Hyppää pääsisältöön

Hofmannin monodraama asettaa kuulijan vastentahtoisen tarkkailijan asemaan

Säveltäjä Heinz-Juhani Hofmannin (s. 1973) monologiooppera Ihmissydän tarttuu vakavaan aiheeseen, lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Mezzosopraanolle ja nauhalle kirjoitettu yli tunnin kestoinen teos vie kuulijansa ihmismielen pimeimpiin paikkoihin: niihin, joihin ei haluisi mennä ja jossa ei haluaisi olla.

hofman ääniteen kansi
hofman ääniteen kansi Heinz-Juhani Hofmann

Heinz-Juhani Hofmannin kirjoittama libretto kuvailee ihmisen julmuutta ja puhuu vaietusta. Koska teoksen aihepiiri on selkeästi rikoslaissa tuomittavana teko, mitään varsinaista moraalista pohdiskelua aihepiirin tiimoilta ei edes ole syytä tehdä. Se on yksiselitteisesti väärin. Tämä osaltaan tekee teoksesta tarkkailijan rooliin heitetylle kuuntelijalle vaikean, vastenmielisen ja ahdistavankin kokemuksen.

Synteettisesti muokatut äänet kietoutuvat ihmisääneen tai jatkuvat siitä mihin esittäjän ääniala ei enää yllä. Esiäänitetty nauha sisältää laulun lisäksi muun myös puheääntä. Mezzosopraano Jutta Seppisen työskentelee nykyisin yhä enenevässä määrin myös kapellimestarina ja kuoronjohtajana. Teatteri- ja performanssitaiteen keinoja käyttävä monodraama on monin tavoin esittäjänsäkin haastava teos, josta Seppinen maalailee puistattavia vaikutelmia.

Ihmissydän esittää asian karusti niin kuin se on, raakana ja epämiellyttävänä ja tuomittavana.

Heinz-Juhani Hofmann: Ihmissydän. Jutta Seppinen, mezzosopraano. (Omakustanne)

Kuuntele Uudet levyt 14.1.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.