Hyppää pääsisältöön

Ilo kuplii Pauliina Hyryn urkulevyllä

Kuusi vuotta sitten aloitin Pauliina Hyryn esikoislevyn arvion sanomalla häntä ihan tavalliseksi kanttoriksi. Se oli kehu, mutta nyt kun hän on saanut levytrilogiansa valmiiksi, perun puheeni. Hyry ei ole tavallinen kanttori, vaan näkemyksellinen taiteilija, jolla on tahtoa ja taitoa saattaa persoonallinen ilmaisunsa ihmisten iloksi. Trilogian päätöslevy Orgelfreude (Urkuiloa) kuplii iloa monin tavoin.

Pauliina Hyry: Orgelfreude
Pauliina Hyry: Orgelfreude Uudet levyt

Hyry kertoo, että levyä innoitti ajatus viattomasta ilosta (innocens gaudium), jota musiikki Lutherin mukaan tuottaa. Levyn ohjelmisto heijastelee teemaa monipuolisesti. Bachin koraaleissa ilo soi hiljaisena lohtuna ja helisevänä kirkkautena, konserttosovituksissa mukana on kuplivaa riemua, ja Preludi ja fuuga Es-duuri pauhaa jo melkein tuonpuoleista iloa. Mendelssohnin hempeä sonaatti B-duuri korostaa lapsen ilon vilpittömyyttä.

Hyryllä on yli kolmenkymmenen vuoden kirkkomuusikkokokemus, mutta uskallan arvella, että levyprojektin myötä hän on saanut vielä lisää päättäväisyyttä ilmaisunsa esilletuontiin. Tämän levyn hän on päättänyt soittaa Naantalin kirkon huikeilla uruilla, joiden mahdollisuudet hän on ottanut hyvin haltuun. Parhaimmillaan Hyry onkin keskitempoisissa tunnelmakappaleissa, iloitessaan urkujen rekisteröinneistä ja juhlavan lämpimästä akustiikasta, jonka urkuäänitysguru Mika Koivusalo on taltioinut taas kerran loistavasti. Pienet joulukoraalit Hyry saa kuulostamaan täyteläisiltä ja kokonaisilta, ja Mendelssohnin yksinkertaiseen sonaattiin tulee rekisteröinneistä turvallista pehmeyttä, joka houkuttelee käpertymään musiikin syliin. Nopeatempoisempaa pauhua Hyry ei aina onnistu artikuloimaan kovin terävästi, mutta musiikin virta kyllä säilyy.

Tälläkin levyllä tämä ihan tavallinen suomalainen kanttori siis tekee taidetta, joka ei rajoitu kirkon korkean katon alle. Orgelfreuden ilo on tarttuvaa ja hoitavaa.

"Orgelfreude", J.S. Bachin ja Felix Mendelssohnin urkumusiikkia. - Pauliina Hyry, Naantalin kirkon urut. (FUGA-9469)

Kuuntele Uudet levyt 21.1.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua