Hyppää pääsisältöön

Niin vähän kuin mahdollista on musiikissa paljon

Trio Peltomaa Fraanje Perkolan uutuuslevyä Aer on vaikea lokeroida tai kuvailla mutta helppo kuunnella. Se pöyhii ainakin minun sieluni syvyyksiä hiljaisilla, rauhallisilla liikkeillä, joissa on sekä ymmärtäväistä lempeyttä että vastustamatonta voimaa. Keskiaikaista musiikkia on ennenkin yhdistetty ajattoman nykyaikaiseen improvisaatioon, mutta harvoin näin tyylikkäästi.

Peltomaa Fraanje Perkola: Aer
Peltomaa Fraanje Perkola: Aer Uudet levyt

Kolmikosta laulaja Aino Peltomaa on erikoistunut vanhaan kirkkomusiikkiin, pianisti Harmen Fraanje hallitsee pienieleisen ECM-estetiikan ja gambisti, monimuusikko Mikko Perkola lisää yhdistelmään elektroniikka- ja efektointiosaamista.

Kappaleiden rungot on poimittu Hildegard Bingeniläiseltä ja keskiaikaisista laulukokoelmista, ja sovitukset lisäävät niihin ilahduttavan vähän. Peltomaa laulaa melodiat pelkistetysti, Fraanje kommentoi melodioita kimmeltävän pistemäisellä soitolla ja Perkola rakentaa gamballaan yksinkertaisia taustakuvioita ja obligatoja. Tunnelman rakentamisessa levy luottaa paljolti Perkolan elektroniikkataustoihin, jotka ovat eläviä ja hengittäviä.

Kaikkea kannattelee niukkuuden estetiikka: muusikot tekevät niin vähän kuin mahdollista ja antavat toisilleen kaiken tarvittavan tilan, mutta yhteinen päämäärä on kirkas. Tällainen avara mutta niukka yhteisyys on erottuva ilmaisukeino nykyisessä kulttuuri-ilmapiirissä - tai ainakin tällä levyllä.

Peltomaa - Fraanje - Perkola: Aer. (Fuga Libera, FUG 770)

Kuuntele Uudet levyt 21.1.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Enimmäkseen räminää

  Levyarvostelu

  Aapo Häkkisen johtama Helsingin barokkiorkesteri on levyttänyt Aeolus-merkille jo ison nipun Johann Sebastian Bachin cembalokonserttoja. Sarjan uusin, neljäs levy sisältää konserttoja kolmelle ja neljälle cembalolle, mikä tarkoittaa kunnon räminää, jonka seassa onneksi erottuu myös se musisoinnin ilo, jota Bach näillä konsertoilla aikanaan tavoitteli.

 • Herkullinen nykymusiikkikattaus Islannista, tähtenä Pekka Kuusisto

  Levyarvostelu

  Islannin sinfoniaorkesteri on jo jonkin aikaa esitellyt islantilaisen nykymusiikin parhaimmistoa ISO Project -levysarjalla. Havahduin tilanteeseen, kun seurasin viulisti Pekka Kuusiston edesottamuksia, hän soittaa sarjan tuoreimmalla levyllä Daniel Bjarnasonin viulukonserton solistina - ja hyvä että havahduin. Levyn mehukas moninaisuus osoittaa, että Bjarnasonin ja Anna Thorvaldsdottirin kansainvälinen menestys on vain osa Islannin nykymusiikin potentiaalista.

 • Konserttijazzia fasismin uhreille

  Levyarvostelu

  Toisen maailmansodan ja fasismin uhrien muistoksi on sävelletty paljon koskettavaa musiikkia, ja niin tekee myös jazzkitaristi-säveltäjä Ferenc Snetberger kitarakonsertossaan "In Memory of My People". Yhteislevy Keller-jousikvartetin kanssa sisältää muutakin musiikkia, jonka hiljainen, lohduton yleistunnelma huutaa ihmiskunnan syntejä, mutta tekee sen hieman liian hempeästi.

 • Miljoonasade ja Jyväskylä Sinfonia: Vakiintunutta laatua hiteissä ja sovituksissa

  Levyarvostelu

  Pitkän linjan hittikone Miljoonasade, Jyväskylän lahja Suomi-rockin pop-laidalle, on yhdistänyt voimat paikallisen sinfoniaorkesterin kanssa ja julkaissut ystävänpäiväksi levyn Askeleet kahdelle. Vanhoina huonoina aikoina rytmimusiikin ja sinfoniaorkesterin yhdistelmillä oli tapana luhistua esteettisesti, mutta sovittamisessa ja äänityksessä on sittemmin edistytty niin paljon, että rakennelmat pysyvät pystyssä - niin tälläkin kertaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua