Gospelia, outlaw-kantria, purkkaa ja jytää Teeman alkuvuoden lauantai-illoissa.
Amazing! Totisesti! Helmikuussa Teemalla ja Areenassa kuullaan maailman parasta gospelia, kun konserttielokuva Amazing Grace saa tv-ensi-iltansa. Vuonna 1972 kuvatun, mutta ihmeellisten vaiheiden jälkeen vasta vuoden 2018 lopulla valmiiksi saatetun elokuvan tähti on – korkeampien voimien lisäksi – Aretha Franklin, parhaimmillaan, juurillaan. Los Angelesin baptistikirkossa soulin kuningatarta säestää Southern California Community Choir.
Tammikuussa perehdytään outlaw-kantrin legendan Blaze Foleyn elämään fiktiona ja faktana. Ethan Hawken ohjaaman tuoreen Blaze-elokuvan lisäksi nähdään rakkaudella ja pieteetillä pitkään tehty dokumentti Blaze Foley, jeesusteippimessias.
Teemailtojen muissa dokumenteissa yksityisetsivän apuri särkee sydämet, myös omansa, chileläisessä hoitokodissa (The Mole Agent eli Salainen agentti vanhainkodissa), jäljittelemätön näyttelijä Harry Dean Stanton laulaa ja muistelee, ja Scotty Bowers juoruilee Hollywoodin kulta-ajan salaisesta historiasta. Näiden dokumenttien pareina nähdään elokuvat Nebraska, Paris, Texas ja Hätä ei lue lakia.
Helmikuussa matkataan 1970-luvun New Yorkiin, jossa Halston oli muodin suuri nimi ja Studio 54 yökerho, jonne pyrkivät kaikki jotka olivat tai halusivat olla jotakin. Kummankin säkenöivä tarina päättyi karusti.
Maaliskuun alussa perehdytään taiteen visionäärinaisiin 1900-luvun alun Hilma af Klintistä 2000-luvun Marina Abramoviciin ja Shirin Neshatiin.
Myös lauantai-iltojen musiikkidokumenteissa kuuluu vahvana naisten ääni: aiheena ovat rockin edelläkävijät Suzi Quatro, Joan Jett ja The Go-Go’s.

Helmikuun ensimmäinen lauantai on omistettu Jörn Donnerille. Silloin saa ensi-iltansa John Websterin dokumentti Donner – Privat.
Tammikuu alkoi saman syntymäpäivän (8.1.) jakavien David Bowien ja Elvis Presleyn seurassa. Labyrintti-elokuva, dokumentit David Bowien ensimmäiset vuodet ja Cracked Actor sekä Elvis-illan anti The King ja Elvis ´68 Comeback Special ovat katsottavissa Areenassa vielä 15.1. asti.
Lauantai-illat Teemalla alkavat aina kello 20. Musiikkidokumenttien ja Teemalauantaiden keskinäinen esitysjärjestys vaihtelee aiheen ja illan mukaan. Kaikki ohjelmat ovat katsottavissa myös Areenassa – toiset kaksi viikkoa, toiset kaksi vuotta, esityssopimusten mukaan.

Teemalauantai: Hollywood kaapissa
16.1. klo 20–23.10
Teemaillassa elokuvakaupungin vähemmän tunnettua seksuaalihistoriaa Scotty Bowersin juoruilemana sekä Hollywoodin kulta-ajan anarkistinen komediaklassikko, jossa röyhelöyöpaitaan pukeutunut Cary Grant ilmoittaa: "I just went gay all of a sudden!"
Hollywoodin salainen historia
Scotty Bowers on Hollywood-legenda, mutta salainen sellainen: hänen työnsä oli välittää filmitähdille seksuaalisia palveluksia. Tämä ura alkoi 1940-luvulla ja jatkui 1980-luvulle saakka. Dokumenttielokuva kertoo Scottysta ja hänen kuuluisista asiakkaistaan. Ohjaus Matt Tyrnauer. Ensiesitys. (Scotty and the Secret History of Hollywood)
Areenassa 30.11.2022 asti
Hätä ei lue lakia
Energinen screwball-komediaklassikko. Monenlaisia tilanteita syntyy rikkaasta perijättärestä, hajamielisestä professorista, leopardista, terrieristä ja brontosauruksen luista. Ohjaus Howard Hawks. Pääosissa Katharine Hepburn, Cary Grant. (Bringing Up Baby, USA 1938)
Areena 90 vrk

Teddy Pendergrass: If You Don’t Know Me
16.1. klo 23.10
Traaginen auto-onnettomuus katkaisi samettiäänisen soul-laulajan Teddy Pendergrassin (1950–2010) tien tähtiin vuonna 1982. Halvaantuminen ei kuitenkaan merkinnyt uran loppua: Pendergrassin paluu lavoille tapahtui miljardin katsojan edessä Live Aidissä. Dokumenttielokuvan on ohjannut Olivia Lichtenstein. (USA 2018) (12) (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Teemalauantai: Blaze Foley, countryn suuri tuntematon
23.1. klo 20–23.20
Outlaw-countryn salaperäinen sankari, mainetta ja menestystä pakoillut Blaze Foley (1949–89) on aiheena sekä tuoreessa fiktioelokuvassa että vuosikausien työn tuloksena syntyneessä dokumenttielokuvassa.
Blaze
Ethan Hawken ohjaama elokuva Blaze Foleysta, jonka ura ja yksityiselämä tekivät hänestä monien kolhujen kautta “kauniin luuserin.” Elokuva perustuu Foleyn elämänkumppanin Sybil Rosenin muistelmiin. Pääosissa Ben Dickey, Alia Shawkat, Charlie Sexton, Josh Hamilton ja Kris Kristofferson. Ensiesitys. (USA 2018) (12)
Areena 14 vrk
Blaze Foley, jeesusteippimessias
Michael David Fuller, taiteilijanimeltään Blaze Foley, oli omaleimainen amerikkalainen laulaja-lauluntekijä, kapinallinen arjen runoilija, joka eli puumajassa rakastettunsa kanssa ja hukkasi ties kuinka monet äänitteensä. Blaze Foley ei koskaan saavuttanut – eikä halunnut – kaupallista menestystä. Hän kuoli niin kuin oli elänyt, puolustaessaan heikompaansa. Merle Haggardin mielestä se luoti vei Blazen suoraan taivaaseen. Dokumenttielokuvan on tuottanut ja ohjannut Kevin Tripplet. Ensiesitys. (Blaze Foley: Duct Tape Messiah, USA 2011)
Areena 2 vuotta

Rock'n'Roll High School
23.1. klo 23.35
Kapinalliset nuoret valtaavat Ramones-yhtyeen avulla lukionsa ahdasmieliseltä johdolta. Roger Cormanin tuottama teinileffa on enemmän söpö kuin kapinallinen, joidenkin mielestä suorastaan kökkö, mutta se on kulttikamaa Ramonesin ansiosta. Ohjaus Allan Arkush. (USA 1979) (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Teemalauantai: Riskiryhmää
30.1. klo 20–23.20
Teemaillassa sydäntäsärkevä dokumenttielokuva vanhainkodin asukkaista sekä samoin sydämeenkäyvä Nebraska-elokuva.
Salainen agentti vanhainkodissa
Chileläinen yksityisetsivä palkkaa iäkkään herrasmiehen vakoilemaan vanhainkodissa, jossa omaiset epäilevät asukkaiden tulevan kohdelluksi huonosti. Kuvausryhmä haluaa leikkiä film noir -muodolla. Lopputuloksena on hauska, liikuttava ja lopulta sydäntäsärkevä dokumenttielokuva vanhenemisesta ja yksinäisyydestä, ehdottomasti yksi vuoden parhaista. Ohjaus Maite Alberdi. Ensiesitys. (El agente topo / The Mole Agent, Chile 2020)
Areena 25.1. alkaen 2 vuotta
Nebraska
Iäkäs, äreä Woody uskoo voittaneensa arpajaisissa ja lähtee poikansa kanssa hakemaan miljoonapottia neljän osavaltion päästä. Alexander Paynen elokuvahelmi keräsi kuusi Oscar-ehdokkuutta, ja Bruce Dern sai parhaan näyttelijän palkinnon Cannesista. Muissa pääosissa Will Forte, June Squibb, Stacy Keach ja Bob Odenkirk. Ensiesitys Ylessä. (USA 2013) (7)
Areena 14 vrk

