo Ylen legendaarista Rockradiota toimittanut Tero Liete

Tero Liete
Tero Liete Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yle Radio Suomi,Tero Liete

Radio Suomen musiikin erikoisohjelmissa kuullaan tulevana vuonna aiempaa enemmän uusia musiikintekijöitä. Lisäksi arkipäivisin kuultavaa Paikka auringossa -ohjelmaa vahvistetaan Ylen parhailla iskelmämusiikin tuntijoilla. Sunnuntaiaamujen suosittuun musiikkiohjelmiston ketjuun astuu puolestaan tekijä, joka oli aikoinaan aloittamassa jo Yleisradion Rockradiota.

– Eniten olen mieltänyt olevani etuoikeutettu kaveri, joka voi tutustua työkseen valtavaan määrään musiikkia ja jakaa niitä elämyksiä muille. Tyyliin kuunnelkaa, eikö ole mieletön levy, jonka löysin divarista, Tero Liete pohtii.

– Sunnuntaiaamussa radioiden ääressä on iso porukka kuulijoita. Se on tärkeä hetki monelle ihmisille ja toimittajana sitä haluaa olla heidän luottamuksensa arvoinen.

Tero Liete on tehnyt pitkän uran Yleisradiossa. Ensimmäinen pesti oli Yleisradion Rockradiossa, jota hänet palkattiin tekemään vuonna 1980. Sen jälkeen Lieteen ääntä on kuultu Radiomafiassa, YleQ:ssa ja Radio Suomessa. Hän tulee täydentämään Radio Suomen suosittua sunnuntaiaamun musiikkiohjelmistoa Tarja Närhin Iskelmäradion ja Pekka Laineen Ihmemaan kanssa.

Laiskanlinna – Tero Liete -ohjelmassa on nimensä mukaisesti pyrkimys luoda kuulijoille leppoisaa sunnuntaiaamun tunnelmaa. Tiedossa on pop- ja rockhistorian klassikoita, mutta myös harvemmin kuultuja löytöjä menneiltä vuosikymmeniltä. Eikä tietenkään unohdeta myöskään tämän päivän helmiä.

Ohjelmassa kuullaan meheviä tarinoita kappaleista, tekijöistä ja esittäjistä pitkän uran tehneen musiikkitoimittajan kokemuksella. Lieteen ohjelma tulee Susanna Vainiolan Popradion paikalle, kun Vainiola keskittyy toisenlaisiin ohjelmaprojekteihin, josta saatiin esimakua on viimekesäisestä Dingo-sarjassa. Susanna Vainiolaa kuullaan edelleen Radio Suomessa sunnuntai-illan Kissankehto-ohjelmassa.

Veli Kauppinen
Veli Kauppinen on uuden musiikin äärellä uudessa ohjelmassaan Veli Kauppinen Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Yle Radio Suomi,Veli Kauppinen

Uusissa ohjelmissa myös uutta musiikkia

Radio Suomessa aloittaa kevätkaudella kaksi uuteen musiikkiin keskittyvää ohjelmaa. Useista Yleisradion musiikkiohjelmista tuttu Veli Kauppinen saa ensimmäisen oman radio-ohjelman. Veli Kauppinen uuden äärellä esittelee uusia kappaleita ja niiden tekijöitä. Lisäksi ohjelmassa vieraillaan paikoissa, joissa musiikkia tehdään – treenikämpillä, studiossa tai vaikkapa luonnon helmassa.

– Uutta mielenkiintoista musiikkia syntyy koko ajan silmiemme ja korviemme alla. Jossain vaiheessa elämää voi tuntua, että uusi musiikki ei enää puhuttele. Mutta väittäisin, että kun sille suo aikaa, niin se puhuttelee.

– Minun mielestäni nykyään tarjotaan tuoreesta musiikista vain osanen. Minä haluan kaivaa esille kaikkea mitä tässä maailmassa tehdäänkään. Haluan pitää kotimaiset musiikintekijät tietoisena tästä ohjelmasta ja minuun saa olla myös yhteydessä, Kauppinen sanoo.

Veli Kauppisen ohjelma tulee Tero Lieteen Rocktoimittajan illallisen paikalle, kun Liete siirtyy sunnuntain aamupäivään. Koska Susanna Vainiolan Kissankehto ja Veli Kauppisen uusi ohjelma tulevat peräkkäin, vuoden mittaan tultaneen kuulemaan näiden kahden toimittajan yhdessä tekemiä teemalähetyksiä.

Radio Suomen aalloilta entuudestaan tuttu Jorma Hietamäki aloittaa niin ikään uuteen musiikkiin keskittyvän ohjelman. Tiskijorma – Jorma Hietamäki keskittyy lähes kokonaan kotimaiseen musiikkiin. Ohjelman yhtenä ajatuksena on peilata uutta musiikkia ja tekijöitä vanhoihin esikuviin.

Hietamäen ohjelma tulee Kuuntelijan listan paikalle, jonka vetäjä Josper Knutas jää eläkkeelle. Hietamäki jatkaa Radio Suomessa myös lauantain Suomi-rock -ohjelman juontajana ja Entisten Nuorten Sävellahjan tuottajana.

Jorma Hietamäki
Jorma Hietamäki soittaa uudessa ohjelmassaan paljon kotimaista musiikkia Jorma Hietamäki Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Yle Radio Suomi,jorma hietamäki

Iskelmämusiikin konkareita päiväohjelmiin

Radio Suomen suosittu arkipäivien kotimaisen musiikin ohjelma Paikka auringossa saa lisävahvistusta juontajarinkiin. Ryhmään liittyvät Toni Laaksonen ja Tarja Närhi, joiden ääni on tuttu muun muassa useista Yleisradion iskelmä- ja tanssimusiikkia käsittelevistä ohjelmista.

– Minusta tuntuu, että ympyrä sulkeutuu. Paikka auringossa on ollut ensimmäinen ohjelma, jonka olen juontanut, kun tulin Yleisradioon 1996. Muistan hyvin, että se oli Kalevalan päivä, helmikuussa, Närhi nauraa.

– Minusta Paikka auringossa on mukava lisä iskelmäohjelmiin, joita jo nyt teen. Se antaa mahdollisuuden käsitellä laajemmin myös uudempaa musiikkia.

Paikka auringossa -ohjelmassa jatkavat edelleen tutut juontajat Marko Maunuksela, Olga Ketonen, Maija Salminen ja Paula Jokimies. Molemmat uudet tekijät jatkavat myös nykyisten ohjelmiensa tekemistä. Tarja Närhi toimittaa Iskelmäradiota ja Sekahakua ja Toni Laaksonen Lauantaitansseja.

Lauantai-iltapäivän tanssimusiikin toiveohjelmaa Sekahakua toimittaa jatkossakin Heidi Pakarinen. Heidi ja Tarja juontavat Sekahakua vuoroviikoin.

Ohjelmien esitysajat
Laiskanlinna – Tero Liete, sunnuntai klo 11.02
Veli Kauppinen uuden äärellä, sunnuntai klo 20.08
Tiskijorma - Jorma Hietamäki, torstai klo 22.08
Paikka auringossa, arkipäivisin klo 13.02
Sekahaku, lauantai klo 18.02

Myös Radio 1 tarjoaa uusia ohjelmia tänä vuonna.
Lue lisää täältä: Yle Radio 1:een uudenlaisia musiikkiohjelmia ja lisää klassista musiikkia iltapäivään

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi