Hyppää pääsisältöön

Kopatchinskaja soittaa nykymusiikkia kuin musiikkia

Viulunsoiton luonnonvoima nimeltä Patricia Kopatchinskaja on löytänyt reitin sydämeeni tutulla mutta harvinaisella keinolla. Hän soittaa tinkimätöntä nykymusiikkia, mutta niin persoonallisella, luonnollisella ja mukaansatempaavalla tavalla, että se kuulostaa aivan musiikilta. Niin käy myös Kopatchinskajan uutuuslevyllä Plaisirs illuminés, jolla hän yhdistää voimansa Camerata Bernin ja sellisti Sol Gabettan kanssa.

Plaisirs lllumines / Patricia Kopatchinskaja
Plaisirs lllumines / Patricia Kopatchinskaja Uudet levyt

Levyn otsikko on lainattu Francisco Collin kaksoiskonsertosta viululle ja sellolle. Sen eteläeurooppalainen modernismi on täynnä rauhatonta energiaa, surrealistisia käänteitä ja terävärajaisia värejä. Kopatchinskaja ja Gabetta kuljettavat tarinaa imevästi ja pallottelevat materiaalia sulavasti, ja kun myös Camerata Bern intoutuu intensiivisen musikaaliseen yhteissoittoon, vaativa musiikki muuttuu yllättävän helpoksi kuunnella.

Sama ihme tapahtuu Sandor Veressin ja Alberto Ginasteran konsertoivissa orkesterikappaleissa sekä levyn pienissä kamarimusiikkitäytteissä. Vaikkapa Gidon Kremerin muotoilemana sama ohjelmisto saattaisi kuulostaa huokoiselta ja mustavalkoisen karulta, mutta Kopatchinskaja saa ladattua levyn täyteen arvoituksellisuutta, huumoria ja kiinteyttä.

"Plaisirs illuminés". Sandor Veress: Musica concertante per 12 archi. György Kurtag: Games, Signs and Messages. Alberto Ginastera: Concerto per corde. Bela Bartok: Duo Pizzicato. Francisco Coll: Les Plaisirs illuminés; LalulaLied. - Patricia Kopatchjinskaja, viulu, Sol Gabetta, sello, ja Camerata Bern. (Alpha, ALPHA580)

Kuuntele Uudet levyt 21.1.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Enimmäkseen räminää

  Levyarvostelu

  Aapo Häkkisen johtama Helsingin barokkiorkesteri on levyttänyt Aeolus-merkille jo ison nipun Johann Sebastian Bachin cembalokonserttoja. Sarjan uusin, neljäs levy sisältää konserttoja kolmelle ja neljälle cembalolle, mikä tarkoittaa kunnon räminää, jonka seassa onneksi erottuu myös se musisoinnin ilo, jota Bach näillä konsertoilla aikanaan tavoitteli.

 • Herkullinen nykymusiikkikattaus Islannista, tähtenä Pekka Kuusisto

  Levyarvostelu

  Islannin sinfoniaorkesteri on jo jonkin aikaa esitellyt islantilaisen nykymusiikin parhaimmistoa ISO Project -levysarjalla. Havahduin tilanteeseen, kun seurasin viulisti Pekka Kuusiston edesottamuksia, hän soittaa sarjan tuoreimmalla levyllä Daniel Bjarnasonin viulukonserton solistina - ja hyvä että havahduin. Levyn mehukas moninaisuus osoittaa, että Bjarnasonin ja Anna Thorvaldsdottirin kansainvälinen menestys on vain osa Islannin nykymusiikin potentiaalista.

 • Konserttijazzia fasismin uhreille

  Levyarvostelu

  Toisen maailmansodan ja fasismin uhrien muistoksi on sävelletty paljon koskettavaa musiikkia, ja niin tekee myös jazzkitaristi-säveltäjä Ferenc Snetberger kitarakonsertossaan "In Memory of My People". Yhteislevy Keller-jousikvartetin kanssa sisältää muutakin musiikkia, jonka hiljainen, lohduton yleistunnelma huutaa ihmiskunnan syntejä, mutta tekee sen hieman liian hempeästi.

 • Miljoonasade ja Jyväskylä Sinfonia: Vakiintunutta laatua hiteissä ja sovituksissa

  Levyarvostelu

  Pitkän linjan hittikone Miljoonasade, Jyväskylän lahja Suomi-rockin pop-laidalle, on yhdistänyt voimat paikallisen sinfoniaorkesterin kanssa ja julkaissut ystävänpäiväksi levyn Askeleet kahdelle. Vanhoina huonoina aikoina rytmimusiikin ja sinfoniaorkesterin yhdistelmillä oli tapana luhistua esteettisesti, mutta sovittamisessa ja äänityksessä on sittemmin edistytty niin paljon, että rakennelmat pysyvät pystyssä - niin tälläkin kertaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua