Hyppää pääsisältöön

Syviä aiheita lapsikuorolla

Jyväskylä on pedagogian suurkaupunki, mistä kertoo sekin että siellä peruskouluilla on oma edustuskuoro, Vox Aurea - ja mikä kuoro se onkaan! Viitisenkymmentä hyvin laulavaa lasta ja nuorta, jotka pystyvät esittämään tyypillistä nykykuoromusiikkia, lauluyhtye-tyylistä pehmopoppia ja kaikkea siltä väliltä. Sellaisen valikoiman sisältää myös Vox Aurean uutuuslevy Pato, joka koostuu kuoron 2010-luvulla kantaesittämistä tilaussävellyksistä.

Vox Aurea: Pato
Vox Aurea: Pato Uudet levyt

Levy harjoiteltiin ja äänitettiin sinä lyhyenä mutta tärkeänä viime kesän hetkenä, kun koronarajoitukset olivat tauolla. Kenties siksi tiedotteessa kerrotaan, että levy ilmaisee yhteislaulun voimaa. "Kaikissa meissä on voimaa, kaikissa meissä soi" julistaa levyn avausraita, Aili Järvelän voimalaulu Pato, mutta ohjelmistossa on paljon muitakin sävyjä. Eric Tuanin laulusarja soi pakolaisuuden viiltävää surua nuorten vilpittömyydellä ja nykytonaalisesti. Antti Kleemolan Kuulun kertoo ulkopuolisuuden tunteista kohoten eeppiseksi popiksi. Kuoron johtaja Sanna Salmisen laulusarja käsittelee somen luomaa minäkuvaa, ja hyödyntää paikoin uusia kuorotekniikoita. Olli Moilasen säveltämä Shakespearen sonetti ylistää nuoruutta vapaatonaalisesti pyörteillen.

Syvien aiheiden takia en levyllä kaipaa myyttistä "syvyyttä" tulkintoihin tai yhteissointiin - Vox Aurean kirkas, pelkistetty tyyli sopii hienosti aiheitaan avarasti käsitteleviin sävellyksiin. Pandemian rajoitukset ehkä kuitenkin kuuluvat siinä, ettei solistien osuuksiin ole esiintymisistä kertynyt itsevarmuutta. Mutta yhteislaulun voima kannattelee levyn kaikkia hetkiä.

"Pato", Vox Aurean 2010-luvulla kantaesittämiä teoksia, säv. Aili Järvelä, Eric Tuan, Antti Kleemola, Sanna Salminen, Olli Moilanen ja Veera Lummi. - Vox Aurea/Sanna Salminen. (Alba, NCD 58)

Kuuntele Uudet levyt 21.1.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua