Hyppää pääsisältöön

“Oli voimaannuttavaa tajuta, etten voi tulla raskaaksi milloin sattuu” – Suvi Lehtilä saa tietoa terveydestään ja ehkäisee raskautta tuntemalla kuukautiskiertonsa täydellisesti

Suvi Lehtilä seisoo puun oksien katveessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut lämpimästi tammikuisen pakkaspäivän varalle.
Suvi Lehtilä seisoo puun oksien katveessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut lämpimästi tammikuisen pakkaspäivän varalle. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle Akuutti,kuukautiset,ehkäisy,ehkäisymenetelmät

Suvi Lehtilä kiinnostui lääkkeettömästä ehkäisystä niin paljon, että kouluttautui kuukautiskierron asiantuntijaksi. Pitämällä tarkkaa kirjaa kehonsa merkeistä hän saa tietoa terveydestään ja hoitaa raskauden ehkäisyn ilman hormoneja tai ehkäisyvälineitä. Menetelmä on anteeksiantamaton, jos sitä ei noudata ehdottoman tarkasti.

Miltä kuulostaisi täysin hormoniton ja lääkkeetön raskauden ehkäisy? Entä oman kuukautiskierron mukaan toimiminen?

Kahden lapsen äiti Suvi Lehtilä on elänyt jo yhdeksän vuotta ilman ehkäisylääkkeitä tai kondomeja. Luonnonmukainen ehkäisy heterosuhteessa, on ollut mahdollista, koska hän tuntee kehonsa ja oman kiertonsa erityisen hyvin.

– Olen ollut kiinnostunut luonnonmukaisista ehkäisymenetelmistä jo vuosia, koska huomasin, ettei ehkäisylääkkeet sopineet mulle yhtään. Lopulta mun pojan syntymä lähensi mua mun kehon kanssa ja ajatus siitä, että sillä on oikeasti merkitystä, että elän juuri naiskehossa, enkä mieskehossa aukesi mulle.

Suvi kiinnostui oman kehonsa toiminnasta niin paljon, että lähti tutustumaan fertility awareness –menetelmiin kirjallisuuden kautta. Se muutti hänen maailmansa täysin.

Fertility awareness –menetelmät perustuvat kiertotietoisuuteen tai hedelmällisyystietoisuuteen. Niissä opetellaan havainnoimaan oman kehon toimintaa erilaisten kehon merkkien kautta.

– Tieto siitä, etten ole hedelmällinen koko ajan, enkä voi tulla raskaaksi milloin sattuu ja ettei mun tarvii laittaa mitään keinotekoista mun kehoon ehkäisyn vuoksi, oli tosi voimaannuttava.

Itseoppineesta koulutetuksi kiertotietoisuusasiantuntijaksi

Kun Suvi kiinnostui oman kuukautiskiertonsa kartoittamisesta yli kymmenen vuotta sitten, oli aiheesta huomattavasti hankalampi etsiä tietoa kuin nykyisen sosiaalisen median aikakautena.

Suvi tutustui omaan kiertoonsa ulkomailta ostamiensa kirjojen avulla, mutta ei osannut täysin tulkita, mitkä asiat vaikuttavat hänen kiertoonsa tai mitä se paljastaa hänen hedelmällisyydestään ja muusta terveydestään.

– Kukaan ei ollut kertomassa mulle mitä tarkoittaa, ettei mun kierto ollut sen mukainen, joka oppikirjassa määriteltiin normaaliksi.

Suvi toivoi, että Suomesta löytyisi kiertotietoisuuden asiantuntija. Koska asiantuntijaa ei löytynyt, päätti Suvi ryhtyä sellaiseksi itse.

Ensin hän tutustui kiertotietoisuuteen Englannissa, jossa oman kierron kartoittamista opetetaan julkisessa terveydenhuollossa. Tämän jälkeen hän opiskeli kolme vuotta kanadalaisessa Justisse College Internationalissa.

Nyt hän on kokonaisvaltaisen lisääntymisterveyden ammattilainen ja tiettävästi Suomessa ensimmäinen, joka opettaa kiertotietoisuutta ammatikseen.

– Koulutus antoi hyvät lähtökohdat kierron kartoittamiseen ja opettamiseen, mutta ennen kaikkea se opetti ymmärrystä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuukautiskierron, terveyden ja hedelmällisyyden näkökulmasta.

Kehon merkit kertovat hormonitasoista

Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi lämpötila, kohdunkaulan lima ja muutokset kohdunsuulla. Nämä merkit antavat tietoa estrogeeni ja progesteroni tasoista kehossa.

Riippuen menetelmästä näistä merkeistä seurataan joko yhtä tai useampaa. Merkkien perusteella ja niitä ylös kirjaamalla saa tarkkaa tietoa oman kuukautiskierron tapahtumista ja hedelmällisyydestä.

