Hyppää pääsisältöön

Avara luonto keväällä 2021

Kolme jääkarhua.
Pohjolan lumo Kolme jääkarhua. Kuva: Sailer Images / Marco Polo Films jääkarhu

9.1.2021 Avara luonto: Valkoinen hirvi

(Den vita älgen, 2017)

Ruotsissa elää 50 harvinaista, valkoista hirveä. Ohjelmassa teemme matkan lauman uroshirven Ferdinandin kanssa eri vuodenaikoina ja myös ihmisten asumusten läheisyydessä. Tuotanto: Vildmarksforum/SVT, Ruotsi. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

16.1.2021 Avara luonto: Pohjolan lumo

(Land of The Far North, 2020)

1/2. Pohjolan päivä. Pohjoinen pallonpuolisko kaamoksineen ja yöttömine öineen on haastava elinympäristö sekä eläimille että kasvillisuudelle. Karussa ympäristössä eläimet ovat kehittäneet ainutlaatuiset ominaisuudet selviytyä pimeässä ja kylmässä sekä hyödyntää valoisan kesän antimia. Tuotanto: Marco Polo Films, Saksa. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

23.1.2021 Avara luonto: Pohjolan lumo

(Land of The Far North, 2020)

2/2. Pohjolan yö. Pohjoinen pallonpuolisko kaamoksineen ja yöttömine öineen on haastava elinympäristö sekä eläimille että kasvillisuudelle. Karussa ympäristössä eläimet ovat kehittäneet ainutlaatuiset ominaisuudet selviytyä pimeässä ja kylmässä sekä hyödyntää valoisan kesän antimia. Tuotanto: Marco Polo Films, Saksa. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

30.1.2021 Avara luonto: Tarunhohtoinen Yellowstone

(Epic Yellowstonen, 2018)

1/4. Talvi Yellowstonessa. Maailman ensimmäinen kansallispuisto Yellowstone on maaginen paikka jokineen, kuumine lähteineen ja monipuolisine eläinkantoineen. Sarjassa seurataan miten mm. sudet, biisonit, karhut ja kotkat selviytyvät tässä ainutlaatuisessa ympäristössä. Tuotanto: Smithsonian Channel/Grizzly Creek Films, Yhdysvallat. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

6.2.2021 Avara luonto: Tarunhohtoinen Yellowstone

(Epic Yellowstone, 2018)

2/4. Petojen paluu. Maailman ensimmäinen kansallispuisto Yellowstone on maaginen paikka jokineen, kuumine lähteineen ja monipuolisine eläinkantoineen. Sarjassa seurataan miten mm. sudet, biisonit, karhut ja kotkat selviytyvät tässä ainutlaatuisessa ympäristössä. Tuotanto: Smithsonian Channel/Grizzly Creek Films, Yhdysvallat. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

13.2.2021 Avara luonto: Tarunhohtoinen Yellowstone

(Epic Yellowstone, 2018)

3/4. Elämää siivillä. Maailman ensimmäinen kansallispuisto Yellowstone on maaginen paikka jokineen, kuumine lähteineen ja monipuolisine eläinkantoineen. Sarjassa seurataan miten mm. sudet, biisonit, karhut ja kotkat selviytyvät tässä ainutlaatuisessa ympäristössä. Tuotanto: Smithsonian Channel/Grizzly Creek Films, Yhdysvallat. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

20.2.2021 Avara luonto: Tarunhohtoinen Yellowstone

(Epic Yellowstone, 2018)

4/4. Yellowstonen joki. Maailman ensimmäinen kansallispuisto Yellowstone on maaginen paikka jokineen, kuumine lähteineen ja monipuolisine eläinkantoineen. Sarjassa seurataan miten mm. sudet, biisonit, karhut ja kotkat selviytyvät tässä ainutlaatuisessa ympäristössä. T: Smithsonian Channel/Grizzly Creek Films, Yhdysvallat. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

27.2.2021 Avara luonto: Apinoiden maailma

(Primates, 2020)

1/2. Eloonjäämisen mestarit. Apinat ovat seurallisia laumaeläimiä, joilla on laaja tunneskaala pelosta rohkeuteen, julmuudesta herkkyyteen. Ohjelmassa tutustutaan maailman apinoihin, suurista gorilloista pieniin maki-apinoihin, upeissa maisemissa aina Himalajan vuoristosta Amazonin sademetsään. Tuotanto BBC, Iso-Britannia. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

6.3.2021 Avara luonto: Apinoiden maailma

(Primates, 2020)

2/2. Perhe on paras. Apinat ovat seurallisia laumaeläimiä, joilla on laaja tunneskaala pelosta rohkeuteen, julmuudesta herkkyyteen. Ohjelmassa tutustutaan maailman apinoihin, suurista gorilloista pieniin maki-apinoihin, upeissa maisemissa aina Himalajan vuoristosta Amazonin sademetsään. Tuotanto BBC, Iso-Britannia. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

13.3.2021 Avara luonto: Florida - eläinten paratiisi

(Florida: America's Animal Paradise, 2019)

Florida tunnetaan parhaiten valkeista hiekkarannoistaan, mutta osavaltio pitää sisällään myös Yhdysvaltain suurimman subtrooppisen erämaan. Hurrikaanien ja metsäpalojen aiheuttamasta kaaoksesta syntyi monimuotoinen ekosysteemi, johon kuuluvat niin alligaattorit, manaatit kuin pienet peuratkin. Kaupungistumisesta ja äärimmäisistä sääoloista huolimatta Floridan luonto kukoistaa. Tuotanto BBC Studios Natural History Unit/Thirteen Productions LLC/WNET, Iso-Britannia. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

20.3.2021 Avara luonto: Afrikan jokien jättiläinen

( Hippos: Africa's River Giants, 2019)

Vedessä suurimman osan ajastaan viettävä virtahepo on 2000-kiloinen peto, joka ei osaa uida mutta juoksee nopeammin kuin ihminen. Uusi kamerateknologia vie katsojan Okavangon suistoon ennennäkemättömän lähelle virtahepojen salaperäistä elämää. Käy ilmi, että virtahevot ovat paitsi hurjia ja rohkeita, myös herkkiä ja seurallisia. Tuotanto: Icon Films/Natural History Film Unit Botswana Production/BBC/Thirteen Productions LLC/WNET, Iso-BritanniaOhjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

27.3.2021 Avara luonto: Borneo, ihmeiden saari

(Borneo: Earth's Ancient Isle, 2019)

Vuosimiljoonien kuluessa Borneosta on muovautunut auringon, kuumuuden ja sateen seurauksena ainutlaatuinen elinympäristö. Se on keidas, joka kätkee sisäänsä lukemattomia erikoisia eliölajeja ja poikkeuksellisia selviytymiskeinoja. Täällä elävät maailman korkeimmat trooppiset puut, painavimmat kädelliset sekä pienimmät karhut. Maaperä on ravintoköyhää, ja siksi ravinnonhankintaan on syntynyt nerokkaita keinoja. Tuotanto: Terra Mater Factual Studios, Itävalta. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

3.4.2021 Avara luonto: Luonnonvoimien planeetta

(Perfect Planet, 2021)

1/4. Tulivuoret. Luonnonvoimat ovat kautta aikojen muokanneet maapalloa ja ne ovat tärkeitä planeettamme elämälle ja monimuotoisuudelle. Matkaamme ympäri maailmaa huikeissa maisemissa ja näemme miten eläimet ja luonto ovat sopeutuneet haastaviinkin olosuhteisiin. Sarjan viides osa nähdään Prismassa 20.4.. Tuotanto: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

10.4.2021 Avara luonto: Luonnonvoimien planeetta

(Perfect Planet, 2021)

2/4. Aurinko. Luonnonvoimat ovat kautta aikojen muokanneet maapalloa ja ne ovat tärkeitä planeettamme elämälle ja monimuotoisuudelle. Matkaamme ympäri maailmaa huikeissa maisemissa ja näemme miten eläimet ja luonto ovat sopeutuneet haastaviinkin olosuhteisiin. Sarjan viides osa nähdään Prismassa. Tuotanto: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

17.4.2021 Avara luonto: Luonnonvoimien planeetta

(Perfect Planet, 2021)

3/4. Ilmasto. Luonnonvoimat ovat kautta aikojen muokanneet maapalloa ja ne ovat tärkeitä planeettamme elämälle ja monimuotoisuudelle. Matkaamme ympäri maailmaa huikeissa maisemissa ja näemme miten eläimet ja luonto ovat sopeutuneet haastaviinkin olosuhteisiin. Sarjan viides osa nähdään Prismassa. Tuotanto: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

24.4.2021 Avara luonto: Luonnonvoimien planeetta

(Perfect Planet, 2021)

4/4. Meret. Luonnonvoimat ovat kautta aikojen muokanneet maapalloa ja ne ovat tärkeitä planeettamme elämälle ja monimuotoisuudelle. Matkaamme ympäri maailmaa huikeissa maisemissa ja näemme miten eläimet ja luonto ovat sopeutuneet haastaviinkin olosuhteisiin. Sarjan viides osa nähdään Prismassa. Tuotanto: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

1.5.2021 Avara luonto: Karhun elämää

(Bears - The Ultimate Survivor, 2019)

Syvällä Kanadan ja Alaskan erämaissa elää jääkarhuja, harmaakarhuja ja harvinaisia valkoisia karhuja. Millainen on näiden kiehtovien eläinten vuodenkierto, mistä ne saavat ravintonsa ja miten emot huolehtivat pennuistaan? Tuotanto: Bear Road Films/Wolf House/Earth Touch. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

8.5.2021 Avara luonto: Pohjois-Atlantin armoilla

(Stormborn, 2020)

1/3. Myrskyjen lapset. Seuraamme Islannin, Norjan ja Skotlannin rannikoilla mm. saukkojen, lunnien, hylkeiden ja valaiden elämää. Miten eläimet ovat sopeutuneet pohjoisen rajuun luontoon ja vuodenaikojen vaihteluun. Tuotanto: Maramedia/Smithsonian Channel/BBC/Arte, Iso-Britannia. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

15.5.2021 Avara luonto: Pohjois-Atlantin armoilla

(Stormborn, 2020)

2/3. Talven pimeys. Seuraamme Islannin, Norjan ja Skotlannin rannikoilla mm. saukkojen, lunnien, hylkeiden ja valaiden elämää. Miten eläimet ovat sopeutuneet pohjoisen rajuun luontoon ja vuodenaikojen vaihteluun. Tuotanto: Maramedia/Smithsonian Channel/BBC/Arte, Iso-Britannia. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

22.5.2021 Avara luonto: Pohjois-Atlantin armoilla

(Stormborn, 2020)

3/3. Valon juhlaa. Seuraamme Islannin, Norjan ja Skotlannin rannikoilla mm. saukkojen, lunnien, hylkeiden ja valaiden elämää. Miten eläimet ovat sopeutuneet pohjoisen rajuun luontoon ja vuodenaikojen vaihteluun. Tuotanto: Maramedia/Smithsonian Channel/BBC/Arte, Iso-Britannia. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

29.5.2021 Avara luonto: Vuorten kovakallot

(Butt Heads - The Strange Story of Sheep, 2020)

Vuohieläimet, kuten lampaat, vuohet ja myskihärät, ovat taitavia kiipeilijöitä ja sitkeitä laumaeläimiä. Mutta mitä todella tiedämme näistä ihmistä lähellä olevista sarvipäistä? Tuotanto: NDR Naturfilm/Doclights, Saksa. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

5.6.2021 Avara luonto: Lumoava Portugali

(Portugal - Wild Land on the Edge, 2020)

Portugalin pitkän rannikon ainutlaatuinen luonto suurine aaltoineen on monen lajin elinympäristö. Ohjelmassa tutustutaan luontoon ja eläinmaailmaan Euroopan laidalla. Tuotanto: Skyland Productions/Proell Filma/ORF/Arte, Itävalta. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

Lisää ohjelmasta

Talvisen luonnon selviytyjät uhmaavat jäätä ja pakkasta.
Talvisen luonnon selviytyjät uhmaavat jäätä ja pakkasta. Kuva: Shutterstock / Abeselom Zerit BBC Studios Distribution Limited Yle TV1,lumileopardi,Avara luonto: Lumen eläimet
Dokumentti Biokon saaren harvinaisisti drilli-apinoista.
Dokumentti Biokon saaren harvinaisisti drilli-apinoista. Yle TV1,Avara luonto: Biokon apinat
Matsalun kansallispuisto Itämerellä on kuuluisa Eedenin puutarha.
Matsalun kansallispuisto Itämerellä on kuuluisa Eedenin puutarha. Kuva: Marco Polo Films/WDR Yle TV1,Avara luonto: Matsalun hirvet