Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Eränkävijät pääkuva

Eränkävijät hakee uuden sukupolven seikkailijoita

Paavo Lehtomäki tarkkailemassa kyyhkyjä.
Oletko sinä seuraava nuori tv-tähti? Paavo Lehtomäki tarkkailemassa kyyhkyjä. Kuva: Jani Honkakoski Eränkävijät

Luonto harrastuksena ja elämäntapana kiinnostaa, siitä kertovat Eränkävijät-sarjan katsojaluvut ja sen saamat palkinnot Kultainen Venla -yleisöäänestyksissä. Sarja on innostanut eränkäynnin pariin lukemattomia ihmisiä, myös nuoria. Olisiko sinusta uudeksi Eränkävijäksi kertomaan elämästäsi luonnossa?

Eräkulttuuriamme kannattaa vaalia

Pari sukupolvea sitten erä- ja luontotaidot siirtyivät vanhemmalta lapselle. Isovanhemmatkin olivat mukana tukemassa luontosuhteen kehittymistä. Moni oppi metsästämään, kalastamaan tai kulkemaan selkosilla edellisten sukupolvien jalanjäljissä.

Tämä sukupolvien ketju on useimpien kohdalla katkennut. Nuoria luontoharrastajia on, mutta kokonaiskuvassa maamme metsästäjät, kalastajat, marjastajat ja sienestäjät vanhenevat. Uusia erätaitajia tarvitaan jatkamaan suomalaisille rakasta elämäntapaa.

Nyt annamme uudelle sukupolvelle mahdollisuuden itse kertoa, miltä eränkäynti 2020-luvulla näyttää, mitä siitä kannattaa kertoa, ja miten.

Paavo ja Johannes Lehtomäki supijahdissa.
Luontoharrastus voi olla niin metsästystä, kalastusta kuin muutakin eräilyä. Paavo ja Johannes Lehtomäki supijahdissa. Kuva: Jani Honkakoski Eränkävijät

Ketä ja mitä haemme?

Oletko Manuakin nokkelampi omien eränkäyntivehkeiden värkkääjä? Koulutatko itsellesi tulevaa metsästyskoiraa tai apuria kalareissuille? Ehkä olet paikkakuntasi pelottomin nuori karhunkaataja tai noheva kaiken riistan taitaja kuten tuoreimmalla kaudella nähty Paavo? Ehkäpä luontoharrastuksesi on jotakin, mitä suuri yleisö ei ole vielä päässyt näkemään!

On aika kertoa vanhemmillesi ja ikätovereillesi, että suurimmat sävärit saa luonnosta – ja näyttää se samalla muillekin suomalaisille.

Nyt käynnistyvässä haussa toivomme löytävämme uusia näkökulmia eränkäyntiin – tuoreella tavalla kerrottuna. Hakijoiden joukosta valitaan henkilöitä esiintymään ja tuottamaan sisältöä Eränkävijöiden kanaviin, toiveena tavoittaa erityisesti uusi sukupolvi.

Kuka voi hakea?

Haluamme hakemuksia itsensä uuden sukupolven edustajaksi kokevilta eränkävijöiltä, joilla on halua ja taitoa jakaa tunnelmia, ajatuksia ja tositoimia elämästään luonnossa.

Osallistumiseen ei ole ikärajaa, eikä asuinpaikallasi ole väliä. Voit esiintyä yksin, kaverin tai porukan kanssa. Jos sinut valitaan, saat esiintymisestä palkkion. Mukaan ei kuitenkaan kannata hakea rahankiilto silmissä, vaan ennen kaikkea rakkaudesta lajiin.

Hakemuksen tekeminen ei sido sinua mihinkään, joten hae rohkeasti mukaan!

Paavo Lehtomäki kyyhkypassissa.
Paavo Lehtomäki kyyhkypassissa. Kuva: Jani Honkakoski Eränkävijät

Näin haet

Kuvaa itsestäsi 5 - 10 minuutin pituinen video, jolla kerrot itsestäsi ja luontoharrastuksestasi tai -elämäntavastasi.

 • Esittele itsesi: nimi, ikä, paikkakunta, ammattisi/koulusi
 • Kerro, mitä luonto merkitsee sinulle
 • Kerro elämästäsi luonnossa/luontoharrastuksestasi
 • Kerro, mikä tai kuka sai sinut innostumaan eräilystä/luonnossa kulkemisesta
 • Kerro, miten eräharrastuksesi muuttuu eri vuodenaikojen mukaan (kevät, kesä, syksy, talvi)
 • Kerro paras/hauskin/hurjin luontoon liittyvä muistosi
 • Kuvaa ja esittele luonnossa kulkemistasi harrastuksesi kautta (esim. pilkkiretki)

Lataa video Youtubeen ja täytä hakulomake osoitteessa https://ntrnz.com/casting/erankavijat-casting/ 28.2.2021 mennessä. Voit ladata videon Youtubeen myös yksityisenä, kunhan saamme siihen toimivan linkin hakemuksesi yhteydessä.

Säilytämme toimittamasi videon mahdollista jatkokäyttöä varten. Valituilta tarvitsemme myös kaiken kuvatun raakamateriaalin, joten säilytäthän sen!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Eränkävijät

 • Metsästyshaukka tarkkailee omistajansa eleitä herkeämättä

  Doris Hiebeler jatkaa vanhaa metsästysperinnettä.

  Metsästyshaukka tarkkailee omistajansa eleitä herkeämättä Doris Hiebeler, 24, kasvoi haukkojen kanssa ja jatkaa nyt vanhaa metsästysperinnettä. Hänen lajissaan tärkeintä on saavuttaa lintujen luottamus ja hyväksyntä. Lintu tunnistaa askeleet jo kaukaa.

 • Osaatko puhua lohta? Tee testi!

  Kuinka hyvin hallitset lohenkalastajien slangin?

  Intohimoisille lohenkalastajille on kehittynyt koskien rannoilla oma kielensä, josta ulkopuolisen on vaikea ymmärtää mitään. Moni slangisana on kuitenkin pääteltävissä – nyt on sinun vuorosi testata, kuinka hyvin puhut lohta!

 • Antti Kokko viihtyy korvessa - ja metallimusiikin listakärjessä

  Eränkävijä on myös koodari, kitaristi ja säveltäjä.

  Pudasjärvellä asuva Antti Kokko on vaatimaton mies. Kaikkein mieluiten hän kuluttaisi aikansa kotiseutunsa korvessa kulkien. Antin elämään kuuluu kuitenkin eräilyn ohella muutakin – jos mies vain metsästä malttaa.

 • Inarijärvi, Suomen salaperäinen sisämeri

  Riitta Ahmasalo rakastui Inariin kertaheitolla.

  Saamenmereksikin kutsuttu Inarijärvi on Suomen kolmanneksi suurin ja toiseksi syvin järvi. Sen suurimmilla ulapoilla saattaa helposti unohtaa olevansa järvellä – Inarilla kulkijat puhuvatkin “sisämerestä.”

 • Luonto on koti, ei lomailukohde

  Eränkävijöille luonto on koti, ei lomakohde tai harrastus.

  Eränkävijät-sarjan päähenkilöille luonnossa kulkeminen on yhtä jokapäiväistä ja tärkeää kuin hengittäminen. Luonto on koti, ei lomailukohde tai harrastus. Se on välttämätön sekä henkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille.

 • Koira teki kouluttajastaan metsästäjän

  Ensimmäinen metsästyskoira yllätti Sanna Kokon.

  Pudasjärveläinen Sanna Kokko on harrastanut ja kouluttanut koiria koko elämänsä. Kokeneen koiraihmisen yllätykseksi perheen ensimmäinen metsästyskoira Navajo kouluttikin emäntänsä: koiran ohjaajasta metsästäjäksi.

 • Eränkävijät lumosi myös kirjailija Mika Kuljun

  Eränkävijät-kirja esittelee Suomen luonnon monimuotoisuutta.

  Eränkävijät sai tällä viikolla kokonaan uuden ulottuvuuden, kun tv-sarjan päähenkilöiden taustoista kertova kirja näki päivänvalon. Kirjassa kerrotaan muun muassa, miten päähenkilöiden kipinä metsästykseen ja kalastukseen syttyi sekä vinkkejä aloittelijoille ja kokeneemmille eränkävijöille.

 • Tervan tiellä kalassa

  Kuhmon vesistöiltä löytyy paikka jokaiselle kalastajalle.

  Tervansoutajien mukaan nimetty Tervareitti on historiallinen kulkuväylä Oulujoen latvavesistöissä. Kuhmon koskilla kiemurtelevan reitin varrelle jää monipuolisia patikointipaikkoja, mutta myös erinomaisia kala-apajia.

 • Finnmark - rautujärvien luvattu paikka

  Finnmarkin vedet houkuttelevat suomalaisiakin kalastajia.

  Finnmark on Norjan pohjoisin lääni. Sen puhdas luonto ja kirkkaat vedet houkuttelevat suomalaisiakin kalastajia nauttimaan omasta rauhasta. On kuitenkin asioita, joita ulkomaalaisen retkeilijän tulee ottaa huomioon Finnmarkin apajille suunnatessa.

 • Kukkolankoskella perinteet heräävät henkiin

  Tornionjoen latvavesistöillä lippouskulttuuri on voimissaan.

  Lippoaminen on perinteinen kalastustapa, josta varhaisimmat viitteet ovat vuosisatojen takaa. Jos haluaa seurata lippousta perinteisimmillään, kannattaa suunnata Suomen Kukkolankoskelle.

 • Meritaimenkannat kukoistavat Gotlannissa

  Gotlannin meritaimenkanta on elinvoimainen.

  Gotlannin meritaimenkanta on tällä hetkellä täysin luontaisen lisääntymisen varassa. Silti laji on elinvoimainen.

 • Perhoset paljastavat ilmastonmuutoksen

  Perhoset soveltuvat hyvin ilmastonmuutoksen tutkimiseen.

  On ennustettu, että sään ääri-ilmiöt sekä talven lämpötilat tulevat kasvamaan. Perhosten elinkaari on varsin lyhyt, joten olosuhteiden muutos näkyy niissä erityisen herkästi. Siksi perhoset soveltuvat erinomaisesti ilmastonmuutoksen tutkimiseen.

 • Karhupeijaiset ovat juhla metsän kuninkaalle

  Karhu herättää kunnioitusta ja pelkoa ihmisten keskuudessa.

  Karhu herättää suurta kunnioitusta ja jopa pelkoa ihmisten keskuudessa. Metsän kuninkaaseen liittyy monia uskomuksia ja se on yksi harvoista riistaeläimistä, joille järjestetään peijaisia.

 • Tuhansien metsästäjien kausi alkaa vesistöiltä

  Vuosittain sorsastukseen osallistuu jopa satojatuhansia.

  Elokuun lopussa monelle suomalaiselle metsästäjälle koittaa syksyn kohokohta. Osa suuntaa metsiin, mutta yhä useamman kausi alkaa järvien ja lampien varsilta. Vuosittain sorsastukseen osallistuu jopa satojatuhansia metsästäjiä.

 • Akin ja Emilian kalapaikat - Torisenon latvavedet

  Torisenon latvavesiltä voi saada ennätyskaloja.

  Torisenon latvavedet sijaitsevat kaukana Käsivarren erämaassa. Pienellä alueella on useita hyviä jokia, järviä ja lampia. Kalastuspaine on kohtuullisen vähäistä, ja vesiltä on mahdollista saada ennätyskaloja.

 • Aki Huhtanen on Eränkävijöiden erakko

  Aki Huhtanen on löytänyt paikkansa Kilpisjärveltä

  Aki Huhtanen seikkailee Eränkävijöissä yhdessä Äijä-koiransa kanssa. Kalareissut keskittyvät kotiseutujen harjuskoskille, mutta myös Norjan jylhät maisemat ovat kaksikolle tuttuja.

 • Riikka Aaltonen on rempseä ilopilleri

  Riikka Aaltonen on aina valmis oppimaan uutta kalastuksesta

  Riikka Aaltonen on Eränkävijöiden kuopus, jonka jokainen kalareissu on opintomatka. Syksyn mittaan nuori nainen hakee uusia kokemuksia niin kansallismaisemien kuohuvilta koskilta kuin öisiltä tuulastuslammiltakin.

 • Sanna Kokko tuntee koirat

  Kanakoirametsästys on Sanna Kokon suuri intohimo

  Sanna Kokko on intohimoinen kanakoiraharrastaja. Riistareissut keskittyvät Pudasjärven kotimetsiin, mutta toisinaan hän suuntaa koirineen erikoisemmillekin maille.

 • Ari Turunen jahtaa suuria saaliita

  Ari Turunen on kokenut suurpetomies

  Ari Turuselle metsästys ja eränkäynti on elämäntapa. Erityisesti suurpedot sytyttävät miehen, ja karhujakin on kaatunut uralla kiitettävään tahtiin.

 • Kanakoirien erikoiskokeissa koetaan suuria tunteita

  Kanakoirakokeessa testataan koiran metsästysominaisuuksia.

  Kanakoirien erikoiskokeet ovat metsästyskokeita, joiden tarkoituksena on saada tietoa koirien metsästysominaisuuksista jalostusta varten ja edistää koirien metsästyskäyttöä.

 • Eettinen metsästäjä on luonnonsuojelija

  Metsästäjät arvostavat luontoa

  Metsästys on eettistä oikein harjoitettuna. Tämä tarkoittaa, että metsästetään riistaa luvan ja kannan ehdoilla ja riistaa ammutaan harkiten aiheuttamatta eläimelle tarpeetonta kärsimystä.

 • Maailman paras harjuspaikka löytyy Suomesta

  Harjusten pyynnissä onnistuminen vaatii omistautumista

  Suomen Lapissa pystytään harjoittamaan vähintään yhtä tasokasta tai jopa parempaa harjuksen kalastusta kuin ulkomailla. Useat perhokalastajat tulevatkin maailmalta Suomen Lappiin kalastamaan.

 • Arktinen erämaa ei tunne armoa

  Tunturissa kannattaa aina tarkkailla säätä.

  Kalastusretkillä tunturialueilla täytyy varautua kaikenlaisiin sääoloihin, niin talvella kuin kesälläkin. Sää tunturissa voi vaihtua täydestä auringonpaisteesta hurjaan lumituiskuun hetkessä.

 • Jäämeri tarjoaa ainutlaatuiset puitteet meritaimenen kalastukselle

  Jäämeren kalapaikat ovat hyvä vaihtoehto etelän vesille.

  Meritaimenen rannikkokalastus on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, varsinkin perhokalastajien keskuudessa. Meritaimenia voi kalastaa Pohjois-Norjan rannikoilla periaatteessa ympäri vuoden, jopa kaamoksen aikaan.

 • Kanalintujahti Ruotsissa tuo vaihtelua metsäreissuihin

  Ulkomailla metsästys vaatii erityisjärjestelyjä

  Metsästysreissu ulkomailla antaa uudenlaisia elämyksiä tutun harrastuksen parissa. Ruotsissa jahtimaita löytyy Tornionjoen toiselta puolelta kaikista ilmansuunnista, jatkuen aina Norjan rajalle saakka.

 • Kilpaperhokalastus on tarkkuutta ja fysiikkaa vaativa laji

  Perhokalastus on todellista urheilua.

  Erilaisissa kalastuskilpailuissa on Suomessa pitkät perinteet. Perhokalastuskilpailuissa saaliin pituus ja määrä sekä kalastajan tasaisuus läpi kilpailun ovat kilpailijoiden paremmuuteen vaikuttavat tekijät.