– Näin saadaan tietää mitä kierron aikana tapahtuu ja milloin hedelmällinen aika on. Usein hedelmällisen ajan luullaan olevan pidempi kuin se todellisuudessa on.

Suvi Lehtilä tekee merkintöjä värikkäillä tarroilla ja kynällä kuukautiskarttaan.
Suvi tekee muistiinpanoja kuukautiskarttaan kehon merkkien perusteella. Suvi Lehtilä tekee merkintöjä värikkäillä tarroilla ja kynällä kuukautiskarttaan. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle kuukautiset,Akuutti,ehkäisy,ehkäisymenetelmät

Esimerkiksi kehon lämpötilan vaihtelusta voi seurata hedelmällisyyttä tai pikemminkin hedelmällisen ajanjakson loppumista, koska lämpötila nousee, kun ovulaatio on tapahtunut.

Kehon lämpötilan mittaaminen ei kuitenkaan yksistään ole kovin tarkka tapa seurata kuukautiskiertoa, vaan sen rinnalla havainnoidaan esimerkiksi kohdunkaulan limaa.

– Pelkkää lämpötilaa kartoittaessa voidaan edellisten kiertojen ovulaatioajankohtien perusteella laskea todennäköisyys sille, koska hedelmällinen aika kierron alussa alkaa. Tämä voi toimia, jos kierto on säännöllinen. Kun mukana on myös kehon merkki, jota seurataan ovulaatiota edeltävässä vaiheessa, saadaan siitä hirveästi lisätietoa hedelmällisestä ajasta.

Kun keho on hedelmällinen eli estrogeenitasot ovat korkealla, esiintyy kohdunkaulalla limaa. Kohdunkaulan lima on luonnon keino pitkittää naiskehon hedelmällistä aikaa niin, että siittiöt voivat selviytyä ja odottaa ovulaatiota 3-5 päivää.

Kun hedelmällinen aika on ohi tai vasta tulossa, ei limaa pitäisi näkyä.

– Erilaisissa kiertoon liittyvissä häiriöissä tai hormonaalisessa epätasapainossa limaa saattaa olla näkyvissä myös muulloin, tai sitä voi olla hedelmällisenä aikana normaalia vähemmän, Suvi tarkentaa.

Luotettava ehkäisymenetelmä vain täydellisesti toteutettuna

Menetelmästä riippuen kiertotietoisuutta voi hyödyntää luonnonmukaisena ehkäisykeinona.

– On tärkeä muistaa, että nämä ovat menetelmiä, jotka ovat hyvin anteeksiantamattomia, ellei niitä käytetä täydellisen oikein.

Suvin itsensä käyttämän ja opettaman Justisse-menetelmän täydellinen käyttö ehkäisykeinona perustuu siihen, että hedelmällisenä aikana pidättäydytään yhdynnöistä kokonaan.

Toisaalta, jos tarkoituksena on raskautua, auttaa Justisse määrittämään hedelmälliset päivät tarkasti. Suvi itse käytti menetelmää apuna raskauden suunnitteluun toisen lapsensa kohdalla.

Tutkimusten mukaan symptoterminaaliset menetelmät, joissa seurataan useaa kehon merkkiä, antavat jopa 99 prosentin ehkäisytehon. Ohjeita täytyy kuitenkin noudattaa säntillisesti.

Suvi Lehtilä istuu keittiönpöydän ääressä kotonaan ja tekee muistiinpanoja keskittyneenä.
Suvi Lehtilä istuu keittiönpöydän ääressä kotonaan ja tekee muistiinpanoja keskittyneenä. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle kuukautiset,Akuutti

Menetelmille olennaista on, että jokaisesta omaa kiertoaan opettelevasta tulee ajan myötä oman kehonsa asiantuntija, joka osaa itse tulkita mitkä asiat vaikuttavat kuukautiskiertoon ja mitä se toisaalta kertoo terveydestä.

– Yleisin asia, joka asiakkaiden kierrosta nousee esille, on erilaisten fyysisten tai henkisten stressitekijöiden vaikutus. Niiden vuoksi kierto ei ikään kuin ole normaalien parametrien mukainen.

Toinen poikkeava asia, joka kierrosta on usein tulkittavissa, on ravintoaineiden puutokset.

– Esimerkiksi kehon peruslämpötila voi kertoa, ettei elimistö saa kaikkia mineraaleja tarpeeksi. Myös poikkeavuudet kohdunkaulan limassa voivat kertoa tietyistä puutoksista.

– Omia elintapoja, sosiaalisia suhteita ja ravitsemusta voi koittaa muuttaa ja katsoa, tapahtuuko kierrossa mitään.

Kuukautiskierto on kokonaisuus. Siellä on ne tapahtumat, jotka me tunnistetaan kuten ovulaatio tai kuukautisvuoto. Mutta olennaista on se niiden välillä tapahtuva hormonaalinen vaihtelu.

Olennaista kiertotietoisuusmenetelmissä on oppia tietämään mikä kierrossa on normaalia ja mikä ei.

– Kuukautiskierto on kokonaisuus. Siellä on ne tapahtumat, jotka me tunnistetaan kuten ovulaatio tai kuukautisvuoto. Mutta oikeastaan olennaista on se niiden välillä tapahtuva hormonaalinen vaihtelu.

Ennen ovulaatiota vallitsevana hormonina on estrogeeni. Ovulaation jälkeen progesteroni tulee hallitsevaksi hormoniksi.

– Ne on hormoneja, joille on reseptoreja ympäri kehoa. Esimerkiksi aivoissa on paljon sekä estrogeeni- että progesteronireseptoreita. Ja koska kierron aikana ensin estrogeenitaso nousee ja sitten laskee, jonka jälkeen progesteroni nousee ja sitten laskee, vaihtelee olo näissä kierron eri kohdissa.

Hedelmällisyys on kiertotietoisuusoppien mukaan hyvin olennainen osa kehon normaalia toimintaa.

– Yksilö voi valita, ettei käytä hedelmällisyyttään raskauteen, mutta silti se on olennainen osa kehon toimintaa. Jos havaitaan, ettei hedelmällisyys toimi kuten pitäisi, on se merkki siitä, että koko kehon toiminta on jollain lailla häiriintynyt.

Kehon syklisyys pitäisi huomioida paremmin

Suvin mielestä kohdullisen ja kohduttoman kehon erot pitäisi huomioida paremmin yhteiskunnassa.

– Toivoisin, että ajattelutapa, josta me tarkastellaan kuukautiskiertoa, muuttuisi siihen suuntaan, että se nähtäisiin tärkeänä osana normaalia kehon toimintaa. Ei vain irrallisena osana, jonka voimme ikään kuin lopettaa ilman, että siitä olisi seurauksia.

Kierron lopettamisella Suvi viittaa hormonaaliseen ehkäisyyn.

Suurin osa ehkäisylääkkeistä lopettaa kuukautiskierron kokonaan eli toisin sanoen munasarjojen luontainen hormonitoiminta estyy.

– Ehkäisylääkkeitä syödessä ei tule kuukautisia vaan vuoto on lääkkeillä paksuunnutettua kohdun limakalvoa, joka vuotaa pois ehkäisyn tauon aikana. Usein puhutaan, että ehkäisylääkkeillä säännöllistetään kiertoa, mutta kyseessä on vain illuusio säännöllisestä kuukautiskierrosta.

Suvi Lehtilä seisoo punaisen talon valkoraamisen ikkunan edessä. Hän katsoo kamerasta poispäin.
Suvi Lehtilä seisoo punaisen talon valkoraamisen ikkunan edessä. Hän katsoo kamerasta poispäin. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle kuukautiset,ehkäisy,ehkäisymenetelmät

Suvi kokee tärkeäksi, että ehkäisylääkkeiden toimintamekanismit olisivat paremmin niitä käyttävien tiedossa. Hän myös toivoisi, että vaihtoehdoksi voisi tarjota kiertotietoisuuteen perustuvia lääkkeettömiä ehkäisykeinoja.

Silloin, kun kuukautiskierto pääsee toimimaan ilman ulkoisia vaikuttimia, vaikuttaa se Suvin omien kokemusten mukaan ihmisen toimintakykyyn tietyllä tapaa.

– Karrikoidusti voisi ehkä sanoa, että kuukautisia edeltävä aika ja kuukautisten aika on sisäänpäin kääntymisen ja levon aikaa. Silloin ihminen on usein vahvimmillaan asioiden visioimisessa.

– Sitten taas ovulaatiota edeltävä aika ja ovulaation aika on ulospäin kääntymisen aikaa. Silloin ihminen on sosiaalinen ja toteuttaa aiemmin visioimiaan asioita, Suvi kokee.

– Mutta eihän me voida nykyaikana vain ilmoittaa vaikkapa töissä, että en nyt meinaa tehdä pariin päivään mitään, kun aion nyt vain visioida. Mutta ehkä tämä voisi olla yksi lähtökohta yhteiskunnallisen muutoksen vaatimiselle.

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!


Lue lisää aiheesta:

Seksin vallankumous vanhentui – Ehkäisy palasi isoäidin aikaan, moni uusi ehkäisymenetelmä perustuu varmoihin päiviin

Muokattu 15.1.2021 klo 16.21: Lisätty linkkejä ja täsmennetty jutun sanamuotoja: Kiertotietoisuutta voi hyödyntää raskauden ehkäisyyn, mutta ei seksitaudeilta suojautumiseen.

Lisää ohjelmasta