Hyppää pääsisältöön

Kuukautiset kertovat terveydestäsi enemmän kuin arvaatkaan ja voivat jopa paljastaa piileviä sairauksia – kokenut gynekologi neuvoo seuraamaan näitä merkkejä

kuukuppi
Kuukautiset voivat kertoa paljon oman kehon toiminnasta. kuukuppi Kuva: Seera Rytkölä/Yle kuukautiset

Kuukautiset ovat tärkeä ikkuna kehon toimintaan, ja siksi omaa kiertoa on hyvä seurata muutenkin kuin käytännön syistä. Naisten terveyttä laajasti tutkinut gynekologi Terhi Piltonen listaa viisi merkkiä, joita jokaisen kannattaa opetella menkoistaan lukemaan.

Jos kuukautiskierto alkaa reistailemaan, kannattaa pohtia, onko terveydessä tapahtunut jotain erityistä. Onko elämässä stressiä tai arjessa muita haasteita? Onko paino noussut tai laskenut voimakkaasti?

Kuukautiset ovat merkki munasarjojen ja aivolisäkkeen säätelyjärjestelmän normaalista toiminnasta. Moni asia saattaa kuitenkin heilauttaa säätelyjärjestelmän epätasapainoon, synnytys- ja naistentautien professori sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri Terhi Piltonen kertoo.

– Toisilla jo muutaman kilon muutos painossa saattaa vaikuttaa kuukautiskiertoon, kun taas toisilla kymmenenkään kilon painonvaihtelulla ei ole minkäänlaisia vaikutuksia.

Seuraa kuukautiskiertoasi

– Kuukautiset alkavat normaalisti 16 ikävuoteen mennessä ja loppuvat keskimäärin 51 vuoden iässä.

– Keskimääräinen kuukautiskierto on 28 päivää. Kierto on normaalin rajoissa, kun sen pituus on 21 - 35 päivän välillä. Oma kierto ei saisi heitellä kierrosta toiseen yli seitsemää päivää.

– Seuraa omaa kuukautiskiertoasi Korento ry:n Moona Oirepäiväkirjan avulla. Voit ladata appin täältä.

Kuukautisia kannattaa ehdottomasti seurata, Terhi Piltonen kannustaa. Gynekologi tiedustelee vastaanotolla kierron pituutta, mutta yhtä lailla sen tiedostaminen auttaa myös itseä huomaamaan mahdolliset muutokset kuukautisissa. Siksi ainakin vuodon alkamispäivämäärä ja pituus kannattaa merkitä muistiin.

– Mikäli kierto alkaa heittelehtimään tai se ei koskaan säännöllisty, pitäisi miettiä, mitä se kertoo terveydestä ja onko jotain, mitä asialle voisi tehdä.

Hetkellisiä muutoksia voi seurata vähän aikaa. Sen sijaan jatkuvista poikkeavuuksista kierron pituudessa tai esimerkiksi kovista kivuista kannattaa kertoa gynekologille.

Kiertohäiriöiden taustalta saattaa löytyä myös hoitamaton perussairaus, kuten esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, joka on yleinen kuukautiskierronhäiriöiden aiheuttaja.

On myös hyvä muistaa, että hormonaalisten valmisteiden kuten e-pillereiden ja hormonikierukan käyttö yleensä peittää luonnollisen kierron eikä silloin voi tehdä täysin varmoja johtopäätöksiä luonnollisen kuukautiskierron toiminnasta, Piltonen muistuttaa.

Tarkkaile ainakin näitä viittä merkkiä kuukautisissasi

1. Kierron pituus

Onko kiertosi todella lyhyt? Se voi kertoa munasarjan pienemmästä munasolureservistä ja munasarjan vanhenemisesta tai vaihdevuosien lähestymisestä, jolloin kierto yleensä ensin lyhenee, epäsäännöllistyy ja jää lopulta pois kokonaan.

Jos kuukautiskierto on alle 25 päivää ja haluaa lapsia, en suosittele lapsen hankinnan lykkäämistä kovin pitkälle yli 35 ikävuoden. Alentunut munasolureservi yhdessä munasolujen laadun heikkenemisen kanssa alentaa hedelmällisyyttä merkittävästi, Terhi Piltonen sanoo.

Nuorella naisella munasarjan ennenaikainen vanheneminen ja menopaussi alle 45-vuotiaana on harvinaista, mutta tapahtuessaan se edistää painnousua ja lisää aineenvaihduntasairauksien riskin todennäköisyyttä.

Epäsäännöllinen, yli 35 päivän mittaiseksi pitkittynyt kierto tai kuukautisten puuttuminen
yhdistettynä liikakarvan kasvuun navan alla, rinnoissa, pakaroissa ja kasvoissa voi olla merkki monirakkulaisesta munasarjaoireyhtymästä (polycystic ovary syndrome, PCOS).

Monirakkulainen munasarja eli PCOS on naisten yleisin hormonihäiriö, joka diagnosoidaan usein vasta lapsettomuushoitojen yhteydessä, vaikka se alkaa kehittyä jo murrosiässä.

2. Vuodon määrä

Jos kuukautisiin liittyy anemiaa ja vuodon määrä rasittaa elämää, ovat kuukautiset luultavasti liian runsaat.

Vuoto on selkeästi liiallista, jos yhtä aikaa joutuu käyttämään isoja siteitä ja tamponeja, mukana on hyytymiä, uni on katkeilevaa siteenvaihdosta johtuen tai päivän aikana on hankala hoitaa esimerkiksi työtehtäviä runsaan vuodon vuoksi, Terhi Piltonen toteaa.

Runsaita kuukautisia voidaan hillitä ja hoitaa helposti lääkkeillä. Vaihdevuosia edeltävään kiertohäiriöön liittyy usein myös runsas vuoto. Joskus runsaan vuodon syyksi paljastuu polyyppi tai myooma, jotka hoidetaan tarvittaessa kirurgisesti.

3. Kipu

Jos kipua on hankala hallita tavallisilla tulehduskipulääkkeillä tai joudut olemaan niiden takia pois töistä tai koulusta, on kyseessä poikkeavan kivuliaat kuukautiset.

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin. Jos kipu lamauttaa ja alkaa päiviä ennen vuotoa tai kestää useita päiviä vielä sen jälkeenkin, on syytä miettiä hoitokeinoja, Terhi Piltonen sanoo.

Kivun aiheuttaa kohdun supistuminen ja hetkittäinen hapenpuute. Joskus kipujen taustalla saattaa olla endometrioosisairaus, jolloin kipu on poikkeuksellisen voimakasta ja herkkyys niille poikkeuksellisen matala.

Kaikilla endometrioosia sairastavilla naisilla ei ole kipuja ja sairaus löytyy sattumalöydöksenä. Toisaalta osalla naisista lievä tauti aiheuttaa erittäin voimakkaat, elämää hallitsevat kivut. Oireista riippumatta endometrioosia tulisi kuitenkin lähes aina hoitaa, jotta taudinkuva ei etene.

Lue lisää endometrioosista: Endometrioosi on yhtä yleinen kuin astma ja diabetes – siksi jo nuorten tyttöjen kuukautiskivut pitäisi ottaa tosissaan

Akuutti Areenassa: Kuukautisten pimeä puoli

Katso video: Kolme naista kertoo – Menkkakivut, totta vai teeskentelyä?

piirroskuva naisesta, kuukautiset ikkuna terveyteen
piirroskuva naisesta, kuukautiset ikkuna terveyteen Kuva: Seera Rytkölä/Yle kuukautiset

4. Pois jäävät kuukautiset

Jos kuukautiset jäävät yllättäen pois, on ensimmäisenä tehtävä raskaustesti. Mikäli se näyttää negatiivista, kannattaa pohtia, onko elämässä stressiä, joka olisi voinut vinksauttaa kuukautisten säätelyjärjestelmän eri raiteille.

Yleisimmät syyt kuukautisten puuttumiselle raskauden lisäksi ovat imetys, menopaussi ja PCOS. Syömishäiriöihin tai liialliseen liikuntaan voi myös liittyä kuukautisten poisjääminen.

Periaatteessa hedelmällisessä iässä oleva nainen ei tarvitse kuukautisvuotoa mihinkään, ellei toiveissa ole raskaus. Ilman kuukautisia siis kyllä pärjää, mutta ilman munasarjan toimintaa ja hormoneja ei.

5. Tiputteluvuoto

Tiputteluvuoto varsinaisten kuukautisten ulkopuolella voi olla normaalia esimerkiksi ovulaation aikaan, mutta joskus taustalla voi olla myös munasarjakysta tai infektio, kuten klamydia tai bakteerivaginoosi. Jos tiputteluvuoto on häiritsevää ja sitä on paljon, vuoto haisee pahalle tai vuotoon liittyy kipua, kannattaa siitä mainita gynekologille.

Kuuntele myös: Mitä miesten pitäisi tietää kuukautisista?

28.5 vietetään kansainvälistä kuukautispäivää, siksi Ylen nopeet ja syvät uutiset pani mansen miehet menkkatulikokeeseen. Tietämättömyys kuukautisista voi tehdä keskustelusta vaikeaa ja vaivaannuttavaa, sanoo yleislääkäri Lari Saloranta.

Terhi Piltonen on synnytys- ja naistentautien professori sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri ja professori. Hän toimii tällä hetkellä päätutkijana ja vastaavana tutkimuslääkärinä naisten terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvässä tutkimuksessa Naisten terveystutkimus 1986. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää gynekologisten tekijöiden ja ominaisuuksien vaikutusta terveyteen yleisesti. Tutkimuksesta kerätyt tiedot edistävät naisten terveyttä maailmanlaajuisesti.

Muokattu 28.5. 2021: Lisätty Areena-linkki.

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Lisää ohjelmasta

Suvi Lehtilä seisoo puun oksien katveessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut lämpimästi tammikuisen pakkaspäivän varalle.
Suvi Lehtilä seisoo puun oksien katveessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut lämpimästi tammikuisen pakkaspäivän varalle. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle Akuutti,kuukautiset,ehkäisy,ehkäisymenetelmät
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä