Hyppää pääsisältöön

Syviä aiheita lapsikuorolla

Jyväskylä on pedagogian suurkaupunki, mistä kertoo sekin että siellä peruskouluilla on oma edustuskuoro, Vox Aurea - ja mikä kuoro se onkaan! Viitisenkymmentä hyvin laulavaa lasta ja nuorta, jotka pystyvät esittämään tyypillistä nykykuoromusiikkia, lauluyhtye-tyylistä pehmopoppia ja kaikkea siltä väliltä. Sellaisen valikoiman sisältää myös Vox Aurean uutuuslevy Pato, joka koostuu kuoron 2010-luvulla kantaesittämistä tilaussävellyksistä.

Vox Aurea: Pato
Vox Aurea: Pato Uudet levyt

Levy harjoiteltiin ja äänitettiin sinä lyhyenä mutta tärkeänä viime kesän hetkenä, kun koronarajoitukset olivat tauolla. Kenties siksi tiedotteessa kerrotaan, että levy ilmaisee yhteislaulun voimaa. "Kaikissa meissä on voimaa, kaikissa meissä soi" julistaa levyn avausraita, Aili Järvelän voimalaulu Pato, mutta ohjelmistossa on paljon muitakin sävyjä. Eric Tuanin laulusarja soi pakolaisuuden viiltävää surua nuorten vilpittömyydellä ja nykytonaalisesti. Antti Kleemolan Kuulun kertoo ulkopuolisuuden tunteista kohoten eeppiseksi popiksi. Kuoron johtaja Sanna Salmisen laulusarja käsittelee somen luomaa minäkuvaa, ja hyödyntää paikoin uusia kuorotekniikoita. Olli Moilasen säveltämä Shakespearen sonetti ylistää nuoruutta vapaatonaalisesti pyörteillen.

Syvien aiheiden takia en levyllä kaipaa myyttistä "syvyyttä" tulkintoihin tai yhteissointiin - Vox Aurean kirkas, pelkistetty tyyli sopii hienosti aiheitaan avarasti käsitteleviin sävellyksiin. Pandemian rajoitukset ehkä kuitenkin kuuluvat siinä, ettei solistien osuuksiin ole esiintymisistä kertynyt itsevarmuutta. Mutta yhteislaulun voima kannattelee levyn kaikkia hetkiä.

"Pato", Vox Aurean 2010-luvulla kantaesittämiä teoksia, säv. Aili Järvelä, Eric Tuan, Antti Kleemola, Sanna Salminen, Olli Moilanen ja Veera Lummi. - Vox Aurea/Sanna Salminen. (Alba, NCD 58)

Kuuntele Uudet levyt 21.1.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Baltian seuraava trendisäveltäjä?

  Levyarvostelu

  Viime viikkoina olen kuunnellut todella paljon Ondine-yhtiön uutuuslevyä, jolla esittäytyy liettualainen, kohta viisikymppinen säveltäjä Žibuoklė Martinaitytė. Musiikki vyöryy laajakaarisena, melankolisena ja uhkaavana, ja kuitenkin olen löytänyt siitä suurta lohtua ja virkistystä. Siksi olen valmis väittämään, että Martinaitytė on Baltian nykymusiikin seuraava suuri kansainvälinen nimi. Mutta miksi häntä ei ole löydetty aiemmin?

 • Guerreron vokaalipolyfonia hohtaa sekä lamentaatioissa että kansanmelodioissa

  Levyarvostelu

  Espanjalainen El León de Oro -kuoro on kuoroguru Peter Phillipsin johdolla noussut vokaalipolyfonian valonhohtoiseen kärkeen. Hyperionin julkaisemalla uutuudella kuoro esittää ominta musiikkiaan, 1500-luvun espanjalaista polyfoniaa, mutta säveltäjänä ei ole Tomas Luis de Victoria, vaan hänen varjoonsa jäänyt Francisco Guerrero. Ohjelmisto ulottuu Magnificatista Lamentaatioiden kautta kansanlaulusovituksiin, joten tarjolla on kokonaisvaltainen musiikkiratkaisu kevättalven paasto- ja pääsiäisaikaan.

 • Birmanin kuoromusiikki on teatteria korville

  Levyarvostelu

  Helsingin kamarikuoro näyttää julkaisevan vaativia nykymusiikkilevyjä solkenaan. Tuorein tulokas, Eugene Birmanin profiililevy, on kuitenkin äänitetty jo nelisen vuotta sitten, ja levy-yhtiö Alban kanssa julkaisu täsmäytettiin hiljattaiseen Musica nova -konserttiin. Birmanin dramaattinen kuoromodernismi innoittaa HKK:n laulajat poikkeuksellisen tiukkaan virtuositeettiin, joten levy erottuu levyvirrasta edukseen.

 • Pétur Sakari johdattaa urkumusiikin syvään päähän

  Levyarvostelu

  Pétur Sakari on Suomen merkittävin nuori konserttiurkuri, jonka energiasta ja arvostuksesta kertoo konsertoinnin lisäksi asema Organum-seuran puheenjohtajana. Nousujohteisen uransa ajan Sakari on mieluiten uinut urkumusiikin syvässä päädyssä, ranskalaisessa perinteessä, missä selvitäkseen pitää tuntea paitsi musiikki myös sen soittamiseen otollisimmat urut - ja päästä vielä soittamaan niitä. Tämä kaikki toteutuu Sakarin uutuuslevyllä, jolla hän esittää César Franckin musiikkia suoraan ranskalaisen urkuperinteen ytimestä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua