Hyppää pääsisältöön

Oskr laulaa koskettavalla Lie-biisillään tilanteesta, jossa toiselle on helpompi valehdella kuin kertoa todelliset tunteensa

Jo pitkään musiikkia eri kokoonpanoissa tehnyt Oskr pitää UMK:ta uuden uravaiheensa ensimmäisenä askeleena.

Oskr eli Oskari Ruohonen on turkulainen laulaja-lauluntekijä, jonka karheanpehmeää ääntä on kuultu aiemmin muun muassa Yournalist ja Traffic Island -yhtyeissä.

Oskr on musiikillisessa perheessä kasvanut huippulahjakas multi-instrumentalisti, joka on kirjoittanut, soittanut ja tuottanut kappaleitaan sekä itsenäisesti että veljensä kanssa, niin suomeksi kuin englanniksikin.

UMK on artistin uuden uravaiheen ensimmäinen askel ja paluu juurille englanninkielisenä artistina. Uuden suunnan musiikillisiksi innoittajikseen Oskr nimeää James Blaken, Bon Iverin sekä Jon Bellionin.

Tunteikas kilpailukappale Lie on samaan aikaan pieni ja iso.

– Valitettavan usein käy niin, että tärkeissä tilanteissa ei uskalla sanoa miltä tuntuu, vaan mitä kuvittelee toinen haluaa kuulla. Kulttuurista riippumatta lähes jokainen ihminen voi samaistua biisissä tähän. Sen vuoksi se on Euroviisuissa juuri oikeassa paikassa ja seurassa, Oskr kertoo.

UMK-kilpailija Oskr istuu pimeässä huoneessa jakkaralla.
Oskr uskoo ihmisten voivan samaistua hänen kilpailubiisinsä sanomaan. UMK-kilpailija Oskr istuu pimeässä huoneessa jakkaralla. Kuva: Yle/Mona Salminen Oskari Ruohonen,Uuden Musiikin Kilpailu 2021

Kappaleen taustalla kokenut kirjoittajatiimi

Oskr on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kappaleen yhdessä Joonas Angerian ja David Pramikin kanssa. Vuoden kevyen musiikin tekijänäkin palkittu Angeria tuottanut ja kirjoittanut kappaleita muun muassa Paula Vesalalle, Almalle, Isac Elliotille, Robin Packalenille ja Kaija Koolle, losangelelainen Pramik puolestaan tunnetaan hittinikkarina esimerkiksi Bebe Rexhan, Machine Gun Kellyn ja Rag’N’Bone Manin taustalla.

– Oskari oli ihan uusi tapaus mulle. Hänen tapansa laulaa tulikin mulle ihan puskista, koska en olettanut, että Suomesta löytyisi tuollainen ääni, Angeria kertoo tutustumisestaan artistiin.

Oskr:n soundi teki vaikutuksen myös UMK:n ammattilaisraatiin.

– Oskr:n ääni on mielettömän ilmaisuvoimainen ja hänen kokonaisvaltainen musikaalisuutensa todella vakuuttavaa. Kappaleella Lie on todella kovia kirjoittajia, jotka ovat tehneet biisejä maailman suurimmille pop-tähdille, muun muassa Selena Gomezille ja G-Eazylle, ja se kokemus kuuluu. Upean äänen ja modernin pop-tuotannon lisäksi biisin ytimessä on koskettava tarina, josta moni varmasti löytää samaistumispintaa. Hienoa, että joka vuosi UMK tuo esille myös Oskr:n kaltaisia uusia, mutta uskomattoman lahjakkaita artisteja, raati kuvailee.

Oskr kilpailee UMK-finaalissa 20. helmikuuta. Suora finaalilähetys nähtävissä ja kuultavissa Yle TV1:llä, Yle Areenassa, Yle Radio Suomessa ja Yle X3M:ltä.

Näin seuraat UMK-finaalia 20.2.

Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 20. helmikuuta suorassa UMK-lähetyksessä klo 21. UMK-finaalissa kilpailevat Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel ja Ilta.

Äänestä suosikkisi voittoon! Äänestys tapahtuu lähetyksen aikana heti finalistien esitysten jälkeen. Äänestää voi maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet (75 %) ja kansainvälisen raadin antamat pisteet (25 %).

Finaali näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M -radiokanavilta.

Finaalia voi seurata suomen-, ruotsin-, venäjän- tai englanninkielisellä selostuksella. Englanninkielisestä selostuksesta vastaavat YleX:n juontaja-musiikkitoimittaja ja UMK-ammattilaisraadissakin mukana olleet Katri Norrlin ja Jani Kareinen. Venäjäksi selostaa Novosti Ylen toimittaja Levan Tvaltvadze. Suomenkielisenä kommentaattorina toimii jälleen Mikko Silvennoinen ja ruotsinkielisinä selostajina jatkavat Johan Lindroos ja Eva Frantz.

Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa. Chatin keskustelua ylläpitää Yle Kioskin Gogi, Essi Lamppu ja Aleksi Rantamaa. Chat aukeaa yle.fi-sovelluksessa finaali-iltana klo 20.30.

 • UMK-chatissa Suomen suurin kisakatsomo sekä kansainvälinen raati villiintyivät Blind Channelista – "Vaikuttavin UMK ikinä!"

  Näin UMK-chat lauloi ja raati arvioi.

  Jännittävä UMK-finaali huipentui Blind Channelin ylivoimaiseen voittoon 20. helmikuuta. Finaalin aikana UMK-chatissa keskustelu kävi kuumana koko illan, ja tässä artikkelissa nostetaan keskustelun parhaita paloja sekä kerrotaan, minkälaiset asiat kilpailubiiseistä tekivät vaikutuksen UMK:n kansainväliseen tuomaristoon.

 • Kaikki UMK21-finaalista – Näin seuraat, äänestät ja chattailet mukana!

  UMK-finaali lähetetään lauantaita 20.2. klo 21.

  20. helmikuuta luvassa on Suomen viihdyttävin musiikkishow, kun Uuden Musiikin Kilpailun finaali valtaa ruudut ja radioaallot. Suomen euroviisuedustajan valinnan lisäksi finaalissa nähdään viime vuoden UMK:ssa valloittanut Erika Vikman yhdessä tähtijuontaja Antti Tuiskun kanssa sekä tauolta palaava Haloo Helsinki! Tässä artikkelissa on kaikki, mitä sinun pitää tulevasta UMK-finaalista tietää.

 • How to watch the UMK21 Final in English or Russian

  The finale is held on February 20.

  Finland’s representative for the Eurovision Song Contest 2021 will be chosen on Saturday, 20 February, in a live broadcast. The finale of the Contest for New Music UMK will be streamed live worldwide in four different languages on Yle Areena, Yle’s online streaming service. Here’s how you can watch it live.