Hyppää pääsisältöön

Paasilinnan mustaa huumoria itsemurhan kustannuksella

Elokuvan Hurmaava joukkoitsemurha keskeiset näyttelijät.
Elokuvan Hurmaava joukkoitsemurha keskeiset näyttelijät. Kuva: Yle Hurmaava joukkoitsemurha (elokuva),Ere Kokkonen

Mitä kaikkea voikaan sattua, kun joukko itsetuhoisia, masentuneita ihmisiä lähtee päästämään porukalla itseään pois päiviltä? Arto Paasilinnan mustan huumorin elokuvaversiossa loistaa koko kotimainen viihdekomiikan tähtikaarti.

Kaksi miestä, liikemies Rellonen ja eversti Kemppainen, päätyvät samaan latoon itsemurha-aikeissa. Tilastojen kannustamina he päättävät koota kokonaisen komppanian itsemurhaajia, ja tehdä lopullisesta ratkaisusta näyttävät tapahtuman. "Huomaisivat ulkomaillakin, etteivät suomalaiset vaan hirttää tuhertele itseään yksin jossain vanhassa lahossa ladossa", kuten Rellonen toteaa.

Lehti-ilmoituksen avulla viimeiselle matkalle haluavia löytyy yli 600, joista lopulta palkatun sihteerin avulla karsitaan mukaan bussilastillinen ihmisiä. Lopullista syöksyä lähdetään hakemaan ensin Norjan Nordkappin jyrkänteiltä, sitten Sveitsistä ja lopulta Espanjasta.

Itsemurhaajien etelänmatka on retki masennuksesta kohti elämänhalua ja oman kuolemanpelkonsa kohtaamista. Paasilinnalainen huumori vakavine painotuksineen on lämpimästi läsnä, eivätkä huumorin tummat sävyt kertaakaan lipsahda makaaberin puolelle.

Heikki Kinnunen ja Sari Siikander elokuvassa Hurmaava joukkoitsemurha.
Heikki Kinnunen ja Sari Siikander. Heikki Kinnunen ja Sari Siikander elokuvassa Hurmaava joukkoitsemurha. Kuva: Yle Hurmaava joukkoitsemurha (elokuva),Heikki Kinnunen,Sari Siikander

Hurmaavassa joukkoitsemurhassa (2000) on viitisenkymmentä roolia, jotka kaikki on miehitetty ammattinäyttelijöillä. Ere Kokkosen (1938–2008) ohjauksessa on tosiaan komppaniallinen kotimaisen viihdekomiikan kermaa, alkaen pääkolmikon esittäjistä: Heikki Kinnunen, Tom Pöysti ja Sari Siikander.

Itsemurhaajien seuramatkalle lähtevien joukosta löytyvät myös Sakari Kinnunen, Mikko Nousiainen, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi, Titta Jokinen, Antti Litja, Juha Muje, Liisa Paatso ja lukuisia muita. Sivustatukea antavat muun muassa Vesa-Matti Loiri, Oiva Lohtander ja Tarja-Tuulikki Tarsala.

Notkeasti polvelilevaa elokuvaa on kuvattu ympäri kesäistä Suomea, sekä Norjassa, Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa ja Espanjassa.

Hurmaava joukkoitsemurha oli 1960-luvulla aloittaneelle Ere Kokkoselle peräti 31. pitkä näytelmäelokuva ohjaajana, ja kolmas kerta kun hän ohjasi Arto Paasilinnan tekstiin perustuvaa tuotetta. Edelliset olivat tv-sarja Suloinen myrkynkeittäjä (1995) ja elokuva Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä (1996). Tämän jälkeen hän ohjasi vielä Paasilinna-elokuvan Kymmenen riivinrautaa (2002).

Kokkosen ohjausura alkoi 1960-luvun alussa Tesvisiossa ja Mainostelevisiossa. Ensimmäinen pitkä elokuva oli Pertti Spede Pasasen ja Jukka Virtasen kanssa yhteisohjauksena syntynyt Millipilleri (1966). Tuosta saakka Kokkonen osallistui Speden elokuviin käsikirjoittaja tai näyttelijänä.

Ainoaksi ohjaajaksi Spede-tuotannoissa Ere Kokkonen listattiin vuoden 1969 elokuvasta Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut lähtien. Suurin läpimurto Kokkoselle ohjaajana oli Uuno Turhapuro (1973).

Turhapuro-elokuvien sarja muodostaakin valtaosan Kokkosen filmografiasta; 1990-luvulla sitä täydensivät vielä Vääpeli Körmy -elokuvat.

Elokuvauran ohella Kokkonen ansioitui muun muassa helsinkiläisen Komediateatteri Arenan perustajana, ohjaajana ja johtajana.

  • Hurmaava joukkoitsemurha. Rooleissa Heikki Kinnunen, Tom Pöysti, Sari Siikander, Sakari Kinnunen, Mikko Nousiainen, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi, Titta Jokinen, Antti Litja, Juha Muje, Liisa Paatso, Vesa-Matti Loiri, Mira Kivilä, Nora Lähteenmäki, Esko Nikkari, Eija Nousiainen, Heidi Herala, Juha Veijonen, Oiva Lohtander, Ville-Veikko Salminen ja Tarja-Tuulikki Tarsala. Käsikirjoitus Ere Kokkonen Arto Paasilinnan romaanista. Ohjaus Ere Kokkonen. Tuotanto Ere Kokkonen Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa