Hyppää pääsisältöön

Viivyttely on ihmisen tyypillinen ominaisuus – Kerro, millaisia asioita lykkäät?

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.
Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta. Kuva: Jukka Lintinen/Tuuli Laukkanen Yle Radio 1,havaintoja ihmisestä

Prokrastinaatio tarkoittaa asioiden lykkäämistä. Se nähdään usein kielteisenä ilmiönä, josta olisi hyvä päästä eroon. Viivyttelyn voi kuitenkin nähdä myös ihmisen lajityypillisenä ominaisuutena, josta voi olla joissakin tilanteissa jopa hyötyä.

– Se voi olla tärkeää meidän ajatteluprosessille ja työn laadukkuudelle, sanoo kulttuuriantropologi Jenny Kangasvuo.

Ajankäyttöön ja sen hallintaan vaikuttavat monet asiat. Esimerkiksi rakastuminen, raskaus, neuroepätyypillisyys tai liian monet samanaikaiset projektit voivat vaikeuttaa ajan hallintaa.

– Jos keskittymishäiriön takia ei pysty tekemään samanlaista työpanosta kuin keskiverto työntekijä. Se voi aiheuttaa pitkäkestoisia itsetunto-ongelmia, kertoo Kangasvuo.

Kotvimisen vallankumous -kirjan tekijät tuovat esille lykkäämisen eri puolia niin ihmisen evoluution, kulttuuristen arvojen ja yksilöllisten erojenkin kautta.

Yksi kirjoittajista on kulttuurintutkija Jenny Kangasvuo, joka löysi sanan kotvia vuonna 1963 ilmestyneestä suomalaisesta kielitieteellisestä lehdestä. Kotvimisella viitataan työn tauottamiseen ja se tarkoittaa prokrastinaation myönteisiä puolia.

– Yksilötasolla ihminen jaksaa paremmin, jos se antaa itselleen tilaa kotvia eikä syytä itseään vetkuttelusta vaan nauttii siitä. Jos kyse on työuupumusoireista tai jostain muusta siihen on haettava apua, sanoo Kangasvuo.

Me saatamme myös itse täyttää kalenterimme täyteen. Se on eri asia kuin esimerkiksi aikaköyhyys. Se tarkoittaa sitä, ettei ihmisellä ole riittävästi lepo- ja vapaa-aikaa.

– Jos sinulla on yksi nollasopimus yhteen firmaan, toiseen teet keikkaa ja kolmanteen teet töitä y-tunnuksella voi olla mahdotonta vain karsia töitä, koska on maksettava vuokra ja syötävä, sanoo Kangasvuo.

Ajan määrittelemiseksi tarvitsemme kelloja. Aika on myös suhteellinen ja Kangasvuon mukaan subjektiivinen asia.

– Minuutti on ihan eri mittainen silloin, kun odottaa ambulanssia kuin, että odottaa bussia. Käsitys ajasta perustuu meidän yhteiskunnassamme siihen, että sitä on kaikilla saman verran ja, että se on tasaisesti mitattavissa, sanoo Kangasvuo.

Kerro meille, millaisten asioiden tekemistä lykkäät? Mitä teet silloin, kun välttelet jonkin asian tekemistä? Onko sinulla riittävästi aikaa? Pyritkö hallitsemaan aikaasi? Miten? Mikä syö aikaasi? Kärsitkö aikapulasta tai aikaköyhyydestä? Miten se vaikuttaa elämääsi?

Kerro kokemuksistasi sunnuntaihin 24.1.2021 mennessä. Tarinasi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelman jaksoa.

Täytä lomake.
 • Hartauspuhujat huhtikuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat huhtikuussa 2021

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Ovatko maailman suurimmat yritykset uhka? Keskustele tässä aiheesta.

  Maailman suurimmat yhtiöt hallitsevat elämäämme.

  Maailmaa, jossa elämme nyt ja tulevaisuudessa, määräävät yhtiöt. Maailman suurimpien yritysten kärjessä pitävät paikkaansa muun muassa sosiaalisen median ja verkkokaupan jätit. Näiden mahtiyhtiöiden valta on kasvanut niin suureksi, että yritysten päätökset vaikuttavat niin ilmastoon, eri instituutioiden tulevaisuuteen kuin demokratiaankin.

 • Jumalanpalvelukset huhtikuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset huhtikuussa 2021

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.