Hyppää pääsisältöön

Conrad Tao muovaa klassisen musiikin tulevaisuutta

kuvassa pianisti Conrad Tao
kuvassa pianisti Conrad Tao Kuva: Branteley Gutierrez Conrad Tao

"Rajojen ylittäminen. Koen sen olevan minulle musiikillisen esityksen kaikkein elävimmin inhimillinen aspekti", sanoo RSO:n tammikuun erikoisvieras, pianisti Conrad Tao, joka on yhtä tunnettu myös säveltäjänä kuin yhteiskunnallisena ajattelijanakin.

Alun perin viiden konsertin mittaiseksi suunniteltu Taon minifestivaali on jouduttu koronan takia supistamaan kolmeen vain Ylen kanavilla kuultavaan konserttiin. Ensimmäisessä konsertissa 22.1. Tao esittää Beethovenin pianokonserton ja 27.1. Andrew Normanin pianokonserton. Ravelia ja Poulencia sisältävän kamarimusiikkikonsertin radiointi lähetetään 26.1. ja sitä voi seurata myös Facebook-livessä RSO:n Facebook-sivulla 24.1.

Ihmelapsesta mielipidevaikuttajaksi

Kiinalaistaustainen, Yhdysvalloissa varttunut Conrad Tao alkoi jo puolitoistavuotiaana tapailla pianosta lastenlauluja. 8-vuotiaana hän esitti Mozartin A-duuri-pianokonserton ja 12-vuotiaasta asti hänellä on ollut oma manageri. Piano-opintonsa Tao suoritti arvostetussa Juilliard-musiikkikorkeakoulussa New Yorkissa ja opiskeli sävellystä Yalen yliopistossa.
Taon monipuolinen ja rajoja ylittävä muusikkous on tehnyt hänestä merkittävän esikuvan, jonka talouslehti Forbes nosti 30 kirkkaimman nuoren klassisen musiikin vaikuttajan listalle jo 17-vuotiaana. ”Taon nimi on usein liitetty niiden nuorten taiteilijoiden joukkoon, joiden toivotaan vievän muusikkouden käsitettä kohti uusia ulottuvuuksia”, sanoo ylikapellimestari Hannu Lintu.
Yhteiskunnalliseen keskusteluun Tao osallistuu mm. ohjelmistovalinnoillaan, mutta kansalaisaktivismi ei rajoitu vain taiteeseen. Huoli koronarajoitusten kurimuksessa kamppailevasta kulttuurialasta sai Taon ja mm. säveltäjien Nico Muhlyn ja Andrew Normanin perustamaan New Music Solidarity Fundin, joka jakaa tukirahoja koronan vuoksi työttömäksi jääneiden uuden luovan musiikin ja improvisaation freelancereille.

Vieraanamme Conrad Tao -konsertit

22.1. klo 20
Hannu Lintu, kapellimestari
Conrad Tao, piano
Igor Stravinsky: Konsertto D-duuri
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 4
György Ligeti: Concert românesc
Suora lähetys Yle Teema & Yle Areena & Yle Radio 1

24.1. klo 15 Paavo-sali

Conrad Tao, taiteellinen suunnittelu ja piano
Yuki Koyama, huilu
Kyeong Ham, oboe
Han Kim, klarinetti
Jussi Särkkä, fagotti
József Hárs, käyrätorvi, käyrätorvi
Francis Poulenc: Sekstetto
Maurice Ravel: Gaspard de la nuit
Yle Radio 1 26.1. klo 19.30
Facebook-live 24.1. klo 15

27.1. klo 20
Vieraanamme Conrad Tao

Sakari Oramo, kapellimestari
Conrad Tao, piano
Andrew Norman: Suspend, fantasia pianolle ja orkesterille
Béla Bartók: Divertimento jousille
Suora lähetys Yle Teema & Yle Areena & Yle Radio 1

 • Koronarajoitukset aiheuttavat muutoksia RSO:n maaliskuun konserttiohjelmiin

  Ohjelmassa mm. Brahmsin klarinettikonsertto.

  Ennakkotiedoista poiketen RSO esittää konserteissaan 10.─24.3. pienten kokoonpanojen kamarimusiikkia orkesteriteosten sijaan. Ohjelmassa on kamarimusiikkikirjallisuuden suuria klassikoita, kuten Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartetto sekä Johannes Brahmsin klarinettikvintetto.

 • Oona Koivukangas, sello

  Oonan konserttikappale on Dvořákin Rondo.

  Oona Koivukangas (s. 2003) aloitti sellonsoiton opiskelun 6-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ensin Marion Göbelin ja myöehmmin Tuomas Lehdon johdolla. Vuonna 2018 Oona jatkoi Lehdon ohjauksessa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Oona on myös Selloakatemian oppilas. Oona on osallistunut mm.

 • Venla Lahti, kontrabasso

  Venla esittää RSO:n kanssa Bottesinin kappaleen.

  Venla Lahti aloitti kontrabasson soiton vuonna 2009 Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Siellä hän opiskeli pääosin Tarja Nybergin johdolla. Syksyllä 2017 Venla jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa, jossa hänen opettajanaan toimii Lasse Lagercrantz. Venla on esiintynyt paljon sekä solistina että kamarimusiikkikokoonpanoissa. Orkesterikokemusta Venlalle on kertynyt mm.

 • Ilona Turriago, trumpetti

  Ilona esittää Goedicken Konserttietydin.

  Ilona puhalsi trumpettiin ensi kerran 3-vuotiaana Lieksan Vaskiviikon lastenkonsertin soitinkokeilussa. Punaisen taskutrumpetin sointi viehätti, joten Ilona aloitti soittamisen 5-vuotiaana Aki Välimäen johdolla. 6-vuotiaana Ilona jatkoi opiskelua Tampereen konservatoriossa, jossa häntä ovat opettaneet Tapio Kilpinen ja Juha Untala, sekä viimeiset kaksi vuotta Aki Välimäki.