Hyppää pääsisältöön

Ärsyttävätkö toimittajien jutut? Mediakritiikki palaa TV1:n perjantai-iltoihin

Viimeinen sana -ohjelman juontajat Heikki Valkama, Lena Nelskylä ja Ville Seuri.
Viimeinen sana -ohjelmaa juontavat Heikki Valkama, Lena Nelskylä ja Ville Seuri. Viimeinen sana -ohjelman juontajat Heikki Valkama, Lena Nelskylä ja Ville Seuri. Kuva: Laura Mainiemi / Hilppa Hyrkäs Yle Viimeinen sana,ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat)

Toimittajat ovat huonoja kestämään kritiikkiä, sanoo juontaja Heikki Valkama. Viimeinen sana -ohjelma pakottaa toimittajat katsomaan peiliin.

Ovatko politiikan toimittajat puolueellisia? Miksi he aina arvostelevat keskustapuoluetta?

Uusi mediakriittinen ohjelma Viimeinen sana käsittelee ensimmäisessä jaksossaan politiikan toimittajien mielipiteellisiä kirjoituksia: näkökulmia, kolumneja ja tempaisuja, jotka ihastuttavat ja vihastuttavat esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Vieraina ovat Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari ja Iltalehden politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki. Ensimmäisen ohjelman juontaa Ylen Heikki Valkama.

"Me toimittajat ollaan tosi huonoja kestämään kritiikkiä. Katsotaan, miten Junkkari ja Ristamäki vastaavat vaikeisiin kysymyksiin", Valkama sanoo.

Toimittaja Heikki Valkama.
Toimittaja Heikki Valkama. Kuva: Laura Mainiemi / Yle Heikki Valkama,toimittajat

Valkama on Ylen taloustoimittaja, jolla on pitkä kokemus media-alalta. Hän on päätoimittanut useita lehtiä, kuten Imagea, ja työskennellyt Ylessä eri tehtävissä.

Ohjelmaa vetävät Valkaman kanssa vuorotellen Ylen kokeneet journalistit Ville Seuri ja Lena Nelskylä. Kaikki kolme suhtautuvat intohimoisesti journalismiin.

Seuri työskentelee Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan sisältöpäällikkönä eli johtaa toimituksen päivittäisuutisointia. Työssä hän joutuu toistuvasti tekemään nopeita ratkaisuja vaillinaisen tiedon varassa. Silloin tällöin päätökset osoittautuvat vääriksi.

Toimittaja Ville Seuri.
Toimittaja Ville Seuri. Kuva: Laura Mainiemi / Yle toimittajat,Ville Seuri

"Käytännön journalismi on aina tasapainoilua ihanteiden ja todellisuuden asettamien vaatimusten välillä. Siitä huolimatta esimerkiksi kiire ei saisi olla journalisteille mikään vapaudu vankilasta -kortti, vaan omia virheitä pitäisi pystyä käsittelemään rehdisti ja avoimesti", Seuri sanoo.

Nelskylä työskentelee reportterina Radio Suomen Yle Helsingissä. Hän on tehnyt töitä useille eri medioille, esimerkiksi Helsingin Sanomille ja monille aikakausilehdille.

Meidän toimittajien pitäisi pystyä kertomaan, miten journalismi toimii ja miksi

Lena Nelskylä muistuttaa, että journalistisen median on luotettavuutensa rakentamiseksi avattava toimintatapojaan.

Toimittaja Lena Nelskylä.
Toimittaja Lena Nelskylä. Kuva: Laura Mainiemi / Yle toimittajat,Lena Nelskylä, toimittaja

"Journalistit ovat huonoja kertomaan, miksi jutut syntyvät ja mitä niiden taustalla on. Siksi tarvitaan Viimeisen sanan kaltaista ohjelmaa", Nelskylä sanoo.

Aiemmin Viimeinen sana ilmestyi lauantaisin Ylen aamun osana. Se sai alkunsa loppuvuodesta 2018, kun ohjelman silloiset tekijät, Valkama, Seuri ja Heli Suominen, huomasivat, että mediakritiikki puuttuu suomalaisesta televisiosta kokonaan.

Kertokaa meille, mikä journalismissa kummastuttaa

"Yleisö on koulutetumpaa, fiksumpaa ja kriittisempää kuin ehkä koskaan aiemmin", Seuri sanoo.

"Meidän toimittajien pitäisi pystyä kertomaan, miten journalismi toimii ja miksi, ja miten se eroaa muista tiedon tuottamisen muodoista."

Viimeisen sanan tekijät toivovat, että yleisö haastaisi heitä ja osallistuisi keskusteluun journalismista.

"Kertokaa meille, mikä journalismissa kummastuttaa", Valkama pyytää.

Viimeinen sana on Yle TV1:n viikottainen mediakriittinen ohjelma perjantain myöhäisillassa ja Yle Areenassa. Se uusitaan myös lauantaisin heti suositun Ykkösaamun jälkeen.
#viimeinensana

**
Artikkelia muokattu 15.1.2021 klo 9.51: Juha Ristamäen titteli korjattu Iltalehden politiikan toimituksen esimieheksi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua