Hyppää pääsisältöön

Miten selvitä ilman suihkua ja vessaa? Katso erämies Mikko "Peltsi" Peltolan vinkit, näin hoituu hygienia reissussa

Viikko retkeilemässä ilman suihkua ja vessaa on tajuntaa laajentava kokemus. Tällaisille reissuille Mikko Peltola joutui Peltsin toinen luonto -sarjaa kuvatessaan. Hygieniasta huolehtiminen on todella tärkeää reissun onnistumisen kannalta. Tässä Peltsin vinkit raikkauden ja puhtauden ylläpitämiseen.

1. Matkaan luottokalsarit

Reissussa on todella tärkeää, että mukana on oikeanlaiset vehkeet eli sukat ja kalsarit. Niiden pitää olla sellaiset, jotka ovat itselle sopivat ja joita on tottunut käyttämään. Otan viikon reissulle yleensä kolmet kalsarit, yhdet on jalassa ja kahdet varalla. Lisäksi otan mukaan kaksi paria tavallisia sukkia ja yhdet vedenpitävät sukat. Jos siis monsuuni yllättää, pysyy ainakin jalat kuivina.

2. Tuuleta älä pese

Suosin itse merinovillaisia kalsareita. Niitä ei nimittäin tarvitse pestä, pelkkä tuuletus riittää. Ja tuuletuksen jälkeen tuoksu on jälleen ihanan puhtoinen ja raikas.

3. Rakko tulossa - toimi heti!

Reissussa pitää osata erottaa sellainen kipu ja sellaiset tuntemukset, jotka kuuluvat matkantekoon, sellaisista tuntemuksista, jotka edeltävät vammaa, hiertymää tai rakkoa. Hiertymät tulevat yleensä tiettyihin kohtiin. Jalassa ne ovat varpaat, kantapäät ja jalkapohja. Aluksi voi auttaa se, että huuhtaisee, puhdistaa ja pistää rakkolaastaria. Tai vaihtaa vähän sukan asentoa ja kiristää kenkää kireämmälle.

4. Vaseliinia varpaisiin, talkkia taipeisiin

Reissuilla mukavuuden ja hygienian kannalta kaksi elintärkeää asiaa ovat vaseliini ja talkki. Vaseliinia sivellään varpaisiin, kantapäihin, jalkapohjaan ja haaroihin etukäteen. Näin ei pitäisi tulla hiertymiä. Jos se hiertymä kuitenkin tulee, niin seuraavaksi otetaan talkkia. Hiertymä kannattaa ensin pestä ja antaa sille kunnon ilmakylpy. Kuivaan hiertymäkohtaan laitetaan talkkia ja olo on taivaallinen! Sitten ei muuta, kun kiipeämään seuraavan tunturin laelle.

5. Unohda kiire!

Jos tuntuu, että on tulossa rakko tai hiertymä, hidasta! Ei luonnossa saa olla kiire.

Peltsin toinen luonto Areenassa nyt ja Yle TV2:ssa 14.12. klo 21 alkaen. Peltsi on lähetyksen aikana chatissa! Tule mukaan keskustelemaan maanantaisin klo 20:45 alkaen. Chattiin mukaan pääset täältä