Prokrastinaatio tarkoittaa asioiden lykkäämistä. Se nähdään usein kielteisenä ilmiönä, josta olisi hyvä päästä eroon. Viivyttelyn voi kuitenkin nähdä myös ihmisen lajityypillisenä ominaisuutena, josta voi olla joissakin tilanteissa jopa hyötyä.
– Se voi olla tärkeää meidän ajatteluprosessille ja työn laadukkuudelle, sanoo kulttuuriantropologi Jenny Kangasvuo.
Ajankäyttöön ja sen hallintaan vaikuttavat monet asiat. Esimerkiksi rakastuminen, raskaus, neuroepätyypillisyys tai liian monet samanaikaiset projektit voivat vaikeuttaa ajan hallintaa.
– Jos keskittymishäiriön takia ei pysty tekemään samanlaista työpanosta kuin keskiverto työntekijä. Se voi aiheuttaa pitkäkestoisia itsetunto-ongelmia, kertoo Kangasvuo.
Kotvimisen vallankumous -kirjan tekijät tuovat esille lykkäämisen eri puolia niin ihmisen evoluution, kulttuuristen arvojen ja yksilöllisten erojenkin kautta.
Yksi kirjoittajista on kulttuurintutkija Jenny Kangasvuo, joka löysi sanan kotvia vuonna 1963 ilmestyneestä suomalaisesta kielitieteellisestä lehdestä. Kotvimisella viitataan työn tauottamiseen ja se tarkoittaa prokrastinaation myönteisiä puolia.
– Yksilötasolla ihminen jaksaa paremmin, jos se antaa itselleen tilaa kotvia eikä syytä itseään vetkuttelusta vaan nauttii siitä. Jos kyse on työuupumusoireista tai jostain muusta siihen on haettava apua, sanoo Kangasvuo.
Me saatamme myös itse täyttää kalenterimme täyteen. Se on eri asia kuin esimerkiksi aikaköyhyys. Se tarkoittaa sitä, ettei ihmisellä ole riittävästi lepo- ja vapaa-aikaa.
– Jos sinulla on yksi nollasopimus yhteen firmaan, toiseen teet keikkaa ja kolmanteen teet töitä y-tunnuksella voi olla mahdotonta vain karsia töitä, koska on maksettava vuokra ja syötävä, sanoo Kangasvuo.
Ajan määrittelemiseksi tarvitsemme kelloja. Aika on myös suhteellinen ja Kangasvuon mukaan subjektiivinen asia.
– Minuutti on ihan eri mittainen silloin, kun odottaa ambulanssia kuin, että odottaa bussia. Käsitys ajasta perustuu meidän yhteiskunnassamme siihen, että sitä on kaikilla saman verran ja, että se on tasaisesti mitattavissa, sanoo Kangasvuo.
Kerro meille, millaisten asioiden tekemistä lykkäät? Mitä teet silloin, kun välttelet jonkin asian tekemistä? Onko sinulla riittävästi aikaa? Pyritkö hallitsemaan aikaasi? Miten? Mikä syö aikaasi? Kärsitkö aikapulasta tai aikaköyhyydestä? Miten se vaikuttaa elämääsi?
Kerro kokemuksistasi sunnuntaihin 24.1.2021 mennessä. Tarinasi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelman jaksoa.
Lisää ohjelmasta
- Luovuus on taitoa ja kykyä – Kerro, miten sinun luovuutesi ilmenee?
- Terapeuttinen eetos koskee meitä kaikkia. Millaisena näet opetuksen ja tieteen tekemisen mahdollisuudet Suomessa?
- Nyt puhutaan “ekososiaalisesta sivistyksestä”, joka auttaa meitä ymmärtämään kuvaamme maailmasta — miten sinä näet tulevaisuuden?