Hyppää pääsisältöön

Tässä ovat UMK21-finalistit – “Kaikkien aikojen kovin kattaus”

UMK-finalistit 2021.
UMK-finalistit 2021. Kuva: Mona Salminen / Milla Määttä Uuden Musiikin Kilpailu 2021,Uuden Musiikin Kilpailu

Uuden Musiikin Kilpailun voitosta ja Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta kisaa tänä vuonna seitsemän artistia: Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel ja Ilta.

Voittaja valitaan UMK-finaalissa 20.2. Kilpailubiisit julkaistaan yksi kerrallaan to 14.1. alkaen aina keskiyöllä Yle Areenassa ja YouTubessa sekä Spotifyssa ja muissa musiikin suoratoistopalveluissa. Jokainen UMK-finalisti saa biisilleen oman julkaisupäivän.

Oskar:n biisin julkistupäivä on 14.1.
Oskar:n biisin julkistupäivä on 14.1. Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä Uuden Musiikin Kilpailu 2021,Oskari Ruohonen

Oskr – Lie

Julkaistaan torstaina 14.1.

Oskr eli Oskari Ruohonen on turkulainen laulaja-lauluntekijä, jonka karheanpehmeää ääntä on kuultu aiemmin muun muassa Yournalist ja Traffic Island -yhtyeissä. Oskr on musiikillisessa perheessä kasvanut huippulahjakas multi-instrumentalisti, joka on kirjoittanut, soittanut ja tuottanut kappaleitaan sekä itsenäisesti että veljensä kanssa, niin suomeksi kuin englanniksikin.

UMK:lla on kunnia toimia Oskr:n uuden uravaiheen ensimmäisenä askeleena, jossa hän palaa juurilleen englanninkielisenä artistina. Uuden suunnan musiikillisiksi innoittajikseen Oskr nimeää James Blaken, Bon Iverin sekä Jon Bellionin.

Oskr:n tunteikas biisi Lie on samaan aikaan pieni ja iso.

– Valitettavan usein käy niin, että tärkeissä tilanteissa ei uskalla sanoa miltä tuntuu, vaan mitä kuvittelee toisen haluavan kuulla. Kulttuurista riippumatta lähes jokainen ihminen voi samaistua biisissä tähän, minkä vuoksi se on Euroviisuissa juuri oikeassa paikassa ja seurassa, Oskr kertoo.

Teflon Brothers x Pandoran biisin julkistupäivä on 15.1.
Teflon Brothers x Pandoran biisin julkistupäivä on 15.1. Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä Uuden Musiikin Kilpailu 2021

Teflon Brothers x Pandora – I Love You

Julkaistaan perjantaina 15.1.

Suomalaisia jo yli 10 vuoden ajan villinnyt rap-yhtye Teflon Brothers on täällä ja haluaa saada koko Euroopan tanssilattialle kuulemaan rakkauden ilosanomaa! Kirsikkana tämän villin ja makean diskokakun päällä on itseoikeutetusti yksi eurodancen pioneereista, ruotsalainen supertähti Pandora.

Ajatus UMK:hon osallistumisesta ja biisi I Love You ovat muhineet jo pitkään odottaen tätä täydellistä hetkeä. Idea Teflon Brothersin ja Pandoran yhteistyölle syntyi artistien kohdatessa sattumalta saman keikkapaikan backstagella neljä vuotta sitten.

Suomella on vahva paikka pitkän kansainvälisen uran luoneen Pandoran sydämessä. Pandora kokee osallistumisensa UMK:hon osoittavan, miten paljon vuosien varrella suomalaisilta saatu tuki hänelle merkitsee.

Tarttuva I Love You käsittelee tunteiden ilmaisemisen vaikeutta sekä kannustaa olemaan avoimempi ja rohkeampi.

– Haluamme biisillämme tuoda ihmiset yhteen ilon, riemun ja rakkauden äärelle ja viestiä, ettei rakkaus katso kielitaitoa tai ulkoisia seikkoja. Kyse on sanattoman vuorovaikutuksen voimasta, eli Pandoran sanoin mental interactionista.

Dannyn biisin julkistupäivä on 18.1.
Dannyn biisin julkistupäivä on 18.1. Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä Uuden Musiikin Kilpailu 2021

Danny – Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua

Julkaistaan maanantaina 18.1.

Suomalaisen viihteen edelläkävijä, mies, joka toi show’n Suomeen, musiikkineuvos IlkkaDannyLipsanen. Mies, joka ei esittelyjä kaipaa. Mitä laulukilpailuihin tulee, jo seitsemällä vuosikymmenellä musiikkia tehnyt Danny ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä: seitsemän euroviisukarsinnan lisäksi hän on muun muassa kisannut Paul Ankaa, Nancy Sinatraa ja Tom Jonesia vastaan poplaulun maailmanmestaruuskisassa Rio de Janeirossa vuonna 1968.

Tuhansia keikkoja yli 20 maassa vetänyt Danny on saanut tehdä yhteistyötä parhaimpien suomalaisten musiikintekijöiden kanssa 60-luvulta aina tähän päivään asti. Yli 100 listahittiä osoittavatkin miehen pysyneen ajassa kiinni ja kyvyn yllättää edelleen.

Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua on melankolinen ja ainutlaatuinen teos. Jäähyväiskappale se ei kuitenkaan ole, Danny kertoo:

– Kysymys on oikeastaan siitä, että elämä on lahja ja sen pituudesta ei kukaan tiedä. Teksti on aiheeltaan sellainen, että se ei välttämättä ole tyypillinen euroviisu. Mutta lauluna se on todella suuri, koska se edustaa sellaista näkökulmaa ja teemaa, jota ei oikeastaan kevyen musiikin lauluissa ole aikaisemmin käsitelty.

Lauran biisin julkistupäivä on 19.1.
Lauran biisin julkistupäivä on 19.1. Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä Uuden Musiikin Kilpailu 2021,Laura Põldvere

Laura – Play

Julkaistaan tiistaina 19.1.

Laura eli Laura Põldvere on monipuolinen pop-, jazz- ja improvisaatiolaulaja. Laura oli viime vuosikymmenellä Viron eniten radiosoittoa saanut artisti ja hänen vuonna 2007 julkaistu debyyttinsä nousi yhdeksi Viron suosituimmaksi albumiksi kymmeneen vuoteen. Laura on myös porukan viisukonkari: hän on edustanut Viroa kaksi kertaa Euroviisuissa, vuosina 2005 ja 2017.

Suomessa jo pienestä pitäen paljon aikaa viettänyt, musiikkia tehnyt ja nykyään Espoossa myös HR-alalla työskentelevä Laura asuu puolet ajastaan Suomessa. Hänen kymmenes, talvella 2019 julkaistu albuminsa tuotettiin Vaasassa, ja Laura on myös aloittanut suomen kielen opinnot. Yhä enemmän Suomessa aikaa viettävä Laura kokee UMK:hon osallistumisen luonnollisena askeleena eteenpäin toisen kotimaansa musiikkikentällä.

Poppia ja countrya yhdistävässä Play-kappaleessa kerrotaan on-off-ihmissuhteesta, jossa toinen osapuoli kyllästyy palaamaan aina takaisin ja antamaan anteeksi.

– Haluan, että kuulija avaa kappaleelle sielunsa ja saa musiikista voimaa ja tukea, joka auttaa eteenpäin jokapäiväisessä elämässä ja ihmissuhteissa.

Akselin biisin julkistupäivä on 20.1.
Akselin biisin julkistupäivä on 20.1. Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä Uuden Musiikin Kilpailu 2021

Aksel – Hurt

Julkaistaan keskiviikkona 20.1.

Uuden Musiikin Kilpailun jo kertaalleen voittanut Aksel Kankaanranta osallistuu odotetusti uudelleen kisaan Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta.

Vaikka UMK-voitto ei vienytkään Rotterdamiin, on vuosi tuonut tullessaan muita uusia kokemuksia: muun muassa yhteistyö kovien kotimaisten tekijöiden kanssa on alkanut ja sen myötä laulukieli myös muuttunut suomeksi.

UMK:ssa Aksel jatkaa kuitenkin englanninkielisellä linjalla. Akselin mukaan koitokseen on helpompi asennoitua, kun UMK:n tuotantopuoli on jo tuttu ja tietää, mitä on odotettavissa. Mantrana on kuitenkin vanha tuttu lähestymistapa “katsotaan nyt mitä tässä tapahtuu”.

Hurt on herkkä ja voimakas biisi, joka muistuttaa, ettei saa antaa kenenkään ulkokuoren hämätä.

– Ihminen saattaa voida tosi huonosti, vaikka ulospäin näyttäisi siltä, että kaikki on hyvin. Jos satutat itseäsi, satutat myös lähimmäisiäsi. Kun olen itsekin rämpinyt sellaisesta kuopasta ylös, niin voin samaistua kappaleeseen täysin. Ehkä biisi on tarina siitäkin, ettei sun tarvitse esittää ketään muuta kuin mitä sä itse oot, Aksel pohtii.

Blin Channelin biisin julkistupäivä on 21.1.
Blin Channelin biisin julkistupäivä on 21.1. Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä Uuden Musiikin Kilpailu 2021

Blind Channel – Dark Side

Julkaistaan torstaina 21.1

Tämän vuoden UMK:n musta lammas on oululaislähtöinen Blind Channel. Yhtye perustettiin vuonna 2013 tähtäimessä maailmanvalloitus, ja suunnitelma laitettiin vauhdilla käyntiin: vain vuosi perustamisen jälkeen yhtye päätyi esiintymään maailman suurimmille raskaan musiikin festivaaleille Saksan Wacken Open Airiin, jonka jälkeen yhtye solmi ensimmäisen levytyssopimuksensa. Vuonna 2018 Blind Channel huomioitiin Emma-ehdokkuudella Vuoden rock -kategoriassa.

Pitkään viisihenkisenä yhtyeenä toiminut Blind Channel vahvistui viime syksynä kuudennella jäsenellä Aleksi Kaunisveden liittyessä mukaan ryhmään. Aleksi tunnetaan myös soolourastaan, ja hän on yksi Suomen menestyneimmistä tuottaja-dj-artisteista.

Violent popiksi musiikkiaan luonnehtiva Blind Channel on kypsynyt underground-piireissä kolmen levyn ajan, ja nyt on yhtyeen aika tulla lasikatosta läpi ja tehdä selväksi kaikille mistä heidät on tehty.

Dark Side on pimeydessä olevien bileiden soundtrack, ja siinä tiivistyy Blind Channelin ydin täydellisesti.

– Me halutaan näyttää, että vaikka elämä olisi synkempää ja rajumpaa, niin voit silti pitää hauskaa. Tämä kappale on kaikille niille, jotka tuntee ulkopuolisuutta ja riittämättömyyttä, joiden on joskus tehnyt mieli nostaa keskarit pystyyn ja huutaa. Me väitetään, että tällaisia ihmisiä on maailmassa paljon, ja Euroviisuthan on yhtenäisyyden juhlaa, oli se sitten missä muodossa tahansa!

Iltan biisin julkistupäivä on 22.1.
Iltan biisin julkistupäivä on 22.1. Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä Uuden Musiikin Kilpailu 2021

Ilta – Kelle mä soitan

Julkaistaan perjantaina 22.1.

Monen suomalaisen ensikosketus Iltan musiikkin tuli Cheekin Sillat-superhitin myötä. Vahvaääninen Ilta on elänyt ja hengittänyt musiikkia koko elämänsä ja hän kertookin laulamisen olevan hänelle yhtä luonnollista kuin syöminen ja nukkuminen. Viime syksynä Ilta julkaisi debyyttialbuminsa Näitä hetkiä varten, ja hänet on nähty muun muassa Tähdet, tähdet ja All Together Now Suomi -ohjelmissa.

Jo pienenä Ilta sai kylmiä väreitä suurista, herkistä kappaleista, ja samanlaisia reaktioita hän haluaa saada aikaan myös muissa omalla musiikillaan. Maanläheinen Ilta pohti pitkään UMK:hon osallistumista. Laulaminen on hänelle kuitenkin tärkeintä, ja UMK:n sekä sen myötä mahdollisesti Euroviisujen tuoma tilaisuus esiintyä jopa 180 miljoonalle ihmiselle teki päätöksestä lopulta helpon.

Iltan koskettava biisi Kelle mä soitan kertoo yksinäisyydestä. Kappaleessa kuvaillaan hyvin konkreettisesti sitä, kun yksinäisyys iskee ja miltä se tuntuu.

– Ihminen saattaa olla keskellä ihmisjoukkoa ja silti tuntea itsensä todella yksinäiseksi. Se on yksi vaikeimmista tunteista ihmiselle, koska meidät on luotu yhteyteen toistemme kanssa. Vaikka biisissä ei sanota suoraan, että sä selviät, niin silti se voi tuoda silti kuulijalle tunteen, ettei hän ole yksin tän asian kanssa, Ilta kertoo.

uuden Musiikin Kilpailun artistit julki 13.1.2021.
uuden Musiikin Kilpailun artistit julki 13.1.2021. Uuden Musiikin Kilpailu

Finalistit valittiin UMK:n ammattilaisraadin toimesta

Myös tänä vuonna finalistit valittiin lähes 300 hakemuksen joukosta. YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakasen vetämään raatiin kuului UMK-tuottaja Anssi Autio, TV-ohjaaja Juha-Matti Valtonen, Spotify Suomen soittolistavastaava Samuli Väänänen, Tiketin toimitusjohtaja Mirva Merimaa, YleX:n musiikkitoimittajat Katri Norrlin ja Jani Kareinen, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos sekä Yle X3M:n musiikkipäällikkö Amie Borgar.

– Vuoden 2021 UMK:n artisti- ja biisikattaus on kaikkien aikojen kovatasoisin. Mukana on monipuolinen joukko artisteja todellisista legendoista ja listaykkösistä uusiin ja nouseviin nimiin. Loistavat esiintyjät tarvitsevat timanttiset biisit, ja onkin mahtavaa, että kappaleiden takaa löytyy Suomen menestyneimpiä ja parhaimpia biisinkirjoittajia. Genrejen puolesta mukana on koskettavia balladeja, suoraviivaista poppia, räjähtävän energistä rockia ja kaikkea siltä väliltä. Uskon, että nämä artistit ja heidän ympärilleen rakennettu näyttävä show kiinnostaa, viihdyttää, koskettaa, puhuttaa ja osallistaa todella isoa joukkoa suomalaisia. Tämä on Suomen suurin musiikkishow, kertoo YleX:n musiikkipäällikkö ja UMK-ammattilaisraatia vetänyt Tapio Hakanen.

Voittaja valitaan 20. helmikuuta

Suomen seuraava euroviisuedustaja ja Uuden Musiikin Kilpailun voittaja valitaan 20. helmikuuta klo 21 suorassa lähetyksessä, joka on katsottavissa Yle TV1:stä ja Yle Areenasta sekä kuunneltavissa Radio Suomesta ja Yle X3M:ltä. Finaali järjestetään vallitsevan tilanteen takia tänä vuonna ilman yleisöä.

Mikko Silvennoinen toimii finaalin kommentaattorina ja ruotsinkielisestä selostuksesta vastaavat Johan Lindroos ja Eva Frantz. UMK-finaalin juontaja julkistetaan helmikuussa.

Katsojat voivat äänestää suosikkiaan suoran lähetyksen aikana maksutta kirjautumalla Yle.fi-sovellukseen Yle Tunnuksella tai maksullisesti joko tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Myös kansainvälinen raati pisteyttää biisit ja esitykset. Voittajabiisin määrittää yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet: katsojien äänten painoarvo on 75 % ja kansainvälisen raadin 25 %.

Näin seuraat UMK-finaalia 20.2.

Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 20. helmikuuta suorassa UMK-lähetyksessä klo 21. UMK-finaalissa kilpailevat Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel ja Ilta.

Äänestä suosikkisi voittoon! Äänestys tapahtuu lähetyksen aikana heti finalistien esitysten jälkeen. Äänestää voi maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet (75 %) ja kansainvälisen raadin antamat pisteet (25 %).

Finaali näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M -radiokanavilta.

Finaalia voi seurata suomen-, ruotsin-, venäjän- tai englanninkielisellä selostuksella. Englanninkielisestä selostuksesta vastaavat YleX:n juontaja-musiikkitoimittaja ja UMK-ammattilaisraadissakin mukana olleet Katri Norrlin ja Jani Kareinen. Venäjäksi selostaa Novosti Ylen toimittaja Levan Tvaltvadze. Suomenkielisenä kommentaattorina toimii jälleen Mikko Silvennoinen ja ruotsinkielisinä selostajina jatkavat Johan Lindroos ja Eva Frantz.

Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa. Chatin keskustelua ylläpitää Yle Kioskin Gogi, Essi Lamppu ja Aleksi Rantamaa. Chat aukeaa yle.fi-sovelluksessa finaali-iltana klo 20.30.

 • UMK-chatissa Suomen suurin kisakatsomo sekä kansainvälinen raati villiintyivät Blind Channelista – "Vaikuttavin UMK ikinä!"

  Näin UMK-chat lauloi ja raati arvioi.

  Jännittävä UMK-finaali huipentui Blind Channelin ylivoimaiseen voittoon 20. helmikuuta. Finaalin aikana UMK-chatissa keskustelu kävi kuumana koko illan, ja tässä artikkelissa nostetaan keskustelun parhaita paloja sekä kerrotaan, minkälaiset asiat kilpailubiiseistä tekivät vaikutuksen UMK:n kansainväliseen tuomaristoon.

 • Kaikki UMK21-finaalista – Näin seuraat, äänestät ja chattailet mukana!

  UMK-finaali lähetetään lauantaita 20.2. klo 21.

  20. helmikuuta luvassa on Suomen viihdyttävin musiikkishow, kun Uuden Musiikin Kilpailun finaali valtaa ruudut ja radioaallot. Suomen euroviisuedustajan valinnan lisäksi finaalissa nähdään viime vuoden UMK:ssa valloittanut Erika Vikman yhdessä tähtijuontaja Antti Tuiskun kanssa sekä tauolta palaava Haloo Helsinki! Tässä artikkelissa on kaikki, mitä sinun pitää tulevasta UMK-finaalista tietää.

 • How to watch the UMK21 Final in English or Russian

  The finale is held on February 20.

  Finland’s representative for the Eurovision Song Contest 2021 will be chosen on Saturday, 20 February, in a live broadcast. The finale of the Contest for New Music UMK will be streamed live worldwide in four different languages on Yle Areena, Yle’s online streaming service. Here’s how you can watch it live.