Hyppää pääsisältöön

"Runous on just sitä, mitä mä haluan sen olevan" – Uusi runovideosarja tarjoaa 2020-luvun lyriikkaa

Kollaasi, jossa kaikki Runon Aika -sarjaan runoja tehneet henkilöt
Kollaasi, jossa kaikki Runon Aika -sarjaan runoja tehneet henkilöt Kuva: Eliel Kilkki / Superreel Productions Oy Valokuvakollaasi,Runon aika

Millenium-sukupolven lyyrikoilla on paljon sanottavaa. Runon aika syventyy rehellisten runovideoiden kautta siihen, miltä lyriikka voi näyttää, kuulostaa ja tuntua uudella vuosikymmenellä.

Rap-lupaus Hassan Maikal seisoo tyhjässä huoneessa valokeilassa
Esikoisalbumiaan työstävä rap-lupaus Hassan Maikal on kirjoittanut rohkeudesta ennekin, mutta löysi uudessa runossaan aiheeseen uuden lähestymistavan. Rap-lupaus Hassan Maikal seisoo tyhjässä huoneessa valokeilassa Kuva: Eliel Kilkki / Superreel Productions Oy Hassan Maikal,Areena Stories

Tyhjä huone, valokeila ja voimakkaat sanat rohkeudesta. Sanat, joita pysähtyy kuuntelemaan väkisinkin. Tulkinta vangitsee.

Artisti Hassan Maikalin runovideo on osa @areena.stories -tilillä Instagramissa julkaistavaa kokonaisuutta Runon aika (Superreel Productions), joka avaa katsojalle runouden uusia puolia. Viidestätoista videosta koostuva teos rakentuu viiden aiheen ympärille: rohkeus, aika, raja, kauneus ja turva.

Halu haastaa itseä sai Maikalin lähtemään mukaan projektiin.

Maikal on puhunut rohkeudesta ja turvasta myös aiemmassa tuotannossaan, mutta halusi nyt ottaa teemoihin uudenlaisen lähestymistavan.

– Toivon, että tekstini voivat auttaa ymmärtämään erilaisuutta, hän kertoo.

Maikal pyrki tuomaan videoihin mahdollisimman aitoa materiaalia.

– Kirjoitin rajaa käsittelevän tekstin suoraan mua ja mun unelmia rajoittaneille ihmisille.

Elsa Tölli sumeassa lähikuvassa helmipäähine päässä
Runoilija ja esiintyjä Elsa Töllin runokokoelma Fun Primavera ilmestyi 2020 ja oli ehdolla Helsingin Sanomien esikoiskirjakilpailussa. Elsa Tölli sumeassa lähikuvassa helmipäähine päässä Kuva: Eliel Kilkki / Superreel Productions Oy henkilökuvat,Runon aika

Yhteensä videoilla kuullaan ja nähdään kuutta kirjoittajaa. Maikalin lisäksi mukana ovat spoken word -artisti Elsa Tölli, muusikko Yeboyah eli Rebekka Kuukka, runoilija ja ihmisoikeusaktivisti Natalia Kallio, Ursus Factorystakin tuttu laulaja-kitaristi Jussi “Baby” Pelkonen sekä Nihkee akka -taiteilijanimellä lavarunoileva Jonna Nummela.

Elsa Tölliä kiehtoi erityisesti teoksen konsepti, raamit ja työryhmän tuki.

– Se, että tekstin piti mahtua minuuttiin loi omat haasteensa, mutta samalla se toi ihan erilaista energiaa omaan tekemiseen. Halusin luoda kohtauksia, jotka on kuitenkin yksinäänkin omia kokonaisuuksiaan.

Runoilijalle kirjoitusprosessi oli intuitiivinen. Aluksi hän listasi ylös kaikkea, mitä mieleen tuli: inspiroivia runoja, leffoja sekä tarinoita omasta kokemusmaailmastaan.

– Punainen lanka löytyi melko nopeasti, ja aikataulut antoivat hyvin tilaa myös ideoiden hiomiselle, Tölli kertoo.

Runous on monelle aika hankala genre, koska siitä tulee helposti tunne, ettei sitä ymmärrä. Jokainen näkemys ja ajatus on kuitenkin oikea.― Natalia Kallio

Runojen taustalla tunnelmaa luo kuhunkin videoon luotu äänimaisema. Myös kuvallinen ilmaisu on tarkkaan mietitty. Katsoja pääsee seuraamaan esimerkiksi lämpimiä kesäiltoja ja pysäyttävää tuijotuskilpailua pleksin läpi tapittavan kameran kanssa.

Natalia Kallion mielestä visuaalisuus on merkittävä tuki siihen, miten runo aukeaa katsojalle. Hän uskoo, että videomuoto madaltaa kynnystä tutustua lyriikkaan.

– Runous on monelle aika hankala genre, koska siitä tulee helposti tunne, ettei sitä ymmärrä. Jokainen näkemys ja ajatus on kuitenkin oikea.

Runoilija Natalia Kallio makaa lattialla henkilövaakojen päällä
Natalia Kallio on runoilija ja ihmisoikeusaktivisti, jonka esikoisteos She Needs Bigger Boots (Kosmos 2019) käsittelee naisten ja vähemmistöjen asemaa. Runoilija Natalia Kallio makaa lattialla henkilövaakojen päällä Kuva: Eliel Kilkki / Superreel Productions Oy Natalia Kallio,Runon aika

2020-luvulla lyriikka ei ole vain sanoja. Eri ilmaisumuodoilla äänen, kuvan ja tekstin välillä voi leikitellä, ja sosiaalinen media tarjoaa uudenlaisia julkaisumahdollisuuksia.

Kallion mukaan kaavoihin ei tarvitse kangistua. Tarinan ja tunteen välittäminen on se, mikä merkitsee. Hänelle runous on esimerkiksi poliittinen työkalu ja tapa tuoda ilmi yhteiskunnan epäkohtia.

– Mulla on aina ollut sellainen asenne, että runous on just sitä, mitä mä itse haluan sen olevan, Kallio sanoo.

Vaikka teos jättääkin tilaa katsojan omille tulkinnoille, on Runon aika myös puhtaasti oodi lyriikalle. Sille, mitä kaikkea sanoilla voi tehdä, kun vain rohkeasti kokeilee.

Teksti: Roosa Niskanen, Veera Niskanen

Runon aika -sarjan videot julkaistaan Instagramissa @areena.stories -tilillä viiden viikon ajan aina perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Ensimmäinen video julkaistaan perjantaina 15.1.

@areena.stories

@areena.stories julkaisee Instagramiin tuotettuja draamasarjoja ja pilotteja sekä nostaa esiin Yle Areenan sisältöjä.

@areena.stories -sisällöissä keskitytään erityisesti uusien ja nuorten draamantekijöiden teoksiin. Aiemmin tilillä on nähty muun muassa chattidraamoja, kantaaottavia sarjakuvia sekä Instagramin omia ominaisuuksia hyödyntäviä komediasarjoja.

Onko sinulla ohjelmaidea, joka voisi toimia Instagramissa? Kerro siitä meille tällä lomakkeella.

Lisätietoja Veera Ojola, Yle Draama, veera.ojola@yle.fi

Seuraa @areena.stories -tiliä Instagramissa!