Hyppää pääsisältöön

Soiva syli: Leivon, leivon pullalasta

Soiva syli: äiti ja lapsi
Soiva syli: äiti ja lapsi Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Soiva syli

Soiva sylin L-jaksossa lauletaan lumesta, leivotaan ja liidetään lintujen ja lentokoneiden lailla.Lumileikkejä

(säv. & san. Petra Käppi)

Lunta sataa, luistellaan, talvijäällä liidetään.
Vauva kiitää talvisäässä, toppapuvussa, myssy päässä.
Lumiukot muovaillaan, vauva toppapuvussaan,
lumiukkoa muistuttaa, ehkä ne voi sekoittaa?

Lumileikin aloitin, kun lumipallon pyöritin.

Soiva syli: vauva makoilee lattialla
Soiva syli: vauva makoilee lattialla Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Soiva syli

Leikkiohjeet:
Leikki sopii parhaiten alle puolivuotiaille vauvoille. Vauva asetetaan lattialle pötköttelemään. Lunta sataa luistellaan -kohdassa tehdään vauvalle lumisadetta omilla sormilla, lumisadesormet voivat myös vähän kutitella vauvaa esimerkiksi poskista. Talvijäällä liidellään -kohdassa tartutaan vauvaa jaloista ja tehdään jaloilla luistelua kuvaavaa liikettä. Myssy päässä -kohdassa silitetään vauvan päätä molemmilla käsillä ja tehdään käsillä ikään kuin myssy vauvan päähän. Lumiukot muovaillaan -kohdassa alkaa vauvan kevyt puristelu ikään kuin muovailisi vauvaa tai tekisi lumipalloa. Puristelu jatkuu ehkä ne voi sekoittaa -kohtaan asti. Kertosäkeistössä pyöritellään vauvaa selältä kyljelle edestakaisin. Jos vauva tykkää pyörittelystä, voi häntä myös pyöritellä varovaisesti lattialla kokonaisia ympyröitä itsensä ympäri, kuin pyörittelisi suurta lumipalloa.


Leivon, leivon

(säv. Henna Leisiö, & san. trad/Henna Leisiö)

Leivon, leivon pullalasta, pullalaps on taikinasta.
Silmät sil´ on rusinasta ja korvat korvan koppurasta,
nyt sen käännän hui hai!”

Soiva syli: äiti ja lapsi
Soiva syli: äiti ja lapsi Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen

Leikkiohjeet:
Leikki sopii parhaiten alle puolivuotiaille vauvoille. Vauva asetetaan lattialle pötköttelemään. Leivon leivon pullalasta -kohdassa puristellaan kevyesti vauvan kädet, kuin ne olisivat pullataikinaa. Pullalaps on taikinasta -kohdassa jatketaan samanlaista puristelua vauvan jalkoihin. Silmät sil on rusinasta -kohdassa silitellään vauvan silmien vierestä ihoa. Korvat korpun koppurasta -kohdassa käännetään lapsi varovaisesti selältä vatsalleen. Tämä leikki sopii hyvin kääntymistä opettelevalle, noin kolmekuukautiselle vauvalle.


Lentokonelaulu

(säv. & san. Petra Käppi)
Vauva liitää lentokoneena, korkealle, matalalle.
Vauva liitää lentokoneena , oikealle, vasemmalle.
Ympäri näin ja ylös päin. Ympäri näin ja ylöspäin.

Soiva syli: isä ja lapsi
Soiva syli: isä ja lapsi Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Soiva syli
Soiva syli: isä ja lapsi
Soiva syli: isä ja lapsi Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Soiva syli

Leikkiohjeet:
Laulussa lennätetään vauvaa. Vauvaa voi lennättää joko sylissä istuen tai seisaaltaan tanssien vauvan kanssa. Vauva liitää -kohdassa alotetaan lennättäminen ja nostetaan vauvaa sanojen mukaan korkealle ja lasketaan matalalle. Sen jälkeen vauvaa lennätetään ensin normaalisti ja sitten hieman oikealle ja vasemmalle. Sanojen mukaisesti mennään vauvan kanssa ympäri ja lopuksi nostetaan vauva korkealle ylös. Istualtasi voit ympäri menossa pyöräyttää vauvan sylissä itsensä ympäri.


Laulu kaikesta kivasta

(säv. Petra Käppi ja Antero Mentu & san. yhteisösanoitus)

Mustikkametsät ja mansikkasuut,
kaikki marjat kesällä maistuu.
Aurinko paistaa on lämmintä,
uida voi ja leikkiä.

Minä ja pöllö järvellä, herkkuspagetit mielessä.

Veneellä voi koskea laskea
tai etsiä jättihaukea.
Virvelin veteen heitin,
saaliksi hain sain!

Minä ja pöllö järvellä, herkkuspagetit mielessä.


Laulakaamme

(suom. kansanlaulu)

Laulakaamme silloin, kun on laulun aika,
kun laulun aika, kun on laulun aika,
laulakaamme silloin kun on laulun aika,
kun on laulun aika.

Leikkiohjeet:
Laulun mukana voi keksiä loputtomasti tekemistä. Laulussa voi laulaa ja samalla näytellä esimerkiksi juoksemista, hyppimistä, tanssi, jumppausta, venyttelyä, pyörimistä, pyöräilyä, uimista, syömistä, juomista tai nukkumista.