Hyppää pääsisältöön

YleX Läpimurto 2021: Kuka on suomalaisen musiikkikentän lupaavin tulokas? Äänestä suosikkiasi!

YleX Läpimurto on YleX:n asiantuntijaraadin laatima lista artisteista, jotka tulevat tekemään läpimurtonsa vuonna 2021. Kärkiviisikko ja kuulijoiden suosikki julkistetaan tammikuun lopussa.

Kerro kerro kuvastin, ken on musiikkitaivaan kirkkain uusi tähti vuonna 2021? Kuka breikkaa isosti? Mikä levy on pian kaikkien huulilla ja kenen keikalle ryntäämme ensi kesänä (turvavälit huomioiden)?

Viime vuonna YleX Läpimurron yleisöäänestyksen voitti Ahti. Kärkiviisikon muodostivat Behm, Lauri Haav, Luukas Oja, Sara Siipola ja Yeboyah.

YleX Läpimurto 2021 -artistit ovat Aina, Aksel Kankaanranta, Ani, Arppa, Ellis, Eme, Hassan Maikal, Helena Routa, Heviteemu, Ilon, Ina, Lili & Luna, Pyrythekid, Rosita Luu, Runo, Shrty, Skii6, The Second Level, Triple M ja Vince Vigo.

Tutustu alta artisteihin ja äänestä sitä, jonka läpimurtoon uskot. Äänestys starttaa 11. tammikuuta kello 11 ja päättyy sunnuntaina 24. tammikuuta kello 23.59.

Raadin valitsema kärkiviisikko sekä yleisöäänestyksen voittaja julkistetaan tammikuun viimeisellä viikolla.

Muista kirjautua sisään Yle-tunnuksella äänestystä varten! Huomioithan, että voit äänestää vain yhtä artistia.

Aina

Iina Mutikaisen ääni on tuttu esimeriksi Rekamin ja Stepan viimeaikaisia levyjä kuunnelleille, mutta nimi on vielä vieraampi. Tämä tulee muuttumaan. Aina-nimellä esikois-EP:nsä Alku kesällä julkaissut artisti yhdistelee musiikissaan räppiä, R&B:tä ja popia. Siirtymä taustalta lavan framille on hyvässä vauhdissa.

Aksel Kankaanranta

UMK-voittaja Aksel Kankaanrannan piti mennä keväällä 2020 Eurooppaan, mutta Euroviisut peruttiin koronan vuoksi, ja Looking Backin maailmanvalloitus jäi välistä. Kesän kynnyksellä Kankaanranta teki levytyssopimuksen Etenee Recordsin kanssa, ja musiikkia alkoi syntyä suomeksi. Loppuvuodesta julkaistu haikea erokappale Muista kuka oot lupaa tälle vuodelle isoja juttuja. Kankaanranta ehti jo esittää Finlandian Linnan juhlien jatkoilla.

Ani

Ylen Summeria juontanut, Tiktokissa melkein 50 tuhatta seuraajaa kerännyt Ani julkaisi esikoissinglensä Pakkomielle syyskuussa. Lokakuussa ilmestynyt, Aikakoneen klassikon 2020-luvulle päivittänyt Odota nousi jo YleX:n soittolistalle. Etenee Recordsilla parin vuoden ajan musiikkiaan valmistellut 22-vuotias Ani tekee tyylikästä ja modernia suomenkielistä R&B:tä. Päätuottajana häärii Aleksanteri Hulkko.

Arppa

Kriitikot ottivat suomenkielistä indierockia tekevän Arpan esikoisalbumin Laavalamppuja lämpimästi vastaan. Kokkolan Ykspihlajassa varttuneen ja sittemmin helsinkiläistyneen Aaro Airolan musiikki kuulostaa vuoroin Rauli “Badding” Somerjoelta, Liekiltä, Pekka Strengiltä ja Olavi Uusivirralta. Taustalla musisoivat basisti Antti Ahoniemi, kitaristi Ville-Veikko Airaniemi ja rumpali Okko Saastamoinen. Kunhan bändi pääsee kunnolla tien päälle, aineksia on uudeksi koko kansan suosikiksi.

Ellis

Ensimmäisenä huomion kiinnittää erityinen lauluääni, sitten hieno sävellys. Ella-Noora Kouhian eli Elliksen lokakuussa ilmestynyt esikoissingle Vielä rauhotun lupaa 27-vuotiaalta pälkäneläisartistilta paljon. Kokemusta on: Ellis on kirjoittanut musiikkia muun muassa viime vuoden Läpimurto-artistille Yeboyahille ja JVG:lle, sekä esiintynyt vuoden 2017 UMK-finaalin etkoilla Behm & Ellis -duon toisena osapuolena. Uutta musiikkia on jo valmiina, odotamme innolla.

Eme

– On feministinen teko olla nainen, joka tuottaa, omaäänistä introverttipopia tekevä Hilda “Eme” Kähkönen sanoo.

Turkulaisartisti haluaa olla esikuva tuleville naistuottajasukupolville – ja päästä eroon edellä mainitusta nais-etuliitteestä. Vuonna 2020 julkaistiin kolme soolokappaletta, tälle vuodelle luvassa on kokonainen levy, jolla käsitellään artistin mukaan yksinäisyyttä, ulkopuolisuutta, kateutta ja ikävää. Levyllä on jo nimikin: Sanoinks mä ton äänee?

Hassan Maikal

Tampereella syntynyt ja Itä-Helsingin Kontulassa varttunut Hassan Maikal julkaisi vuoden 2020 mittaan kolme singleä, joista yhden, Hullun, yhdessä Lukas Leonin kanssa. Räppiä ja R&B:tä yhdistelevän musiikkinsa lisäksi Maikal on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Kesällä hän puhui YleX:lle Black Lives Matterista ja sanoi olevansa tulevaisuuden suhteen toiveikas.

Helena Routa

Spotify-profiilissaan Helena Routa kuvailee itseään “sun lokaaliksi bridget jonesiksi”. Mutta kun Routa kysyy Millaisista tytöistä sä tykkäät, äänessä on Helen Fieldingin luomasta fiktiohahmosta tuttua epätoivoa ja rakkaudennälkää, mutta 2020-lukuun päivitettynä. Lakonisesti esitetty trap-henkinen esikoissingle lupaa joka tapauksessa Helena Roudan tulevaisuudelta paljon. Omakustanteen jälkeen artisti kiinnitettiin heti Capitol Recordsille, ja kakkossingle Helvetti jäätyy näki päivänvalon tammikuussa.

Heviteemu

22-vuotias Heviteemu (Teemu Javanainen) julkaisi esikoissinglensä vasta kesällä 2020, mutta turkulaisen kädenjälki on ehtinyt jo kuulua tuottajana sekä biisinkirjoittajana muun muassa JVG:n, Anna Puun ja Olavi Uusivirran, Mouhouksen, Anssi Kelan, Leon ja Pete Parkkosen musiikissa. Apua ja Costeen kanssa tehty Vaikeeta ovat tarttuvaa mollivoittoista emopopia, jollaiselle on juuri nyt kysyntää. Biisit lupailevat tulevaisuutta tuottajan ja kirjoittajan lisäksi myös sooloartistin tontilla.

Ilon

Tummasävyistä englanninkielistä popia tekevä Ilon, oikealta nimeltään Ilon Adlercreutz, on vakuuttanut kahdella julkaistulla kappaleellaan. Ilkka Wirtasen kanssa tehdyt Selfish Love ja Catch-22 ovat juuri sellaista laadukkaasti tuotettua, kypsää ja hyvin kirjoitettua popmusiikkia, jollaisen voisi kuvitella kelpaavan Suomen ulkopuolellakin. Ilon onkin päässyt jo äänittämään yhden Grammy-palkitun FinneasBillie Eilishin veli” O’Connellin kappaleen. Ehkä se löytyy täksi vuodeksi lupaillulta EP:ltä?

Ina

“Sä voit tulla testaa milt tuntuu olla täl kertaa se side bitch”. Tyylikästä modernia R&B:tä esittävä Ina (Möller) haluaa “ravistella pakkaa ja herättää huomiota”, ja siinä hän on lukujen perusteella onnistunut hyvin. Neljää viime vuonna julkaistua singleä on kuunneltu Spotifysta kirjoitushetkellä yhteensä yli 1,7 miljoonaa kertaa. Teksteissä kuuluu vahva, arvonsa tietävä nuori nainen. Esikoislevy tulee Inan mukaan olemaan “kuin söpö Disney-leffa, missä pääroolissa on vahva ja seksikäs superolento”.

Lili & Luna

Lisää banjoa suomipopiin, kiitos! Sanni Savolaisen ja Leena Tirrosen muodostama Lili & Luna täyttää samaa country- ja folkvaikutteisen popin aukkoa kuin Scandinavian Music Group, ja tuottajana onkin SMG:stä ja Ultra Brasta tuttu Joel Melasniemi. Elokuinen Kolme kaljaa ja kaupunkiin nousi pienoiseksi hitiksi ja muun muassa Radio Suomipopin sekä Radio Suomen soittolistoille. Yhtye esiintyi Vain elämää -ohjelmassa Stigin rinnalla, joten näkyvyyskortit on pelattu varsin oikein.

Pyrythekid

Listan jyväskyläläisvahvistus on tällä kertaa Pyrythekid, joka teki vuoden 2020 aikana hurjaa nousua. Huhtikuussa hänet noteerattiin YleX Nosteessa -juttusarjassa, toukokuussa ilmestyi esikoislevy KID ja marraskuussa Gettomasan sekä Axel Kalan kanssa tehty Epäkohtelias, joka on jo rikkonut Spotifyssa miljoonan striimin rajan. Seuraako Pyrythekid Gettomasan ja Lauri Haavin jalanjäljissä suomalaisen hiphopin a-sarjaan? Todennäköisesti.

Rosita Luu

Rosita Luun esikoislevy SOS ilmestyi jo vuonna 2018, mutta viime vuonna asiat nytkähtivät kunnolla eteenpäin. Merita Bergin yhtye soittaa viehättävän perinteikästä suomirockia, jossa on kaikuja milloin Leevi and the Leavingsin syntikoista ja nokkelasta sanailusta, milloin Noitalinna huraan melankolisista satumaailmoista. Uuden musiikin X:n Jani Kareisen haastattelussa Berg sanoi, että kakkoslevy Samettisuun syntyä inspiroi Tunteita ja tuoksuja -tyyliin useampi iso tunne. Kyseessä on ainakin jossain määrin “oodi oman ulkopuolisuuden valjastamiselle näkyväksi estradiksi”.

Runo

Lisa “Runo” Nikula erottui YleX Nosteessa -realityn porukasta alusta saakka. Voittajaksi lopulta kruunattu Runo on tummanpuhuva ja hiljainen artistihahmo, joka tuntuu viihtyvän varjoissa. (YleX:n haastattelussa hän sanoi minglaamiskulttuurin ja itsensä myymisen ärsyttävän.) Musiikissa on kuitenkin alati ainekset pieneen räjähdykseen. Esikoissingle Rajat julkaistiin elokuussa.

Shrty

Cavallini & Shrty huomioitiin tällä samalla listalla kaksi vuotta sitten, ja ihan syystä. Keväällä 2020 ilmestynyt esikoisalbumi 10/10 lunasti monen odotukset. Sittemmin Shrty on ehtinyt musisoida niin itsekseen kuin yhdessä Le Fvbelosin, Cledosin, Williamin ja Gettomasan kaltaisten tekijöiden kanssa. Soolosinglejä on vyöllä muutama ja lisää on varmasti luvassa tuotteliaalta artistilta. Onko tässä suomiräpin ja -R&B:n seuraava suuri supertähti?

Skii6

Kovaa nousua tekevän Skii6:n vuosi 2020 huipentui esikoisalbumiin Kaikki hyvä tulee aikanaan, joka kiteyttää artistin tyylin ja filosofian hyvin. Espoosta ponnistava nuori räppäri julistaa kappaleissaan, kuinka hänellä menee “niin lujaa” ja kuinka hän elää parasta elämäänsä just nyt. Oman albuminsa lisäksi Skii6 ehti vierailla Turistin ja Cledosin tuoreilla levyillä.

The Second Level

Parikymppinen Daniel Helenius on ehtinyt lämmitellä David Guettaa, esiintyä kymmenille tuhansille ihmisille Weekend-festivaalilla ja julkaista useamman striimihitin. Norjalaisen Tungevaagin kanssa tehdyllä Staylla ja Fools Gardenin ysärihitin uudelleenmiksaavalla Lemon Treellä on Spotifyssa miltei pari miljoonaa striimiä kummallakin. Biisileireillä Yhdysvaltoja myöten viihtynyt Helenius saattaa olla Suomen seuraava suuri EDM-toivo.

Triple M

Aviciita ja Skrillexiä lukiolaisena ihaillut Mikko Mäkinen, alias Triple M, on suomalaisen tanssimusiikin suuria toivoja. Nokialaisen kappaleet ovat nousseet mukavasti soittolistoille, ja läpimurtohitti Treasured Memories on rikkonut jo kahden miljoonan Spotify-soiton rajapyykin. Huumorintajua (tai ennakkoluulottomuutta?) edustaa Axityn ja Stage Republicin kanssa tehty remix The Policen kasarihitistä Every Breath You Take. Tanssimusiikin suosio on monien mukaan kasvussa, ja se tietää hyvää Triple M:n kaltaisille tekijöille.

Vince Vigo

Kuka kumma on Vince Vigo? Sitä moni kysyi keväällä 2020, kun mystinen suomalaisartisti julkaisi esikoissinglensä Misleading Intentions. Kappale nousi myös YleX:n soittolistalle. Vince Vigon englanninkielinen tanssipop on niin tasokasta, että kansainvälistä potentiaaliakin on. Levy-yhtiö Booa Music tähtää ainakin avoimesti maan rajojen ulkopuolelle.

He olivat mukana valitsemassa YleX Läpimurto 2021 -artisteja:

Tapio Hakanen (Musiikkipäällikkö, YleX)
Jani Kareinen (Toimittaja, Uuden musiikin X, YleX Throwback)
Aino Kurkinen (Toimittaja, YleX Ilta)
Katri Norrlin (Toimittaja, Uuden musiikin viikko)
Anton Vanha-Majamaa (Toimittaja, YleX)
Nelli Kenttä (Kuvaaja, toimittaja, YleX)
Raine Laaksonen (Kuvaaja, toimittaja, YleX)
Mico Pellikka (Mediatoimittaja, YleX)
Roberto Rodriguez (Tuottaja, YleX)
Fanni Kangasvieri (Tuottaja, YleX)
Jussi Latvala (Tuottaja, YleX)
Tomi Dostinov (Musiikkikoordinaattori, YleX)
Miikka Koivisto (Toimittaja, YleX)
Rebekka "Yeboyah" Kuukka (Toimittaja, YleX)
Renaz Ebrahimi (Toimittaja, YleX)
Sophia Wekesa (Toimittaja, YleX)
Rony Rex (Toimittaja, YleX)
Teppo Vapaus (Toimittaja, YleX)
Matti8 (Toimittaja, YleX)
DJ Orion (Toimittaja, YleX)
Sonny (Toimittaja, YleX)
Solonen (Toimittaja, YleX)
Kosola (Toimittaja, YleX)
Xmies (Toimittaja, YleX)

Kuvitus: Niko Sveins