Räppäri Big Lurch söi kaverinsa tyttöystävän ja viruu vankilassa lopun ikäänsä, koska Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä on rikki – YleX:n uusi podcast käy läpi hiphopin salatut stoorit
Hiphopin salatut stoorit on kymmenosainen podcast, jossa toimittajat Heini Strand ja Inka Rantakallio avaavat hiphopin kummallisimmat ja kohutuimmat tapaukset.

Huhtikuun kymmenes päivä 2002 Los Angelesissa. Poliisipartio saapuu Wattsin asuinalueelle Figueroa Streetille ja törmää erään talon edessä alastomaan, veren tahrimaan mieheen, joka huutaa kohti taivasta. Viereisen talon asunnosta he löytävät murhattuna ja osittain syötynä 21-vuotiaan kahden lapsen äidin Tynisha Ysaisin.
Kadulla huutanut mies on Antron Singleton eli räppäri Big Lurch. Sekavasti käyttäytyvä Singleton on edellisenä iltana poltellut hallusinogeenista PCP-huumetta eli fensyklidiiniä Tynisha Ysaisin poikaystävän Thomas Mooren kanssa.
Pahan miehen häikäilemätön rikos? Totuus ei ole ihan niin yksinkertainen.
Big Lurchin verityö on yksi kymmenestä tositarinasta, joihin Inka Rantakallio ja Heini Strand keskittyvät toimittamassaan Hiphopin salatut stoorit -podcastissa.
Rantakallio on Bassoradion Rap Scholar -ohjelmasta tuttu rap-tutkija, filosofian tohtori, TEDx-puhuja, musiikkitoimittaja ja DJ. Heini Strand on kirjoittanut hiphopista ja suomiräpistä vuodesta 2007 lähtien, julkaissut Suomen ensimmäisen naispuolisia räppäreitä käsittelevän kirjan Hyvä verse (2019) ja ollut mukana Rap Scholar -radio-ohjelman teossa.
Podcastissaan Rantakallio ja Strand kaivautuvat pinnan alle ja osoittavat, ettei Big Lurchin kohdalla ollut kyse pelkästä järjettömästä veriteosta. Tapaukseen liittyvät niin Yhdysvaltain vaillinainen terveydenhuolto kuin rasistinen oikeusjärjestelmäkin.
Yhtymäkohtia löytyy tämän päivän Black Lives Matter -liikkeeseen saakka.
Rap koetaan valtaapitävien näkökulmasta uhkaavana ilmaisumuotona aggressiivisuudessaan ja kantaaottavuudessaan.
Pari vuotta ennen Tynisha Ysaisin kuolemaa Antron Singleton makasi sairaalassa vahvasti lääkittynä. Paha auto-onnettomuus jätti kehoon kivut, joita Singleton kotiuduttuaan lääkitsi PCP-huumeella.
Enkelipölynäkin tunnettu fensyklidiini aiheuttaa käyttäjässään euforisia kokemuksia, jotka poistavat kivun. Sivuoireita kuitenkin piisaa: hallusinaatioita, sekavuutta, persoonallisuuden muutoksia, aggressiota, skitsofrenian kaltaisia oireita ja “pahuuden aistimista”.
Joidenkin aikalaislausuntojen mukaan Singleton oli etsinyt PCP:tä sekavassa tilassa Ysaisin ja Mooren asunnosta juuri ennen murhaa. Singleton sanoi myöhemmin, ettei muista Ysaisin kuolemasta mitään.
– Miksei Singletonia oltu passitettu huumevieroitukseen? Ja ehkä rikollisille suunnattuun pakkohoitoon, vaikka hänellä oli psykoottisia oireita?, Inka Rantakallio kysyy podcastissa.
Singleton saattoi siis olla olosuhteiden ja vaillinaisen terveydenhuollon uhri.
Myös oikeuslaitos kohteli häntä kaltoin.
Oikeudessa Singletonin asianajaja yritti vedota syyntakeettomuuteen, mutta Kaliforniassa huumeidenkäytöstä johtuvia mielenterveysongelmia ei lasketa perusteiksi tälle.
Sen sijaan syyttäjän annettiin esitellä Singletonin raplyriikkaa osoituksena tämän pahantahtoisuudesta. Koska horrorcore-genreä edustanut Big Lurch sanaili taiteessaan tappamisesta, täytyi hänen olla tappaja tosielämässäänkin.
Rantakallio pitää lyriikkojen esittelyä oikeudessa naurettavana ja rasistisena, mutta ei mitenkään poikkeuksellisena. Yhdysvalloissa epäiltyjä seurataan ja jopa pidätetään verkosta löytyvien sanoitusten perusteella.
Rap-lyriikkaa halutaan pitää autenttisena etenkin, jos tekijät ovat mustia tai ruskeita.
– Rap koetaan valtaapitävien näkökulmasta uhkaavana ilmaisumuotona aggressiivisuudessaan ja kantaaottavuudessaan, Heini Strand täydentää.
Hämmästyimme itsekin, miten paljon hiphopin pinnan alla kytee salaisuuksia. Esimerkiksi Dr. Dre meni multa vähän pilalle.
Big Lurchin oikeudenkäynnin jälkeen valamiehistö puntaroi tuomiota alle tunnin. Ratkaisu: elinkautinen vailla mahdollisuutta ehdonalaiseen.
On todennäköistä, että Singleton surmasi Ysaisin. Tuomion pikaisuus kertoo silti siitä, miten yhdysvaltalainen oikeusjärjestelmä suhtautuu mustiin ja ruskeisiin miehiin.
Tuomio on Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen, mutta ei Yhdysvalloissa tavaton. Vankila on nimellisesti correctional facility – laitos, jossa yksilö sovittaa rikoksensa ja saa yhteiskuntakelpoisuutensa takaisin – mutta käytäntö on usein toinen.
Antron Singleton ei saisi enää mahdollisuutta todistaa yhteiskuntakelpoisuuttaan. Hän tulee virumaan vankilassa kuolemaansa saakka.
Hiphopin salatut stoorit -podcastin 10 jaksoa avaavat hiphopin kummallisimmat, kohutuimmat ja kamalimmat tapaukset.
Podcast tarjoaa yllättäviä näkökulmia hiphop-musiikista ja mysteereistä kiinnostuneelle. Mitä Snoop Doggin pornoura tai Azealia Banksin harrastama noituus kertovat hiphopista? Miksi Kanye West on niin… Kanye West?
Vaiettuja faktoja ruotivan podcastin kantavana teemana on pohtia, mitä keissit paljastavat yhteiskunnan rakenteista ja arvoista.
– Hämmästyimme itsekin, miten paljon hiphopin pinnan alla kytee salaisuuksia. Esimerkiksi Dr. Dre meni multa vähän pilalle, Rantakallio sanoo.
– Nämä tarinat voivat olla tuttuja sokkiotsikoista, mutta niiden takana on isoja yhteiskunnallisia kysymyksiä, joita harvoin analysoidaan ja ruoditaan ajatuksella, Strand kertoo.
Yhteydenotot: digituottaja Fanni Kangasvieri, fanni.kangasvieri@yle.fi.