Taken by Storm: Hipgnosis ja levynkansien taide
30.1. klo 23.20
”Hipgnosis on levynkansitaiteen Beatles.” Hipgnosis-ryhmän toinen perustaja Storm Thorgerson (1944–2013) oli maailman tunnetuimpia levynkansien suunnittelijoita. Stormin ura alkoi Pink Floydin musiikillisten ideoiden visualisoijana 1960-luvun Lontoossa. Dokumenttielokuvan luomistyöstä taiteen, bisneksen ja teknologian rajamailla ohjasi Roddy Bogawa. Mukana muun muassa David Gilmour, Robert Plant ja Peter Gabriel. (Taken by Storm: The Art of Storm Thorgerson and Hipgnosis, USA 2013) (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Ilta Donnerin kanssa
6.2. klo 20–24
Jörn Donnerille omistetussa illassa esitetään John Websterin uusi dokumentti Donner – Privat, Jörnin juhla -keskusteluohjelma ja Armi elää! -elokuva. Lue lisää Donner-illan ohjelmista.

Teemalauantai: Say Aretha! Say Amen!
13.2. klo 20–23.10
Gospel-ilta. Tämän musiikin ja näiden esitysten voimasta ateistikin huutaa aamen!
Amazing Grace
Aretha Franklin parhaimmillaan. Taivas siis rajana! Soulin kuningattaren kaksi gospel-konserttia Los Angelesin baptistikirkossa vuonna 1972 taltioitiin elokuvaksi, mutta kesti liki 50 vuotta ennen kuin elokuva saatiin katsojien eteen. Lopputulos on sensaatiomaisen hieno. Aamen! Ohjaus Sydney Pollack (1972) ja Alan Elliott (2018). Ensiesitys.
Areena 90 vrk
Say Amen, Somebody!
Runsaasti musiikkia sisältävä tarina gospelin historiasta, merkityksestä sekä vaikutuksesta amerikkalaiseen musiikkiin ja kulttuuriin ylipäätään. Gospelin tarinaa kertovat sen parhaat asiantuntijat eli gospel-laulajat ja -legendat Thomas A. Dorse ja Willie Mae Ford Smith. Ohjaus George Neirenberg. Tämä on jo itsekin legendaarisen, nyt restaruroidun dokumenttielokuvan ensiesitys. (USA 1982)
Areena 8.2. alkaen 2 vuotta

Teemalauantai: New York, New York!
20.2. klo 20–23.20
Lauantai-iltaa vietetään 1970-luvun New Yorkin glamorööseissä ja skandalööseissä seurapiireissä.
Halston – 70-luvun muodin supertähti
101 min. 8880 0196 211
Amerikkalainen Halston (1932–1990) valloitti moderneilla vaatteillaan 1970-luvun muotimaailman, Manhattanin seurapiirit ja erityisesti Studio 54:n jetsetin. Dokumenttielokuva kertoo Halstonin huimasta noususta huipulle mutta myös muotibisneksen ja rahamaailman raadollisesta puolesta, joka johti siihen, että Halston menetti 1980-luvulla oman muotitalonsa ja nimensä. Glamoröösiä ja dekadenttia 70-lukua symboloinutta Halstonia muistelevat muun muassa Liza Minnelli ja Marisa Berenson. Ohjaus Frédéric Tcheng. Ensiesitys. (USA 2019)
Areena 1.2.–30.9.2021

Studio 54
New Yorkin Manhattanilla sijainnut Studio 54 oli 1970-luvulla maailman kuuluisin yökerho ja koko tuon hedonistisen vuosikymmenen symboli. Sen perustajat, ystävykset Ian Schrager ja Steve Rubell, onnistuivat nousemaan tuntemattomuudesta New Yorkin yöelämän huipulle. Dokumenttielokuva palaa neljän vuosikymmenen taakse ja kertoo legendaarisen diskon skandaalinkäryisen tarinan. Ohjaus Matt Tyrnauer. (USA 2018) (Uusinta.)
Areenassa 30.9.2021 asti
Joan Jett: Bad Reputation
20.2. klo 23.20
I love rock'n'roll! Dokumenttielokuva kitaristi Joan Jettistä, joka on niin paljon muutakin kuin megahittinsä. Jett on kulkenut 1970-luvun The Runawaysin ajoista alkaen omaa tietään, ilman kompromisseja, esikuvana nuoremmille musiikintekijöille. "She will kick your ass, and you'll love her all the more for it." Ohjaus Kevin Kerslake. (Bad Reputation: Joan Jett, USA 2018) (Uusinta.)
Areenassa 31.10.2021 asti

The Go-Go’s
27.2. klo 20
We got the beat! Los Angelesin punk-kuvioista maailmanmaineeseen ponnistaneen The Go-Go's -yhtyeen tarina. "Me olimme ensimmäinen tyttöbändi, joka teki omat biisinsä, soitti itse ja menestyi." Dokumenttielokuva kertoo paitsi musiikista, energiasta ja luovuudesta myös tyttöjen välisestä ystävyydestä, joka joutui menestyksen huumassa koville. Ohjaus Alison Ellwood. Ensiesitys. (USA 2020)
Areena 22.2.–31.10.2022

Teemalauantai: Harry Dean Stanton
27.2. klo 21.40–1.10
Näyttelijä Harry Dean Stanton (1926–2017) päähenkilönä ikonisimmassa elokuvaroolissaan sekä intiimissä dokumenttielokuvassa.
Harry Dean Stanton: Partly Fiction
Tunnelmallinen, intiimi muotokuva näyttelijä Harry Dean Stantonista, mukana myös sydämeenkäypiä lauluesityksiä. Ohjaus Sophie Huber. Ensiesitys. (2013)
Areena 22.2. alkaen 15 kk
Paris, Texas
Neljä vuotta kateissa ollut mies palaa ihmisten ilmoille ja yrittää luoda uudelleen suhteet poikaansa ja tämän äitiin. Sam Shepardin tekstiin pohjautuva, Ry Cooderin musiikilla silattu road movie voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon. Pääosissa Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell ja Hunter Carson. Ohjaus Wim Wenders. (Saksa 1984)
Areena 45 vrk
Harry Dean Stanton nähdään myös elokuvassa Lucky, joka esitetään su 28.2. klo 13.30.

Suzi Q
6.3. klo 20
Rock’n’rollin todellinen edelläkävijä, nahkahaalariin pukeutunut 70-luvun jytäkuningatar Suzi Quatro on saapunut vaatimaan kruunuaan. 53 vuotta musiikkia tehneestä, yhä basson varresta tiukasti kiinni pitävästä detroitilaismuusikosta kertovan dokumenttielokuvan on ohjannut Liam Firmager. Suzi Quatron faneiksi tunnustautuvat muun muassa Deborah Harry, Tina Weymouth, Joan Jett, Donita Sparks, Kathy Valentine, Wendy James, Henry "Fonzie" Winkler ja Alice Cooper. Ensiesitys. (Australia 2020).
Areena 22.2.–30.12.2021

Teemalauantai: Visionäärit
6.3. klo 21.45–0.20
Aikaansa edellä olleiden ja yhä olevien naistaiteilijoiden ilta, sopivasti naistenpäivän kynnyksellä.
Hilma af Klint – ilmeisen tuolla puolen
Abstraktin taiteen pioneereiksi luultiin pitkään miehiä – Kandinskya, Mondriania, Malevitšia, Kupkaa. Nykyään tiedämme enemmän: abstraktin taiteen äiti oli ruotsalainen Hilma af Klint (1862–1944). Uusi dokumenttielokuva sijoittaa Klintin ansaitsemalleen paikalle taidehistoriassa ja vangitsee kuviin Klintin maalausten ajattoman, hengellisen tunneskaalan. "Vuoden parhaita dokumentteja", kiittää Episodi. "Täynnä kiihkoa", ylistää Anna-lehti. Ohjaus Halina Dyrschka. Ensiesitys. (Beyond the Visible: Hilma af Klint, Saksa 2019)
Areena 1.3. alkaen 90 vrk
Body of Truth
"Mieli voi valehdella, mutta ruumis ei." Dokumenttielokuva neljästä taiteilijasta, jotka tutkivat ja haastavat töissään yleisiä käsityksiä seksuaalisuudesta, kivusta, väkivallasta, henkilökohtaisuudesta ja politiikasta. Heille oma keho on taiteen tekemisen väline. Eri kulttuureista ja taustoista tulevat oman tiensä kulkijat ovat Shirin Neshat, Marina Abramović, Sigalit Landau ja Katharina Sieverding. Ohjaus Evelyn Schels. Ensiesitys. (Saksa 2019)
Areena 1.3. alkaen 15 kk

Loppukevään lauantaiden ohjelmistot julkistetaan myöhemmin.