Hyppää pääsisältöön

Spaceship Earth, Silent Running, Withnail & I, Bob Dylan, Hannibal Lecter... Teemalauantait tähtäävät kauas loppukeväällä 2021

Spaceship Earth -dokumenttielokuvan juliste
Spaceship Earth. Avaruusaiheinen mutta maanpäällinen ilta päättää Teemalauantaiden pitkän tarinan. Spaceship Earth -dokumenttielokuvan juliste Kuva: Nonstop Entertainment Spaceship Earth,elokuvajuliste,Teemalauantai

Loppukeväällä Teeman lauantai-illoissa soivat Pet Shop Boys, A Song Called Hate, Bob Dylan ja Laika & The Cosmonauts. Muistelemme vuoden 1991 suuria elokuvatapauksia ja lähdemme lopuksi avaruuteen.
Juttuun on päivitetty toukokuun ohjelmisto.

Totisesti! Helmikuussa Teemalla ja Areenassa kuullaan maailman parasta gospelia, kun konserttielokuva Amazing Grace saa tv-ensi-iltansa. Vuonna 1972 kuvatun, mutta ihmeellisten vaiheiden jälkeen vasta vuoden 2018 lopulla valmiiksi saatetun elokuvan tähti on – korkeampien voimien lisäksi – Aretha Franklin, parhaimmillaan, juurillaan. Los Angelesin baptistikirkossa soulin kuningatarta säestää Southern California Community Choir.

Tammikuussa perehdytään outlaw-kantrin legendan Blaze Foleyn elämään fiktiona ja faktana. Ethan Hawken ohjaaman tuoreen Blaze-elokuvan lisäksi nähdään rakkaudella ja pieteetillä pitkään tehty dokumentti Blaze Foley, jeesusteippimessias.

Aretha Franklin laulaa, erikoislähikuva sivulta (1972)
Oi ihmeellistä armoa: Aretha Franklin! Aretha Franklin laulaa, erikoislähikuva sivulta (1972) Kuva: Cinema Mondo Aretha Franklin,Amazing Grace,Teemalauantai

Teemailtojen muissa dokumenteissa yksityisetsivän apuri särkee sydämet, myös omansa, chileläisessä hoitokodissa (The Mole Agent eli Salainen agentti vanhainkodissa), jäljittelemätön näyttelijä Harry Dean Stanton laulaa ja muistelee, ja Scotty Bowers juoruilee Hollywoodin kulta-ajan salaisesta historiasta. Näiden dokumenttien pareina nähdään elokuvat Nebraska, Paris, Texas ja Hätä ei lue lakia.

Helmikuussa matkataan 1970-luvun New Yorkiin, jossa Halston oli muodin suuri nimi ja Studio 54 yökerho, jonne pyrkivät kaikki jotka olivat tai halusivat olla jotakin. Kummankin säkenöivä tarina päättyi karusti.

Maaliskuussa perehdytään taiteen visionäärinaisiin 1900-luvun alun Hilma af Klintistä 2000-luvun Marina Abramoviciin ja Shirin Neshatiin.

Brittinäyttelijöiden aateliset Maggie Smith, Judi Dench, Eileen Atkins ja Joan Plowright viettävät yhdessä hurmaavaa teehetkeä dokumenttielokuvassa Nothing Like A Dame. Aatelista iltaa jatkaa Ian McKellen, sekä pimeää valoa loistavana fasistisena Richard III:na että omana ihastuttavana itsenään.

Myös lauantai-iltojen musiikkidokumenteissa kuuluu vahvana naisten ääni: aiheena ovat rockin edelläkävijät Suzi Quatro, Joan Jett ja The Go-Go’s.

Kevään lauantai-iltojen muita musiikintekijätähtiä ovat Jacques Brel, Michel Legrand ja Chuck Berry. Luvassa siis parasta chansonia, haikeita elokuvasäveliä ja rock'n'rollin ydinmehua.

Kirjailija Truman Capoten elämää tutkitaan sekä faktana että fiktiona. Wim Wendersin jättityö, kaikkien aikojen road movie ja tulevaisuuskuvitelma Maailman ääriin nähdään ensi kertaa koko kestossaan Suomessa.

Vappupäivän ilta vietetään Pet Shop Boysin seurassa. Ensin nähdään 30 vuotta “kateissa” ollut, nyt restauroitu surrealistinen pop-elokuva It Couldn’t Happen Here, sitten päästään popduon vuoden 2018 keikalle Royal Opera Houseen.

Toukokuussa muistellaan kahta vuoden 1991 suurta elokuvatapausta, Uhrilampaita ja Thelmaa & Louisea, perehdytään HandeMade Films -elokuvastudion värikkääseen historiaan ja hämmästellään Islannin euroviisutarinaa 2019.

Lopuksi suunnataan kohti avaruuksia niin maan päällä kuin taivaassa. Uudet seikkailut odottavat!

Spaceship Earth -dokumenttielokuvan juliste
Kohti uusia seikkailuja! Spaceship Earth -dokumenttielokuvan juliste Kuva: Nonstop Entertainment Spaceship Earth,elokuvajuliste,Teemalauantai

Tammikuu alkoi saman syntymäpäivän (8.1.) jakavien David Bowien ja Elvis Presleyn seurassa. Labyrintti-elokuva, dokumentit David Bowien ensimmäiset vuodet ja Cracked Actor sekä Elvis-illan anti The King ja Elvis ´68 Comeback Special ovat katsottavissa Areenassa vielä 15.1. asti.

Lauantai-illat Teemalla alkavat aina kello 20. Musiikkidokumenttien ja Teemalauantaiden keskinäinen esitysjärjestys vaihtelee aiheen ja illan mukaan. Kaikki ohjelmat ovat katsottavissa myös Areenassa – toiset kaksi viikkoa, toiset kaksi vuotta, esityssopimusten mukaan.

Scotty Bowers kahden tyylikkään naisen ympäröimänä. Arkistokuva.
Scotty Bowers tunsi tähdet, intiimisti. Scotty Bowers kahden tyylikkään naisen ympäröimänä. Arkistokuva. Kuva: Nonstop Entertainment Teemalauantai,Scotty Bowers,Hollywoodin salainen historia

Teemalauantai: Hollywood kaapissa

16.1. klo 20–23.10
Teemaillassa elokuvakaupungin vähemmän tunnettua seksuaalihistoriaa Scotty Bowersin juoruilemana sekä Hollywoodin kulta-ajan anarkistinen komediaklassikko, jossa röyhelöyöpaitaan pukeutunut Cary Grant ilmoittaa: "I just went gay all of a sudden!"

Hollywoodin salainen historia

Scotty Bowers on Hollywood-legenda, mutta salainen sellainen: hänen työnsä oli välittää filmitähdille seksuaalisia palveluksia. Tämä ura alkoi 1940-luvulla ja jatkui 1980-luvulle saakka. Dokumenttielokuva kertoo Scottysta ja hänen kuuluisista asiakkaistaan. Ohjaus Matt Tyrnauer. Ensiesitys. (Scotty and the Secret History of Hollywood)
Areenassa 30.11.2022 asti

Hätä ei lue lakia

Energinen screwball-komediaklassikko. Monenlaisia tilanteita syntyy rikkaasta perijättärestä, hajamielisestä professorista, leopardista, terrieristä ja brontosauruksen luista. Ohjaus Howard Hawks. Pääosissa Katharine Hepburn, Cary Grant. (Bringing Up Baby, USA 1938)
Areena 90 vrk

Cary Grant röyhelöaamutakissa. Kuva elokuvasta Hätä ei lue lakia.
Cary Grant: "I just went gay all of a sudden!" Cary Grant röyhelöaamutakissa. Kuva elokuvasta Hätä ei lue lakia. Hätä ei lue lakia,Cary Grant,Teemalauantai,Howard Hawks

Teddy Pendergrass: If You Don’t Know Me

16.1. klo 23.10
Traaginen auto-onnettomuus katkaisi samettiäänisen soul-laulajan Teddy Pendergrassin (1950–2010) tien tähtiin vuonna 1982. Halvaantuminen ei kuitenkaan merkinnyt uran loppua: Pendergrassin paluu lavoille tapahtui miljardin katsojan edessä Live Aidissä. Dokumenttielokuvan on ohjannut Olivia Lichtenstein. (USA 2018) (12) (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Blaze Foley cowboy-hattu päässä merilavasteessa. Kuva dokumenttielokuvasta.
Blaze Foley, jeesusteippimessias. Blaze Foley cowboy-hattu päässä merilavasteessa. Kuva dokumenttielokuvasta. Teemalauantai,country,Blaze Foley,Outlaw country,teeman rockdokumentit

Teemalauantai: Blaze Foley, countryn suuri tuntematon

23.1. klo 20–23.20
Outlaw-countryn salaperäinen sankari, mainetta ja menestystä pakoillut Blaze Foley (1949–89) on aiheena sekä tuoreessa fiktioelokuvassa että vuosikausien työn tuloksena syntyneessä dokumenttielokuvassa.

Blaze

Ethan Hawken ohjaama elokuva Blaze Foleysta, jonka ura ja yksityiselämä tekivät hänestä monien kolhujen kautta “kauniin luuserin.” Elokuva perustuu Foleyn elämänkumppanin Sybil Rosenin muistelmiin. Pääosissa Ben Dickey, Alia Shawkat, Charlie Sexton, Josh Hamilton ja Kris Kristofferson. Ensiesitys. (USA 2018) (12)
Areena 14 vrk

Blaze Foley, jeesusteippimessias

Michael David Fuller, taiteilijanimeltään Blaze Foley, oli omaleimainen amerikkalainen laulaja-lauluntekijä, kapinallinen arjen runoilija, joka eli puumajassa rakastettunsa kanssa ja hukkasi ties kuinka monet äänitteensä. Blaze Foley ei koskaan saavuttanut – eikä halunnut – kaupallista menestystä. Hän kuoli niin kuin oli elänyt, puolustaessaan heikompaansa. Merle Haggardin mielestä se luoti vei Blazen suoraan taivaaseen. Dokumenttielokuvan on tuottanut ja ohjannut Kevin Tripplet. Ensiesitys. (Blaze Foley: Duct Tape Messiah, USA 2011)
Areena 2 vuotta

Näyttelijä Ben Dickey cowboy-hatussa elokuvassa Blaze.
Ben Dickey on Blaze-elokuvan Blaze Foley. Näyttelijä Ben Dickey cowboy-hatussa elokuvassa Blaze. Kuva: Ansgar Media Blaze Foley,Teemalauantai,Blaze,Ben Dickey

Rock'n'Roll High School

23.1. klo 23.35
Kapinalliset nuoret valtaavat Ramones-yhtyeen avulla lukionsa ahdasmieliseltä johdolta. Roger Cormanin tuottama teinileffa on enemmän söpö kuin kapinallinen, joidenkin mielestä suorastaan kökkö, mutta se on kulttikamaa Ramonesin ansiosta. Ohjaus Allan Arkush. (USA 1979) (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Vanha herra lähikuvassa katsoo suurennuslasin läpi. Kuva dokumenttielokuvasta.
Salainen agentti vanhainkodissa. Vanha herra lähikuvassa katsoo suurennuslasin läpi. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: Nonstop Entertainment Teemalauantai,dokumenttielokuvat,The Mole Agent,Salainen agentti vanhainkodissa

Teemalauantai: Riskiryhmää

30.1. klo 20–23.20
Teemaillassa sydäntäsärkevä dokumenttielokuva vanhainkodin asukkaista sekä samoin sydämeenkäyvä Nebraska-elokuva.

Salainen agentti vanhainkodissa

Chileläinen yksityisetsivä palkkaa iäkkään herrasmiehen vakoilemaan vanhainkodissa, jossa omaiset epäilevät asukkaiden tulevan kohdelluksi huonosti. Kuvausryhmä haluaa leikkiä film noir -muodolla. Lopputuloksena on hauska, liikuttava ja lopulta sydäntäsärkevä dokumenttielokuva vanhenemisesta ja yksinäisyydestä, ehdottomasti yksi vuoden parhaista. Ohjaus Maite Alberdi. Ensiesitys. (El agente topo / The Mole Agent, Chile 2020)
Areena 25.1. alkaen 2 vuotta

Nebraska

Iäkäs, äreä Woody uskoo voittaneensa arpajaisissa ja lähtee poikansa kanssa hakemaan miljoonapottia neljän osavaltion päästä. Alexander Paynen elokuvahelmi keräsi kuusi Oscar-ehdokkuutta, ja Bruce Dern sai parhaan näyttelijän palkinnon Cannesista. Muissa pääosissa Will Forte, June Squibb, Stacy Keach ja Bob Odenkirk. Ensiesitys Ylessä. (USA 2013) (7)
Areena 14 vrk

Bruce Dern puolilähikuvassa, seisoo raiteilla. Kuva elokuvasta Nebraska.
Bruce Dern on Nebraskan pääosassa. Bruce Dern puolilähikuvassa, seisoo raiteilla. Kuva elokuvasta Nebraska. Kuva: Merie W. Wallace / Paramount Pictures Bruce Dern,Teemalauantai,Nebraska (elokuva),Alexander Payne

Taken by Storm: Hipgnosis ja levynkansien taide

30.1. klo 23.20
”Hipgnosis on levynkansitaiteen Beatles.” Hipgnosis-ryhmän toinen perustaja Storm Thorgerson (1944–2013) oli maailman tunnetuimpia levynkansien suunnittelijoita. Stormin ura alkoi Pink Floydin musiikillisten ideoiden visualisoijana 1960-luvun Lontoossa. Dokumenttielokuvan luomistyöstä taiteen, bisneksen ja teknologian rajamailla ohjasi Roddy Bogawa. Mukana muun muassa David Gilmour, Robert Plant ja Peter Gabriel. (Taken by Storm: The Art of Storm Thorgerson and Hipgnosis, USA 2013) (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Led Zeppelinin levyn kansi. Kuva dokumenttielokuvasta Taken by Storm.
Hipgnosis-taidetta: Led Zeppelinin Houses of the Holy. Led Zeppelinin levyn kansi. Kuva dokumenttielokuvasta Taken by Storm. Storm Thorgerson,Hipgnosis,levynkannet,Led Zeppelin,Taken by Storm: Hipgnosis ja levynkansien taide

Ilta Donnerin kanssa

6.2. klo 20–24
Jörn Donnerille omistetussa illassa esitetään John Websterin uusi dokumentti Donner – Privat, Jörnin juhla -keskusteluohjelma ja Armi elää! -elokuva. Lue lisää Donner-illan ohjelmista.

Aretha Franklin laulaa kirkossa, kuoro säestää. Kuva dokumentista Amazing Grace (1972).
Amazing Grace! Aretha Franklin ja Southern California Community Choir. Aretha Franklin laulaa kirkossa, kuoro säestää. Kuva dokumentista Amazing Grace (1972). Kuva: Cinema Mondo Aretha Franklin,Amazing Grace,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

Teemalauantai: Say Aretha! Say Amen!

13.2. klo 20–23.10
Gospel-ilta. Tämän musiikin ja näiden esitysten voimasta ateistikin huutaa aamen!

Amazing Grace

Aretha Franklin parhaimmillaan. Taivas siis rajana! Soulin kuningattaren kaksi gospel-konserttia Los Angelesin baptistikirkossa vuonna 1972 taltioitiin elokuvaksi, mutta kesti liki 50 vuotta ennen kuin elokuva saatiin katsojien eteen. Lopputulos on sensaatiomaisen hieno. Aamen! Ohjaus Sydney Pollack (1972) ja Alan Elliott (2018). Ensiesitys.
Areena 90 vrk

Say Amen, Somebody!

Runsaasti musiikkia sisältävä dokumentti gospelin historiasta, merkityksestä sekä vaikutuksesta amerikkalaiseen musiikkiin ja kulttuuriin ylipäätään. Gospelin tarinaa kertovat sen parhaat asiantuntijat eli gospel-laulajat ja -legendat Thomas A. Dorsey ja Willie Mae Ford Smith. Ohjaus George Neirenberg. Tämä on jo itsekin legendaarisen, nyt restauroidun dokumenttielokuvan ensiesitys. (USA 1982)
Areena 8.2. alkaen 2 vuotta

The Barrett Sisters ja gospelkuoro esiintymässä kirkossa, kuvausryhmä seuraa. Pressikuva dokumentista Say Amen, Somebody (1982)
Say Amen, Somebody! The Barrett Sisters ja kuoro. The Barrett Sisters ja gospelkuoro esiintymässä kirkossa, kuvausryhmä seuraa. Pressikuva dokumentista Say Amen, Somebody (1982) Kuva: Milestone Films gospelmusiikki,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Say Amen, Somebody

Teemalauantai: New York, New York!

20.2. klo 20–23.20
Lauantai-iltaa vietetään 1970-luvun New Yorkin glamorööseissä ja skandalööseissä seurapiireissä.

Halston – 70-luvun muodin supertähti

Amerikkalainen Halston (1932–1990) valloitti moderneilla vaatteillaan 1970-luvun muotimaailman, Manhattanin seurapiirit ja erityisesti Studio 54:n jetsetin. Dokumenttielokuva kertoo Halstonin huimasta noususta huipulle mutta myös muotibisneksen ja rahamaailman raadollisesta puolesta, joka johti siihen, että Halston menetti 1980-luvulla oman muotitalonsa ja nimensä. Glamoröösiä ja dekadenttia 70-lukua symboloinutta Halstonia muistelevat muun muassa Liza Minnelli ja Marisa Berenson. Ohjaus Frédéric Tcheng. Ensiesitys. (Halston, USA 2019)
Areena 1.2.–30.9.2021

Liza Minnelli, Bianca Jagger, Andy Warhol ja Halston Studio 54 -yökerhossa. Arkistokuva dokumentista Studio 54.
Studio 54:n kantajengiä: Liza Minnelli, Bianca Jagger, Andy Warhol ja Halston. Liza Minnelli, Bianca Jagger, Andy Warhol ja Halston Studio 54 -yökerhossa. Arkistokuva dokumentista Studio 54. Kuva: Passion Pictures Studio 54,Liza Minnelli,Andy Warhol,Halston,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Bianca Jagger

Studio 54

New Yorkin Manhattanilla sijainnut Studio 54 oli 1970-luvulla maailman kuuluisin yökerho ja koko tuon hedonistisen vuosikymmenen symboli. Sen perustajat, ystävykset Ian Schrager ja Steve Rubell, onnistuivat nousemaan tuntemattomuudesta New Yorkin yöelämän huipulle. Dokumenttielokuva palaa neljän vuosikymmenen taakse ja kertoo legendaarisen diskon skandaalinkäryisen tarinan. Ohjaus Matt Tyrnauer. (USA 2018) (Uusinta.)
Areenassa 30.9.2021 asti

Joan Jett istuu kitara sylissä, arkistokuva dokumentista Bad Reputation
Joan Jett. Joan Jett istuu kitara sylissä, arkistokuva dokumentista Bad Reputation Joan Jett,dokumenttielokuvat,Bad Reputation,teeman rockdokumentit

Joan Jett: Bad Reputation

20.2. klo 23.20
I love rock'n'roll! Dokumenttielokuva kitaristi Joan Jettistä, joka on niin paljon muutakin kuin megahittinsä. Jett on kulkenut 1970-luvun The Runawaysin ajoista alkaen omaa tietään, ilman kompromisseja, esikuvana nuoremmille musiikintekijöille. "She will kick your ass, and you'll love her all the more for it." Ohjaus Kevin Kerslake. (Bad Reputation: Joan Jett, USA 2018) (Uusinta.)
Areenassa 31.10.2021 asti

The Go-Go's -yhtye yhteiskuvassa vuonna 1981
The Go-Go's vuonna 1981: Kathy Valentine, Jane Wiedlin, Gina Schock, Charlotte Caffey, Belinda Carlisle. The Go-Go's -yhtye yhteiskuvassa vuonna 1981 Kuva: Paul Natkin / Universal Teemalauantai,rockyhtyeet,dokumenttielokuvat,The Go-Go's,teeman rockdokumentit

The Go-Go’s

27.2. klo 20
We got the beat! Los Angelesin punk-kuvioista maailmanmaineeseen ponnistaneen The Go-Go's -yhtyeen tarina. "Me olimme ensimmäinen tyttöbändi, joka teki omat biisinsä, soitti itse ja menestyi." Dokumenttielokuva kertoo paitsi musiikista, energiasta ja luovuudesta myös tyttöjen välisestä ystävyydestä, joka joutui menestyksen huumassa koville. Ohjaus Alison Ellwood. Ensiesitys. (USA 2020)
Areena 22.2.–31.10.2022

Harry Dean Stanton lähikuvassa profiilissa tupakka suussa. Kuva dokumenttielokuvasta.
Harry Dean Stanton: Partly Fiction. Harry Dean Stanton lähikuvassa profiilissa tupakka suussa. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: First Hand Films Harry Dean Stanton,dokumenttielokuvat,Teemalauantai,Partly Fiction

Teemalauantai: Harry Dean Stanton

27.2. klo 21.40–1.10
Näyttelijä Harry Dean Stanton (1926–2017) päähenkilönä ikonisimmassa elokuvaroolissaan sekä intiimissä dokumenttielokuvassa.

Harry Dean Stanton: Partly Fiction

Tunnelmallinen, intiimi muotokuva näyttelijä Harry Dean Stantonista, mukana myös sydämeenkäypiä lauluesityksiä. Ohjaus Sophie Huber. Ensiesitys. (2013)
Areena 22.2. alkaen 15 kk

Harry Dean Stanton seisoo erämaassa raiteilla elokuvassa Paris Texas.
Paris, Texas. Harry Dean Stanton seisoo erämaassa raiteilla elokuvassa Paris Texas. Harry Dean Stanton,Wim Wenders,Teemalauantai,Paris, Texas (elokuva)

Paris, Texas

Neljä vuotta kateissa ollut mies palaa ihmisten ilmoille ja yrittää luoda uudelleen suhteet poikaansa ja tämän äitiin. Sam Shepardin tekstiin pohjautuva, Ry Cooderin musiikilla silattu road movie voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon. Pääosissa Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell ja Hunter Carson. Ohjaus Wim Wenders. (Saksa 1984)
Areena 45 vrk
Harry Dean Stanton nähdään myös elokuvassa Lucky, joka esitetään su 28.2. klo 13.30.
Lisää Wim Wendersiä Teemalauantaissa 17.4.

Suzi Quatro poseeraa nahkahaalarissa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Suzi Q.
Suzi Quatro. Suzi Quatro poseeraa nahkahaalarissa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Suzi Q. Kuva: Gered Mankowitz / Acme Film Company Suzi Quatro,Teemalauantai,muusikot,dokumenttielokuvat,Suzi Q

Suzi Q

6.3. klo 20
Rock’n’rollin todellinen edelläkävijä, nahkahaalariin pukeutunut 70-luvun jytäkuningatar Suzi Quatro on saapunut vaatimaan kruunuaan. 53 vuotta musiikkia tehneestä, yhä basson varresta tiukasti kiinni pitävästä detroitilaismuusikosta kertovan dokumenttielokuvan on ohjannut Liam Firmager. Suzi Quatron faneiksi tunnustautuvat muun muassa Deborah Harry, Tina Weymouth, Joan Jett, Donita Sparks, Kathy Valentine, Wendy James, Henry "Fonzie" Winkler ja Alice Cooper. Ensiesitys. (Australia 2020)
Areena 22.2.–30.12.2021

Kaksi Hilma af Klintin taulua seinällä, katsoja selin kameraan. Kuva dokumenttielokuvasta.
Ilmeisen tuolla puolen: Hilma af Klint. Kaksi Hilma af Klintin taulua seinällä, katsoja selin kameraan. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: Ambrosia Film Hilma af Klint,Hilma af Klint – Ilmeisen tuolla puolen,dokumenttielokuvat,Teemalauantai

Teemalauantai: Visionäärit

6.3. klo 21.45–0.20
Aikaansa edellä olleiden ja yhä olevien naistaiteilijoiden ilta, sopivasti naistenpäivän kynnyksellä.

Hilma af Klint – ilmeisen tuolla puolen

Abstraktin taiteen pioneereiksi luultiin pitkään miehiä – Kandinskya, Mondriania, Malevitšia, Kupkaa. Nykyään tiedämme enemmän: abstraktin taiteen äiti oli ruotsalainen Hilma af Klint (1862–1944). Uusi dokumenttielokuva sijoittaa Klintin ansaitsemalleen paikalle taidehistoriassa ja vangitsee kuviin Klintin maalausten ajattoman, hengellisen tunneskaalan. "Vuoden parhaita dokumentteja", kiittää Episodi. "Täynnä kiihkoa", ylistää Anna-lehti. Ohjaus Halina Dyrschka. Ensiesitys. (Beyond the Visible: Hilma af Klint, Saksa 2019)
Areena 1.3. alkaen 90 vrk

Body of Truth

"Mieli voi valehdella, mutta ruumis ei." Dokumenttielokuva neljästä taiteilijasta, jotka tutkivat ja haastavat töissään yleisiä käsityksiä seksuaalisuudesta, kivusta, väkivallasta, henkilökohtaisuudesta ja politiikasta. Heille oma keho on taiteen tekemisen väline. Eri kulttuureista ja taustoista tulevat oman tiensä kulkijat ovat Shirin Neshat, Marina Abramović, Sigalit Landau ja Katharina Sieverding. Ohjaus Evelyn Schels. Ensiesitys. (Saksa 2019)
Areena 1.3. alkaen 15 kk

Neljä naistaiteilijaa katsoo kameraa. Body of Truth -dokumenttelokuvan key image.
Katharina Sleverding, Sigalit Landau, Shirin Neshat ja Marina Abramovic. Neljä naistaiteilijaa katsoo kameraa. Body of Truth -dokumenttelokuvan key image. dokumenttielokuvat,Teemalauantai,Marina Abramović,Body of Truth,Shirin Neshat,Sigalit Landau,Katharina Sleverding

Teemalauantai: Näyttelijöiden aatelia

13.3. klo 20–0.30
Teemalauantai vietetään parhaiden brittinäytteliöiden mainiossa seurassa.

Nothing Like A Dame

Aateloidut näyttelijät, Britannian kansallisaarteiksikin kutsutut Maggie Smith, Judi Dench, Eileen Atkins ja Joan Plowright juovat teetä, muistelevat menneitä, puhuvat elokuvista ja taiteesta – ja hurmaavat kuulijansa. Ohjaus Roger Michell. Ensiesitys. (Britannia 2018)
Areena 8.3.–31.12.2021

Neljä aateloitua brittinäyttelijätärtä istuu puutarhassa ja nauraa.
Nothing like four Dames! Neljä aateloitua brittinäyttelijätärtä istuu puutarhassa ja nauraa. Kuva: Mark Johnson / Field Day Films Judi Dench,Eileen Atkins,Maggie Smith,Joan Plowright,Teemalauantai,Nothing Like a Dame

Richard III

Ian McKellen loistaa vallanhimoisena Gloucesterin herttuana, joka raivaa verisesti vastustajat tieltään matkalla valtaistuimelle. Shakespearen näytelmä on siirretty 1930-luvun kuvitteelliseen, fasistiseen Englantiin. Ohjaus Richard Loncraine. Muissa rooleissa Annette Bening, Robert Downey Jr, Nigel Hawthorne, Kristin Scott Thomas, Maggie Smith. (Britannia 1995) (Uusinta.)
Areena 90 vrk

Ian McKellen, näyttelijä

Henkilökuva suurenmoisesta brittinäyttelijästä Ian McKellenistä. Shakespeare-tulkki, Gandalf-velho ja LGBT-aktivisti on tämän viihdyttävän ja viisaan dokumenttielokuvan itseoikeutettu kertoja ja päähenkilö. Ohjaus Joe Stephenson. (McKellen: Playing the Part, Britannia 2017) (Uusinta.)
Areena 31.12.2021 asti

Ian McKellen natsiunivormussa tervehtii joukkoja, kuva elokuvasta Richard III.
Ian McKellen on Richard III. Ian McKellen natsiunivormussa tervehtii joukkoja, kuva elokuvasta Richard III. Kuva: Nordisk Film TV Ian McKellen,Richard III (elokuva),Teemalauantai

Teemalauantai: Toisenlaisia naiskuvia

20.3. klo 20–23
Kaksi upeaa, ennakkoluuloja ravistelevaa dokumenttielokuvaa, kaksi erilaista elämää. Ylen Dokkarifestivaalin ohjelmistoa.

Maddy the Model

Dokumenttielokuva australialaisesta sometähdestä ja mallista Madeline Stuartista, joka hurmasi New Yorkin muotiviikon kävijät vuonna 2015. Maddyllä on Downin oireyhtymä ja 700 000 Facebook-fania. Samalla kun median kiinnostus syttyy, monia muotialan rajoja ja tabuja rikotaan, ja Maddyn unelmat alkavat toteutua. Vai alkavatko? Maddyn elämää neljän vuoden ajan seuranneen dokumentin ohjasi Jane Magnusson. Ensiesitys. (Ruotsi 2020)
Areena 15.3.–31.12.2022

Nuori nainen (Maddy) lähikuvassa, huulia punataan. Kuva dokumentista Maddy the Model.
Madeline Stuart alias Maddy the Model. Nuori nainen (Maddy) lähikuvassa, huulia punataan. Kuva dokumentista Maddy the Model. Kuva: Autlook Filmsales Teemalauantai,malli,Maddy the Model,Jane Magnusson,dokumenttielokuvat,Downin oireyhtymä,Madeline Stuart

Self Portrait

Kansainvälistä mainetta kerännyt valokuvaaja, anoreksiasta kärsinyt Lene Marie Fossen lopetti syömisen kymmenvuotiaana ja menehtyi 33-vuotiaana. Koko lyhyen uransa ajan hän valokuvasi omaa vartaloaan. Dramaattisilla ja järkyttävillä kuvillaan Fossen halusi poistaa anoreksiaan liittyvää hiljaisuutta ja häpeää. Syvältä riipaisevan dokumenttielokuvan ohjasivat Katja Hogset, Margreth Olin ja Espen Wallin. Ensiesitys. (Selvportrett, Norja 2020)
Areena 15.3.–31.12.2022

Lene Marie Fossenin omakuva, hyvin laiha hahmo sinistä taustaa vasten.
Lene Marie Fossenin omakuva. Lene Marie Fossenin omakuva, hyvin laiha hahmo sinistä taustaa vasten. Kuva: Speranza Film Teemalauantai,anoreksia,valokuvataide,dokumenttielokuvat,Self Portrait,Lene Marie Fossen,Margreth Olin,Katja Høgset

Ella Fitzgerald: Just One of Those Things

20.3. klo 23
Leslie Woodheadin dokumenttielokuva kertoo jazzlaulaja Ella Fitzgeraldin (1917–1996) elämästä ja ainutlaatuisesta urasta, joka alkoi Harlemin Apollo-teatterin amatööri-illassa 1934. Ellaa muistelevat muun muassa hänen poikansa Ray Brown Jr, musiikintekijät Smokey Robinson, Jamie Cullum, Laura Mvula ja Tony Bennett sekä Norma Miller, joka istui katsomossa, kun 16-vuotias Ella astui ensi kertaa elämässään estradille Apollossa. (Britannia 2019) (U)
Areena 22.2.–22.4.

Jacques Brel istuu studiossa kitara kädessä, Kuva dokunenttielokuvasta.
Jacques Brel. Jacques Brel istuu studiossa kitara kädessä, Kuva dokunenttielokuvasta. Kuva: Jean-Pierre Leloir / Morgane Production Teemalauantai,laulaja-lauluntekijät,Jacques Brel,Jacques Brel ja elämän jano

Jacques Brel ja elämän jano

27.3. klo 20
Belgiassa syntynyt, mutta pääasiassa Ranskassa vaikuttanut chanson-legenda Jacques Brel (1929–78) oli monipuolinen taiteilija, jonka laulut kertovat elämän koko kirjosta, romanttisesta rakkaudesta elämän tummempiin hetkiin. Dokumenttielokuva perehtyy Brelin värikkääseen elämään ja taiteeseen rikkaan arkistomateriaalin kautta. Ohjaus Philippe Kohly. Ensiesitys. (Jacques Brel, fou de vivre, Ranska 2017)
Areena 27.3. alkaen 2 vuotta

Bruce Springsteen ja Chuck Berry lavalla kitarat kädessä. Kuva dokumentista Chuck Berry: Brown Eyed Handsome Man.
Bruce Springsteen ja Chuck Berry vauhdissa. Bruce Springsteen ja Chuck Berry lavalla kitarat kädessä. Kuva dokumentista Chuck Berry: Brown Eyed Handsome Man. Chuck Berry,Bruce Springsteen,Teemalauantai,Chuck Berry: Brown Eyed Handsome Man

Teemalauantai: Chuck Berry

27.3. klo 21.55–0.30
Rock’n’rollin pioneerille omistettu ilta.

Chuck Berryn parhaat

Koostedokumentti Chuck Berryn parhaista biiseistä ja niiden esityksistä vuosikymmenten varrelta, esiintyjinä legendan itsensä lisäksi rockin aatelia Beatlesistä Bruce Springsteeniin. Ensiesitys. (Chuck Berry: Brown Eyed Handsome Man, USA 2020)
Areena 2 kk

Chuck Berry

Rock’n’rollin peruskivi Chuck Berry (1926–2017) on tämän pitkän dokumenttielokuvan aiheena. Ohjaaja Jon Brewer on päässyt tutkimaan legendan elämää ja uraa ainutlaatuisen läheltä. Mukana on myös Chuck Berryn monia kuuluisia faneja John Lennonista ja Keith Richardsista Alice Cooperiin. (USA 2019) (U)
Areena 30 vrk

Catherine Deneuve elokuvan Cherbourgin sateenvarjot (1964) kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Olipa kerran... Cherbourgin sateenvarjot.
Cherbourgin sateenvarjot: Catherine Deneuve. Catherine Deneuve elokuvan Cherbourgin sateenvarjot (1964) kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Olipa kerran... Cherbourgin sateenvarjot. Catherine Deneuve,Cherbourgin sateenvarjot,Elämää suuremmat elokuvat,Jacques Demy,musikaalit,olipa kerran... cherbourgin sateenvarjot

Teemalauantai: Michel Legrand

3.4. klo 20–23.50
Ranskalainen ilta on omistettu elokuvasäveltäjä Michel Legrandille (1946–2019).

Michel Legrand, elokuvamusiikin mestari

Dokumentti Michel Legrandista (1946–2019), yhdestä elokuvamusiikin suurimmista mestareista, Cherbourgin sateenvarjojen iki-ihanien sävelten luojasta. Ohjaus Grégory Monro. Ensiesitys. (Michel Legrand, sans demi-mesure, Ranska 2018)
Areena 29.3. alkaen 9 kk

Cherbourgin sateenvarjot

Michel Legrandin iki-ihanin sävelin soiva haikea musikaaliklassikko, jossa kaupanmyyjä rakastaa köyhää mekaanikkoa vaikka äiti patistaa rikkaisiin naimisiin. Pääosissa Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo. Ohjaus Jacques Demy. (Les Parapluies de Cherbourg, Ranska 1964)
Areena 29.3. alkaen 90 vrk

Cleo viidestä seitsemään

Ranskan uuden aallon mestariteos kertoo kahdesta tärkeästä tunnista laulajattaren elämässä. Ohjaus Agnès Varda. Pääosissa Corinne Marchand, Antoine Bourseiller ja Michel Legrand, joka teki myös elokuvan musiikin. (Cleo de 5 à 7, Ranska 1962)
Areena 3.4. alkaen 30 vrk

tanssijoita lavalla mustaa taustaa vasten
Tanssien vapauteen. tanssijoita lavalla mustaa taustaa vasten Kuva: Chrysalide Production Teemalauantai,tanssi,teema tanssii

Tanssien vapauteen

10.4. klo 20
Sylvie, Lili, Sophia, Annie ja Malika, viisi naista Marseillen vankilassa. Huippukoreografi Angelin Preljocaj tarjoaa heille mahdollisuuden löytää ja vapauttaa itsestään uusia puolia. Kukaan naisista ei ole aiemmin tanssinut, mutta Preljocaj ohjaa heille koreografian, joka neljän kuukauden vaativan harjoittelujakson jälkeen viedään yhdessä maineikkaalle tanssifestivaalille Montpellieriin. Prix Italia -palkinnon saaneen dokumentin on ohjannut Valérie Müller. Ensiesitys. (Danser sa peine, Ranska 2019)
Areena 2 vuotta 5.4. alkaen
Teema tanssii -kokonaisuuden avausohjelma.

Philip Seymour Hoffman tupakoi drinkki kädessä Truman Capoten roolissa elokuvassa Capote.
Philip Seymour Hoffman on Capote. Philip Seymour Hoffman tupakoi drinkki kädessä Truman Capoten roolissa elokuvassa Capote. Kuva: MGM Capote,Truman Capote,Philip Seymour Hoffman,Teemalauantai

Teemalauantai: Truman Capote

10.4. klo 21–
Uusi dokumentti ja Oscarilla palkittu elokuva kertovat amerikkalaiskirjailijan tarinan.

Kylmäverisesti Truman Capote

Truman Capoten tunnetuimpiin teoksiin kuuluvat Aamiainen Tiffanylla ja Kylmäverisesti. Ainutlaatuisen arkistomateriaalin sekä ystävien ja vihollisten haastattelujen kautta tutustumme Capoten värikkääseen persoonaan ja vaiherikkaaseen elämään. Tämä uusi dokumenttielokuva on myös kertomus seurapiireistä, juoruista, ystävyydestä ja sen pettämisestä, menestyksen paineista sekä kirjasta joka ei koskaan syntynyt. Ohjaus Ebs Burnough. Ensiesitys. (The Capote Tapes, Britannia 2019)
Areena 5.4. alkaen 2 vuotta

Capote

Truman Capote lukee maanviljelijäperheen murhasta ja matkustaa länteen seuraamaan syyllisten ajojahtia, mikä johtaa kuuluisan Kylmäverisesti-kirjan syntyyn. Philip Seymour Hoffman sai nimiroolista Oscar-palkinnon. Muissa pääosissa Catherine Keener, Clifton Collins Jr., Mark Pellegrino ja Chris Cooper. Ohjaus Bennett Miller. Ensiesitys Ylessä. (USA 2005)
Areena 7 vrk

Solveig Dommartin ja William Hurt laskevan auringon valossa autiomaassa.
Maailman ääriin: William Hurt ja Solveig Dommartin. Solveig Dommartin ja William Hurt laskevan auringon valossa autiomaassa. Kuva: Wim Wenders -säätiö / Argos Films Maailman ääriin,William Hurt,Solveig Dommartin,Wim Wenders,Teemalauantai

Teemalauantai: Maailman ääriin

17.4. klo 20–0.40
Maailman ääriin on ohjaaja Wim Wendersin magnum opus, 30 vuotta sitten syntynyt kuvitelma vuosituhannen vaihteesta. Mittasuhteiltaan (4 tuntia 47 minuuttia!) se on kaikkien aikojen road movie, samalla ylistyslaulu kuvan ja elokuvan voimalle ja vaaroille. Suurkaupunkien syke, teknologinen kehitys, alitajunta ja unet kietoutuvat yhteen tarinassa naisesta, lainsuojattomista, CIA:n agenteista ja satelliitista. Suuri kertomus päätyy maailmanlopun äärelle. Elokuva nähdään nyt restauroituna koko pituudeltaan televisiossa – mahdollisesti ensi kertaa koko Euroopassa! Pääosissa William Hurt, Solveig Dommartin, Sam Neill, Max von Sydow, Rüdiger Vogler, Ernie Dingo ja Jeanne Moreau. 11 maassa eri puolilla maapalloa kuvattuun elokuvaan tekivät musiikkia muun muassa Talking Heads, R.E.M., Patti Smith, Nick Cave, Lou Reed, U2, Can ja Julee Cruise; artisteja pyydettiin kuvittelemaan millaista musiikkia he tekisivät 10 vuoden kuluttua. Ensiesitys. (Bis ans Ende der Welt / Until the End of the World, Saksa/Ranska/Australia/USA 1991)
Areena 45 vrk

Ikkunasta näkyy neonvaloja ja suurkaupungin liikennettä, huoneessa varjoissa Solveig Dommartin
Maailman ääriin, kuvitelma vuosituhannen vaihteesta. Ikkunasta näkyy neonvaloja ja suurkaupungin liikennettä, huoneessa varjoissa Solveig Dommartin Kuva: Wim Wenders -säätiö / Argos Films Maailman ääriin,Wim Wenders,Teemalauantai

Teemalauantai: Romantiikkaa!

24.4. klo 20–23.15
Teemaillan aiheena romanttinen komedia, tuo lajityypeistä rakastetuin – ja vähätellyin.

Romantic Comedy

Sadoista elokuvanäytteistä koottu puhelias dokumentti käsittelee yleisön rakastamaa mutta kriitikoiden hylkimää lajityyppiä, romanttista komediaa. Näytteet tunnetuimmista “romcomeista” ja moniääninen kommenttiraita vievät aikamatkalle rakkauden, romanssien ja parisuhteiden maailmaan. Stereotypioihin nojaavassa lajityypissä on viime vuosina nähty myös poikkeavia henkilöhahmoja ja tarinoita. Ohjaus ja musiikki Elizabeth Sankey. Tv-ensiesitys. (Britannia 2019)
Areena 2 vuotta

Neljät häät ja yhdet hautajaiset

Romanttinen komedia tyylikkään kömpelöstä englantilaismiehestä ja amerikkalaisesta naisesta, jotka törmäävät toisiinsa useissa häissä ja kerran hautajaisissakin. Pääosissa Hugh Grant, Andie MacDowell, Kristin Scott Thomas, Simon Callow, John Hannah ja Rowan Atkinson. Ohjaus Mike Newell. (Four Weddings and a Funeral, Britannia 1994) (U)
Areena 7 vrk

Andie MacDowell morsiamena elokuvassa Neljät häät ja yhdet hautajaiset
Neljät häät ja yhdet hautajaiset: Andie McDowell. Andie MacDowell morsiamena elokuvassa Neljät häät ja yhdet hautajaiset Kuva: MGM International Andie Macdowell,Teemalauantai,Neljät häät ja yhdet hautajaiset

Bros: After the Screaming Stops

24.4. klo 23.15
Bros oli 1980-luvulla yksi maailman suosituimmista bändeistä – noin 15 minuuttia. Loppuunmyytyjä stadionkeikkoja, listaykkösiä, tähdenlento ja täystuho. Tämä Britanniassa yllätyshitiksi noussut, Spinal Tapiin verrattu dokumenttielokuva seuraa bändin keulakuvien, kaksosten Matt ja Luke Gossin paluuta yhteen, kolme viikkoa ennen loppuunmyytyä comeback-keikkaa Lontoon O2-stadionilla. Välissä on 28 vuotta välirikkoa ja mykkäkoulua. Onnistuuko paluu, pystyvätkö veljekset jättämään menneet sikseen ja astumaan yhdessä lavalle? Ohjaus Joe Pearlman ja David Soutar. (Britannia 2018) (U)
Areena 3.6.2021 asti

Pet Shop Boys -duo istuu ulkona. Kuva elokuvasta It Couldn't Happen Here.
It Couldn’t Happen Here: Pet Shop Boys. Pet Shop Boys -duo istuu ulkona. Kuva elokuvasta It Couldn't Happen Here. Kuva: Picture Music International Pet Shop Boys,Teemalauantai,It Couldn't Happen Here

Teemalauantai: Pet Shop Boys!

1.5. klo 20–23.20
Vappupäivän parhaat bileet tarjoaa Pet Shop Boys, ennen ja nyt, välissä 30 vuotta. Vastikään restauroidun elokuvaharvinaisuuden jälkeen päästään popduon Lontoon-keikalle vuosimallia 2018. Illan kruunaavat kaksi klassista Pet Shop Boys -musiikkivideota.

Pet Shop Boys: West End Girls

Pet Shop Boysin suuri läpimurtohitti vuodelta 1984. Musiikkivideon ohjasivat Andy Morahan ja Eric Watson.

Pet Shop Boys: It Couldn’t Happen Here

Pop-surrealismia parhaimmillaan? Ainakin englantilaisimmillaan! Elokuvaharvinaisuuden pääosassa ovat Pet Shop Boys ja popduon ihana musiikki. Neil Tennant ja Chris Lowe kokevat outoja matkatessaan Englannin rannikolta Lontooseen. Jack Bondin ohjaama, 30 vuotta saavuttamattomissa ollut elokuva julkaistiin kunnostettuna vuonna 2020. Mukana myös Joss Ackland ja Barbara Windsor. Ensiesitys. (Britannia 1988)
Areena 60 vrk

Pet Shop Boys: Being Boring

Pet Shop Boysin mestariteos Behaviour-albumilta vuodelta 1990. Musiikkivideon ohjasi Bruce Weber.

Pet Shop Boys: Inner Sanctum

Lontoon kuninkaallisen oopperan Covent Gardenin upeassa miljöössä nähtiin kesällä 2018 Pet Shop Boysin hieno keikka ja laser/valo/värishow. Hittiputkessa mukana muun muassa It's a sin, Left to my own devices, Domino dancing, Always on my mind ja West End Girls. Ensiesitys. (Britannia 2018)
Areena 60 vrk
Lukemista: Mitä kaikkea on Pet Shop Boys? Kuusi tosifania todistaa

Monkees värivaloissa. Kuva elokuvasta Head.
The Monkees. Monkees värivaloissa. Kuva elokuvasta Head. The Monkees,Teemalauantai

The Monkees: Head

1.5. klo 23.20
Vappupäivän päättää omituinen ja hyvin 60-lukulainen popleffa. The Head yhdisti äärimmäisen epätodennäköisesti uusia ja vanhoja tekijöitä. The Monkees -yhtyeen lisäksi psykedeelistä musiikkielokuvaa olivat tekemässä Jack Nicholson (käsikirjoittaja), Bob Rafelson (ohjaaja), Victor Mature, Annette Funicello, Sonny Liston, Frank Zappa ja Dennis Hopper. Kun elokuva valmistui, yhtyeen tv-sarja oli jo päättynyt ja suosio kadonnut. (Head, USA 1968) (U)
Areena 14 vrk

Rockin klassikkolevyt: Tears for Fears

8.5. klo 20
Suositussa dokumenttisarjassa käsittelyvuorossa on Tears For Fears -yhtyeen albumi Songs from The Big Chair vuodelta 1985. Albumilla ovat muun muassa isot hitit Mothers Talk, Shout ja Everybody Wants To Rule The World. (U)
Areena 90 vrk

Louise (Susan Sarandon) ja Thelma (Geena Davis) ottavat selfietä elokuvassa Thelma ja Louise
Thelma & Louise. Louise (Susan Sarandon) ja Thelma (Geena Davis) ottavat selfietä elokuvassa Thelma ja Louise Kuva: MGM Thelma ja Louise,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali 2020

Teemalauantai: Thelma & Louise 30 vuotta

8.5. klo 21–24.10
Kahden road movien double bill. Road movie -klassikko ja feministisen elokuvan merkkiteos Thelma & Louise täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Uusinta Teeman elokuvafestivaalilta 2020. Ridley Scottin elokuvan jälkeen lähdetään toisenlaiseen kyytiin tien päälle, Tatjanan ja Klavdian sekä Valton ja Reinon matkaan 1960-luvun Suomessa.

Thelma & Louise

Katkeransuloinen, aivan uusiin suuntiin ajanut road movie kertoo kahden naisen pakomatkasta Amerikan halki. Pääosissa Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Michael Madsen ja Brad Pitt. Käsikirjoittaja Callie Khouri voitti elokuvasta Oscarin. Ohjaus Ridley Scott. (USA 1991)
Areena 7 vrk

Thelma & Louise & ystävyys

"Se elokuva kertoo ystävyydestä ja naisista, joilla on oma elämä. Oli hurjaa tajuta, miten harvinaista se oli!" "Mutta jumankekka, onko sen matkan pakko päättyä?" Ystävykset Anu Silfverberg ja Elina Hirvonen ajavat Thelman ja Louisen jäljillä kohti valoisampaa tulevaisuutta. (Yle Kulttuuri / 2020)
Areenassa pysyvästi

Pidä huivista kiinni, Tatjana!

Road movie kahden suomalaismiehen uskomattomista seikkailuista halki eteläisen Suomen mustalla Volga-farmarilla. Pääosissa Kati Outinen, Matti Pellonpää, Mato Valtonen, Kirsi Tykkyläinen. Ohjaus Aki Kaurismäki. (Suomi 1994)
Areenassa pysyvästi

A Song Called Hate. Dokumentin key image
A Song Called Hate. A Song Called Hate. Dokumentin key image Kuva: Levelk Aps Euroviisut,Euroviisut 2019,Teemalauantai,A Song Called Hate

A Song Called Hate

15.5. klo 20
Erinomainen dokumenttielokuva euroviisuja pohjustamaan! Sadomaso-kuvastoa käyttävä, antikapitalistinen underground-performanssiryhmä Hatari edustaa Islantia Euroviisuissa, ja vieläpä Israelissa, jonka politiikkaa ryhmä kiivaasti vastustaa! Siinä mehevä asetelma sekä tosielämän draamakomediaan vuoden 2019 viisukisassa että tässä herkullisessa dokumenttielokuvassa. Voiko vallankumouksen tehdä sisältäpäin? Entä boikotin? Tätä kaikkea säestää Hatarin tarttuva kilpabiisi A Song Called Hate. Ohjaus Anna Hildur. Ensiesitys. (Islanti 2020)
Areena 2 vuotta 10.5. alkaen

Teemalauantai: Anthony Hopkins ja 30-vuotias Uhrilampaat

15.5. klo 21.30–0.15
Ilta on omistettu 30 vuotta sitten valkokankaat vallanneelle Hannibal Lecterille ja näyttelijä Anthony Hopkinsille.

Hannibal Hopkins ja Sir Anthony

Tuore tv-dokumentti Anthony Hopkinsista, hienon uran Shakespeare-rooleissa tehneestä walesilaisesta näyttelijästä, josta sarjamurhaaja Hannibal Lecter teki maailmankuulun. Se rooli toi hänelle myös Oscar-palkinnon. Hopkins aateloitiin vuonna 1993 ja oli Oscar-ehdokkaana jälleen tänä keväänä. Ohjaus Clara Kuperberg. Ensiesitys. (Hannibal Hopkins & Sir Anthony, Ranska/USA 2021)
Areena 2 vuotta 10.5. alkaen

Uhrilampaat

30 vuotta sitten valmistuneen, viidellä Oscarilla palkitun trillerin unohtumattomat päähenkilöt ovat FBI-kokelas Clarice Starling ja sarjamurhaaja Hannibal Lecter, jonka apua tarvitaan toisen psykopaatin löytämiseksi. Pääosissa Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn. Ohjaus Jonathan Demme. Perustuu Thomas Harrisin romaaniin. (The Silence of the Lambs, USA 1991) (U)
Areena 7 vrk

Anthony Hopikins Hannibal Lechterinä elokuvassa Uhrilampaat:
Hannibal Lecter. Anthony Hopikins Hannibal Lechterinä elokuvassa Uhrilampaat: Kuva: /All Over Press Anthony Hopkins,Uhrilampaat (elokuva),Hannibal Lecter

Bob Dylan: The Other Side of the Mirror

22.5. klo 20
Bob Dylan täyttää 80 vuotta 24.5.2021. Sen kunniaksi esitämme dokumentin Dylanin suurten muutosten vuosilta. Dokumentaristi Murray Lerner seurasi Dylania Newportin festivaalilla 1963–65. Noina vuosina folkin ihmelapsi tuli tietoiseksi omasta voimastaan ja siirtyi suurta kuohuntaa aiheuttaen rockiin ja sähkökitaraan. Mukana Dylanin klassikkobiisien klassikkoestyksiä sekä muun muassa Joan Baez ja Peter, Paul & Mary. Ensiesitys. (The Other Side of the Mirror, USA 2007)
Areena 60 vrk 17.5. alkaen

Nimetön päähenkilö (Paul McGann) ja Withnail (Richard E. Grant) elokuvassa Onnen kiertolaiset (Withnail and I)
Withnail & I. Nimetön päähenkilö (Paul McGann) ja Withnail (Richard E. Grant) elokuvassa Onnen kiertolaiset (Withnail and I) Onnen kiertolaiset,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Teemalauantai: Käsin tehtyä brittielokuvaa

22.5. klo 21.20–0.30
Teemailta on omistettu muun muassa Monty Python -elokuvat tuottaneelle brittistudiolle HandMade Filmsille ja sen värikkäälle historialle sekä studion tuottamalle kulttiklassikolle Withnail & I.

HandMade Films – satunnainen studio

Dokumenttielokuva siitä, miten George Harrison ja tuhma poika nimeltä Brian pelastivat brittielokuvan. Tämä on tositarina Monty Pythonit ja monta muuta englantilaista merkkiteosta – sekä muutaman flopin – tuottaneesta HandMade Filmsistä, sen synnystä, noususta ja tuhosta. Mukana kaikki mukana olleet. Ohjaus Bill Jones, Kim Leggatt ja Ben Timlett. (An Accidental Studio, Britannia 2019) (U)
Areena 90 vrk

Withnail and I

Brittiklassikko vailla vertaa. Kulttimaineeseen ja kiihkeän fanituksen kohteeksi vuosien mittaan noussut musta komedia kertoo kahdesta työttömästä näyttelijästä, jotka lähtevät viettämään viikonloppua Monty-sedän mökille. Pääosissa Richard E. Grant, Paul McGann ja Richard Griffiths. Ohjaus Bruce Robinson. Esitetty aiemmin Suomessa nimellä Onnen kiertolaiset. (Britannia 1987) (U)
Areena 30 vrk
Lukemista: Withnail and I -elokuvan tosifanien keskustelu

Biosfääri 2 -kokeen kahdeksan osallistujaa poseeraavat. Kuva dokumenttielokuvasta.
Spaceship Earth: seikkailu on alkamassa. Biosfääri 2 -kokeen kahdeksan osallistujaa poseeraavat. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: Nonstop Entertainment Teemalauantai,Spaceship Earth,Biosfääri 2

Teemalauantai: Kohti uusia seikkailuja!

29.5. klo 20–23.25
Viimeinen Teemalauantai katsoo tulevaisuuteen, vähän vinosti ja retrosti. Illan dokumentti on hurja tositarina Biosphere 2 -kokeilusta, illan elokuva on 1970-luvun scifi-klassikko Silent Running, jossa tehdään sama kokeilu avaruudessa. Illan päättää Laika & The Cosmonautsin jäähyväiskiertueen komea avaruusrautalankamusiikki. Uudet seikkailut odottavat! Kiitos ja näkemiin!

Spaceship Earth

Maapallon ekosysteemin kopio Biosfääri 2 oli optimistinen kokeiluprojekti, jossa kahdeksan vapaaehtoista sulkeutui jättimäiseen kasvihuoneeseen Arizonan autiomaahan kahdeksi vuodeksi. Tarkoitus oli selvittää, miten ihmiset pärjäisivät avaruudessa. Kaikki ei kuitenkaan mennyt niin kuin haaveiltiin. Aiemmin vain Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 2020 esitetyn kiehtovan ja jännittävän dokumenttielokuvan ohjasi Matt Wolf. Ensiesitys. (USA 2020)
Areena 2 vuotta

Hiljainen pako

Ainutlaatuinen scifi-jännäri kertoo yksinäisestä avaruusaluksesta, jolla säilytetään viimeisiä rippeitä maapallon alkuperäisestä luonnosta. Ohjaus Douglas Trumbull. Pääosassa Bruce Dern. (Silent Running, USA 1972)
Areena 30 vrk

Bruce Dern makaa valveilla elokuvassa Silent Running.
Hiljainen pako: Bruce Dern. Bruce Dern makaa valveilla elokuvassa Silent Running. Bruce Dern,Teemalauantai,Hiljainen pako

Last Day in the Office

29.5. klo 23.25
Dokumenttielokuvassa seurataan suurenmoisen Laika & The Cosmonautsin jäähyväiskiertuetta Amerikassa vuonna 2008. Menneitäkin muistellaan, mutta pääosassa on bändin ylimaallinen avaruusrautalankamusiikki. Ohjaus Mikko Mäkelä. Ja tämä dokumenttihelmi on vihdoin saatu myös Areenaan! (Suomi 2010) (U)
Areena 24.5.–29.12.2021

Päivitetty 12.4.: toukokuun lauantaiden ohjelmistot julkistettu.
Päivitetty 19.5.: Last Day in the Officen Areena-oikeudet lisätty.

Teemalauantai-logo teemailtojen trailerista keväältä 2021.
Teemalauantai-logo teemailtojen trailerista keväältä 2021. Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa