Hyppää pääsisältöön

Oskr laulaa koskettavalla Lie-biisillään tilanteesta, jossa toiselle on helpompi valehdella kuin kertoa todelliset tunteensa

Jo pitkään musiikkia eri kokoonpanoissa tehnyt Oskr pitää UMK:ta uuden uravaiheensa ensimmäisenä askeleena.

Oskr eli Oskari Ruohonen on turkulainen laulaja-lauluntekijä, jonka karheanpehmeää ääntä on kuultu aiemmin muun muassa Yournalist ja Traffic Island -yhtyeissä.

Oskr on musiikillisessa perheessä kasvanut huippulahjakas multi-instrumentalisti, joka on kirjoittanut, soittanut ja tuottanut kappaleitaan sekä itsenäisesti että veljensä kanssa, niin suomeksi kuin englanniksikin.

UMK on artistin uuden uravaiheen ensimmäinen askel ja paluu juurille englanninkielisenä artistina. Uuden suunnan musiikillisiksi innoittajikseen Oskr nimeää James Blaken, Bon Iverin sekä Jon Bellionin.

Tunteikas kilpailukappale Lie on samaan aikaan pieni ja iso.

– Valitettavan usein käy niin, että tärkeissä tilanteissa ei uskalla sanoa miltä tuntuu, vaan mitä kuvittelee toinen haluaa kuulla. Kulttuurista riippumatta lähes jokainen ihminen voi samaistua biisissä tähän. Sen vuoksi se on Euroviisuissa juuri oikeassa paikassa ja seurassa, Oskr kertoo.

UMK-kilpailija Oskr istuu pimeässä huoneessa jakkaralla.
Oskr uskoo ihmisten voivan samaistua hänen kilpailubiisinsä sanomaan. UMK-kilpailija Oskr istuu pimeässä huoneessa jakkaralla. Kuva: Yle/Mona Salminen Oskari Ruohonen,Uuden Musiikin Kilpailu 2021

Kappaleen taustalla kokenut kirjoittajatiimi

Oskr on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kappaleen yhdessä Joonas Angerian ja David Pramikin kanssa. Vuoden kevyen musiikin tekijänäkin palkittu Angeria tuottanut ja kirjoittanut kappaleita muun muassa Paula Vesalalle, Almalle, Isac Elliotille, Robin Packalenille ja Kaija Koolle, losangelelainen Pramik puolestaan tunnetaan hittinikkarina esimerkiksi Bebe Rexhan, Machine Gun Kellyn ja Rag’N’Bone Manin taustalla.

– Oskari oli ihan uusi tapaus mulle. Hänen tapansa laulaa tulikin mulle ihan puskista, koska en olettanut, että Suomesta löytyisi tuollainen ääni, Angeria kertoo tutustumisestaan artistiin.

Oskr:n soundi teki vaikutuksen myös UMK:n ammattilaisraatiin.

– Oskr:n ääni on mielettömän ilmaisuvoimainen ja hänen kokonaisvaltainen musikaalisuutensa todella vakuuttavaa. Kappaleella Lie on todella kovia kirjoittajia, jotka ovat tehneet biisejä maailman suurimmille pop-tähdille, muun muassa Selena Gomezille ja G-Eazylle, ja se kokemus kuuluu. Upean äänen ja modernin pop-tuotannon lisäksi biisin ytimessä on koskettava tarina, josta moni varmasti löytää samaistumispintaa. Hienoa, että joka vuosi UMK tuo esille myös Oskr:n kaltaisia uusia, mutta uskomattoman lahjakkaita artisteja, raati kuvailee.

Oskr kilpailee UMK-finaalissa 20. helmikuuta. Suora finaalilähetys nähtävissä ja kuultavissa Yle TV1:llä, Yle Areenassa, Yle Radio Suomessa ja Yle X3M:ltä.

  • Here are the finalists for UMK, Finland’s national contest for the ESC

    Seven artists are competing for the top spot in the UMK.

    This year, seven artists are competing for the top spot in the Contest for New Music UMK and the opportunity to represent Finland in the Eurovision Song Contest: Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel and Ilta. The winner will be selected at the UMK Finals on Saturday, 20 February. Starting from 14 January, each artist’s song will be released individually at midnight on Yle's national streaming service Yle Areena as well as on YouTube, Spotify and various other major music streaming services. Each song will be released on a separate date.

  • Tässä ovat UMK21-finalistit – “Kaikkien aikojen kovin kattaus”

    Tutustu UMK21-finalisteihin.

    Uuden Musiikin Kilpailun voitosta ja Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta kisaa tänä vuonna seitsemän artistia: Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel ja Ilta. Voittaja valitaan UMK-finaalissa 20.2. Kilpailubiisit julkaistaan yksi kerrallaan to 14.1. alkaen aina keskiyöllä Yle Areenassa ja YouTubessa sekä Spotifyssa ja muissa musiikin suoratoistopalveluissa. Jokainen UMK-finalisti saa biisilleen oman julkaisupäivän.