Hyppää pääsisältöön

Aksel palaa UMK-lavalle traumasta ja sen voittamisesta kertovalla biisillään Hurt

Viime vuoden UMK-voittaja osallistuu kilpailuun aiempaa varmempana, sillä nyt Aksel tietää mitä on odotettavissa. “Katsotaan nyt mitä tässä tapahtuu” -asenne on kuitenkin säilynyt.

Uuden Musiikin Kilpailun jo kertaalleen voittanut Aksel Kankaanranta osallistuu odotetusti uudelleen kisaan Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta. Vaikka UMK-voitto ei vienytkään Rotterdamiin, on vuosi tuonut tullessaan muita uusia kokemuksia: yhteistyö kovien kotimaisten tekijöiden kanssa on alkanut ja sen myötä laulukieli myös muuttunut suomeksi. UMK:ssa Aksel jatkaa kuitenkin englanninkielisellä linjalla.

Myös artistin lemmikkikatras on kokenut muutoksia: oman osuutensa viime vuoden valokeilasta napanneen Topi-koiran lisäksi Akselin kotona asustaa nykyään myös kolme leppoisaa ruusukuoriaista.

Akselin mukaan tulevaan kilpailukoitokseen on helpompi asennoitua, kun UMK:n tuotantopuoli on jo tuttu ja tietää, mitä on odotettavissa. Hän jatkaa kuitenkin vanhalla tutulla “katsotaan nyt mitä tässä tapahtuu” -lähestymistavalla.

UMK-kilpailija Aksel seisoo vaaleassa huoneessa ja pitää käsissään pahvilaatikkoa, katosta roikkuu vanha mikrofoni ja taustalla lisää laatikoita, jalkalamppu ja sohva.
UMK-lavalle jo toista kertaa nouseva Aksel laulaa traumasta ja sen yli pääsemisestä. UMK-kilpailija Aksel seisoo vaaleassa huoneessa ja pitää käsissään pahvilaatikkoa, katosta roikkuu vanha mikrofoni ja taustalla lisää laatikoita, jalkalamppu ja sohva. Kuva: Yle/Mona Salminen Aksel Kankaanranta,Uuden Musiikin Kilpailu 2021

Vuonna 2021 Aksel kilpailee kappaleella, johon artisti voi samaistua täysin

Hurt on herkkä ja voimakas biisi, joka muistuttaa, ettei saa antaa kenenkään ulkokuoren hämätä.

– Ihminen saattaa voida tosi huonosti, vaikka ulospäin näyttäisi siltä, että kaikki on hyvin. Jos satutat itseäsi, satutat myös lähimmäisiäsi. Kun olen itsekin rämpinyt sellaisesta kuopasta ylös, niin voin samaistua kappaleeseen täysin. Ehkä biisi on tarina siitäkin, ettei sun tarvitse esittää ketään muuta kuin mitä sä itse oot, Aksel pohtii.

Biisin tekijätiimissä ovat mukana muun muassa Kylie Minoguelle, Dua Lipalle ja Rita Oralle kappaleita kirjoittanut Gerard O'Connell, suositusta Ida Paul ja Kalle Lindroth -duosta ja esimerkiksi Antti Tuiskun hittien takaa tuttu Kalle Lindroth sekä myös Akselin viime vuoden voitokasta edustusbiisiä työstänyt Joonas Angeria.

Vaikka Angeria oli työskennellyt Akselin kanssa jo aiemmin, artistin ääni onnistui tälläkin kertaa tekemään vaikutuksen.

– Aksel on tulkitsija. Hän tuo biisiin aina jonkun uuden sävyn, hänen tapansa tulkita ja käyttää ääntä on niin spesiaali, Angeria sanoo.

UMK-ammattilaisraati iloitsee, että viime vuoden voittaja kokeilee onneaan myös tämän vuoden kilpailussa.

– On upea nähdä Aksel uudestaan mukana, sillä Akselin ääni kuulostaa vähintään yhtä vaikuttavalta kuin Looking Back -kappaleella. Hurt on hienosti ajassa kiinni ja siinä yhdistyy Aviciin pop-koukkujen toiveikkuus Lewis Capaldin balladien koskettavuuteen. Akselin mukanaolo ilahduttaa varmasti myös kaikkia niitä, jotka hänet viimeksi äänestivät voittoon, raati uskoo.

Aksel kilpailee UMK-finaalissa 20. helmikuuta. Suora finaalilähetys nähtävissä ja kuultavissa Yle TV1:llä, Yle Areenassa, Yle Radio Suomessa ja Yle X3M:ltä.

Näin seuraat UMK-finaalia 20.2.

Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 20. helmikuuta suorassa UMK-lähetyksessä klo 21. UMK-finaalissa kilpailevat Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel ja Ilta.

Äänestä suosikkisi voittoon! Äänestys tapahtuu lähetyksen aikana heti finalistien esitysten jälkeen. Äänestää voi maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet (75 %) ja kansainvälisen raadin antamat pisteet (25 %).

Finaali näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M -radiokanavilta.

Finaalia voi seurata suomen-, ruotsin-, venäjän- tai englanninkielisellä selostuksella. Englanninkielisestä selostuksesta vastaavat YleX:n juontaja-musiikkitoimittaja ja UMK-ammattilaisraadissakin mukana olleet Katri Norrlin ja Jani Kareinen. Venäjäksi selostaa Novosti Ylen toimittaja Levan Tvaltvadze. Suomenkielisenä kommentaattorina toimii jälleen Mikko Silvennoinen ja ruotsinkielisinä selostajina jatkavat Johan Lindroos ja Eva Frantz.

Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa. Chatin keskustelua ylläpitää Yle Kioskin Gogi, Essi Lamppu ja Aleksi Rantamaa. Chat aukeaa yle.fi-sovelluksessa finaali-iltana klo 20.30.

 • UMK-chatissa Suomen suurin kisakatsomo sekä kansainvälinen raati villiintyivät Blind Channelista – "Vaikuttavin UMK ikinä!"

  Näin UMK-chat lauloi ja raati arvioi.

  Jännittävä UMK-finaali huipentui Blind Channelin ylivoimaiseen voittoon 20. helmikuuta. Finaalin aikana UMK-chatissa keskustelu kävi kuumana koko illan, ja tässä artikkelissa nostetaan keskustelun parhaita paloja sekä kerrotaan, minkälaiset asiat kilpailubiiseistä tekivät vaikutuksen UMK:n kansainväliseen tuomaristoon.

 • Kaikki UMK21-finaalista – Näin seuraat, äänestät ja chattailet mukana!

  UMK-finaali lähetetään lauantaita 20.2. klo 21.

  20. helmikuuta luvassa on Suomen viihdyttävin musiikkishow, kun Uuden Musiikin Kilpailun finaali valtaa ruudut ja radioaallot. Suomen euroviisuedustajan valinnan lisäksi finaalissa nähdään viime vuoden UMK:ssa valloittanut Erika Vikman yhdessä tähtijuontaja Antti Tuiskun kanssa sekä tauolta palaava Haloo Helsinki! Tässä artikkelissa on kaikki, mitä sinun pitää tulevasta UMK-finaalista tietää.

 • How to watch the UMK21 Final in English or Russian

  The finale is held on February 20.

  Finland’s representative for the Eurovision Song Contest 2021 will be chosen on Saturday, 20 February, in a live broadcast. The finale of the Contest for New Music UMK will be streamed live worldwide in four different languages on Yle Areena, Yle’s online streaming service. Here’s how you can watch it live.