Hyppää pääsisältöön

Tulipa kerran tietokone – kerro digimuistoisimmat hetkesi!

Olli mainostamassa vanhaa tietokonetta
Olli mainostamassa vanhaa tietokonetta Kuva: Katriina Radic / Yle Yle Radio Suomi,Olli Haapakangas

Aikamme vallankumous ei tapahtunut kadulla tai barrikadeilla, vaan se kannettiin sisään pahvilaatikossa, koottiin kirjoituspöydälle ja kytkettiin jatkojohdoilla pistokkeeseen.

Vielä 1980-luvun alussa mikrotietokoneet olivat harvinaisuus, joita näki agenttielokuvissa ja aikuisten työpaikoilla, joissa insinöörit naputtivat niitä hurjana ja tietävinä.

Vuosituhannen vaihteessa PC-tietokone oli jo melkeinpä jokakodin ylellisyys. Mitä siinä välissä tapahtui? No, ensin tapahtui lähinnä Commodore 64, tasavallan tietokoneeksi ristitty pelikone, jota markkinoitiin ovelasti tulevaisuuden sijoituksena - ja jollainen se monelle olikin.

Kuusnelonen yhtäältä herätti suomalaisnuorten peli- ja koodausinnon ja tuota kautta mahdollisti vaikkapa Nokian ja Supercellin myöhemmät uroteot.

Toisaalta sympaattinen kuutoslankku tasoitti PC-koneiden tien konttoreista kotitalouksiin ja koko perheen leikki- ja työkaluksi. Yhtäkkiä ikkunat olivat auki digimaailmaan, monessakin mielessä.

Kuinka sinä sen kaiken näit? Milloin kotiisi hankittiin tietokone, kuinka suuri sijoitus se oli ja kohtasiko se muutosvastarintaa? Kuka koneeseen sai koskea ja mitä siitä sai irti?

Mikä oli suosikkipelisi, miltä tuntui mennä ensimmäistä kertaa verkkopankkiin, mikä on ollut elämäsi digimuistoisin hetki?

Tulipa kerran tietokone-illassa kuullaan tarinoita henkilökohtaisesta digiloikasta. Mukana muun muassa kattava raportti Commodore 64:n noususta ja tuhosta. Ohjelman koodaa, lataa ja valmiiksi toimittaa Olli “Super Turbo” Haapakangas.

Täytä lomake.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi