Hyppää pääsisältöön

Ilo kuplii Pauliina Hyryn urkulevyllä

Kuusi vuotta sitten aloitin Pauliina Hyryn esikoislevyn arvion sanomalla häntä ihan tavalliseksi kanttoriksi. Se oli kehu, mutta nyt kun hän on saanut levytrilogiansa valmiiksi, perun puheeni. Hyry ei ole tavallinen kanttori, vaan näkemyksellinen taiteilija, jolla on tahtoa ja taitoa saattaa persoonallinen ilmaisunsa ihmisten iloksi. Trilogian päätöslevy Orgelfreude (Urkuiloa) kuplii iloa monin tavoin.

Pauliina Hyry: Orgelfreude
Pauliina Hyry: Orgelfreude Uudet levyt

Hyry kertoo, että levyä innoitti ajatus viattomasta ilosta (innocens gaudium), jota musiikki Lutherin mukaan tuottaa. Levyn ohjelmisto heijastelee teemaa monipuolisesti. Bachin koraaleissa ilo soi hiljaisena lohtuna ja helisevänä kirkkautena, konserttosovituksissa mukana on kuplivaa riemua, ja Preludi ja fuuga Es-duuri pauhaa jo melkein tuonpuoleista iloa. Mendelssohnin hempeä sonaatti B-duuri korostaa lapsen ilon vilpittömyyttä.

Hyryllä on yli kolmenkymmenen vuoden kirkkomuusikkokokemus, mutta uskallan arvella, että levyprojektin myötä hän on saanut vielä lisää päättäväisyyttä ilmaisunsa esilletuontiin. Tämän levyn hän on päättänyt soittaa Naantalin kirkon huikeilla uruilla, joiden mahdollisuudet hän on ottanut hyvin haltuun. Parhaimmillaan Hyry onkin keskitempoisissa tunnelmakappaleissa, iloitessaan urkujen rekisteröinneistä ja juhlavan lämpimästä akustiikasta, jonka urkuäänitysguru Mika Koivusalo on taltioinut taas kerran loistavasti. Pienet joulukoraalit Hyry saa kuulostamaan täyteläisiltä ja kokonaisilta, ja Mendelssohnin yksinkertaiseen sonaattiin tulee rekisteröinneistä turvallista pehmeyttä, joka houkuttelee käpertymään musiikin syliin. Nopeatempoisempaa pauhua Hyry ei aina onnistu artikuloimaan kovin terävästi, mutta musiikin virta kyllä säilyy.

Tälläkin levyllä tämä ihan tavallinen suomalainen kanttori siis tekee taidetta, joka ei rajoitu kirkon korkean katon alle. Orgelfreuden ilo on tarttuvaa ja hoitavaa.

"Orgelfreude", J.S. Bachin ja Felix Mendelssohnin urkumusiikkia. - Pauliina Hyry, Naantalin kirkon urut. (FUGA-9469)

Kuuntele Uudet levyt 21.1.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Enimmäkseen räminää

  Levyarvostelu

  Aapo Häkkisen johtama Helsingin barokkiorkesteri on levyttänyt Aeolus-merkille jo ison nipun Johann Sebastian Bachin cembalokonserttoja. Sarjan uusin, neljäs levy sisältää konserttoja kolmelle ja neljälle cembalolle, mikä tarkoittaa kunnon räminää, jonka seassa onneksi erottuu myös se musisoinnin ilo, jota Bach näillä konsertoilla aikanaan tavoitteli.

 • Herkullinen nykymusiikkikattaus Islannista, tähtenä Pekka Kuusisto

  Levyarvostelu

  Islannin sinfoniaorkesteri on jo jonkin aikaa esitellyt islantilaisen nykymusiikin parhaimmistoa ISO Project -levysarjalla. Havahduin tilanteeseen, kun seurasin viulisti Pekka Kuusiston edesottamuksia, hän soittaa sarjan tuoreimmalla levyllä Daniel Bjarnasonin viulukonserton solistina - ja hyvä että havahduin. Levyn mehukas moninaisuus osoittaa, että Bjarnasonin ja Anna Thorvaldsdottirin kansainvälinen menestys on vain osa Islannin nykymusiikin potentiaalista.

 • Konserttijazzia fasismin uhreille

  Levyarvostelu

  Toisen maailmansodan ja fasismin uhrien muistoksi on sävelletty paljon koskettavaa musiikkia, ja niin tekee myös jazzkitaristi-säveltäjä Ferenc Snetberger kitarakonsertossaan "In Memory of My People". Yhteislevy Keller-jousikvartetin kanssa sisältää muutakin musiikkia, jonka hiljainen, lohduton yleistunnelma huutaa ihmiskunnan syntejä, mutta tekee sen hieman liian hempeästi.

 • Miljoonasade ja Jyväskylä Sinfonia: Vakiintunutta laatua hiteissä ja sovituksissa

  Levyarvostelu

  Pitkän linjan hittikone Miljoonasade, Jyväskylän lahja Suomi-rockin pop-laidalle, on yhdistänyt voimat paikallisen sinfoniaorkesterin kanssa ja julkaissut ystävänpäiväksi levyn Askeleet kahdelle. Vanhoina huonoina aikoina rytmimusiikin ja sinfoniaorkesterin yhdistelmillä oli tapana luhistua esteettisesti, mutta sovittamisessa ja äänityksessä on sittemmin edistytty niin paljon, että rakennelmat pysyvät pystyssä - niin tälläkin kertaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua